apa

Este periculoasă apa minerală pentru sănătate sau nu?

Există afirmații potrivit cărora apa minerală crește pierderile de calciu din oase, duce la degradarea dinților, crește riscul apariției sindromului colonului iritabil și îngrașă. Însă cât de adevărate sunt aceste afirmații? Iată cât de periculoasă este apa minerală pentru starea generală de sănătate!
Cât de bună este apa minerală pentru sănătate?

Apa minerală și efectul său asupra calciului


Într-un studiu realizat în 2006, care a implicat 2500 de persoane, s-a stabilit ce efecte are consumul de băuturi carbogazoase asupra densității minerale osoase. În timp ce oamenii de știință au descoperit că băuturile carbogazoase dulci sunt asociate cu o densitate minerală osoasă scăzut la femei, alte băuturi carbogazoase nu par să aibă același efect. Acest lucru se datorează faptului că băuturile dulci carbogazoase conțin fosfor, care poate crește pierderea de calciu din organism prin rinichi.

Apa minerală și deteriorarea dinților


Atât timp cât nu este vorba de apă carbogazoasă cu acid citric sau zahăr adăugat, atunci apa minerală nu are cum să-ți deterioreze dinții. Dacă vorbim despre alte băuturi carbogazoase cu ingredientele de mai sus adăugate, factorii de risc cresc.
Un studiu de caz din 2009 afirmă că acizii și zaharurile din aceste băuturi au un potențial acidogenic și carcinogen și pot cauza eroziunea smalțului.

Apa minerală și sindromul colonului iritabil


Cu toate că nu provoacă sindromul colonului iritabil, consumul de apă carbogazoasă poate duce la balonare și la gaze, ceea ce poate duce și la apariția sindromului colonului iritabil dacă esti sensibil la băuturile carbogazoase. Dacă ai probleme cu stomacul, este recomandat să eviți apa minerală.

Apa minerală și kilogramele în plus


Deși apa minerală este o alegere mai bună decât băuturile cu zahăr, cum ar fi sucurile sau ceaiurile dulci, un studiu realizat în 2017 a demonstrat că apa minerală a crescut producția unui hormon al foamei, numit ghrelin, în rândul bărbaților. Atunci când nivelul de ghrelin este ridicat, îți este foame și există riscul să mănânci mai mult, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.
Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest rezultat la scară largă și în cazul femeilor.

De asemenea, este important să reții că nu toată apa minerală este făcută la fel. În timp ce apa minerală este făcută din apă și aer, unii specialiști adaugă și substanțe de ameliorare a aromelor, care conțin acizi naturali și artificiali de sodiu, arome, îndulcitori și alți aditivi. Toate acestea ar putea conține calorii ascunse.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod