Terapia biologica: o noua metoda de tratament a psoriazisului

Psoriazisul este o afectiune cronica inflamatorie a pielii, ce se manifesta prin aparitia de placi rosii acoperite de scuame groase, albe. In aparitia acestei boli sunt incriminati factori ce tin de ereditate dar si factori dependenti de mediul extern, cum ar fi stresul psihic. Mecanismul ce sta la baza aparitiei acestei afectiuni este dependent de elemente implicate in raspunsul imun la nivelul pielii.
Psoriazisul poate sa debuteze la orice varsta, cu diferite forme de severitate. Aceasta afectiune are o evolutie cronica, cu exacerbari si remisiuni imprevizibile. Pacientii afectati sufera  un disconfort psiho-social important, calitatea vietii lor fiind profund alterata, asa cum au demonstrat studiile stiintifice efectuate.


Psoriazisul: boala incurabila

Cercetarea in domeniul medical a cautat in permanenta un remediu impotriva acestei boli. Terapiile medicamentoase clasice se adreseaza mai degraba leziunilor deja existente la nivelul pielii, obtinandu-se ameliorarea sau disparitia acestora pentru o anumita perioada de timp, cu reaparitie dupa un interval imprevizibil, psoriazisul fiind practic o boala incurabila. Scopul cercetarilor medicale a fost gasirea unor solutii terapeutice cu actiune specifica la nivelul mecanismului de aparitie a bolii.


Terapiile biologice folosite si in tratarea afectiunile reumatologice

In ultimii ani a aparut o terapie revolutionara in acest domeniu, utilizata cu succes atat in SUA cat si in statele europene, respectiv tratamentele biologice care se bazeaza pe actiunea proteinelor de fuziune sau anticorpilor monoclonali ce actioneaza specific la nivelul mecanismului intim de aparitie a bolii.

Aceste tipuri de tratamente sunt utilizate de circa 16 ani pe plan mondial pentru tratamentul afectiunilor reumatologice grave de tip poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta.
Dupa o experienta bogata si studii clinice atent efectuate, s-a demostrat eficienta acestor terapii atat in afectiunile reumatologice cat si in tratamentul altor tipuri de afectiuni, cum ar fi psoriazisul.


Terapiile biologice nu inseamna terapii naturiste!


Termenii ar putea fi confundati, diferenta este insa fundamentala. Terapia biologica in psoriazis inseamna utilizarea unor substante ce reprezinta un varf al tehnologiei si cercetarii medicale, ce au la baza studii clinice efectuate pe mii de pacienti in urma carora s-a demonstrat eficacitatea si siguranta folosirii lor.


Tratament gratuit pentru pacientii asigurati medical

Din octombrie 2008, si pacientii din Romania pot beneficia in mod gratuit de acest tratament, daca sunt asigurati medical, intrucat a fost creat  programul national pentru psoriazis, sustinut de CAS. Includerea in program necesita o evaluare detaliata efectuata de catre medicul dermatolog, care va stabili indicatia pentru o astfel de terapie, ce se adreseaza formelor severe de psoriazis sau neresponsive la tratamentele clasice.
Copiii cu varste de peste 8 ani pot fi de asemenea inclusi in program daca prezinta forme severe de boala.

Pentru a fi inclusi in programul national pacientii trebuie sa treaca printr-o etapa de evaluare a severitatii bolii si a afectiunilor asociate, in urma acesteia intocmindu-se un dosar ce va fi evaluat de catre Comisia Nationala de Psoriazis.

In ce consta tratamentul?

Tratamentul consta in injectarea substantelor cu o frecventa variabila (de 2 ori pe saptamana pana la 1 data la 2 luni), in functie de tipul de tratament folosit. Administrarea se poate face la domiciliu, intr-un mod asemanator celui in care diabeticii isi injecteaza insulina, sau in centre specializate.


Contraindicatii

Exista anumite contraindicatii ale tratamentului, legate de infectii asociate (in principal tuberculoza, pentru care se efectueaza screening inainte de includere) sau neoplazii.
De asemenea, nu toate formele de psoriazis pot beneficia de acest tratament.

Formele severe, cu o afectare importanta a suprafetei cutanate, neresponsive la tratamentele clasice sau pacientii ce nu tolereaza/au contraindicatie pentru acestea reprezinta cazurile ce pot beneficia de acest tratament.Toate aceste aspecte vor fi atent investigate de catre medicul dermatolog, inainte de stabilirea indicatiei pentru o astfel de terapie.

Beneficiile sunt foarte importante, rezolvandu-se cazuri severe, la care terapiile anterioare au esuat, cu obtinerea unor lungi perioade de remisiune. De asemenea, modalitatea de administrare este foarte usoara pentru pacienti, care apreciaza un astfel  de tratament comparativ cu cel clasic, ce presupunea aplicarea zilnica a diverselor tipuri de creme, unguente, o manevra destul de neplacuta si dificila pentru majoritatea pacientilor cu psoriazis.



Dr. Adina Alexandru, medic specialist dermatolog
Clinica Medical City, Bucuresti
tel. 0746202288

 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • criss pe 7 Aug 2018, 12:10
    Cumpar ENBREL Seringa si PEN

    Cumpar ENBREL Seringa si PEN ofer seriozitate si incredere ma pot deplasa si in tara 07799799741 multumesc

    0
    0

  • ioana pe 14 Apr 2016, 19:13
    psoriazis -multumita

    Si eu va recomandat si inca folosesc tot aceasta crema naturala psoriazis si eczeme de la Derma E. La mine functioneaza bine.

    2
    0

  • ion pe 16 Mar 2016, 14:51
    enbrel

    Cumpar Humira sau Enbrel (cutie intrega sau fiole) ofer seriozitate si discretie E-mail la adresa iontanase41@yahoo.ro sau Telefon ,SMS 0743990150 Pret: neg

    0
    0

  • corina pe 26 Ian 2016, 20:07
    psoriazis

    Eu am fost la multi doctori pentru ca nu stiam ce sa mai fac cu aceasta boala de piele psoriazis. Asa ca dupa multe produse si remedii naturalare, am aflat tot de la un medic de crema naturala pentru psoriazis si eczeme de la Derma E. Pot sa zic ca de cand am descoperit aceasta crema o iubesc, a devenit prefererata mea. La mine a functionat foarte bine o recomand cu incredere.

    4
    0

  • Pso pe 17 Nov 2014, 11:32
    reactii adverse

    Ce reactii adverse cu risc ridicat de a se produce are terapia biologica? Este TBC-ul cel mai probabil?

    0
    0

  • ticu pe 11 Mai 2014, 13:01
    psoraizis

    buna ziua.am inceput tratamemtul cu embrel acum 1 an si citeva luni,in primele 3 luni cand am avut cite 12 solutii injectabile pe luna a mers bine tratamentul ,dupa aceste 3 luni mi s-a redus doza la 4 si boala a inceput sa recidiveze

    0
    0

  • Dominik pe 17 Apr 2013, 18:40
    Informatii

    Tocmai mi s-a aprobat dosar la CNAS, doamna doctor mi-a dat reteta pentru tratamentul cu Humira Adalimumab 40g, reteta gratuita. Am cumparat reteta constand in 2 cutii de Humira, solutie injectabila subcutanata, 2 injectie intr-o cutie. Prima injectie am facut-o chiar eu sub supravegherea unei asistente de la spitalul CFR. Va trebui sa fac apoi o injectie o data la saptamani. Da, domna doctor mi-a spus sa revin pentru a-mi da reteta pentru ungunte pentru a le folosi in continuare. Nu stiu de metotrexat, voi afla in scurt timp. Sper sa nu am parte de vreun efect secundar, caci sunt o gramada, ci sper sa imi revin si sa ma simt bine in piele mea.

    0
    1

  • corina pe 1 Apr 2013, 19:32
    Pso

    BUAN DOMINIK !! SPUNE0MI AI CONTINUAT CU METROTEXAT SI PE PERIOADA TERAPIEI BILOGICE ? CE ANUME UTILIZEZI :HUMIRA SAU ENBREL? MULTUMESC !! MULTA SANTATE!

    1
    0

  • Dominik pe 4 Mar 2013, 10:55
    Informatii

    Pentru a beneficia de acest program, mai intai trebuie sa consultati un medic dermatolog. In cazul meu, dupa prima consultatie, doamna doctor dermatolog de la Spitalul CFR Iasi mi-a recomandat sa fac niste analize, un set complet de analize, sange , uree, etc. Mi-a facut internare de zi la care a trebuit sa am adeverinta de salariat. Atunci mi s-a facut o radiografie abdominala si niste analize de sange mai speciale. Mi-a dat apoi trimitere la Spitalul de Pneumofiziologie pentru a face testul IDR la turbeculina. Fiindca rezultatul a fost usor peste cel normal, a trebuit sa fac si analiza de QuantiFeron Gold TBC, ce s-a dovedit negativ. Aici am avut trimitere de la doamna doctor. Mentionez ca nu am platit analizele nici testul. Pe langa asta, mi-a dat sa folosesc Tinefcom crema (GRATUIT dar se poate cumpara) si Metotrexat comprimate (50 RON). Dar inainte de asta mi-a prescris reteta compendata a doua medicamente, crema Elocon si gelul Xamiol, foarte bune,. Acum astept sa incep tratamentul cu acest anticorp. Deci de tot ce aveti nevoie intai e sa consultati medicul si sa va incadrati in conditiile acestui program. Sanatate!

    0
    0

  • ene luminita pe 12 Oct 2012, 14:47
    poriazis

    Buna ziua,m-as bucura daca un medic cu experienta si buna credinta in privinta tratamentului inclus in programul national mi-ar putea confirma lipsa unor reactii adverse, care sa puna serioase probleme de sanatate, pentru ca mi se pare preferabil sa am in continuare problemele pe care de 32 de ani mi le creeaza psoriazisul, decat sa dobandesc o alta boala ,cu consecinte grave! mgrave

    1
    0

  • Florin pe 3 Iul 2012, 23:19
    Eu ma tratez cu enbrel

    Am psoriazis la nivelul pielii in mai multe zone dai si cel mai urat am psoriazis la nivelul unghiilor. Sunt sub tratament biologic de 2 ani si pot sa vaspun ca in cazul psoriazisului la unghii a dat si da rezultate maxime adica atat timp cat urmez tratamentul dispare complet dar daca intrerup tratamentul reaparein maxim 30 zile la aceeasiforma. La nivelul pielii beneficiile sun minime adica nu am scapat de creme din pacate. Dar enbrel este primul tratament biologic descoperit si nu a fost creeat special pt psoriazis. Intre timp au mai aparut si alte medicamente pe acelasi principiu adica terapie bilologica injectabila intradermic sau intravenos. Exista un tratament care se administreaza chiar si o data la 6 luni. Din pacate aceste terapii sunt doar provizorii adica nu vindeca psoriazisul trebuie urmate toata viata atat cat duce organismul fiecaruia. Un mare dezavantaj este faptul ca are multe efecte adverse pe termen lug. Sper ca am fost de ajutor.

    2
    1

  • silviu pe 9 Feb 2012, 16:10
    Intrebare !

    as vrea sa cunosc si eu pe cineva ce sa vindecat de psoriazis cu acest tratament, sau macar pe cineva care la folosit si din pacate nu a dat rezultate....multumesc anticipat.

    2
    0

  • maria george pe 3 Feb 2012, 16:10
    tratament naturist psoriazis

    de citeva luni cu un tratament naturist reusesc sa tin psoriazisul sub control...pastile,o crema si un gel de dus.Detalii mes/mail mariageorge11

    1
    2

  • nicolau florin pe 8 Iul 2011, 23:58
    psoriazis

    nu-mi vine sa cred ca a dat dumnezeu sa apara acest tratament...m-am saturat de creme si unguente.am pe tot corpul si am incercat cu toate cremele de pe piata farmaceutica;in zadar...acest articol imi da un licar de speranta.eu sunt din buzau si vreau sa intreb daca pentru intocmirea acestui dosar trebuie sa ajung la un spital sau o clinica din bucuresti?medicul dermatolog din buzau nu poate intocmi acest dosar?

    0
    0

  • Ovidiu pe 20 Sep 2010, 10:09
    psoriazis

    Buna,sufar de aceasta boala de 2ani si e din ce in ce mai rau,as vrea sa stiu cum pot beneficea si eu de acest tratament.Va multumesc

    0
    2

  • Nina Neculai pe 8 Mar 2009, 21:53
    psoriazis

    interesant acest articol, dar as vrea sa aflu mai multe despre acest tratament deoarece sunt o persoana care sufar de psoriazis de la varsta de 17 ani si in prezent am 34 de ani .am avut prima data pe scalp dar de cativa ani 2-3 ani mi-a aparut pe intreg corpul si de aceea as fi interesata de acest tratament.Va multumesc !!!!! astept raspunsul dvs cu nerabdare .

    0
    0

  • Franga pe 7 Mar 2009, 11:06
    Lamuriri

    Buna ziua am citit art. si nu am inteles prea bine daca acele injectii pe care le pate face pacientul exista in farmacii sau este un tratament care se face doar in clinici particulare si daca este atit de eficient acest tratament de ce nu l-ar face toti cei care au aceasta boala care este destul de grea tinind cont ca este o boala destul de des intilnita la o mare parte a populatiei si care nu se stie de ce apare .Acum veniti si spuneti ca exista un tratament care ar vindeca aceasta boala incurabila ce se intelege din aceasta? este incurabila sau este vindecabila? As dori sa fac si eu acest tratament si vrea sa stiu daca este adevarat sau este fictiune?

    0
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod