Sănătate. Cum îţi dai seama dacă o aluniţă devine periculoasă


Foto: Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog în cadrul Centrului de referință “Dr. Leventer Centre”

Este bine sau nu să operăm alunițele?


În funcție de aspectul lor, alunițele ar trebui monitorizate la 3-6 luni sau o dată pe an. Vizitele periodice la medic cresc șansele de depistare precoce a unei afecțiuni maligne și de tratare cu șanse mari de vindecare. Intervențiile chirurgicale nu agravează situația, în ciuda mitului că “nu trebuie să umblăm la alunițe”.

“Întâlnim adesea alunițe pe scalp, tălpi, mâini și zona genitală, aceste leziuni fiind mai greu de urmărit și mai ușor de traumatizat.
Acesta este și motivul pentru care adesea se recomandă îndepărtarea lor chirurgicală și verificarea lor prin biopsie. Operația nu comportă niciun risc pentru pacient. Alunițele nu se malignizează din cauza operației, ci este doar îndepărtat un risc. Nu se recomandă arderea cu electrocauterul sau laserul pentru că aceste metode nu permit efectuarea examenului histopatologic, singurul care probează caracterul benign sau malign al unei leziuni”
, aflăm de la specialist.


Alunițele și riscul de cancer de piele


Un studiu de ultimă oră al cercetătorilor americani de la Harvard Medical School a evidențiat faptul că deși persoanele care au mai mult de 50 de alunițe au un risc crescut de cancer, nici cele care au mai puține nu sunt ferite de afecțiuni maligne. Ba mai mult, acestea din urmă sunt în pericol de a dezvolta forme de cancer mult mai agresive.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod