Infectii cutanate date de HPV

HPV este abrevierea pentru Human Papilloma Virus. Acesta este unul dintre cele mai comune virusuri transmise pe cale sexuala. Un foarte mare procent din populatie este infectat cu HPV.Pana acum sunt cunoscute intre 100-150 de tipuri de papiloma virusuri umane dar mai bine studiate sunt in jur de 80.
In categoria infectiilor cutanate date de HPV (human papilloma virus) intra: verucile vulgare, verucile plantare, verucile plane, verucile ano-genitale (condiloma acuminata), papiloamele si alte tipuri de leziuni. Verucile sunt proliferari ale celulelor epiteliale ca rezultat al infectarii lor cu papiloma virusuri umane si de obicei sunt nedureroase (exceptie pot face cele localizate la nivel plantar (pe talpa piciorului).


Cum se produce infectarea?

Infectarea se produce prin contactul cu suprafete sau cu personae infectate si se realizeaza la nivelul zonelor cutanate (micro)traumatizate (un tegument absolut intact nu permite infectarea).

Pot aparea frecvent la cei care frecventeaza piscine (favorizata de macerarea tegumentelor) sau la unele profesii (de exemplu macelari).

In cazul prezentei leziunilor genitale (condiloma acuminata) pacientii trebuie investigati suplimentar pentru excluderea altor afectiuni cu transmitere sexuala. Prezenta verucilor ano-genitale la copii trebuie investigata atent pentru excluderea unui abuz sexual.

De cand se produce infectarea si pana la exprimarea clinica (adica pana la aparitia leziunilor) pot trece intre 2-9 luni, timp in care persoana infectata desi nu are manifestari clinice poate infecta alte persoane.



Cum pot evolua leziunile?

Leziunile produse de HPV pot regresa spontan intr-un interval variabil de timp sau se pot inmulti (autoinoculare).

Verucile "in mozaic" situate superficial pe o suprafata plantara mai intinsa sunt mai rezistente la tratament si pot avea o evolutie prelungita. De asemenea, o evolutie prelungita poate fi intalnita la persoanele imunocompromise.


Complicatii:

1.Durerea (in special verucile plantare);
2.Transformarea maligna - este foarte rara si poate aparea in cazul infectarii cu anumite tipuri de virusuri:

  • 16,18,31, 33-35, 39-40, 51-60 - sunt tipuri cu risc crescut ce pot duce la aparitia unor carcinoame de col uterin sau peniene;
  • 5, 8 - sunt tipuri virale care se gasesc in leziunile din epidermodisplazia veruciforma (o afectiune genetica in care exista un defect al imunitatii celulare), leziuni ce se pot transforma sub influenta radiatiilor solare in carcinoame spinocelulare.


Cum se trateaza?

Inainte de inceperea oricarui tratament trebuie sa tinem seama ca verucile se pot vindeca si spontan.
Indicatiile de tratament sunt: durerea, aspectul inestetic, riscul de transformare maligna.
Cea mai mare rata de vindecare o prezinta pacientii tineri recent infectati.

  • Acidul salicilic - in concentratii variate intre 11-25%, singur sau asociat cu acidul lactic se foloseste pentru tratarea verucilor palmo-plantare.
  • Glutaraldehida (solutie 10%) sau formaldehida (solutie 3%) folosite in special pentru tratarea verucilor plantare.
  • Podofilina (10-25%), podofilotaxina (0,5%), imiquimod (5% crema) se folosesc pentru tratarea verucilor ano-genitale. Ele trebuie indepartate dupa cateva ore de contact cu tegumentul. Atentie - exista riscul aparitiei inflamatiei sau a infectiilor secundare, de aceea tratamentul trebuie supravegheat de medic!
  • Retinoizii - 0,05% tretinoin crema pentru verucile plane faciale sau etretinat 1mg/kg/zi pentru verucile intinse, rezistente, la pacientii imunodeprimati.
  • Crioterapia consta in aplicarea locala a azotului lichid sau de zapada carbonica avand ca urmare formarea unei mici zone de degeratura controlata, in plafonul bulei formate celulele infectate fiind indepartate.
  • Metodele chirurgicale (electrocauterizarea, tratamentul laser: CO2, cu lumina intense pulsata) pot fi utilizate pentru tratarea oricarui tip de leziuni produse de HPV.
  • Tratamente adjuvante - de stimulare a imunitatii.


Dictionar de termeni

Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro

  • Carcinom - tumora maligna dezvoltata pe seama tesuturilor epiteliale.
    Carcinoamele reprezinta 80% din cancere. Ele pot sa se dezvolte pe piele, mucoasele digestive, respiratorii, genitale si urinare, pe toate glandele anexate acestor tesuturi (san, ficat, pancreas, rinichi, prostata) si pe glandele endocrine (tiroida, suprarenala). Gravitatea lor depinde de sediul tumorii (carcinomul pielii are, in general, o evolutie favorabila) si de aspectul sau microscopic.
  • Veruca - mica tumora cutanata benigna provocata de un virus de tip papillomavirus.
  • Verucile plane - sunt frecvente mai ales la copii, adolescenti si subiecti imunodeprimati. Acestea sunt mici ingrosari, abia proeminente, cu suprafata relativ neteda, de culoare rozalie. Uneori dispuse linear, afecteaza mai ales fata, spatele mainilor, bratele, genunchii si fata anterioara a gambelor.
  • Verucile plantare - pot lua 2 forme. Forma obisnuita sau mirmecia este putin proeminenta, cu marginea hiperkeratozica (groasa, tare, uscata), dureroasa la apasare; ea seamana intrucatva cu o batatura si are mai curand tendinta de a creste in profunzime. Cea de-a doua forma cuprinde mici elemente hiperkeratozice grupate in mozaic si nedureroase.
  • Verucile vulgare - sunt proeminente, de forma emisferica.
    Ele apar pe spatele mainilor si al degetelor, eventual in jurul unghiilor si sub ele, riscand atunci sa le dezlipeasca. Verucile vulgare ale fetei au un aspect diferit, filiform.


 

Comentariile 51-100 din 114

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • luminita pe 12 Feb 2007, 19:56
    negi

    Pentru cei care au negiin zone vizibile va spun din proprie experienta ca nu exista tratament mai nedureros decat cel cu rostopasca. Gasiti planta, o luati cu tot cu radacina si v-o plantati intr-un ghiveci. Apoi rupeti cate o ramurica si va ungeti cu lichidul galben.Dupa cateva zile veti vedea cum incep sa se duca straturile de piele de pe negi.

    0
    1

  • raluca hayad pe 12 Feb 2007, 10:07
    hpv

    si eu ma confrunt cu aceeasi problema,mi s/a recomandat podofilina si asta inainte de a primi rezultatul la papanicolau....Si intradevar,nici un doctor nu iti explica ce si cum...Si da,a aparut deja vaccinul,costa 1500 ron 3 inoculari pe o perioada de 3 luni dar o data infectat,nu imi dau seama cu ce ar mai putea ajuta.Mi s/a explicat ca nici o femeie nu oate fi infectata cu toate cele 4 tulpini periculoase si de aici eficacitatea vaccinului.Cele mai bune rezultate se obtin la o clinica din Ungaria,nu am ajuns pana acolo dar cu siguranta revin cu amanunte pentru cele interesate.

    0
    0

  • miki pe 5 Feb 2007, 20:21
    ajutati-ma

    nu prea am inteles cum se trateaza virusul hpv... deci eu ce trebuie sa fac ca sa scap de el?

    0
    0

  • raluk pe 30 Ian 2007, 20:54
    salut

    ne putem da seama daca partenerul nostru este sau nu infectat?daca face vreun test isi va da seama sau nu?

    0
    0

  • raluk pe 30 Ian 2007, 20:48
    cum ne protejam de acest virus?

    ce ar trebuii sa folosim ca sa nu luam acest virus?cum sau cu ce ne protejam?

    0
    0

  • paula pe 29 Ian 2007, 11:08
    incurabil?

    nu stiu cum am contactat virusul hpv,spun asta ptr ca am fost insarcinata si mi-i s-au facut o groaza de ecografii,controale si analize si ar fii fost practic imposibil sa nu observe medicii.in urma unor complicatii a trebuit sa fac intrerupere de sarcina in a 6-a luna iar dupa 2 luni de la intreruperea de sarcina mi-au iesit pe labiile mari negi.cum i-as fii putut lua ptr ca eu si sotul meu am intretinut raporturi sexuale protejate(prezervativ)ptr a prevenii o noua sarcina imediat dupa avort.ce tratament sa fac?ajuta elecrocauterizarea?astept sugestii si pareri la adresa:safacem_ceva@yahoo.com

    0
    0

  • cris pe 12 Dec 2006, 09:43
    hpv

    Ce ma fac???ajutor am facut un test de control si am hpv risc crecsut, am crezut ca innebunesc, am 30 de ani si sunt distrusa nu stiu unde sa merg cu cine sa vb

    0
    0

  • alexandra serban pe 8 Dec 2006, 20:51
    HPV

    Buna! aceeasi chestie am patit si eu! sa stii ca daca nu rezolvi problema la timp poti sa faci un cancer de col uterin de toata frumusetea(nu vreau sa te sperii) eu am fost diagnosticata in ultimul stadiu al bolii.am mers pe mana medicilor(colposcopie si conizatie cu ansa) si vreau sa-ti spun ca acum sunt sanatoasa si viitoare mamaica! multa bafta!

    0
    0

  • matei raluca pe 27 Nov 2006, 12:50

    am avut o infectie de la o raceala am tratat-o apoi dc m-a pus sa fac un papanicolau pt orice eventualitate,apoi o colposcopie la care a reiesit ca am o rana pe col.dupa aceea mi-a spus ca am HPV si ca trebuie sa fac o biopsie si o cauterizare.E normal????am 20 ani

    0
    0

  • Rica pe 24 Nov 2006, 16:52
    foarte interesant

    am vrea sa cunoastem in cazul hpv genital , care sunt cauzele infestarii, daca nu au avut loc relatii extraconjugale.Si daca nu va suparati v-am mai ruga sa ne spuneti mai detaliat cum trebuie procedat cu igiena intima a vaginului dupa un contact sexual.Va multumim mult

    0
    0

  • simina pe 22 Nov 2006, 10:27
    test papanicolau

    Stie cumva cineva ce inseamna in rezultatul unui test papanicolau =inflamatie si augs non?

    1
    0

  • Ionut pe 13 Nov 2006, 23:04
    HPV

    Parerea mea este ca nu trebuie sa te joci cu aceast virus, eu doar ce am fost operat, insa intr-un real pericol se afla prietena mea. O simpla intrebare am? Tratamentele naturiste dau vreun rezultat benefic, nu neaparat rapid?

    0
    0

  • marina pe 9 Nov 2006, 14:37
    pt d-na care a avut si are veruci in talpa

    eu am avut verugi in talpa acum multi ani,tot asa,in perioada facultatii.am fost la un cabinet particular ca sa scapa de ele..chipurile..doctorita aia e cretina..stiu eu mai multe ca ea..a vrut sa mi le cauterizeze,dar de fapt mi-a prlit un pic pielea groasa de deasupra verucii.eram disperata,nici nu mai puteam sa merg.pana cand cineva mi-a facut cunostinta cu o pedichiurista f buna din iasi.mergeam la 2-3si ce imi facea?imi imuia picioarele in apa ferbincioara,imi curata pielea groasa de deasupra verucilor si apoi mi-o scotea pe fiecare in parte cu un clestisor..durerea era crunta,luam nurofen inainte,dar am rezistat.dupa ce mi le scotea imi punea pe rana nitrat de argint..asa s-a intamplat cu fiecare veruca..aveam talpa plina si imi aparusera si pe degete si printre el.a durat cam o luna pana mi le-a scos pe toate,dar de atunci..1999..nu mi-a mai aparut niciuna.deci eu asa zic..trebuie curatata f bine fiecare veruca,pt ca uneori is ascunse sub piele mai groasa..si scoasa fiecare in parte.acum sa gasesti asa o pedichiurista-instrumentele erau metalice si mereu sterilizate la peste 200

    0
    0

  • alina pe 8 Nov 2006, 14:35
    hpv

    as vrea sa stiu daca HIGH RISK se face si la Cluj,daca da,unde si cat costa?de asemene adaca stie cineva o clinica buna,sau un cabinet particular la care pot apele cu incredere pt o colposcopie va rog lasati un mesaj

    0
    0

  • alexandra pe 2 Nov 2006, 18:43
    de cand

    cum stiu de cand il am virusul hpv

    0
    0

  • Irina pe 13 Sep 2006, 13:15
    Gardasil

    Fetelor, in sfarsit o veste buna! Gardasil se va lansa pe piata europena la inceputul lui octombrie. Sanatate!

    0
    0

  • Alina pe 5 Sep 2006, 16:42
    intrebare

    te vindeci complet de aceasta boala tinand tratamentul prescris de medic? pe scurt.....scapi?

    0
    0

  • adrian vasilescu pe 22 Aug 2006, 11:03
    Stimata dr.Andra Orosan ,

    Toata stima si tot respectul pentru probitatea profesionala de care dati dovada insa as vrea sa va aduc la cunostinta ca , in perioada in care a-ti fost plecata in concediu , inlocuitoarea d-voastra dr.Cascaval , la care m-am prezentat avand o mica ciuperca , si-a manifestat dorinta de a se intalni cu mine dupa program. Am acceptat bineinteles , am mers la o cafea dupa care ma invitat in dristor la ea acasa. Pana dimineata am avut 3 contacte sexuale.A treia zi am constatat cu stupoare ca imi curgea un lichid galben verzui din penis. Aveam tricomonas.Va intreb pe aceasta cale , cu toata stima pe care v-o port , de ce daca d-voastra vindecati , va lasati inlocuitori care raspandesc diverse boli....???

    0
    1

  • HPV pe 10 Aug 2006, 18:50

    fetelor, dragelor, chiar puneti baza pe raspunsurile pe care le primiti la intrebarile puse pe net? nu credeti ca medicul este cel mai in masura sa va lamureasca? mai bine intrebi 3 medici pana te asiguri ca ai aflat tot decat sa te culci pe o ureche si sa crezi tot ce isi dau cu parerea (in legatura cu problema ta)persoane neavizate

    0
    0

  • Irina pe 19 Iul 2006, 14:38
    HPV

    Si eu am avut asa ceva.M-am operat(rezectie) si a aparut din nou.Asa ca... parerea mea este ca nici un tratament nu este asa eficient.

    0
    0

  • Adi pe 13 Iul 2006, 14:18
    Hpv Genital

    am, de aproape 6 luni asa ceva, cu greu mai rezist.... sa imi tot apara....m-am dus o data pe saptamana la doctor si...altceva nimik...m-am saturat! are cineva info mai multe? folosesc Condyline care parerea mea...arde negii respectivi dar ma arde si pe mine.... Durere e putin spus... fac de asemenea tratament pentru sist imunitar..."isoprinosine" + "spirulina". poate cineva sa imi spuna cat de eficient este? mail: onecloseby1@yahoo.com

    0
    0

  • cristina pe 2 Iul 2006, 16:30
    vreau ajutor

    buna! eu am inceput sa am probleme cu negii din facultate cand i-am luat de la o colega de camera. prima data mi-a aparut pe degetul mare de la mana. Nu a fost o mare problema pentru ca am scapat repede de el cu nitrat de argint.Toate bune si frumoase, pana cand mi-a aparut unul mic in talpa cu care am stat cateva luni pana cand dintr-o data s-a marit si au aparut foarte multi pe langa el, iar in curand au devenit foarte durerosi. M-am hotarat sa merg la medic si mi i-a cuterizat cu laserul. Durerea a fost ingrozitoare pentru ca anestezia in talpa este foarte dureroasa si nici nu a prins cum trebuie. Se face anestezie la fiecare neg si la doi dintre ei nu a prins deloc. Credeti-ma durerea este foarte mare. M-am chinuit pentru ca nu am putut merge cam o luna jumatate. Nu stiu daca v_am spus ca aveam deja cam 12 veruci in talpa. Dar SURPRIZA- NU AU TRECUT. Nu mai stiu ce sa incerc, nu mai vreau sa-i cauterizez, iar durerea continui sa o am. Acum incerc cu melci. Stiu un caz sigur care a scapat cu melci. Tot sper.

    0
    0

  • Andreea pe 19 Iun 2006, 11:52
    Clinica Micomi

    In urma unui test Papanicolau si a unei colposcopii am fost diagnosticata ca fiind suspecta de HPV; am inteles ca la noi in Bucuresti, se fac tipizari virale si det. HPV la clinica Micomi,unde D-na Doctor Badea este o specialista in asa ceva.

    0
    0

  • Erwin pe 17 Iun 2006, 07:39
    total de acord cu cel de mai sus

    de asemenea am fost la medic pentru tratarea unor veruci care mi-au fost taiate cu foarfeca dupa ce in prealabil am fost anesteziat local ; metode medievale -in romania era de asteptat sa "beneficiem'' de asfel de tratamente!!! am zis ca nu mai merg la cauterizari , mai degraba ma tratez cu ce stiu -creme,alifii,tincturi.....

    0
    0

  • eugen pe 17 Mai 2006, 12:34
    despre veruci

    am avut cateva veruci si mergand la medic am fost vindecat ca pe vremea lui Stefan cel Mare. Credeam ca de atunci si pana acum medicina a avansat dar am constatat cu stupoare ca la acest capitol a ramas cam la fel. Rog pe domnii doctori sa mai studieze!

    0
    0

  • Ioana pe 17 Mai 2006, 10:16

    Exista Gardasil in Romania? Daca nu exista, il putem comanda? As da oricat numai sa scap de hpv. Va multumesc!

    0
    0

  • Catalina pe 17 Mai 2006, 10:14

    Cu toate ca nu am avut un alt prieten cu care sa am relatii sexuale,prietenul meu a luat de la mine,eu avand si-n interior.De unde as mai fi putut lua acest virus?

    0
    0

  • Catalina pe 17 Mai 2006, 10:11
    Nu credeam ca mi se poate intampla mie

    am 20 de ani si mi-am inceput viata sexuala inainte de a implini 20 de ani,cu o luna,ceea ce s-a intamplat in ianuarie.Am fost la un control prin februarie la un cabinet de ginecologie si mi-a dat un tratament cu ovule pt ca racisem.Prin aprilie aveam usturimi la urinat si m-am dus la acelasi cabinet.Mi s-a spus ca am o infectie,mi s-au dat antibiotice si iarasi ovule si sa fac spalaturi intravaginale.Am zis totusi a merg si la alt medic,dupa vreo 2 saptamani,cand am observat ca tratamentul ce mi-l daduse medicul nu a avut rezultat.Cel de-al doilea medic mi-a zis ca am virusul hpv,ca am condiloame,avand unul in interiorul vaginul si vreo trei la intrarea in vagin.Am facut tratament cateva zile,dar am mers iarasi la alt medic,care a considerat ca trebuie cauterizate cu laserul.Asta am si facut.Dar acum,dupa 2 saptamani de la interventie,tot am usturimi la urinat,chiar mai rau decat inainte,dar aceste coniloame nu mai sunt.Posibil sa nu se fi vindecat?Cu toate ca medicul cand l-am intrebat,mi-a zis ca s-a vindecat rana.Atunci de ma ma ustura?

    0
    1

  • daniela pe 15 Mai 2006, 15:33
    salut

    credeti ca ne putem vindeca cu vaccinul GARDASIL??ptr hpv???ar fi un miracol

    0
    0

  • Daniela pe 1 Mai 2006, 10:26
    test HPV

    Am facut un test HPV la clinica Medlife, costa 160 RON iar daca este depistat un virus pentru tipaj mai trebuie sa achit 300RON.

    0
    0

  • Camelia pe 30 Apr 2006, 10:06
    Indrumare

    Si eu am fost diagnosticata cu HPV ,insa HIGH RISK.Testul se face la Bucuresti Calea Dorobantilor ,nr58,sector 1,tel:021-211.58.62-IDS LABORATORIES

    0
    0

  • Alina m pe 14 Apr 2006, 16:22
    Unde se poate face un test HPV si cat costa? Multumesc

    Daca se poate ar trebui date si date despre unde se poate face teste sau nume de doctori care cunosc despre HPV.

    0
    0

  • tofan alina pe 24 Mar 2006, 10:45
    important

    Nici nu ne dam seama cat de importante sunt aceste informatii,doar ca infestarea se poate face si din ustesile insuficient sterilizate din cabinetele ginecologice.Deci mare atentie la ce cabinete ne tratam!!!!!!!!

    0
    0

  • alynar pe 10 Mar 2006, 18:27
    vaccin

    Am citit pe internet ca s-a descoperit vaccin impotriva HPV-ului.S-a facut studiu pe mai multe persoane ,nu cred ca s-a scos deja pe piata ,dar oricum avem o speranta ...Se numeste Gardasil vaccinul Merck.Nu stiu mai multe decat ca se mai pomenea si de Cervarix de la Sanofi Aventis

    0
    0

  • MARIA pe 7 Mar 2006, 17:26
    HPV

    as vrea sa stiu daca exista un vaccin pentru HPV/

    0
    0

  • alynar pe 5 Mar 2006, 21:11
    control

    Ca un raspuns pt. ultimul mesaj, HPV-ul se depisteaza in urma examenului Papanicolau,se ia secretie pe lama .O femeie ar trebui sa mearga la control ginecologic 1 data la 6 luni pt. a fi depistate unele prob. la timp.

    0
    0

  • CICLAM pe 23 Feb 2006, 17:47
    HPV

    LA UN CONTROL GINECOLOGIC SE POT DEPISTA DOAR PRINTR-O SIMPLA VEDERE FARA TEST DE SECRETIE????

    0
    0

  • marryloo_03 pe 21 Feb 2006, 10:05
    veruci

    ve sfatuiesc sa nu apelati direct la chirurgie,sunt si alte solutii,de exemplu:crioterapia,laserul CO2.cereti si parerea altor specialisti.

    0
    0

  • dana momeni pe 25 Ian 2006, 12:14
    veruca nazala

    buna ziua,fiul meu in varsta de 5 ani are o veruca foarte mica pe varful nasului.Medicul dermatolog mi-a spus ca singura solutie este sa o scoata cu chiureta .Ce parere aveti dumneavostra? Nu exista si un tratament alternativ?

    0
    0

  • ramaca_03 pe 23 Ian 2006, 11:30
    cancerul de col uterin

    Sufar de aceasta boala de anul trecut.Sint asistenta medicala .Crede-ti ca am putut contacta virusul de la servici? Am fost operata in iulie si m-i s-a facut histerectomie totala.De ce nu exista in orasele resedinta de judet centre de consiliere ,numai pe linga clinicile de oncologie.Exista o gramada de intrebari la care nu are cine sa-ti raspunda.As dorii sa se deschida un subiect de forum pentru toti care sufera de aceasta boala si nu stiu unde sa-si gaseaca raspunsurile.

    0
    0

  • toma neda laura pe 19 Ian 2006, 17:48
    foto veruci

    se poate va rog sa prezentati si fotografii ale verucilor. Cum pot face diferentierea intre o veruca plantara si o batatura provocata de incaltaminte?

    0
    1

  • Pricindel pe 19 Ian 2006, 17:48
    Poze cu veruci plantare

    Pt. toma neda laura Vezi aici: http://dermatlas.med.jhmi.edu/derm/IndexDisplay.cfm?ImageID=-742470083

    1
    0

  • Anca pe 19 Ian 2006, 17:48
    Hpv

    CONDYLINE constituie un tratament eficace 100% ?

    0
    0

  • gabita pe 19 Ian 2006, 17:48
    hpv

    -incercati sa luati 3 luni Imunostim pt cresterea imunitatii;

    0
    0

  • ana ursan pe 19 Ian 2006, 17:48
    am fost la doctor si am facut un pn.la rezultat a iesit hpv.c3 am facut si 3 colposcopi in urma rezultatelor a fost nevoie de conizatie. acum vreau sa stiu daca mai pot ramine gravida. multumesc

    toate se pot trata daca sunt descoperite la timp.

    0
    0

  • Ioan Bene pe 19 Ian 2006, 17:48
    Felicitari.

    Ma bucur foarte mult ca se gasesc articole de acest gen in limba Romana,care pot ajuta si indruma persoanele care au nevoie .Sint subiecte si articole care sint intradevar interesante. o zi buna si toate cele bune.

    0
    0

  • sinela pe 19 Ian 2006, 17:48
    despre HPV

    nu exista nici un vaccin pt acest virus?

    0
    0

  • pop violeta pe 19 Ian 2006, 17:48
    o intrbare am si eu

    Pe nas am un emangiom stelar,am fost la medic si mi l-a electrocauterizat dar,e la loc dupa sase luni.Oare ar trebui sa fac un test HPV,si daca da ,unde? Va multumesc anticipat.

    0
    0

  • milena pe 19 Ian 2006, 17:48
    cum ne putem da seam daca avem cancer in zona genitala?

    ma bucur ca difuzati astfel de informatii in limba romana.este un subiect pe care multi il evita,nu stiu de ce ;doar face parte din viata noastra nu/?

    0
    0

  • Bucur Adriana pe 19 Ian 2006, 17:48
    Ajutor!!!!!!!

    Sunt din Sibiu.Fetita mea nascuta in 14 iulie 2005 are "emangiom tuberos cavernos" pe fata langa urechea stanga care creste si i-a modificat deja trasaturile fetei.Unde sa ma adresez, la ce Spital si doctor.Trimiteti-mi mesaj pe adresa nutastoica@yahoo.com

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod