Controleaza-ti gratuit alunitele!

Daca te ingrijoreaza aspectul unei alunite poti sa beneficiezi de o consultatie gratuita la medicul dermatolog pe 25 mai, cu ocazia Zilei Europene a Melanomului. Actiunea face parte din programul national de prevenire si depistare a leziunilor maligne cutanate si se desfasoara in toata tara.
Tot ce trebuie sa faci este sa te programezi pentru o consultatie in perioada 18 - 22 mai, apeland gratuit la numarul de telefon 0800 800 883, in intervalul orar 8:00-20:00. Pe data de 25 mai, 240 de medici dermatologi din toata tara, membri ai Societatii Romane de Dermatologie (SRD) vor oferi consultatii gratuite pentru posibilele afectiuni pigmentare ale pielii (alunitelor). De asemenea, poti sa primesti sfaturi despre cum sa te feresti de actiunea nociva a razelor UV cu ajutorul produselor de fotoprotectie.

Aproape jumatate dintre persoanele consultate anul trecut cu ocazia Zilei Europene a Melanomului au declarat ca nu au folosit creme cu protectie solara. Astfel, din cele 2092 de persoane consultate, 910 nu au folosit creme cu factor de protectie impotriva razelor ultraviolete comparativ cu un numar de 9 persoane care utilizeaza intotdeauna aceste creme pentru a se proteja de efectele nocive ale soarelui. In urma celor 3 campanii de prevenire a melanomului care s-au derulat in Romania pana acum, statisticile arata ca in anul 2006 au fost depistate 24 cazuri de melanom, in 2007 au fost 25 de cazuri, inregistrandu-se o crestere anul trecut cand s-a ajuns la 77 cazuri depistate. "Examinarea cutanata periodica are un rol vital pentru diagnosticul melanomului prin identificarea cazurilor cu melanom de novo, cat si a persoanelor cu factori de risc", afirma prof. dr. Virgil Feier, presedintele Societatii Romane de Dermatologie.


Ce a provocat incidenta crescuta a melanomului?

Societatea Romana de Dermatologie sustine ca in afara de subtierea stratului de ozon, comportamentul oamenilor la soare a fost cauza principala pentru cresterea ratei de aparitie a cancerului de piele in ultimele decenii. Cresterea popularitatii activitatilor in aer liber precum si a bailor de soare a condus la o expunere excesiva la raze UV. Multi oameni considera tenul bronzat un simbol al atractivitatii. Totusi, un ten bronzat este doar un semn al efectelor negative pe care le au razele UV si reprezinta incercarile pielii de a minimaliza orice rau suplimentar.  

In afara de melanom, soarele produce si alte forme ale cancerului de piele, care de obicei nu sunt fatale, dar se finalizeaza cu deformari semnificative. Razele ultraviolete ale soarelui cauzeaza si imbatranirea prematura a pielii prin zbarcire, pete si vene sparte. De aceea, este indicat ca de fiecare data cand te expui la soare sa folosesti cremele cu factor de protectie ridicat. Nici acestea nu iti permit sa stai nelimitat in bataia soarelui, deoarece o blocare totala a efectelor nocive ale soarelui nu exista si cantitati variabile a unor raze UV nu sunt filtrate de cremele existente, in ciuda filtrului protector ridicat al acestora.


Cum trebuie sa aplici crema cu factor de protectie?

Este important sa stii sa aplici corect aceasta crema pentru a impiedica actiunea nociva a razelor solare. Cantitatea aplicata este esentiala: daca pui foarte putina crema si o intinzi pe o portiune mare din corp poate sa diminueze nivelul de protectie. Este esential sa aplici 2 degete de crema pentru fiecare din cele 11 zone numerotate in figurile de mai jos.

                                            

Ce este melanomul?

Melanomul este un cancer al melanocitelor, celulele din piele responsabile de producerea pigmentului. In mod normal, melanocitele sunt situate in stratul extern al pielii si produc pigmentul de culoare maro numit melanina care este responsabil pentru culoarea pielii noastre. Melanomul apare atunci cand melanocitele cresc necontrolat si invadeaza alte tesuturi. Este tipul de cancer al pielii cu cea mai mare mortalitate si se raspandeste rapid in organism. Acest tip de cancer poate fi vindecat cand este depistat precoce, dar este fatal cand este lasat sa progreseze si sa se raspandeasca in organism.

Melanomul poate sa apara spontan, ca o pata pigmentara cutanata (spre exemplu o alunita) noua sau poate creste incet in interiorul sau langa o pata pigmentara pre-existenta. La barbati, melanomul apare frecvent pe spate, trunchi, cap, sau gat. La femei, melanomul apare frecvent pe picioare sau trunchi. De asemenea, exista si posibilitatea ca melanomul sa apara pe zone care sunt expuse putin sau deloc la soare: pe talpile picioarelor sau pe palme.

Cauza exacta a melanomului nu este cunoscuta. Mai multi factori de risc au fost asociati cu incidenta crescuta, printre care:
  • Expunere excesiva la radiatiile UV (ultravioleta) emise de soare, lampi de bronzat;
  • Istoric familial de melanom;
  • Persoane cu piele de culoare deschisa, cu par blond sau roscat, persoane cu pistrui;
  • Pete pigmentare (de ex. alunite) non-maligne sau nevi atipici (nevi displastici);
  • Trei sau mai multe episoade de arsuri solare cu vezicule pana la varsta de 20 ani;
  • Deficiente ale sistemului imun.


Ce ar trebui sa ne alerteze?

1. Aparitia unei noi alunite care se modifica rapid in dimensiuni sau culoare;
2. Modificarea recenta a aspectului unei alunite (dimensiuni sau culoare).

Alunitele sunt prezente la nastere la 1 din 100 de oameni. Ele sunt denumite nevi congenitali. Aceste alunite sunt mai predispuse la a se transforma in melanom decat cele care apar dupa nastere. Este important sa tinem minte ca nu toate alunitele arata la fel. Acestea pot fi de culoarea pielii sau roz, maro deschis sau brun, sau chiar negru-albastrui. Pot fi rotunde, ovale sau usor neregulate. Pot fi plate sau reliefate, mari sau mici, cu sau fara par, pestrite sau colorate uniform.

"Melanomul este considerat cel mai agresiv cancer de piele, duce la moarte daca este diagnosticat tarziu, deoarece metastazeaza relativ repede. Insa, daca este depistat in stadiul 1 este curabil. Prin urmare trebuie sa prevenim aparitia lui, sa ne protejam de soare, sa ne examinam pielea, tinand cont de modificarile care apar si sa facem un consult periodic la medicul dermatolog", explica prof. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog. Putem sa examinam singuri aspectul unor alunite, insa uneori aceste modificari nu sunt sesizabile cu ochiul liber.


Sfatul specialistului
Prof. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog

"In popor exista conceptia ca daca te atingi de o alunita vei muri. Mai demult, durerea era simptomul care aducea pacientul la medic, insa ea era cauzata de metastaze, ceea ce insemna ca boala era in faze foarte avansate. De aceea, pacientul era operat de urgenta si daca deceda se asocia acest deces cu interventia chirurgicala: daca te operezi de alunite vei muri. De aceea, este important sa se cunoasca faptul ca nu exista nicio corelatie, ca este doar un mit si ca metastazele sunt responsabile de decesul unui pacient. Romanii trebuie sa stie ca pot sa stea la soare doar in anumite conditii si ca nu vor fi mai frumosi daca stau mai mult la soare".
 

Comentarii (16)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andreea pe 21 Mai 2010, 09:27
    alunite

    Buna! Am sunat si eu si era ocupat . Daca nu gasesc loc, oricum o sa ma duc la un control. Este foarte important sa te vada cineva, eu ma duc regulat la consultatie.

    0
    0

  • adelina popescu pe 25 Mai 2009, 19:25
    oare de ce????

    buna ziua ar fi fost foarte bine daca se si putea beneficia de acest serviciu dar la numarul respectiv de telefon ba nu raspunde nimeni ba e ocupat.....de ce se mai face atata publicitate..pentru nimic? dar oricum daca se poate merge si in alta parte la dermatologie/ce indicatie aveti? multumesc

    0
    0

  • alina arghirescu pe 25 Mai 2009, 10:42
    am incercat dar numarul este tot timpul ocupat

    bun articolul dar ce pacat ca nu puptem sa facem aceasta vizita,sotul meu fiind plin de alunite .....

    0
    0

  • Dragoi Oana pe 22 Mai 2009, 15:12

    Ma bucur foarte mult ca exista aceasta campanie. M am inscris si eu. De mult doream sa merg la un consult pentru alunite. Iata ca acum am sansa. Imi pare rau pentru cei care nu au mai prins programari. Poate la anul vor avea mai mult noroc!

    0
    0

  • Petronela pe 21 Mai 2009, 12:47
    "Laudabil dar...de continuat SUSTINUT !"

    Nu-i de mirare ca sunt liniile ocupate, de aceea cred ca initiativa este laudabila si trebuie continuata sustinut, o perioada mai lunga si in cat mai multe localitati. Plus , informare : ziare, TV etc , orice, important e sa ajunga la cunostinta populatiei ! Dupa cum se observa, interes din partea oamenilor EXISTA !

    0
    0

  • someone pe 19 Mai 2009, 16:45
    linii permanent ocupate

    am sunat in diferite momente ale zilei, tot timpul ocupat. ce se intampla?

    0
    0

  • ioana pe 19 Mai 2009, 16:15
    In toata tara

    In toata tara sunt cabinete sau spitale unde medicii voluntari pot sa faca aceste consultatii dermatologice gratuite. Programarile se fac tinand cont de zona in care locuiesti si de medicii care sunt voluntari in aceasta campanie.

    0
    0

  • Andreea pe 19 Mai 2009, 15:56
    906C

    Si eu am incercat sa sun si este mereu ocupat. Nici macar nu scrie in articol unde exact au loc acele consultatii, o adresa, ceva.

    0
    0

  • LauraM pe 19 Mai 2009, 15:24
    Numar gratuit, dar degeaba

    Sun intruna de o ora incoace; nu raspunde nimeni. Pai asa sa ne programam? Sa le fie rusine!

    0
    0

  • adriana pe 19 Mai 2009, 12:19
    si eu doresc sa stiu unde pot merge

    Buna ziua! Si eu doresc sa stiu unde pot sa merg pentru a vedea cum stau cu sanatatea in ceea ce priveste alunitele care imi apar tot mai des pe maini. Va multumesc si va rog sa ma anuntati daca se poate la adresa de mail adrianaroh@yahoo.com

    0
    0

  • gyongyi pe 19 Mai 2009, 11:56
    programare...

    Numarul afisat pe aceasta pagina este constant ocupat si ma intrebam (banuiesc ca o gramada de oameni,pe langa mine) ce pot face sa ma programez si eu la o asemenea consultatie? exista un alt numar de telefon cumva? sau o alta metoda de a lua legatura cu cei care se ocupa de aceste programari?! va multumesc anticipat pentru atentie! puteti sa-mi raspundeti si pe e-mail : teddy200423@yahoo.ca

    0
    0

  • avramescu mihaela pe 19 Mai 2009, 10:45
    dermatologie

    Ma intereseaza o programare, pentru fiica mea , care are probleme cu alunitzele . TEl.0800 800 883 este permanent ocupat . Va rog raspundeti-mi mie, sau direct fiicei mele , la adresa de e-mail : E-mail: andreea.marcu@jurnalul.ro Multumesc anticipat !

    0
    0

  • nicoleta pe 19 Mai 2009, 10:29
    programare

    si eu incerc sa ma programez de azi-dimineata, dar suna numai ocupat.programari pe internet nu se pot face?

    0
    0

  • mama pe 19 Mai 2009, 10:05
    dermatologie

    Interesant , ma intereseaza in mod deosebit , dar numarul de tel. 0800 800 883 , este permanent ocupat . Doresc o programare , in saptamana 18--25 mai , va rog mult , raspundeti pe adresa :avramescu2002@yahoo.com , ..pentru Andreea . Va multumesc anticipat !

    0
    0

  • Borda Zelia pe 19 Mai 2009, 09:48
    Controleaza-ti gratuit alunitele !

    Mi-a placut foarte mult acest articol, dar ma si ingrijoreaza in acelas timp ! E foarte util, mai ales ca vine caldura si ne place sa mergem la strand, mare etc. Multumesc !

    0
    0

  • anca pe 19 Mai 2009, 09:35
    era de asteptat

    ca sa nu raspunda nimeni la nr de tel afisat pt programari,sun tot timpul si mi se spune ca-i ocupat,tipic tari noastre,ideea este buna dar nu stiu cine poate ajunge sa faca aceste consultatii"gratuite".ar fi bine sa fie mai multa seriozitate!!!!!!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod