Alergia solara sau fotosensibilitatea

Tipuri de alergii solare 1. Eruptii polimorfe la lumina

Apar ca mancarime dupa expunerea la soare si se afla pe locul secund in topul celor mai comune afectiuni ale pielii cauzate de soare, potrivit medicilor. Cea mai comuna afectiune cauzata de expunerea la soare este insolatia.

In comparatie cu barbatii, femeile sunt mai afectate, iar simptomele incep sa se resimta la maturitate, mai exact la adultii tineri. In zonele cu clima temperata, eruptiile polimorfe se intalnesc destul de rar iarna, dar sunt comune in lunile de primavara si vara.


Exista persoane care sufera din cauza acestei afectiuni in fiecare primavara, imediat ce oamenii incep sa-si petreaca mai mult timp in aer liber, insa, imediat ce a venit vara, repetarea expunerii la soare poate determina ca persoana sa fie mai putin sensibila, iar afectiunea poate chiar sa dispara sau treptat sa devina mai putin severa.  

In cazul in care eviti o noua expunere la soare, afectiunea poate sa dispara in 2-3 zile. 


2. Prurigo actinic (eruptii polimorfe ereditare)

Simptomele sunt mult mai intense decat in cazul eruptiilor plimorfe clasice, dar acestea adesea se declanseaza mai devreme, in timpul copilariei sau adolescentei.
In zonele cu clima temperata, aceasta afectiunea dureaza atat timp cat are loc expunerea la soare, dar in cazul climei tropicale, simptomele pot persista tot anul.


3. Eruptia fotoalergica

In cazul acestei forme de alergie solara, reactiile pielii sunt declansate de efectele luminii soarelui la anumite chimicale care au fost aplicate pe piele (adesea ingrediente ale cremelor, lotiunilor sau unguentelor cu antibiotice) sau chiar din medicamente (adesea din medicamentele care se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala).
Dintre medicamente trebuie sa mentionam: antibioticele (tetraciclina si sulfonamida), fenotiazina folosita in tratarea afectiunilor psihiatrice, diureticele si anumite contraceptive orale.

Durata afectiunii este greu de precizat. Oricum, in cele mai multe dintre cazuri, simptomele dispar dupa ce chimicalele sunt identificate si inlaturate.


4. Urticaria solara

Aceasta forma de alergie produce eruptii semnificative (mancarimi si basicute rosii) in timpul expunerii la soare. Este o problema destul de rara, care afecteaza mai ales femeile tinere.

Basicutele individuale se estompeaza in 30 minute, maxim 3 ore, insa simptomele vor reaparea atunci cand pielea este expusa iarasi la soare.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mariusirl pe 27 Mai 2012, 18:22
    alergie la apa de mare

    nu stiu daca aici trebuie sa intreb specialistu da nu mai pot ce mancarimi am de inebunesc am mai patit odata asa ceva acuma 2-3 ani tot la mare da nu stiam de la ce..acuma am citi pe net si am vazut aici o gramada care au ceva in cazul meu..nu stiu ce sa fac sincer k am mari mancarimi de nu le mai suport...am inteles din cate am citit sa nu mai intru deloc in apa de mare..sunt in irlanda si nu ma gandeam sa am asa alergie..oare si de la soare sa fie?in romania stateam multe ore pe zi si nu aveam nimik la strand sau la o apa curgatoare..ori numa de la apa?va rog ajutatima..si un tratament daca imi recomandati sa scap definiiv...si in caz ca nu iau tratament dupa cat timp ma vindec va multumesc

    1
    0

  • darianna pe 6 Oct 2009, 15:18
    hy

    Anul acesta am patit si eu asa ceva datorita uleiului pe care l-am folosit. Stie cineva ce uleiuri pt bronzat sunt cele mai bune?

    1
    0

  • marga pe 22 Aug 2009, 17:47
    tenul gras

    este foarte interesant dar mar interesa mai multe despre tenul gras

    1
    0

  • Marginean pe 26 Mai 2009, 14:14
    eczeme solare

    m-ar interesa mai mult.

    5
    0

  • greticaoctavia pe 19 Iul 2008, 22:39
    Mamagreti

    Ceva despre petele de la soare cine soatie ceva? Va pupi

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod