Pilula pro si contra

Nu toate femeile au auzit de metodele moderne de contraceptie; iar cele care au auzit de ele cred ca le-ar fi inaccesibile ca pret...
Mariana V., 45 ani, din Alba Iulia, ia de mai bine de 20 de ani pastileanticonceptionale. "In familia mea exista cazuri de talasemie. Aceastaeste o boala de sange ereditara, care se transmite de la mama lafiu. Femeile nu fac boala, dar o transmit. I-am spus sotului meu caresunt riscurile de a avea un copil si el a fost de acord ca trebuie saevitam o posibila tragedie. De 21 de ani, de cand m-am casatorit, iauanticonceptionale si uite ca nu m-am ingrasat, nici n-am facut cancer."

Pilulele au faima proasta
Nu toate femeile au auzit de metodele moderne de contraceptie; iar celecare au auzit de ele cred ca le-ar fi inaccesibile ca pret sau se tem caar avea efecte secundare grave. Anticonceptionalele prescrise de catremedic in cabinetele de planificare familiala nu sunt deloc scumpe.

Pilulele anticonceptionale nu se bucura de o faima prea buna. Se spuneca ingrasa, provoaca diverse tipuri de cancer si perturba functionareaintregului organism. Ce e adevar si ce e exagerare in aceste afirmatii? Cuaproximativ 30 de ani in urma, pilulele aveau intr-adevar cateva efecteneplacute, printre care si ingrasarea, data fiind, probabil, si cantitateade hormoni de 5 ori mai mare decat a celor actuale. Astazi insa, lucruriles-au schimbat.

In Romania, dupa 1967, faima proasta a pastilelor anticonceptionale a fostintretinuta in mod deliberat de catre autoritatile care interziseseraavortul si orice mijloace moderne de contraceptie. Cea mai grava acuzala adresa anticonceptionalelor hormonale era aceea ca ele pot producecancer. Mai ales cancer de san si de ficat. Ceea ce s-a dovedit totalmenteneintemeiat.

Conf. dr. Bogdan Marinescu, directorul Spitalului clinic deobstetrica-ginecologie "Panait Sirbu" din Bucuresti explica: "Suntsute de milioane de femei care folosesc pilule anticonceptionale, deani de zile. Ideea ca pilula induce cancer sau nu protejeaza suficient,ca steriletul poate sa dea modificari organice este falsa. Sigur ca intoata medicina exista efecte benefice si cateodata reactii adverse. Dara critica aceste metode contraceptive moderne pentru ca au si ele o ratade esec este absurd. A vedea cele 3-5% de esec si a face abstractie decele 95-97% de reusite mi se pare absurd."

Pilula anticonceptionala este cel mai studiat medicament; iar astazioamenii de stiinta sunt in masura sa afirme ca pilula contribuie laprevenirea cancerului de endometru si de ovar, a sarcinilor ectopice,a ovarelor chistice (numai pilula combinata) si a afectiunilor benignede san. In plus, ele au un efect benefic asupra eventualelor fibroameuterine (care pot scadea in dimensiuni), inflamatii genitale, precum siin cazul anemiilor (ca urmare a folosirii pilulei, menstruatia devinemai putin abundenta).

Medicamentul bun la toate
In ultimii ani, lumea medicala din SUA traieste revelatia descopeririica pilula are mult mai multe avantaje decat se credea panaacum. "Anticonceptionalele orale actuale ofera mult mai mult decat ocontraceptie solida. Pentru ca efectele lor benefice care nu sunt legatede contraceptie sunt atat de importante, le prescriu si femeilor carenu au nevoie de contraceptie", spune dr. Andrew M.Kaunitz de la SpitalulUniversitar din Florida.

Pilulele au efecte curative in urmatoarele afectiuni:
- cancerul de ovare
Contraceptivele orale reduc riscul de cancer de ovare cu 40-80%. Efectulse constata dupa un singur an de utilizare si creste direct proportionalcu durata utilizarii. Efectul protectiei continua timp de decenii.
- cancerul de endometru
Contraceptivele orale scad riscul acestui tip de cancer cu 50%.
- inflamatiile pelviene
Provoaca ingrosarea mucusului cervical, in consecinta, microorganismelenu pot patrunde in uter.
- chisturile ovariene functionale
- endometrioza
Femeilor cu endometrioza li se prescriu anticonceptionale orale timp deun an.
- sarcini extrauterine (ectopice)
Incidenta sarcinilor extrauterine este cu 90% mai redusa la utilizatoarelede pilule.
- tulburari menstruale
Utilizatoarele de pilule au un ciclu regulat, mai putin abundent si maiputin dureros.
- acnee
Acneea nu le afecteaza numai pe adolescente, ci si pe femeile adulte. Celmai indicat tratament pentru acnee este un contraceptiv oral (OrtoTri-cyclen).

Contraindicatii:
fumatoare, peste 35 de ani
hipertensiune, probleme circulatorii
cancer la san
boli ale ficatului: icter, ciroza, tumora la ficat

Fiecare medic cu parerea lui
In privinta anticonceptionalelor, medicii au pareri diferite. Ginecologiispun ceva, generalistii altceva. Daca ginecologii sustin caanticonceptionalele sunt foarte indicate, generalistii sunt mairezervati. "Utilizarea anticonceptionalelor poate provoca, in timp,fenomene de insuficienta circulatorie periferica, asa-numitul sindromRaynaud", spune dr. Daniela Enea, medic primar de medicina generalala Centrul Medical de Diagnostic si Tratament din Bucuresti. "Acestetulburari de circulatie, mai ales daca femeia fumeaza, pot conduce, inunele cazuri, la arteroscleroza, la infarct de miocard." Toti mediciisunt, insa, de acord ca un chiuretaj implica mult mai multe riscuridecat anticonceptionalele.

Cum actioneaza pilulele anticonceptionale?
Mecanismul pilulelor este simplu:
- opresc ovulatia.
- ingroasa mucusul cervical, blocand patrunderea spermatozoizilor inuter.
- subtiaza mucoasa uterina, ceea ce face dificila implantarea unuieventual ou fecundat.


Efectul pilulelor contraceptive scade daca ele nu sunt folosite corect -nerespectarea orei sau, mai grav, neluarea unei tablete. In acest caz,ia pastila imediat ce-ti aduci aminte. Cel mai bine ar fi sa recurgi si lao metoda contraceptiva suplimentara (de exemplu, prezervativ). Eficientapilulelor este diminuata si de luarea unor antibiotice, barbiturice,anticonvulsive sau purgative.

3 sfaturi esentiale
Daca vrei sa optezi pentru o pilula anticonceptionala, gandeste-te labeneficii si riscuri. Dr. Cristian Posea, medic ginecolog la Spitalul"Ion Cantacuzino" din Bucuresti, crede ca pilulele sunt indicate oricareifemei sanatoase clinic. Sfaturile dr. Posea ar fi urmatoarele:
1. Inainte de a te decide pentru o metoda contraceptiva moderna,cantareste riscurile si beneficiile.
2. Avortul reprezinta un risc pentru sanatate mult mai mare decatfolosirea preparatelor hormonale.
3. Contraceptia orala trebuie facuta numai sub indrumarea medicului(ginecolog, endocrinolog sau de medicina generala cu competenta inplanificarea familiala).
Daca te-ai hotarat sa folosesti o pilula contraceptiva, nu inseamnaca esti obligata s-o utilizezi timp de decenii. Poti sa schimbi tipulde pilula sau sa optezi pentru alta metoda contraceptiva, potrivitapentru situatia ta, inclusiv starea sanatatii si numarul copiilor:dispozitiv intrauterin (sterilet), contraceptive injectabile, sterilizarechirurgicala.

Dintre pilulele actuale, numai pilulele combinate (care contin estrogensi progesteron) ar putea, in anumite cazuri, provoca o ingrasare de celmult 1kg/an. Destule femei care nu folosesc asemenea pilule se ingrasamai mult.

Dezavantaje
Pilulele pot provoca, mai ales in primele luni de utilizare, greturi,dureri de cap sau chiar absenta menstruatiei (amenoree). Acestea nu suntsemne de sarcina sau de boala. Nu protejeaza de bolile cu transmiteresexuala. Alt dezavantaj il reprezinta faptul ca pastilele trebuie luatela aceeasi ora a zilei.

Avantaje
Poate fi folosita de cele mai multe femei. Este o metoda contraceptivafoarte eficienta si reversibila. Este usor de administrat si nuinfluenteaza desfasurarea actului sexual. Cu sfatul medicului, poatefi folosita si ca "pilula de a doua zi", pentru a anula efectele unuiraport sexual neprotejat.

Istoricul pilulei
Experimentate dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, pilulele au inceputsa fie utilizate pe scara larga incepand din 1965, intai in SUA si apoiin Anglia. In Romania nu se poate vorbi de un program de contraceptie,mai ales in intervalul 1966-1989, dupa intrarea in vigoare a faimosuluidecret 770/1966 privind interzicerea intreruperilor de sarcina. Ilegal,in acea perioada au fost utilizate produse aduse din Ungaria, fosta URSSsi Bulgaria.
 

Comentariile 51-67 din 67

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • teo pe 23 Iul 2008, 17:05
    varsta indicata

    am 17 ani si as dori sa iau si eu anticonceptionale dar as vrea sa aflu daca exista o"anumita varsta"pt inceperea folosirii lor.

    0
    0

  • jungla pe 13 Iul 2008, 18:17
    rigevidon

    Eu folosesc Rigevidon de foarte mult timp si m-am simtit destul de bine , mai ales de atunci am un ciclu regulat si dupa o perioada mai lunga in care le-am folosit , le-am oprit si la un an am ramas si gravida...ceea ce-mi doream f mult

    0
    0

  • lore pe 9 Iul 2008, 16:56
    anticonceptionale

    am 23 ani si 2 ani am folosit anticoceptionale marvelon acum folosesc anticoncepitionale karissa pentru ca au mai putini hormoni.e normal sa simti usturimi in sani din cand in cand?ginecologul meu a zis ca da.merci

    0
    2

  • Princess92 pe 8 Iul 2008, 00:19
    diane-35

    din cauza cosurilor si a unor probleme doct mi- prescris diane 35,care sunt si anticonceptionale.si sunt curioasa dk stie cnv km kt tine efectul anticon ceptionalelor dupa ce sunt intrerupte(pt k eu le-am luat regulat,la ac ora,k p anticonceptionale)

    1
    0

  • alexandra2008 pe 5 Iul 2008, 00:21
    anticonceptionalele....prescrise neaparat de medic?

    mi-am inceput de curand viata sexuala si ca orice femeie trebuie sa ne protejam pt a nu aparea riscuri pe viitor.As vrea sa iau anticonceptionale....dar nu stiu...sunt si anticonceptionale care se iua fara prescriptia meducului ginecolog.....??

    0
    0

  • mia pe 3 Iul 2008, 12:50
    anticonceptionale

    Buna! Eu folosesc de ceva timp anticonceptionalele tri-regol si nu am nici un fel de probleme legate de cresterea in greutate sau altele, insa as avea o intrebare: exista vreo diferenta intre pilulele folosite de mine sau celelalte pilule?ma refer la faptul ca unele pilule te protejeaza mai bine impotriva sarcinilor nedorite iar altele au o rezistenta mai scazuta?

    0
    0

  • roxu pe 2 Iul 2008, 15:32
    Yasmin

    Buna! Si eu folosesc anticonceptionalele Yasmin si sunt foarte multumita. Nu m-am ingrasat, nu am slabit si pot face dragoste oricand cu prietenul meu fara a mai avea teama k raman insarcinata. Multumesc Tamida, nu stiam cu cat timp inainte trebuie sa le intrerup prntru a ramane insarcinata.

    0
    0

  • tamida pe 2 Iul 2008, 12:10
    pt oana

    draga mea am uitat sa-ti spun le iei din prima zi a menstratiei 21 de zile si faci pauza de 7 zile pana sa iei a doua folie

    0
    0

  • tamida pe 2 Iul 2008, 12:08
    mesaj pt oana-contraceptie

    buna!eu iti recomand pilulele YASMIN sunt f bune,nu te ingrasi ca nu retine apa in organism,dar cand vrei sa ramai insarcinata trebuie sa le intrrupi cam cu 4 luni inainte,te pup si casa de piatra

    0
    0

  • Larisaa pe 16 Iun 2008, 10:42
    uitarea luarii pilulei

    buna as avea si eu o intrebare:de 3 luni iau anticonceptionale si le-am pe toate bine la aceeasi ora in fiecare zi,aseara trebuia sa o iau la ora 7 insa am uitat si am luat-o deabia astazi dimineata la ora 8 dupa 13 ore.ieri dupa amiaza in jurul orei 3 am facut sex neprotejat.as putea ramane insarcinata?

    0
    0

  • camy pe 8 Iun 2008, 13:40
    anticonceptionalele pilule

    folosesc de 2 ani pilulele anticonceptionale si le-am intrerupt , acum as vrea sa iau din nou dar nu mai stiu cand trebuie...in prima zi de menstruatie sau dupa ce imi trece....

    0
    0

  • oana pe 2 Iun 2008, 10:21
    buna

    eu am 20 de ani ..si la anul ma casatoresc ...nu am avut relatii intime de nici un fel si sunt mandra de asta....sigur ca voi merge la un ginecolog cat de curand pt a-i cere sfatul ...dar totusi..poate suna aiurea...dar ma simt mai bine daca aud sfatul unor doamne care au trecut deja prin asta...as vrea si eu cateva pareri cu privire la metodele contraceptive..pilule in special...cam care sunt acelea pe care le-ati recomanda de exemplu ficelor dvs..va multumesc

    0
    0

  • roxana pe 19 Mai 2008, 00:12
    pilula de a doua zi

    m-ar interesa si pe mine cum se utilizeaza pilula de a doua zi,si care ar fi indicatiile?!Dupa cat timp de ia si care sunt efectele acestei pilule?!Si cam cat costa aceasta pilula?

    0
    0

  • kea pe 1 Mai 2008, 22:54
    Intrerupere

    Daca am intrerupt anticonceptionalele dupa 8 luni de folosinta ce mi se poate intampla?Pot ramane insarcinata mai repede?Cat tine perioada fertila?

    0
    0

  • anonima pe 25 Apr 2008, 19:34
    Anti

    Am 20 de ani si o relatie de 3. Pana acum nu am folosit aceasta metoda de contraceptie, dar mi-as dori si cat de curand voi face o vizita la medic ca sa-mi prescrie niste pilule. Am auzit, si nu stiu daca este adevarat, ca anticonceptionalele care contin o cantitate mare de hormoni maresc sanii. Nu m-ar deranja acest lucru, ba dimpotriva, sanii mei fiind singurul meu complex. Nici ideea cu ingrasarea nu m-ar deranja, eu facand unele eforturi sa mai pun vreo 5 kg pe mine. Astept rapuns. Va multumesc

    0
    0

  • anonima pe 20 Apr 2008, 22:36
    duphaston

    voi putea deveni vreodata mama ce sanse am si in ce procent va rog sa-mi raspundeti la aceasta intrebare de care depinde viitorul meu?

    0
    0

  • Gina Lina pe 6 Apr 2008, 20:25
    Anticonceptionale

    In jurul varstei de 30 de ani mi-au aparut cosuri pe fata, care nu-mi treceau cu nicio crema. Am intrebat ginecologul si acesta mi-a recomandat anticonceptionalul oral (Desorele). Il iau de 2 ani si sunt foarte multumita de faptul ca nu mai am cosuri si ciclul imi vine ceas, fara dureri si in cantitate mai mica. De ingrasat nu se pune problema. Sunt tot slaba. Am avut o perioada cand m-am ingrasat, pentru ca am luat 3 luni de zile niste vitamine de la Amway care mi-au facut o pofta de mancare nebuna. In rest totul este OK. Sper.

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod