Sanatate prin sport in timpul sarcinii

Pentru orice femeie, sa se mentina in forma pe durata celor noua luni de sarcina este o adevarata provocare. Insa exercitiile fizice sunt salutare pentru viitoarea mama - acestea ajuta la mentinerea unui tonus bun si, datorita sportului, corpul va fi pregatit pentru marele moment al nasterii. In plus, orice femeie insarcinata abia asteapta sa isi recapete silueta dupa nasterea micutului. Acest lucru nu va fi o piatra de incercare atat de mare daca vei avea mai multa grija de tine in timpul sarcinii.

Mentinandu-ti un program de exercitii fizice zilnic, te asiguri ca nu vei adauga nici un gram de grasime corpului. In perioada sarcinii, iti va fi mult mai usor sa te misti daca ai grija sa iti tonifiezi muschii picioarelor si ai stomacului (tocmai de aceea, abdomenele se dovedesec de real ajutor in acest sens).


Datorita sportului, iti va fi mai usor in special in timpul travaliului - acesta poate dura mai putin, asa ca... de ce sa nu incerci sa faci putina miscare fizica?

Activitatea sportiva are, in plus, un rol excelent in mentinerea unui nivel energetic ridicat si a unei stari de buna dispozitie. Tocmai de aceea, exercitiile fizice usoare sunt ideale atunci cand te simti obosita sau chiar abatuta.

Exista cateva exercitii pe care le poti face rapid pentru a te mentine in forma si perfect sanatoasa, fara sa fii nevoita sa faci eforturi foarte mari. Yoga este o optiune excelenta in acest sens, mai ales daca, in general, nu ai acordat o atentie foarte mare sportului.
Nu te panica, exista niveluri pentru incepatori, astfel incat nu vei fi nevoita sa faci miscari complicate inca de la prima sedinta.

Incearca sa iti achizitionezi un set de greutati (gantere) cu gramaj redus, care te pot ajuta sa iti mentii tonusul mainilor si al picioarelor - acestea pot fi folosite chiar in timp ce mergi. Daca te simti prea obosita, cat timp te odihnesti pe canapea, poti ridica aceste greutati.

Pentru inceput, incearca sa faci 5-10 abdomene. Pe parcurs, o data ce te obisnuiesti cu efortul, poti suplimenta seria.

Alergarea usoara, joggingul sau chiar plimbarile lungi sunt excelente pentru femeile insarcinate. Te vei simti plina de energie si plina de viata, mai ales daca toata ziua ai stat inchisa in casa.


Daca ai de gand sa iesi din casa pentru mai multe ore, la plimbare, trebuie sa ai in permanenta la tine o sticla cu apa sau suc natural de fructe, pentru a preveni deshidratarea. Ai grija la echipamentul de sport pe care il folosesti si poarta incaltaminte cat mai confortabila.

In cazul in care pana acum nu ai facut foarte mult sport, intreaba-ti medicul daca exista vreun motiv pentru care sa nu faci jogging. Doctorul iti poate sugera sa incepi cu plimbari in jurul casei inainte de a alerga distante ceva mai lungi.

Daca este posibil, opteaza pentru un abonament la piscina sau foloseste bicicleta medicinala - oricare dintre acestea reprezinta activitati sportive care iti confera un tonus mai bun si o stare de sanatate excelenta.
In ceea ce priveste inotul, trebuie sa stii ca exista cursuri pentru femei insarcinate - astfel, vei avea ocazia de a intalni alte viitoare mamici si de a schimba pareri despre experienta prin care treceti.

De fiecare data cand faci sport, asigura-te ca nu exagerezi. Daca simti ca faci exercitii prea dificile sau complicate, opreste-te sau ia o pauza.
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alex pe 19 Dec 2010, 18:10
    Ce sa fac?

    Eu sunt in luna a 2-a. De vreo 20 de ani practic artele martiale deci antrenamente dure si foarte multa conditie fizica. Stiu ca acum nu se mai poate insa aerobicul si fitness-ul mi se par floare la ureche, eu vreau mai multa energie. Mi-as dori sa mai fac macar conditie fizica gen abdomene, flotari, streching insa nu prea stiu daca e bine. Abia astept sa-mi reiau antrenamentele intense de dupa.... :-)

    0
    0

  • gardin adela pe 2 Iun 2009, 21:26
    sportul in timpul sarcinii

    Dragele mele, vreau sa va spun ca eu sunt insarcinata in luna a treia si fac sport la sala de fitness si este foarte relaxant, sunt exercitii speciale pentru picioare maini care te ajuta mai tarziu la nastere si iti da in special o STARE DE BINE LA FINAL. incercati dar atentie faceti exercitii speciale si usoare ( asta in cazul in care nu aveti probleme cu sarcina si medicul va interzice ) .faceti tot ceea ce va face sa va simtiti relaxate. BAFTA IN CONTINUARE!!!

    0
    0

  • carmen pe 23 Feb 2009, 13:15
    sportul in timpul sarcinii

    eu fac alpinism si mai precis m-am antrenat pentru escalada. acum nu mai fac lucrul acesta, in schimb lui bebe ii place foarte mult cand fac miscare , ma refer la plimbari sau chiar urcari pe munte fara sa fortez .eu zic ca miscarea e f buna dar fara sa exageram si depinde cum ai fost de activa sportiv inainte de sarcina. eu stiu ca daca faci miscare nasti si mai usor .si doctorul mi-a recomandat inotul si plimbarile asa ca sport la treaba :)

    0
    0

  • romana pe 13 Feb 2009, 12:49
    sportul in timpul sarcinii

    sportul este sanatos si inainte si in timpul si dupa sarcina. sa nu uitam ca exista o gama larga de sporturi recomandate in timpul sarcinii. pe langa inot si plimbari avem la dispozitie exercitiile Pilates recomandate in sarcina, streching, dans ....si toate recomandate in sarcina. si nu cred ca cineva a uitat clasicele exrcitii facute la ora de sport din timpul scolii cu gatul, bratele si aplecarile in jos. asa ca.....viitoare mamici treceti la treaba

    0
    0

  • luiza pe 10 Dec 2008, 18:07
    sportul la sarcina

    nu pot sa zic k nu face bn da sa nu exagerati.si eu dak merg prea mult obosesc.de alergat nici nu ma gandesc, dar la faza cu abdomenele chiar nu as putea sa fac.am timp dupa sa fac sporturi......asa k mai bn sa am grija de bebe si d mn.sanatate la toate mamaicile!

    2
    0

  • anca pe 24 Nov 2008, 10:08
    sport????in timpul sarcinii NU

    sportul nu e indicat in timpul sarcinii ....plimbare ...putin innot si cam atat in rest nimic ......

    1
    0

  • mimishor2009 pe 5 Oct 2008, 13:58
    sport/sarcina...?

    eu...dak merg mai mult de 10 min chiar si mai putin...incepe sa ma doara burtik si bebele devine foarte agitat...am incerkt si cu abdomene dar este la fel...asa k astept pana-mi tin bebele in brate si...apoi dak voi simti nevoia voi incepe din nou cu sportul...inainte de sarcina alergam foarte mult ...nu cred k este ceva rau in a lua cateva kg in plus mai ales in timpul sarcinii...makr acuma ar trebui sa ne concentram mai mult asupra sanatatii copilului dekt asupra siluetei noastre...PAREREA MEA!

    0
    1

  • IULIANA pe 13 Aug 2008, 11:59
    ajutati-ma

    vreau sa raman insarcinata, si vreau sa stiu exact daca este bine sa faci sport sau nu si ce fel de exercitii sunt bune si nu fac rau copilului

    0
    0

  • marce pe 5 Aug 2008, 15:30
    faceti sport!

    faceti orice sport daca aveti sub 30 de ani ! bicicleta inot jogging, e sanatos si bine pentru copil\!

    1
    0

  • leea pe 15 Iul 2008, 10:08
    gresit, gresit

    Singurul sport recomandat in timpul sarcinii este inotul. La care se adauga plimbarea (daca asta poate fi numit sport) intr-un ritm mai alert decat o plimbare obisnuita!

    0
    1

  • raluca pe 8 Iun 2008, 19:59
    gresit

    dragele mele, nu faceti exercitii pentru abdomene daca sunteti insarcinate. Nici alegrari, nici jogging. Va puneti sarcina in pericol. SUnt recomandate exercitii pentru brate si pentru picioare/coapse, exercitii care implica foarte putin muschii abdomenului. Aveti grija. Discutati cu un specialist.

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod