Cum sa alegem metoda de contraceptie potrivita?

Deoarece nu exista o metoda perfecta, alegerea noastra va fi, intr-un fel, un compromis. Securitatea si eficienta este, probabil, unul dintre cei mai importanti factori. Confortul este nu mai putin impotant pentru unele persoane. Trebuie sa tineti minte ca folosirea incorecta sau inconsistenta reduce gradul de protectie oferita de metodele-bariera.

Persoanele cu probleme de sanatate, cele care sufera de boli cronice sau handicapuri, vor tine cont de unele necesitati suplimentare cand isi aleg contraceptivele eficiente si practice. Iar persoanele sanatoase si apte de concepere doresc sa isi patreze aceste calitati dupa practicarea contraceptiei.

Metodele anticonceptionale difera prin gradul de protectie contra BTS (boli cu transmitere sexuala cum ar fi gonoreea, herpesul, chlamidia, HIV) si a bolilor infectioase. In general, metodele de blocare (bariera), in special prezervativele, asigura o buna protectie impotriva majoritatii infectiilor tractului reproductiv.

Pastilele ofera o doza de protectie impotriva bolilor inflamatorii, dar pot creste riscul chlamidiei.
Efectele lor asupra BTS raman nestudiate inca. Diafragmele nu protejeaza impotriva bolilor transmisibile sexual; ele fac destul de mare si riscul bolilor infectioase si inflamatorii.

Daca apelati la statisticile care reflecta eficienta contraceptivelor, tineti cont de faptul ca exista deosebire intre marja minima de eroare, care are la baza utilizarea corecta si constienta a metodei, si marja tipica de eroare, dedusa din folosirea efectiva in timp a preparatului. Marja de eroare tipica include situatii, cand din neatentie, nu este luata la timp pastila, nu este pus prezervativul la timpul potrivit, este inlaturata diafragma pana la expirarea a sase ore dupa actul sexual.

Recent cercetatorii au revizuit cu atentie studiile aupra eficacitatii contraceptivelor si, in consecinta, au fost reconsiderate atat marja inferioara (preconizata) de eroare, cat si cea superioara (tipica).
Studii mai vechi admiteau ca 5 femei din 100 care practicau aceasta metoda au avut sarcina in primul an de practicare. pe cand femeile care heterosexuale, cu viata sexuala activa si care nu foloseau nici o metoda anticonceptionala demonstrau o rata a sarcinii de 85%.

Cea mai sigura cale de a ne proteja de sarcina este folosirea metodelor-bariera de contraceptie, cu aplicarea avortului in caz de esec. Daca din motive religioase sau etice, avortul este o metoda inacceptabila, atunci gradul de eficienta al acestor metode - in general scazut in comparatie cu cel al metodelor hormonale - este redus si mai mult.
Utilizarea metodelor-bariera trebuie incurajata, deoarece acestea ofera protectie impotriva BTS, iar in cdazul prezervativelor, si impotriva HIV. Chiar si atunci cand se folosesc metode hormonale, metodele-bariera sunt un "insotitor" important care serveste ca protectie contra BTS.

Fiecare isi formeaza propria opinie si face propria sa alegere. Dca ati incetat sa folositi o metoda si nu doriti o sarcina, recurgeti la alta metoda de contraceptie.


Informatiile au fost preluate din cartea "Tu si corpul tau pentru un nou secol", tradusa de Irina Digodi, Grupul Editorial Litera, Chisinau, 2001.
 

Comentariile 51-100 din 120

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dalia pe 6 Oct 2006, 23:02

    este adevarat ca o viata sexuala neregulata poate duce la apararitia cancerului mamar?

    0
    0

  • aliss pe 3 Oct 2006, 15:50
    mi-e frik rau..

    deoarece nu am o varsta f inaintata nu prea pot sa vb cu oricine o problema de genul asta...chiar daca am doar 17 ani sunt cu pr meu de la 13 ani..nu pot sa zic ca nu s-a intamplat mnimik intre noi dar nu....am facut-o deoarece imi este f frik,el zice ca ma asteapta,ne iubim f mult dar uneori simte nevoia si el si imi zice..are 19 ani.nu srtiu ce s afac ..e bine sa imi incep viata sexuala??suntem f apropiati..nu imi e teama decat sa nu raman insarcinata..mama mea la varsta mea ma avea pe mine si...daca da ce ar fii bine sa folosesc??am auzit ca anticoncept ingrasa f mult..poate imi puteti raspunde pe adresa slumpper_woman@yahoo.com

    0
    0

  • irina pe 3 Oct 2006, 14:40
    raspuns

    da, poti ramane gravida dak sperma barbatului a intrat in contact cu partile tale intime, foloste metode contraceptive si bucura-te de sex

    0
    0

  • viga cristina pe 3 Oct 2006, 11:58
    intrebare

    Am 25 de ani si folosesc contraceptive pastile de aproape 3 ani.Anul trecut am fost operata de chist ovarian insa nu stiu daca pastilele mi-au facut rau, dupa operatie am continuat tratamentul si acum mi-a intarziat menstruatia 2luni si jumatate.Nu sunt insarcinata, dar mi-e frica sa merg la doctor.Cine poate sa ma indrume, nu stiu ce sa fac ....sa mai iau pastile contraceptive!?

    0
    0

  • N.C. pe 3 Oct 2006, 09:45

    Un articol sec, neatractiv,care se pierde in explicatii prea riguros stiintifice ca terminologie si cu putina informatie, de fapt. Vroiam sa il dau sa il citeasca fiului meu care e la inceputul vietii sexuale, dar m-am razgandit pentru ca il va abandona dupa primele 3 fraze. As dori un articol mai aplicat pe problema protectiei contraceptive.

    0
    0

  • Angy pe 1 Sep 2006, 10:58
    Intrebare

    Eu am 21 de ani si am o relatie de aproape un an jumatate...ne gandeam sa ne incepem viata sexuala dar nu stim ce metoda contaceptiva sa folosim.Si mai am o intrebare care poate suna stupid insa desi de mult ii caut raspuns n-am gasit nimic pe internet sau ceva de genul...in urma unor jocuri pot ramane gravida?ince sunt virgina....nu stiu cum sa explic...daca patrile noastre intime au intrat in contact, dar nu a intrat in vagin...Of ce jena imie sa intreb asta...Va rog !Imi puteti raspunde si mie?

    0
    0

  • ALY 18 pe 28 Aug 2006, 17:44
    HELP

    AS DORI SA STIU CARE E CEA MAI SIGURA METODA DE CONTRCEPTIE!?NU AM CU CINE SA VB DESPRE PROBLEMELE ASTEA...MA PUTEEI AJUTA?/

    0
    0

  • steluta pe 21 Aug 2006, 10:55
    daca...

    este adevarat ca prezervativul este o metoda buna...dar daca este expirat,deteriorat,rupt...urmeaza nenorocirea.eu folosesc de 2 ani pilule si nu am avut probleme cu ingrasatul...depinde de corp totusi.

    0
    0

  • Toma emma pe 18 Aug 2006, 17:00
    anticonceptionale

    am luat timp de 42 de zile DESORELL si nu mi a venit ciclu

    0
    0

  • flory pe 13 Aug 2006, 17:03
    Patch contraceptiv

    Salut, De un an si jumatate folosesc acest patch care se lipeste in diferite zone ale corpului si pe care il schimb odata la 7 zile deci 3 pe luna si sunt foarte multumita de aceasta solutie. Nu stiu daca in Romania inca se importa dar sunt foarte eficiente pentru persoanele care nu vor sa inghita pilula in fiecare zi...O cutie pt o luna costa 14euro scump dar eficient...

    0
    0

  • Toma emma pe 3 Aug 2006, 13:29
    despre anticoceptionale

    am luat timp de 21 de zile si nu mia venit ciclu de ce??? si ce sa fac ??de un an nu le mai am??/va rog

    0
    0

  • Iara pe 7 Iul 2006, 11:44
    Parerea mea

    Sincera imi pare bine ca abordati aceasta problema deoarece nu toata lumea realizeaza cat de important este sa te protejezi si unii barbati se gandesc doar la placere. Fostul eu prieten a avut multe relatii intime si nu obisnuia sa foloseasca prezervativ. Cand i-am zis sa isi faca analizele mi-a reprosat ca ce "eu m-am culcat cu toate parasutele"Insa nu poti merge pe incredere sau dupa aparente ( ca are hainele curate si se spala), nu a vrut sa isi faca analizele asa ca ne-am despartit. Cum poti sa te culci cu cineva asa pe ochi frumosi. El mi-a zis ca atunci cand a avut aventuri de o noapte a folosit , insa daca s-a rupt prezervativul ( nu poti fi sigur) si daca nu ai nimic sa ascunzi de ce sa nu iti faci analizele. Insa el s-a simtid jignit, imi zice sa fiu deschisa fata de el insa el nu este deschis cu mine. Eu i-am zis ca sunt dispusa sa imi fac analizele insa el a zis nu este nu. Sper sa fiu la fel de ferma si in viitor.Nu merita pt cateva clime de placere sa iti risti viata!

    0
    0

  • printesa96 pe 3 Iul 2006, 13:35

    Fara un control ginecologic nici nu te gandi sa iei pilule dupa ureche.Eu fol.Novinette fara nici un efect advers dar prietenei mele i-au facut f.rau.Nu risca!

    0
    0

  • ada pe 2 Iul 2006, 23:14
    ???????????????

    kre pastile sunt mai bune,as vrea sa ma ingras dar totusi nu as vrea sa am probleme.am avut 2 relatii pana acum cu aceeasi persoana(neprotejat)...

    0
    0

  • valy pe 30 Iun 2006, 08:04
    o intrbare

    daca am schimbat antocinceptionalul si imadiat dupa c l-am schimbat am continuat sa facem sex neprotejat exista sanse sa raman gravida????multumesc mult de tot

    0
    0

  • carmen pe 26 Iun 2006, 08:50
    ma intreb

    uneori ma intreb: nu ar fi culmea sa folosesti metode care mai de care, sa te protejezi chiar si cu acel dezavantaj al "timpului mort" din actul sezual in care te ocupi de mijlocul contraceptiv, si sa fie unul dintre cei 2 care sa nu poata lasa insarcinata/ ramane insarcinata ?!?!?

    0
    0

  • lilliianna pe 26 Iun 2006, 08:43
    metoda...

    Cea mai eficienta metoda este cea asupra careia cad de acord ambii parteneri. E ADEVARAT CA INTR-O RELATIE INCREDEREA ESTE PE PRIMUL LOC, DAR ASTA NU INSEAMNA CA FARA SA STIM PUTEM AVEA TOTUSI DIVERSE AFECTIUNI. Pledez pentru prezervativ.

    0
    0

  • catalina pe 18 Iun 2006, 04:25

    sa vedem...eu una nu mi'am inceput viatza sexuala dar cea mai buna metoda contraceptiva cred k ar fii prezervativul. acum depinde de alegerea fiecaruia si de ce crede de cuviintza.

    0
    0

  • elena pe 12 Iun 2006, 18:33

    am luat desorelle la recomandarea medicului si m am ingrasat. eu zic sa alegi ceva mai bun un novinette sau sunt unele de au aparut acum diane ...ce va de genul asta

    0
    0

  • NADEJDA pe 7 Iun 2006, 14:19
    CALENDARUL

    AS DORI SA AFLU SI EU METODA CALENDARULUI VA ROG MULT

    0
    0

  • cristina pe 25 Mai 2006, 04:22
    calendarul...blaf

    8 ani de zile am mers pe varianta calendarului...in cel de-al noualea an, am ramas insarcinata...urmand acelasi tip de protectie. Medicul mi-a spus, la acea vreme, ca ar trebui sa renunt la a mai face sex dupa calendar, daca nu cumva vreau sa raman iar

    0
    0

  • geta pe 14 Mai 2006, 20:13
    cum sa alegem contraceptia potivita

    mai este si metoda calcularii dupa calendar inainte si dupa menstruatie cate 7 zile

    0
    0

  • gabi nistor pe 12 Mai 2006, 21:17
    Precautii?

    Daca sotul meu este impotent de cativa ani,din cauza medicamentelor ptr. tensiune si AVC ,spermatozoizii mai sunt activi,mai pot ramane insarcinata,in cazul unui contact mai "chinuit" ?

    0
    0

  • misha pe 8 Mai 2006, 15:39
    mai sunt si alte masuri de protectie..

    mai sunt si alte masuri de protectie nu inteleg de ce sunt doar acestea enumerate? cred ca ar fi mai bine sa se vb despre toate masurile ptr ca fiecare in functie de nevoi sa-si aleaga cea mai usoara si convenabila solututie :)

    0
    0

  • elena tothazan pe 5 Mai 2006, 20:30
    pilulele contraceptive

    sunt indicate la vaarsta de 39 de ani? din catestiu eu e cam riscantmai ales ca sunt si fumatoare.Dar cred ca dupu intreruperea lor la ceva vreme poti descoperi ca ai noduli la sani eu am luat 5 ani rigevidon iar dupa aproape 7 ani am descoperit ca am noduli care cu tratamente naturiste si regim alimentar sau retras . dar de 2 ani iar iau righevidon si mie frica si sa-l mai iau si sa nu-l mai iau .Voi ce ma sfatuiti?

    0
    0

  • Diona pe 1 Mai 2006, 04:41
    Pro si contra = pilule

    Sunt una dintre numeroasele femei care am utilizat pilule contraceptive sub indrumare medicala (medic de planificare familiala). Dupa 3 ani am stopat pilulele pentru ca ne doream un copil, ceea ce nu s-a mai intamplat. Un caz fericit (am fost internata cu simptome de meningo-encefalita, la care am refuzat tratamentul pana dupa rezultatul analizelor) m-a facut sa depistez ca am o tumora la hipofiza (cu infertilitate in stare avansata)ce putea fi resorbita in urma unui tratament. Am fost una dintre 1000 de femei la care se putea intampla - aceasta a fost concluzia medicilor! Culmea e ca acest tratament medicamentos l-am urmat 1 an si nu existau sanse de vindecare, dupa care am urmat unul naturist (in timpul acestuia neavand voie sa iau nici macar o aspirina!) dar care dupa prima luna deja a dat roade. Acum am un baiat de 8 ani!

    0
    0

  • oana pe 30 Apr 2006, 15:25

    draga nu te ingrasa nici o pastila contraceptiva daca nu mananci.....eu i-au de 3 ani si nu am pus nici 100 de grame cu toate ca as vrea....

    0
    0

  • cristea ionela pe 28 Apr 2006, 13:37
    pilule?

    cel mai bine e sa mergi la un control ginecologic amanuntit..eu am luat pastile si nu am facut bine deloc..

    0
    0

  • maricela pe 12 Apr 2006, 16:18
    pilule?

    am inceput viata sexuala acum 5 ani dar spre uimirea altora nu am apelat la pastile contraceptive si m-am ferit cat am putut insa ma bate gandul sa le folosesc insa am nevoie de sfatul cuiva si daca se poate sa imi spuneti si mie numele acelor pastile care nu te ingrasa. multumesc

    0
    0

  • petronela pe 8 Apr 2006, 12:20
    pilule

    am viata sexuala de 3 ani dar folosesc pilule de 4 ani pt reglarea menstrei,acum mi-au aparut chisturi ovariene si sangerari intre menstre.iau mersilon la recomandarea doctorului si degeaba.....intradevar m-a ferit de sarcina si nu m-am ingrasat dar....

    0
    0

  • GEORGIANA pe 1 Apr 2006, 21:24
    PASTILA CONTRACEPTIVA

    AM FOLOSIT 2 ANI RIGEVIDON SI MI-AU APARUT NODULI LA SANI.AM FOST NEVOITA SA SUPORT O INTERVENTIE CHIRURGICALA.

    0
    0

  • anonima pe 27 Mar 2006, 11:29
    consulta un medic

    eu folosesc de vreo trei ani triregol si nu am avut nici o problema. sunt foarte multumita de ele.dar sunt de parere ca trebuie consultat un medic inainte de a incepe sa folosim un mijloc de contraceptie cum ar fii pilulele anticonceptionale.

    0
    0

  • Lala pe 20 Mar 2006, 16:45
    Nu-i chiar asa

    Eu am folosit Logest si n-am avut absolut nici o problema... depinde de fiecare:)

    0
    0

  • oana pe 24 Feb 2006, 21:39
    neincredere

    am luat desorele jum de an si mi-a provocat greata si disconfort.am fost la ginecolog si mi-a recomandat louete.am luat jum de an si acum am avut sangerari intermenstruale.nu mai stiu ce sa mai cred daca doctorul iti recomanda ceva bun.am incredere in anticonceptionale dar sa se potriveasca fiecarui organism.oricum,protejati-va!

    0
    0

  • llly39 pe 23 Feb 2006, 07:20

    foloseste pelicula contraceptiva(nu are urmari negative).

    0
    0

  • flavia pe 21 Feb 2006, 23:15
    problema

    Am folosit anticonceptionale 2 ani de zile.Avantaje:nu am ramas insarcinata,mi-a reglat ciclul;dezavantaje:m-am ingrasat,am facut celulita si mi-a scazut si apetitul sexual.Am hotarat sa fac o pauza si sa incerc ovulele Contracept-M,care am auzit ca ar fi destul de sigure.

    0
    0

  • FLORY pe 21 Feb 2006, 10:00
    deziluzie

    Va spun sincer am o relatie de 4 ani,dar inca nu stiu ce metoda ar fii mai buna.Prezervativul estompeaza din placere.De la anticonceptionale m-am ingrasat de fiecare data,asta pe langa celulita cu care m-am ales nu doar pe picioare ci si pe brate, glezne,abdomen.Intradevar ciclul iti este reglat iar sansa de a ramane insarcinata scade considerabil.Acum depinde de fiecare ce alege.Eu am folosit:LOGEST,DESORELL,YASMINE.

    0
    0

  • ralu pe 20 Feb 2006, 17:36
    intrebare

    vreau sa ma ingras. ce anticonceptionale sa iau?

    0
    0

  • ancutzafeier pe 20 Feb 2006, 15:24
    pilule

    Eu folosesc pilule de 4 ani, am fost multumita de ele pana cand am ramas insarcinata. A fost un adevarat soc.Continui sa le iau dar in fiecare luna astept menstruatia cu nerabdare si frica.

    0
    0

  • lavinia pe 17 Feb 2006, 12:06
    anticonceptionalele

    pastile mi se par bune in cazul in care ai deja o relatie serioasa.eu folosesc pastile de aproape 3 ani si nu am avut probleme de ingrasare.dar prezervativul mi se pare si el o matoda buna in cazul in care nu ai un partener stabil ptr ca nu stii ce are fiecare si e mai bine ptr siguranta ta.

    0
    0

  • messina pe 14 Feb 2006, 14:11
    conluzie

    si eu am o relatie lunga si bazata pe fidelitate.cu toate metodele de contraceptie care exista, tot pe metoda calendarului si atentia partenerului ma bazez!exista un risc dar pentru mine e cea mai sanatoasa metoda care nu afecteaza organismul in nici un fel posibil

    0
    0

  • cristiana pe 13 Feb 2006, 16:15
    concluzie

    organismul meu s-a obisnuit cu anticonceptionalele, dar eu sunt implicata intr-o relatie lunga si bazata pe fidelitate. Dc nu prezervativul e sfant am folosit si eu migroginon, dar le-am schimbat (cosuri) O prietena foloseste desorelle si e multumita de ele Nu incercati nu stiu ce metode(amestecuri sau cola, cum am citit nu stiu unde) Coitus interruptus sau metoda calendarului? Chiar aveti o incredere in ele? O fata poate ramane gravida chiar daca e virgina

    0
    0

  • florentina_moga pe 7 Feb 2006, 18:09
    Pastile

    Eu folosesc pastilele anticonceptionale de multi ani. Mult timp nu am avut nevoie de ele pt a nu ramane insarcinata, le folosesc pt ca altfel nu-mi vine ciclul. Asa a hotarat doctorul.

    0
    0

  • geo pe 3 Feb 2006, 18:39

    sunt eficiente contraceptivele pentru uz extern.(acele folii, nu cunosc prea multe!)

    0
    0

  • dely_kata pe 1 Feb 2006, 00:04
    Pastila

    Eu folosesc anticonceptionale de la 20 de ani,de cand mi-am inceput viata sexuala!N-am ramas insarcinata niciodata si acum am 27 de ani!In concluzie:am incredere in anticonceptionale,mai ales ca pe baza lor am menstruatia regulata,cu recomandare de la ginecolog!

    0
    0

  • tincutabarbu pe 19 Ian 2006, 17:48
    anticonceptionale

    Am descoperit recent ca dupa o folsire mai indelungata al anticonceptionalelor, si, probabil gresit recomandate, m-am ales cu o "minunata" celulita, intr-un hal in care nu mai pot iesi afara cu o fusta mini, pantaloni scurti... Si la 23 ani, 1.64 m, 47 kg sa nu te poti simti in largul tau intr-o fustita mini..... E groaznic, nu stiu ce sa ma fac!!

    0
    0

  • anonim pe 19 Ian 2006, 17:48
    adevar?

    este adevarat ca amestecul de iod si cafea baut dupa actul sexual, reduce riscul unei sarcini?

    0
    0

  • adryan pe 19 Ian 2006, 17:48
    sal

    cum se face o dezvirginare cu prezervativ sau fara?

    0
    0

  • nicu florin pe 19 Ian 2006, 17:48
    sal

    fara daca esti "curat"

    0
    0

  • alyna19 pe 19 Ian 2006, 17:48
    buna

    Ce fel de anticonceptionale ne trebuie?Pentru ca difera de la un organism la altul.Mie mi-au fost recomandate de catre ginecolog Desorele Ce spuneti,sunt bune?Astept raspuns

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod