Cum sa iti mentii sanatatea sexuala?

Sanatatea sexuala este o stare de confort fizic si emotional care ne permite sa ne bucuram de sexualitatea noastra si sa ne urmam senzatiile sexuale. Cu totii avem nevoie sa urmam niste proceduri simple pentru mentinerea sanatatii sexuale.

  • Examenul ginecologic;
  • Protectia impotriva infectiilor. Daca aveti o infectie vaginala sau urinara, tratati-o imediat;
  • Spalaturile. Vaginul poseda un regim firesc de autocuratare. Daca medicul nu v-a recomandat, din anumite motive, un regim special de spalaturi, nu este nevoie sa le practicati (decat spalatul la exterior). Spalaturile interne frecvente si folosirea deodorantelor vaginale pot altera echilibrul acid/alcalin si conduc la infectii, precum si la reactii alergice. Daca totusi doriti sa continuati aceasta practica, reduceti frecventa procedurilor la o data pe luna fara folosirea chimicalelor puternice; este recomandat sa folositi solutie de otet;
  • Dezinfectia genitala. Cel mai indicat este sa va spalati zilnic zona genitala cu apa calda. Secretiile si mirosurile organismului fac parte din viata noastra. Daca decideti sa va spalati sau nu inaintea actului sexual, faceti ceea ce va reconforteaza mai mult;
  • Controlul anticonceptional. Daca sunteti in perioada fertila si aveti raporturi sexuale, dar nu doriti sa ramaneti insarcinata, discutati cu partenerul problema protectiei si cine trebuie sa aplice metoda aleasa;
  • Protectia impotriva bolilor transmisibile sexual si SIDA;
  • Menstruatia. Intretinerea raporturilor sexuale in perioada menstruatiei nu este contraindicata, numai daca nu va displace. Unele femei descopera chiar ca orgasmul in timpul menstruatiei destinde crampele si durerile.


Informatiile au fost preluate din cartea "Tu si corpul tau pentru un nou secol", tradusa de Irina Digodi, Grupul Editorial Litera, Chisinau, 2001.
 

Comentarii (40)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ana tatar pe 14 Iul 2009, 16:24
    infectia vaginala

    nu scap de infectia vaginala din cauza sotului

    4
    0

  • Allina pe 24 Nov 2008, 16:43
    Irigatorul

    E bun irigatorul pentru mentinerea igienei intime? Cat de des trebuie folosit?

    2
    0

  • adriana26 pe 14 Sep 2008, 21:15
    da

    Imi pot mentine sanatatea sexuala, oare? sunt 4 luni de cand n-am facut sex? e bine? eu sincer nu cred. n-am avut o activitate sexuala, pt ca iubitul meu, e stabilit in alta tara. nu conteaza de fapt asta, conteaza ca eu vreau sa stiu cat e de daunator acest lucru, ca nu am viata sexuala, avand in vedere ca totdeauna mi-a palcut sa fac dragoste extrem de mult, acum imi place la fel, am 41 ani.

    7
    2

  • andra pe 4 Iun 2008, 23:15
    Oare?

    Credeam ca nu e bine sa faci sex in timpul ciclului menstrual...

    0
    3

  • alexandra pe 30 Mar 2008, 10:55
    Acuma ca s-a schimbat ceasul la ce ora sa le iau anticonceptionalele? normal?

    Va rog ajutati-ma.

    0
    1

  • Maria pe 25 Nov 2006, 23:07

    Am 21 de ani si acum 2 ani am fost la doctor sa-mi fac un control pt ca vroiam sa i-au si anticonceptionale.Nu mi-a gasit nici o infectie, doar o rana pe col.La inceput m-am speriat,dar mi-a spus sa stau linistita sa vad dc organismul suporta tratamentul cu ovule(Betadine).Dupa acest tratament am fost la doctor si mi-a spus ca totul e ok,rana s-a inchis si mi-a spus ca mai pot folosi cand doresc Gynozol.As dori sa folosesc mai mult produse naturiste ,ceaiuri...pt astfel de probleme.

    0
    0

  • Cristina pe 6 Iul 2006, 18:22
    Rana pe col uterin - Tratament

    La inceput m-am dus la un cabinet de stat, cu trimitere de la medicul de fam, doar pt un control de rutina.La cabinetul de ginecologie o destepta de doctora mi-a spus inainte de rezultatul analizelor ca am cancer. Asa oare se spune? A facut si eu postliceala de asistente medicale si ne-au invatat altceva sa spunem in aceste cazuri. Mi-a spus ca am o buba (exact asa a numit-o)pe col, si ca s-ar putea sa fie cancer. Aveam atunci 23 ani. Am intrebat-o de ce am facut asa ceva ca eu nu am acuzat nimic, totul e in regula, ciclul menstrual vine ca ceasul... Ce credeti ca zice ea: ca noi tinerele avem prea multi parteneri pe luna, ca purtam slipi din sintetic, ca nu ne spalam, ca facem chiuretaje prea des... La care eu i-am spus ca nimic din toata cele enumerate nu mi se potrivesc mie. Urma in cateva luni sa ma marit. Tampita! Fiind inca eleva la postliceala si avand practica in spital, m-am dus la o doctora din spital care mi s-a parut ca ar fi de treaba, i-am povestit ce s-a intamplat. M-a controlat, aveam doar o rana pe col, care se poate trata ori prin tratament medicamentos ori prin cauterizare (care nu-i dureroasa). Rana, spunea dansa ca era destul de mare, pt varsta mea. Am inceput un tratament cu Gynozol ovule si inca un medicament (de care nu-mi amintesc acum (era o singura pastila la pretul de 660miilei -in 2003)Am luat doua. Local m-am spalat 15 zile cu ceai de marul lupului, apoi am facut pauza 15zile , apoi am reluat spalaturile 10 zile cu marul lupului. Mi-a trecut intr-o luna, fara stres, fara dureri. Dupa o luna de la tratament doctora a ramas uimita cat de mult si repede am rezolvat problema. Ceaiul de marul lupului este f periculos si de aceea treb tinut intocmai recomandarile, are si alte bune recomandari. Duceti-va la plafar. Sper ca v-am ajutat putin! Multumesc!

    0
    0

  • lili pe 14 Iun 2006, 11:30
    pt. acnee

    freaca-te in fiecare seara cu tarate de grau

    0
    0

  • lavinia pe 25 Apr 2006, 02:44
    pentru acnee

    Cel mai bine ar fi sa te duci la un dermatolog; iti va da niste creme sau mixturi pentru acnee.In paralel, ajuta daca renunti la cofeina si condimente.Atentie, sa nu iti storci cosurile pentru ca iti 'cultivi' microbii si incerca sa-ti schimbi prosopul de fata zilnic si sa-l fierbi cand il speli.Succes!

    0
    0

  • mia pe 21 Apr 2006, 23:18
    cosuri

    eu am acnee rozacee,si am decoperit in urma analizelor ca problema este un microb in sucul gastric

    1
    0

  • eu pe 15 Apr 2006, 18:45
    cosuri

    De trei ani ma confrunt cu o acnee vulgara. Produsul finit... pori foarte dilatati .... mai bine zis ..gauri pe fata. Ce-mi recomandati. Mentionz ca am 20 ani, si urmez o facultate in care se pune foarte mare accent pe aspect fizic. Nu e o prob vaginala. Atunci de unde e?! Ajutooooooooor

    0
    0

  • bianca pe 7 Apr 2006, 23:03
    am candida

    amfost la multi doctori sa tratez candida am si pe baza limbi la fel si sotu meu si nu stiu ce tratament sa mai urmez imi trebuie ceva puternic ma puteti ajuta va rog frumos ne dorim si un copil si nu stiu ce sa mai fac va las e-mail meu sissi_gheju@yahoo.com va rog ajutati-ma canu stiu ce sa mai fac va multumesc bianca

    0
    1

  • CURIOSUL. pe 5 Apr 2006, 09:29
    DIABET .

    DIN CAUZA DIABETULUI ,VIATA MEA SEXUALA , CAM LASA DE DORIT ,CE POT FACE ? MENTIONEZ CA NICI VESTITA '' VIAGRA '' NU MI-A ALUTAT . AVETI O SOLUTIE PENTRU MINE ? MAIL :davinci-@acasa.ro ASTEPT RASPUNS , DACA S-E POATE ,MERSI.

    1
    0

  • QO WADIS. pe 5 Apr 2006, 09:23
    DE CE ?

    INTRADEVAR ,DE CE SFATURI NUMAI PENTRU FEMEI ? PE CAND SI PENTRU BARBATI ?

    0
    0

  • mary,constanta pe 30 Mar 2006, 09:06

    de cateva luni mi se lubrefiaza vaginul foarte tare dupa contact,am o scurgere incolora si alunecoasa nu stiu ce sa mai fac .precizez ca am facut analize si nu am nimic

    2
    0

  • Mihaela Dumitru pe 23 Mar 2006, 13:23
    raspuns

    Am facut candida in urma tratamentului cu antibiotice prelungit. Nu a dat rezultate nimic recomandat de medic.Din rev.As: spalaturi vaginale cu irigatorul: se pune 1 l.apa pe foc, iar dupa ce clocoteste se da deoparte si se adauga 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Cand s-a racit suportabil se fac spalaturi, apoi te bagi in pat (seara).Dupa 10-12 zile rezultat garantat.

    1
    0

  • mihai veronica pe 19 Mar 2006, 03:13
    candida

    spalaturile intravaginale in cazulinfectiei cu candida sunt interzise si ce tratament imi recomandati

    0
    0

  • popescumadi pe 2 Mar 2006, 19:58

    Cunosc mai multe persoane care au aceleasi problema. Din cate stiu eu este vorba de o sensibilitate a stomacului si l-am tratat pe sotul meu cu un ceai de la plafar, ceai pentru colita de fermentatie. Mai are ceva probleme, dar sunt destul de rare. Dar ai mare grija la alimentatie si sucuri. Sper sa te ajute si mult succes!

    0
    0

  • isabela pe 23 Feb 2006, 17:42
    ????????????

    am sy eu o problema am facut acum cativa ani o enterocolita o perioada mam simtit bine dar de un an am inceput sa merg la toaleta des tot timpul am o stare de diaree am facut analize si nu mia iesit nimic doc mia dat niste pastile dar nu isi mai fac efectul ce sa fac e o situatie jenanta

    0
    0

  • cris pe 21 Feb 2006, 23:46
    scurgeri albicioase

    Trebuie neaparat sa mergi la gine. Am patit si eu asa si mi-a descoperit o ciuperca.si am luat niste ovule si ceva pastile.Vezi ca poate evolua ciuperca in timp.

    0
    0

  • lory_top pe 11 Feb 2006, 16:06

    ceea ce ai tu nu e nimik grav .....se numeste leucoree si este un lucru normalmla o femeie;).pt ca fara aceasta nu ai putea fi curata .....ma refer ca acea scurgere o ai pat ati curata vaginul....deci nu ai nimik.....;)

    0
    0

  • geo pe 5 Feb 2006, 00:23
    scurgeri

    am scurgeri vaginale, un lichid albicios,innainte si dupa menstruatie,nu am fost niciodata la medic,k imi este f rusine. Ce e de facut? sunt grave???

    0
    0

  • dany pe 30 Ian 2006, 11:41
    scurgeri

    am facut un tratament cu ovule si nu mi-a trecut in schimb am si dureri de ovare am fost si la doctor dar degeaba tratamentul cu ovule nu a dat rezultat ce sa fac?

    0
    0

  • liana06toma pe 30 Ian 2006, 09:01

    ba, da, spalaturile acestea iti distrug flora. am vorbit cu mai multi doctori despre asta si la fel mi-au raspuns toti.

    0
    0

  • ianys pe 19 Ian 2006, 17:48
    infectii

    In Urma Cu Cateva Luni Am Contactat O Infectie Cu Trihomonas,am Fost La Medic Si M-ia Prescris Multe Pastile Da R Degeaba Ca Nu M-am Vindecat.ma Supara Scurgerile Sunt Abundente.si As Vrea Sa Imi Dati Un Rasp Ce Trb Sa Fac.am Luat Gervucid Si Klion_d Si Nu Au Dat Rezultate.

    0
    0

  • magdalena pe 19 Ian 2006, 17:48
    ipotenta ,inapetenta

    ipotenta sexuala la barbati tineri,de ce..?

    2
    0

  • magdalena pe 19 Ian 2006, 17:48
    glandele endocrine

    tratarea,ce alimentatie corenspunzatoare ne permit in timpul tratamentului, de ex; eu am doii noduli,iar uneori cand ma supar vocea mea raguseste,si nu mai am aer,inima bate cu putere si ametesc,pe deasupra am osteopenie.de 1,9 si ciclul menstrual f.putin.

    0
    0

  • cris pe 19 Ian 2006, 17:48
    pentru ianys

    renynta la tratamente cu pastile date pe incercate. am trecut si eu prin asta. am urmat o curatare la 3 zile cu violet de gentiana care o faceam la cabinet. in acelasi timp spalari vaginale profunde in fiecare seara cu spuma de ras (este foarte fina si neiritanta inlocuind cu succes orice sapun ) , uscari locale eventual cu feonul...si aplicare unei creme vaginale ...medacter vaginal ( costa in jur de 200 de mii ).tot tratamentul dureaza intre 10-14 zile depinde de recomandarea medicului. ca fapt divers era deja al 5-lea medic la care ajunsesem cu lacrimile in barba, tot in urma unor tratamente pe baza de ovule vaginale combinate cu metronidazol atrican etc ...efectiv ineficiente...

    0
    0

  • tabya pe 19 Ian 2006, 17:48
    spalaturi cu soda de micare

    nu pot sa recomand nimic pentru bolilie mai seriose genintale...insa in caz de mincarimi sau inceputul unei raceli este foarte recomandat,si ajuta,din propria practica,spalaturile cu soda de mincare...intr-un vas cu apa calda sa turnati o cantitate mai mare de soda de mincare,si sa va puneti pentru jumate de ora cu fundul in vasul ela.si de dorit sa va aflati in baie si piciorele sa fie in cada cu apa mai fierbinte...dupa asta frumusel bagativa in patucul cald..daca in vas apa se raceste turnati mai fierbintica...mentineti temperatura..nici intrun caz apa nu rebuie sa se raceasca.

    0
    0

  • oana bucuresti pe 19 Ian 2006, 17:48
    uncorp curat si sanatos

    este un proect bun dar ar trebui mai des ,cu unele pes care nu stiu nici de capul lor

    0
    0

  • maria pe 19 Ian 2006, 17:48

    eu nu sunt deacort ca femeile sa nu se spele in interior cel putin o data pe zi sau se poate utiliza un irigator si spalatura sa se faca cu ceai de galbenele

    0
    0

  • dee pe 19 Ian 2006, 17:48
    nu conteaza ce crezi tu, maria

    trebuie sa ne spalam in fiecare zi pentru a evita mirosurile neplacute secretiile samd. Dar daca te speli si in interior, fie poti sa extinzi aria microbilor, distrugi bariera de aparare din interiorul vaginului si astfel te poti infecta. Mai rar e mai bine(decat daca e recomandat de medic)

    0
    0

  • hamimas pe 19 Ian 2006, 17:48
    intrebari

    daca ai 50 de ani ,si vaginul este uscat si stram cum poti face dragoste cu un sot iubitor ,si dragastos ?daca ai vre-un raspuns nu-mi spune de lubrifiante ca am incercat si tot amvem discomfort.

    0
    0

  • titi pe 19 Ian 2006, 17:48
    xes continuu

    sa faci xes cat mai des de 3/4 ori pe zi cu o lingura de polen si una de miere si s[ vezi ce mai mare placere.

    0
    0

  • nora pe 19 Ian 2006, 17:48
    nu mai scap

    am fost la multi dermatologi si ginecologi fara nici un rezultat sau doar de moment sa tratat .am condiloame si nu mai scap !ce pot sa mai fac?am folosit wartec,revalid,solutii,tratamente de la doctor toate au fost prescrise de doctor.ce ma sfatuiti?

    0
    0

  • anonim pe 19 Ian 2006, 17:48
    voi

    santeti vulgari mai incercati si in alta parte!!!!!!

    0
    0

  • Lia pe 19 Ian 2006, 17:48
    spalarile intravaginale

    prietena mea facea asta la recomandarea medicului foarte des si avea mereu infectii vaginale.am citit intr-o carte de igiena feminina ca sunt foarte nesanatoase si daunatoare,pentru ca distrug flora vaginala.de cand i-am spus sa nu mai faca asta,prietena mea nu mai are probleme.

    0
    0

  • camy pe 19 Ian 2006, 17:48
    irigaturul

    eu am constatat ca spalaturile intravaginale facute la 2 sapt dupa menstruatie cu ceai din plante [coada soricelului,musetel si coada calului] timp de 12 zile m-a ajutat sa scap de multe probleme.Incercati si voi si va asigur ca nu exista efecte secundare.

    0
    0

  • dri pe 19 Ian 2006, 17:48
    spalaturile intravaginale

    obisnuiam sa ma spal zilnic cel putin o data in vagin cu deodorant special.aveam probleme f frecvente si mergeam des la ginecolog pt k faceam tot felul de iritatii vaginale si chestii de genul.imi dadea tratament,d obicei ceva comprimate vaginale sau vreun unguent,dar peste o scurta perioada iar apelam la el.stiam k spalaturile intravaginale nu sunt ok,toata lumea ma avertiza,dar nu stiam k din cauza asta am eu probleme si ajung asa des la doctor..asa k o prietena d la Medicina mi-a recomandat sa incetez o perioada si sa vad diferenta.de aprox o luna nu ma mai spal in interior decat poate f rar,dar oricum nu obsesiv k pana d curand...si...surpriza mare...nu mai am nici un fel de probleme,nu ma mai doare nici macar un ovar care ma deranja frecvent...sorry dk v-am plictisit cu povestea mea..dar am insistat k sa va asigur de rezultatele obtinute...deci NU spalaturilor nerecomandate si efectuate haotic.

    0
    0

  • cika pe 19 Ian 2006, 17:48
    spalaturi vaginale.........

    spalaturile vaginale nu distrug flora vaginala decat daca sunt utilizate in mod necoreszpunzator.in cazul folosirii unei metode anticonceptionale,gen pilula locala,foita contraceptiva,chiar si pastile anticonceptionale pe cale orala(recomandate de medic)este absolut indicata folosirea irigatorului vaginal impreuna cu o solutie dezinfectanta,macar odata pe saptamana.eu fac asta la recomandarea medicului.in rest.in fiecare zi,apa calduta.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod