Cum sa alegem metoda de contraceptie potrivita?

Deoarece nu exista o metoda perfecta, alegerea noastra va fi, intr-un fel, un compromis. Securitatea si eficienta este, probabil, unul dintre cei mai importanti factori. Confortul este nu mai putin impotant pentru unele persoane. Trebuie sa tineti minte ca folosirea incorecta sau inconsistenta reduce gradul de protectie oferita de metodele-bariera.

Persoanele cu probleme de sanatate, cele care sufera de boli cronice sau handicapuri, vor tine cont de unele necesitati suplimentare cand isi aleg contraceptivele eficiente si practice. Iar persoanele sanatoase si apte de concepere doresc sa isi patreze aceste calitati dupa practicarea contraceptiei.

Metodele anticonceptionale difera prin gradul de protectie contra BTS (boli cu transmitere sexuala cum ar fi gonoreea, herpesul, chlamidia, HIV) si a bolilor infectioase. In general, metodele de blocare (bariera), in special prezervativele, asigura o buna protectie impotriva majoritatii infectiilor tractului reproductiv.

Pastilele ofera o doza de protectie impotriva bolilor inflamatorii, dar pot creste riscul chlamidiei.
Efectele lor asupra BTS raman nestudiate inca. Diafragmele nu protejeaza impotriva bolilor transmisibile sexual; ele fac destul de mare si riscul bolilor infectioase si inflamatorii.

Daca apelati la statisticile care reflecta eficienta contraceptivelor, tineti cont de faptul ca exista deosebire intre marja minima de eroare, care are la baza utilizarea corecta si constienta a metodei, si marja tipica de eroare, dedusa din folosirea efectiva in timp a preparatului. Marja de eroare tipica include situatii, cand din neatentie, nu este luata la timp pastila, nu este pus prezervativul la timpul potrivit, este inlaturata diafragma pana la expirarea a sase ore dupa actul sexual.

Recent cercetatorii au revizuit cu atentie studiile aupra eficacitatii contraceptivelor si, in consecinta, au fost reconsiderate atat marja inferioara (preconizata) de eroare, cat si cea superioara (tipica).
Studii mai vechi admiteau ca 5 femei din 100 care practicau aceasta metoda au avut sarcina in primul an de practicare. pe cand femeile care heterosexuale, cu viata sexuala activa si care nu foloseau nici o metoda anticonceptionala demonstrau o rata a sarcinii de 85%.

Cea mai sigura cale de a ne proteja de sarcina este folosirea metodelor-bariera de contraceptie, cu aplicarea avortului in caz de esec. Daca din motive religioase sau etice, avortul este o metoda inacceptabila, atunci gradul de eficienta al acestor metode - in general scazut in comparatie cu cel al metodelor hormonale - este redus si mai mult.
Utilizarea metodelor-bariera trebuie incurajata, deoarece acestea ofera protectie impotriva BTS, iar in cdazul prezervativelor, si impotriva HIV. Chiar si atunci cand se folosesc metode hormonale, metodele-bariera sunt un "insotitor" important care serveste ca protectie contra BTS.

Fiecare isi formeaza propria opinie si face propria sa alegere. Dca ati incetat sa folositi o metoda si nu doriti o sarcina, recurgeti la alta metoda de contraceptie.


Informatiile au fost preluate din cartea "Tu si corpul tau pentru un nou secol", tradusa de Irina Digodi, Grupul Editorial Litera, Chisinau, 2001.
 

Comentariile 1-50 din 120

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristina pe 19 Sep 2009, 14:28
    contraceptive

    Mam intilnit cu prietenul meu 2 ani si 3 luni am folosit contaceptivele Jeanine, si vreau sa va spun ca sunt foarte bune.... Aveti grija de voi.....

    0
    0

  • GEANINAA pe 13 Iun 2009, 11:55
    YASMIN SUNT BUNE?

    AM INCEPUT SA IAU YASMIN DE CATEVA ZILE CREDETI CA INGRASA CA LEAM LUAT PE BAZA DE A A INGRASA DAR CAND AM CITIT PROSPECTUL ELE SUNT SI PTR SLABIT SI NAS VREA ASTA CARE LE FOLOSESC SAMI DEA O PARERE DACA SAU INGRASAT MULTUMEC

    1
    0

  • Flory pe 23 Mar 2009, 09:10
    parere

    Eu am folosit Yasmin 3 luni, apoi Jeanine timp de 2 luni, dar mi-au dat amandoua dureri groaznice de cap, ameteli si diaree. Ma gandesc sa le intrerup, dar nu stiu ce alta metoda sa folosesc.

    0
    1

  • m pe 9 Mar 2009, 16:49

    nu ai cum sa ramai insarcinata dk folosesti o metoda de contraceptie;) prezervativul..sau sau nu isi dea drumu in tine...dar asta nu este o regula k nu ramai..este suficient o picatura sa curga..pana o scoate si....cel mai bn e sa te protejezi;)

    0
    0

  • dana pe 31 Ian 2009, 13:41
    Nu mai sunt virgina...apropo cand pot sa ma culc cu prietenul meu k sa nu raman?

    Am 17 ani! Imi este frik so fac a doua oara... Dak raman insarcinata??? Ajutati-ma cu un sfat ...;)va rog...

    0
    0

  • LILI pe 12 Ian 2009, 14:31
    TRIREGOL

    TRIREGOL EU AM ANCEPUT SA IAU TRIREGOL DIN NOU AM FACUT PAUZA APROAPE UN AN SI ACUM DE CAND AM ANCEPUT SA LE IAU DIN NOU AM AMETELI SI NU STIU DACA SUNT DE LA ELE PRIMA OARA CAND AM LUAT NU MAI STIU SA FI AVUT ASA CEVA ASTEPT RASPUNS

    0
    0

  • Dya pe 27 Dec 2008, 19:54
    Sunt virgina si imi este teama sa imi incep viata sexuala ce sfat imi dati?

    Am 17 ani si inca sunt virgina,prietenul me imi bate apropouri dar imi este teama sh mah gandesc la consecinte si nu as vrea dupaia sa sufar si sa regret ceea ce fac.Ce sa fac?el mia spus ca nu ma ia cu forta si ca ma asteapta,dar eu il iubesc mult si as vrea ca el sa fie primul din viata mea.Ce ma sfatuiti sa fac?plsss help me:(:((:|

    0
    0

  • claudia pe 26 Nov 2008, 16:38
    Va rog sa imi explicati

    De 2 ani si 4 luni nu mai am ciclu am facut injecti sa nu mai fac copii si de 2 luni le-am intrerupt dar nu mai imi vine ciclu ce pot face in situatia asta. Am luat acum o luna dufaston si nimic ce sa folosesc pentru a-mi porni ciclul.

    0
    0

  • mariana pe 11 Nov 2008, 19:45

    este adevarat ca posibilitatea de a ramane insarcinata scade dupa folosirea indeungata a anticonceptionalelor?

    0
    0

  • adina pe 9 Nov 2008, 16:45
    ??????

    Daca in luna septembrie mi-a venit odata pe 1 si o data pe 28, iar in luna octombrie nu am avut probleme, in luna noiembrie (adica aceasta luna) nu mi-a venit eu neintretinand relatii sexuale de 5 luni e vreo problema? Am facut si teste si mi-au iesit negative. Astept raspuns. Multumesc.

    0
    0

  • florea maria pe 24 Sep 2008, 19:27

    nimic nu mai e sigur in ziua de azi!

    0
    0

  • gabriela pe 21 Sep 2008, 23:39
    Silgard ajuta sau omoara???

    Sunt virgina si ma gandesc sa imi incep viata sexuala. Trebuie neaparat sa iau cu ceva vreme inainte pastile? Ce natie de pastile??? Oricum toate aduc cancer de col in timp, DE CE LE MAI INVENTEAZA??? De la vaccinul ala pentru col uterin unele au si murit, ce mai e pe bune in viata asta???

    0
    0

  • stoica ionela pe 19 Sep 2008, 16:53

    iau de 8 ani pilule triregol nu am ramas ansarcinata niciodata dar poti ramane an momentul cand faci antibiotic injectabil le reduce efectul prietena mea a patit .... a descp cand avea 7 sapt

    0
    0

  • larisa1985 pe 26 Aug 2008, 12:48

    Intr-adevar riscul este foarte mic, insa te sfatuiesc sa ai mai grija la urmatorul ciclu si la perioada menstruatiei deoarece pot aparea dereglari. Numai bine!

    1
    0

  • lavinia pe 26 Aug 2008, 12:31
    Contraceptia

    Eu am facut-o cand am fost pe stop. Are ceva? si mereu fac in primele zile dupa ciclu... exista vreun risk?

    0
    0

  • soryna pe 8 Aug 2008, 18:52
    Triregol

    Buna eu folosesc triregol de doua luni si nu am avut nicio reactie adversa! As vrea sa stiu daca ingrasa?

    0
    0

  • emilia pe 8 Iul 2008, 00:09
    Dc am sangerari dupa actul sexual ?

    Nu stiu ce mi se intampla sunt foarte speriata

    0
    0

  • FunkyB pe 2 Iul 2008, 23:05
    Re: Pot ramane insarcinata prin pantaloni ?

    Cum dracu sa ramai insarcinata prin pantaloni? Nu ai cultura generala? Ce dracu? Cati ani ai asa de curiozitate? Daca ai peste 16 ma gandesc ca e grav, dar GRAV DE TOT! Apropo... nu poti ramane insarcinata doar daca "taticu" a terminat in interiorul vaginului :> astea-s intrebari de Bravo.

    0
    0

  • anonim pe 25 Ian 2008, 11:53
    ....

    mai ganditi inainte sa puneti asemenea intrebari...pe bune m-am stricat de ras citind toate aberatiile astea.intrebati medicul nu pe oricine va iese in cale(intra pe net)...

    0
    0

  • bratu gabriela pe 19 Ian 2008, 20:59
    Anticoceptionale

    Eu iau Yasmin de 2 ani vreau sa stiu daca nu imi trebuie o pauza pe parcursul anilor dar sa stiti ca este bun uneori ma ingras alteori slabesc deci ma mentin. Am 2 copii si il folosesc de dupa a doua nastere mi-a reglat ciclul.

    0
    0

  • ovidia pe 12 Ian 2008, 21:43

    Cred ca cel mai bn e ca el sa nu-si dea drumul in tine.

    0
    0

  • Bianca pe 12 Ian 2008, 12:15
    Pot ramane insarcinata prin pantaloni ?

    Am si eu o intrebare... daca am avut un contact sexual neprotejat, insa si eu si prietenul meu aveam pe noi sorturi, iar dansul si-a dat drumul, sperma trece prin pantalonii lui si udandu-i pe ai mei chiar in zona vaginului? Sau ce as putea face pentru a preveni sarcina? Astept raspuns, ca sunt foarte ingrijorata.

    0
    0

  • elena pe 5 Dec 2007, 17:07
    Pilulele contraceptive

    Folosesc Yasmine de o luna si in perioada de pauza am avut contact sexulal. Exista riscul de a ramane insarcinata? Multumesc.

    0
    0

  • cycy pe 6 Nov 2007, 20:34
    metoda calendarului

    daca stie cineva metoda calendarului pls spuneti-o pt ca sunt ingrozita de toate metodele care nu ma multumesc.

    0
    0

  • andrada pe 31 Oct 2007, 22:53
    anticonceptionale

    dak ei Tri-Regol la ore neregulate t poti alege cu un bebe ast raspunsurile voastre e urgent pup

    0
    0

  • karla pe 31 Oct 2007, 22:46
    anticonceptionale

    Buna iau Tri-Regol de 3 luni iar in ultima luna le-am luat la ore diferite nu reusesc sa le iau in acelasi moment al zilei,exista riscul sa raman insarcinata daca nu le iau la aceeasi ora?ma dor sanii f tare.

    0
    0

  • SYMON NYKOLETA pe 24 Oct 2007, 00:13
    EU NU POT SUPORTA PREZERVATIVUL CA METODA CONTRACEPTIVA SI AS K EU SI PARTENERUL MEU O FACEM FARA

    EU si Partenerul meu nu ne protejam an timpul actului sexual k nu suportam prezervativul

    0
    0

  • nicoleta pe 6 Oct 2007, 12:01

    pai sicera sa fiu nu stiu...si mie tot deastea mi.a prescris cred ca is bune..

    0
    0

  • olteanu cristina pe 15 Sep 2007, 19:55
    anticonceptionale

    ajutati-ma doctoru azi mi-a prescris anticonceptionalele yasmin sunt bune?credeti-ma ca nu mai am incredere in doctori.......

    0
    0

  • MARIANA pe 10 Sep 2007, 18:42
    CABINET DE PLENING.PE NAIBI.

    MI S-AU PRESCRIS , LA UN CABINET DE PLENING DIANE 35.PROASTA ALEGERE,FETELOR.SANGERAM IN FIECARE ZI PANA CAND M-AM TREZIT CU O MARE HEMORAGIE.SOTUL LE-A ARUNCAT PE GEAM.DE LA TRIREGOL M-AM INGRASAT CU 4 KG. ASA CA NU VA BAZATI PE MEDICI , SI EI CRED CA DAU CU BANUL.

    0
    0

  • saly pe 24 Iul 2007, 23:42
    triregol

    foloses de 3 ani,fara sa merg la ginecolog nu m-am ingrasat de loc.insa in fiecare an fac o pauza de o luna.

    0
    0

  • mary12 pe 21 Iun 2007, 11:38
    trilegol

    vreau sa stiu daca ingrasa

    0
    0

  • oana pe 19 Iun 2007, 20:47
    raspuns

    nu lua pilule aiurea, ca o sa regreti. Unei prietene i-a fost interzis sa mai ia anticonceptionale de orice fel (le folosea de 6 ani) deoarece organismul ei ajunsese la saturatie. Mai bine urmeaza sfaturile unui nutritionist.

    0
    0

  • anna pe 15 Iun 2007, 02:53
    anticonceptionale

    imi puteti spune ce fel de anticonceptionale sa i-au ptr ca vreau sa ma ingras,nu mi-am inceput viata sexuala.va rog sa-mi raspundeti.

    0
    0

  • floritascu pe 29 Mai 2007, 09:38
    eu folosesc o alta metoda

    Ce parere aveti despre IMPLANON? este un contraceptiv care se aplica sub piele si are o durata de viata de 3 ani

    0
    0

  • anamaria pe 23 Mai 2007, 19:50
    !!!

    eu deja nu mai stiu ce sa cred... vreau si eu o metoda pe protectie sigura si care sa nu ma ingrase ..... de pastile mi-e frica ( am auzit ca atunci cand vrei sa faci baby , se poate sa iasa cu malformatii _ chiar daca faci pauza aia de 3 luni ) eu nu stiu ce sa mai cred . Pe bune acum !!! cum dracu sa fiu maritata si sa ne protejam tot cu fereala ? As avea nevoie de ceva metoda sigura . Ms mult

    0
    0

  • cris pe 11 Mai 2007, 21:23

    am trimis un mesaj acum cateva minute.nu a aparut inca?

    0
    0

  • cris pe 11 Mai 2007, 21:18
    diane 35

    eu folosesc diane 35 de vreo 3,5 ani si sunt foarte multumita de ele.nu m-am ingrasat deloc,am 52 kg de foarte mult timp.mie mi le-a recomandat medicul.le-am tolerat f bine de la inceput.e adevarat ca nu mereu poti nimeri din prima contraceptivul potrivit pt organismul tau dar se pare ca eu fac parte din cazurile fericite.acum nu stiu cat timp am schimbat diane cu novinette pt o luna doar.un alt dr imi spusese sa iau novinette pt ca este mai slab decat diane,are concentratie mai mica.dupa prima folie de novinette am revenit singura la diane.de la novinette m-am ales cu o mica rana pe vagin,produsa de lipsa lubrefierii.de asta va zic..este posibil sa trebuiasca sa folositi mai multe feluri de pilule pana gasiti ce vi se potriveste,dar asta nu trebuie sa va descurajeze.eu nu as folosi pt nimic in lume alta metoda contraceptiva.uitasem..am inceput sa iau diane cam cu vreo luna sa imi incep viata sexuala.am fost precauta..aveti grija de voi

    0
    0

  • simona pe 16 Apr 2007, 19:05
    nush ce sa fac

    nush ce sa folosesc???imi este frica sa iau anticonceptionale ca sa nu ma ingras!la ginecolog nu merg in nici un caz!!as dori un sfat...poate mai e vreo pers care trece prin asa ceva ...

    0
    0

  • cornelia pe 13 Apr 2007, 12:08
    aticonceptionale

    eu am facut un chiuretaj in ian am luat jasmine recomandat de dr dar toata luna am avut menstuatie a doua luna a fost mai binisor iar a triluna nu le-am mai luat mi sa spus ca sunt foarte slabe .problema e ca am rana pe col si chist ovarian . daca nu au fost bune de ce mi lea recomandat totusi ma bucur ca m-am ingrasat 6 kg lde la 50 kg 1 64 inl problema e ca nu mai am incredere in dr . ce sa fac

    0
    0

  • alinutz83 pe 12 Mar 2007, 18:32

    Desigur ca in cazul unui partener nou prezervativul este cea mai buna contraceptie, dar cand exista o relatie de lunga durata bazata pe incredere si respect, nu cred ca ar trebui evitata contraceptia pe baza de pastile. Evident si acestea se dau pe baza unei prescriptii medicale a doctorului ginecolog, in urma unui control.

    0
    0

  • Natali pe 11 Mar 2007, 21:49
    Alegerea conteaza mult

    cred ca cea mai buna metoda,este totusi metoda prezervativului!sunt sigura ca nu da gres ceea ce nu pot spune despre pastile.

    0
    0

  • Anca pe 7 Mar 2007, 20:43
    pelicula contraceptiva

    Poate cineva sa-mi dea mai multe informatii despre peliculele contraceptive? Riscul aparitiei unei sarcini este mare?

    0
    0

  • Mihaela pe 25 Feb 2007, 15:13
    Sarcina

    pot ramane insarcinata daca sperma a intrat in contact cu vaginul? chiar daca nu s-a scurs foarte mult?

    0
    0

  • Iuliana Baltes pe 29 Nov 2006, 22:37
    medic planificare familiala

    Nu se face pauza dupa nici un tip de contraceptiv oral;pauza este reprezentata de cele 7 zile fara contraceptiv sau de cele 7 pilule inactive. Pentru informatii suplimentare :Centrul de Sanatate al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala;tel:3103385 e-mail:cabinet.b@secs.ro

    0
    0

  • v. pe 22 Nov 2006, 13:55
    logest

    se face pauza de logest?dupa cat timp?

    0
    0

  • irene pe 7 Nov 2006, 20:15
    conceptionale

    as dori sa stiu la cat timp se face pauza ,la pastilele anticoceptionale

    0
    0

  • georgiana pe 20 Oct 2006, 13:20
    prezervative sau anticonceptionale?

    nu mai stii ce sa alegi.. prezervativele cred ca raman pe primul loc, anticonceptionalele sunt bune si ele, dar nu trebuie sa ne ingrijoreze faptul ca ne ingrasam , ar trebui sa ne dea de gandit faptul ca daca aceste pilule nu ne vor deregla hormonal.fapt pentru care sa regretam mai tarziu. atunci cand vrei sa-ti intemeiezi o familie sa nu mai poti sau sa urmezi o sumedenie de tratamente. si eu iau yasmine de 8 luni dar ma gandesc sa nu le mai iau, sa merg tot pe baza prezervativului, cred ca este mult mai sigur daca este folosit conform indicatiilor. sa faceti alegerea potrivita

    0
    0

  • ALINA pe 15 Oct 2006, 23:00
    un secret

    cunosc o metoda buna care nu dauneaza deloc,''partinerul nu trebuie sa die....in tine si totul va fi bine,dar organismul nu e la toti la fel.

    0
    0

  • ioana pe 7 Oct 2006, 21:03
    metode contraceptive

    dragelor/dragilor am 33 de ani si am folosit si pilule si sterilet si am si doi copii sanatosi si nici un avort.eu va rog, nu va recomand, ca pentru sanatatea voastra sa nu mai luati nimic fara sfatul unui medic specializat in planificare familiala.acest medic va poate ajuta sa alegeti metoda cea mai buna.eu asa am facut si nu am avut niciodata nici o problema.exista cabinete asa numite de PF(planificare familiala).eu va sfatuiesc sa le cautati pe net si sa va duceti acolo.nu are importanta ce varsta sau orientare sexuala aveti, veti fi tratati la fel.va spun din experienta.

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod