Calendarul - metoda de contraceptie traditionala

Poate ca n-o sa-ti vina sa crezi, dar dintre cele 28 de zile ale ciclului menstrual, doar intr-o zi poti sa concepi un copil.
Poate ca n-o sa-ti vina sa crezi, dar dintre cele 28 de zile ale cicluluimenstrual, doar intr-o zi poti sa concepi un copil. Este important sa stiicat mai exact care este acea zi! Daca iti planuiesti sa ramai insarcinata,dar si daca nu te atrage aceasta perspetiva, trebuie sa stii momentelein care se poate intampla asta.

Durata ciclului menstrual este in medie de 28 de zile, dar variaza dela femeie la femeie, intre 23 si 35 de zile. Chiar si pentru aceeasipersoana, rareori se intampla ca durata ciclurilor menstruale sa fieidentica in fiecare luna. In functie de organismul tau, intr-un an dezile pot aparea variatii de la una la sapte-opt zile, sau chiar mai mult.


Daca ai un ciclu regulat, "ceas", este foarte usor sa calculezi zilele derisc maxim, prin metoda calendarului. Sa zicem ca in fiecare luna ciclultau dureaza 27 de zile. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclulmenstrual este ca din ziua ovulatiei pana la aparitia menstruatiei treccam 14 zile.

Deci, in cazul tau, cu 27 de zile lungime a ciclului, ovulatia are loccam in ziua a 13-a (13 + 14 = 27). In aceasta situatie, zilele riscantesunt intre ziua a 8-a si ziua a 15-a (4-5 zile inainte de ovulatie si1-2 zile dupa ovulatie).

De ce 4-5 zile inainte? Pentru ca spermatozoizii pot trai in corpultau pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut uncontact sexual neprotejat, este posibil ca unul dintre spermatozoizi safi ramas in viata si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta esteeliberat din ovar.

De ce 1-2 zile dupa ovulatie? Pentru ca ovulul traieste 24 de ore,timp in care orice contact sexual poate duce la o sarcina.

Ce faci insa daca ciclul tau menstrual are durata diferita de la lunala luna? Acum este mai dificil, pentru ca in momentul in care iti vinemenstruatia nu ai cum sa stii care va fi durata ciclului menstrual cetocmai incepe.
Daca s-ar putea sti de la inceput acest lucru, ar fifoarte usor sa stabilesti care sunt zilele de risc maxim, dupa cum amvazut mai sus.

Dar si asa exista o solutie: timp de minim sase luni de zile urmareste sinoteaza pe un calendar zilele cand iti vine menstruatia si vezi apoi catdureaza ciclurile tale menstruale. Sa zicem ca, in sase luni, cel mai lungciclu a fost de 30 de zile, si cel mai scurt de 26 de zile. Inseamna caovulatia s-a intamplat intre zilele a 12-a (pentru ciclul de 26 de zile)si a 16-a (pentru ciclul de 30 de zile).

Cand iti vine menstruatia, este probabil ca ciclul tau sa aiba intre 26-30de zile, dar nu ai cum sa stii la inceput cat va dura.
De aceea va trebuisa nu ai contacte sexuale intre ziua a 7-a (scadem 4-5 zile din ziuaovulatiei ciclului celui mai scurt - ziua 12 din ciclul de 26 de zile incazul nostru) si ziua a 18-a (adaugam 1-2 zile la ziua ovulatiei cicluluicelui mai lung - ziua 16 din ciclul de 30 de zile in cazul nostru).

Atentie! Trebuie sa iti urmaresti si sa iti notezi atent in continuarezilele in care iti vine menstruatia, si sa vezi cat dureaza cicluriletale menstruale. Este posibil ca un ciclu sa fie mai lung de 30 de zilesau mai scurt de 26 de zile, si atunci va trebui sa recalculezi perioadade risc, evident crescand numarul de zile de abstinenta.

Nu uita ca aceasta este o metoda de contraceptie traditionala, cu oeficienta redusa comparativ cu metodele moderne de prevenire a sarcinii!
 

Comentariile 51-100 din 432

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina pe 27 Sep 2011, 15:38
    buna sunt alina va rog am si eu o trebare

    buna am si eu o trebare sunt in sarcinata ultima data mi avenit pe 4 may dar nu stiu cand am ramas in sarcinata daca ma puteti ajuta va roggggg mult nu mai mi avenit peste dar nu stiu pe ce data am ramas va rog daca stie cineva sa spuna multumesc frumos

    2
    6

  • alina pe 27 Sep 2011, 15:37
    buna sunt alina va rog am si eu o trebare

    buna am si eu o trebare sunt in sarcinata ultima data mi avenit pe 4 may dar nu stiu cand am ramas in sarcinata daca ma puteti ajuta va roggggg mult nu mai mi avenit peste dar nu stiu pe ce data am ramas va rog daca stie cineva sa spuna multumesc frumos

    3
    7

  • alina pe 27 Sep 2011, 15:37
    buna sunt alina va rog am si eu o trebare

    buna am si eu o trebare sunt in sarcinata ultima data mi avenit pe 4 may dar nu stiu cand am ramas in sarcinata daca ma puteti ajuta va roggggg mult nu mai mi avenit peste dar nu stiu pe ce data am ramas va rog daca stie cineva sa spuna multumesc frumos

    4
    6

  • adina pe 19 Sep 2011, 18:54
    buna

    am sh eu o intrebare dak mi a venit ciclul regulat 2 luni d cad am avut contact sexual pot ramane inssarcinata,nu am nici o simptoma nu am pofte nu am nimik decat mananc mai cu pofta un pic

    3
    2

  • ioni pe 18 Sep 2011, 09:54
    ajutor

    Buna..pe 2 septembrie am facut`o cu prietenul meu,ne`am protejat iar sapt asta trebuia sa`mi vina menstruatia mi`a intarziat 4 zile..oare sunt insarcinata ? va rog dati`mi un sfat :)

    5
    14

  • ioni pe 18 Sep 2011, 09:54
    ajutor

    Buna..pe 2 septembrie am facut`o cu prietenul meu,ne`am protejat iar sapt asta trebuia sa`mi vina menstruatia mi`a intarziat 4 zile..oare sunt insarcinata ? va rog dati`mi un sfat :)

    8
    5

  • ALINA pe 16 Sep 2011, 15:57
    cand imi sti ca trebuie sa-mi vina ciclu

    salut vreau sa stiu si eu mi-a venit menstruatia de doua ori pe luna si nu stiu cum trebuie sa-mi vina am socotit pe prima trebuia sa-mi vina azi cum cuoseara inainte am facut dragoste isa rupt prezervativu si sa terminat in mine pot ramine insarcinata.

    1
    3

  • Ana pe 15 Sep 2011, 19:57
    Insarcinata...??

    Buna sunt any,am o stare nervoasa..ultimul cm lam avut pe 15 august..si de atunci pana azi 15 sept.nu mia mai venit..cm.imi dati un sfat..va rog..(sa ma astept la vreo sarcinà??) pfff...

    8
    1

  • adrian pe 13 Sep 2011, 18:30
    ady

    am facut dragoste cu prietena mea in a 5 zi dupa menstruatie si mi-a ramas prezervativu in vaginu ei.poate sa ramina insarcinata?

    18
    6

  • alina pe 26 Aug 2011, 18:10
    vreau sa raman insarcinata

    buna ma numesc alina si am 28 ani dupa multe analize mia zis ca am sindromul ovarian polichistic si mia dat tratament 2 luni cu metformin si sa-mi fc teste de ovulatie in fiecare zi dar numi da nici un raspuns pozitiv dc nu raman insarcinata in estea 2 luni mia zis cami fc vitro imi este ft frica va rog dc stiti ce as putea sa iau sau sa fc sa am ovulatie tin sa spun ca nu sunt in tara va multumesc

    20
    4

  • razvan pe 16 Aug 2011, 21:51
    LA CAT TINP DELA EJACULARE POTE RAMANE INSARCINATA UN RASPUNS ACUM SI FOARTE REWPEDE CARTE STIE VA ROG FRUMOS

    VREU SA AFLU LA CAT TINP RAMANE INSARCINATA O FATA CAND A AM EJACUILAT IN EA VA ROG UN RASPUNS DAR URGENT .......

    33
    18

  • Adi pe 12 Aug 2011, 21:21
    Amorul asta.

    Se zice ca barbatii se gandesc doar la sex, dar se pare ca si femeile se gandesc. Cea mai sigura metoda contraceptiva fetelor esta abstinenta. :) Serios vorbind acum, se vede ca romanii stau prost la capitolul educatie sexuala.

    35
    11

  • IANA MARIA pe 11 Aug 2011, 17:43
    ajutor

    buna ziua , am si eu o intrebare eu daca nu fac contac sezual o perioada nu mi vine ciclu .am fost la medic si mia dat dufastone sa iau 10 zile una pe zi si 13 zi imi vine ciclu ,acum eu ma aflu in afara de a proape 2 ani si am o relatie sexuoala normala si imi vine ciclu in fiecare luna fara medicamente, eu daca intrerup love nu mi m ai in vine ciclu ,este hormonal?ce as putea face ,atept un raspuns ,va multumesc.

    4
    1

  • dana pe 8 Aug 2011, 16:56
    cand am ramas insarcinata?

    vreau sa stiu si eu in ce zii a lunii am ramas insarcinata daca pe 19 iulie aveam 6 saptamani. va rog sa i-mi raspundeti multumesc frumos

    9
    1

  • Mihai pe 8 Aug 2011, 01:08
    Pre ejakularea

    Ajutatima va rog : Cand poate fi posibila o pre ejaculare prea devreme sua nui posibil asha ceva??

    3
    6

  • maria pe 28 Iul 2011, 02:45
    buna

    am avut ciclu pe data de 2 ianuarie pana in 8 si am avut contact sexual in 17 si 20 ,este posibil sa fiu insarcinata??????va rog spuneti-mi!!!!!!!plzzzz

    22
    0

  • KIKI2008 pe 25 Iul 2011, 08:45
    BUNA

    te ustura ca te-a iritat in vagin si cateva zile asa va fi si mereu cand vei face dragoste mai multe ori pe zii dupa aia asa va fi,daca nu a lasat in tine si a facut corect atunci nu ramai gravida nu-ti fie frica dar incearca sa alegeti o metoda de contraceptie sa poti fii si tu linistita

    17
    4

  • monica pe 19 Iul 2011, 01:14
    sunt panicata

    am ciclul neregulat acum cateva zile mi-am inceput viata sexuala insa nu ne-am protejat!!!primul contact a fost dureros.am avut 3 contacte in de cursul a 2 zile 2 intr-o zi si unul in a 2 zi insa el nu a terminat niciodata in mine dar mi-a curs sange la primul si la al doilea contact la al 3 nu mai mi-a curs ins acum cand urinez am usoare dureri de burta si ma ustura va rog sa ma ajutati nu stiu ce sa fac imi este ff frica sa nu raman insarcinata vreau sa stiu dua cat timp pot sa imi iau un test de sarcina????

    13
    0

  • elena pe 9 Iul 2011, 11:46
    buna

    luna trecuta mi-a venit ciclul pe data de 7 m-a tinut cam 6 zile deci pana pe data de 13.dupa o zi am avut un contact sexual neprotejat cu sotul meu dar nu a ejaculat in mine.luna asta trebuia sa imi vina pe 7 dar mi-a intarziat 2 zile,mentionez ca am facut 2 teste de sarcina si amndoua negative,pe langa asta am si o scurgere alb-galbuie cam urat mirositoare.imi poate spune si mie cineva ce as putea avea.multumesc anticipat.

    21
    14

  • sinkses pe 8 Iul 2011, 17:08
    Absenta ciclului

    Am fost la medic si mi-a recomandat sa folosesc contraceptive Logest,care se utilizeaza din prima zi de ciclu,dar ciclul nu se incepe.Pot folosi aceste contraceptive si fara ciclu?Astept raspuns,caci am nevoie foarte mare.Va multumesc anticipat

    17
    4

  • Diana pe 1 Iul 2011, 16:32
    Ajutor!!

    mie nu mia venit ciclu luna asta, am facut si test de sarcina si era negativ, in data de 22 cand trebuia sa imi vina eram stersata, am dureri de burta de oase si sunt balonata! de ce nu imi vine ciclu???

    10
    12

  • Geany pe 11 Iun 2011, 08:54
    Pot fi insarcinata?

    Eu am avut contact sexual cu prietenul meu acum 2 luni in timp ce luam anticonceptionale...doar ca in unele seri uitam sa le iau sau le luam mult mai taryiu de ora stabilita. Am inceput sa ma simt rau, sa am greturi imediat la 2 saptamani ....si le am si acum , dupa 2 luni ....cu toate ca in tot acest timp mißa venit menstruatia de 2 ori. Este totusi posibil sa fiu insarcinata pentru ca in ultimele zile stau numai cu capul in chiuveta si ma chinui sa vomit.

    21
    13

  • mona pe 10 Iun 2011, 16:54
    oare sunt insarcinata sau nu?

    buna,sunt maritata iar eu cu sotul meu ne dorim foarte mult un bebe,ma puteti lamuri si pe mine va roggggg ca nu mai inteleg nimic,dupa 7 zile de la ciclu mi-am facut 3 teste de sarcina si toate au fost pozitive,acum la aproape o luna mi-a venit ciclul,mi-am facut din nou testul si a iesit negativ,nu inteleg de ce mi-a aratat atunci ca sunt insarcinata.ma poate lamuri si pe mine cineva?va multumesc

    20
    7

  • Mary pe 5 Iun 2011, 02:43
    vreau sa raman insarcinata

    buna fetelor , am 26 de ani sunt casatorita si vrem sa facem un bebe dar nu reusim, am incercat in perioada fertila si cea de ovulatie dar tot degeaba, dupa 2 saptamani am avut greturi lipsa poftei de mancare, balonare etc mi-am facut testul si mi-a iesit negativ apoi a doua zi mi-a venit "musafirii " insa e diferit de restul lunilor(nu mai e asa de abundent si culoarea difera ) si mi-e rau in continuare . Va multumesc astept raspuns de le doamnele cu experienta

    18
    13

  • roxy pe 2 Iun 2011, 15:33
    pot ranane insarcinata dupa prima zi de menstruatie

    dupa prima zi de menstruatie io am avut contact sexual .va rog sa-mi raspundeti pot ramane insarcinata

    57
    9

  • Silvia pe 22 Mai 2011, 22:54
    Va rog sa imi raspundeti urgent! Mersi

    Pe data de 20 mi s-a terminat menstruatia,iar in ziua urmatoare adica pe 21 am avut contact sexual neprotejat .. e posibil sa raman insarcinata ..am vrut sa iau pastila de a 2-a zi dar stiu ca nu e foarte indicat,are multe contraindicatii.raspundeti-mi urgent va rog mult

    52
    24

  • fori pe 11 Mai 2011, 10:48
    cum sa raman insarcinata

    mentionez ca viata sexuala miam inceput-o deputin timp de 7luni,e ceva normal sau se poate sa fim infertili eu sau sotul meu

    38
    21

  • flori pe 11 Mai 2011, 10:44
    vreau sa raman insarcinata

    de trei luni fac sex neprotejat si nu am ramas nici o data mentionez ca nu am luat pastile contraceptive mult timp doar doua saptamani,este vrio probleme de fertilizare sau e ceva normal?

    7
    8

  • maria pe 5 Mai 2011, 14:11
    se poate sa fiu insarcinata

    In urma cu 2 saptamani am avut relati sexuale neprotejate dupa 4 zile am avut stari de greata si nu pot sa mananc nimic dar dupa o saptamana am avut ciclu menstrual ma tinut 5 zile dar nu cum la aveam in fiecare luna mai putin cantitativ imi doresc enorm un bebe ajutatima ca nu stiu ce sa cred multumesc

    15
    11

  • roberta pe 26 Apr 2011, 19:30
    oare am ramas insarcinatra?

    buna !! va rog sa imi ziceti si mie daca se poate sa raman insarcinata ! am facut sex dupa am 4 zi de la terminarea menstruatiei si din greseala a ejaculat putin in interior. se poate sa raman gravida ?

    39
    9

  • anonim pe 24 Apr 2011, 13:22
    Ajutati-ma

    Alaltaieri a fost ultima zi de ciclu a mea..Ieri am facut dragoste..(protejat,dar a sfarsit s-a rupt prez)Am fost repede la farmacie si am cumparat pastila de a2a zi..Pot ramane insarcinaata?:|Raspunde-ti va rog

    43
    13

  • alex pe 11 Apr 2011, 12:37
    viata sexuala

    sal. am o problema . ieri prietena mea s-a hotarat ca e timpul ca ea sa isi inceapa viata sexuala. am incercat o data dar fara noroc asa ca am retras penisu (am vaz ca am un lichid transparent pe penis) l-am sters (nu prea bine cred) apoi am mai incercat o data tot fara rezultat. e posibil ca acel lichid transparent sa fi fost o ejaculare prematura? e posibil sa ramana insarcinata? daca da spuneti-mi cum pot afla daca e insarcinata sau nu. (prefer sa stiu din primele 2 saptamani.) mersi mult

    24
    22

  • maria pe 3 Apr 2011, 21:43
    oare am ramas insarcinata?

    credeti ca e posibil sa fi ramas insarcinata daca am avut contac neprotejat prima zi dupa menstruatie?? mentionez ca ciclul meu este regulat , 27 zile s dureaza 5 zile..ultima menstruatie am avut-o pe 16 martie iar pe 22 contactul neprotejat, pe 12 aprilie ar tb sa imi vina dupa calculele mele dar imi doresc din suflet sa nu se intample si sa devin mamica..voi ce credeti? eu pur si simplu nu mai am rabdare.. va multumesc

    38
    17

  • denisa pe 18 Mar 2011, 07:46
    is ingrijorata

    buna ma numesc denisa am si io o intrebare in luna februarie mia venit ciclu in data de 17 noi suntem acuma in luna martie si sundem in data de 18 pot sa raman insarcinata?mie inainte sa imi vina ciclu cu o zi inainte ma dor sani si burta da acuma nu ma doare nimica si am sani numai moi ce pot avea raspundetimi va rog

    30
    17

  • iulia pe 17 Mar 2011, 13:36
    ajutor

    ma scuzati eu nu vreau un copil si nici sa ma indop cu anti conceptionale nici prezervativ sterilet am avut si am fost nevoita sa il scot as vrea sa stiu daca e sigura metoda calendarului sau ceva definitiv multumesc

    14
    10

  • IcEhEaRt pe 4 Mar 2011, 17:04
    NU VA MAI LUATI DUPA METODA CALENDARULUI DAK NU AVETI CICLUL REGULAT!

    SE PARE K PE ACEST SITE TOATE FEMEILE(FETELE)AU IN KP NUMAI "METODA CALENDARULUI"...KUTATI PE ALTE SITE-URI SA VEDETI K NU ESTE SIGURA!ESTE POSIBIL SA FIE ADEVARATA...DOAR LA UNELE FEMEI!NU TOATE AVETI ORGANISMUL LA FEL!S-AU INVENTAT TESTE PT AFLAREA PERIOADEI FERTILE,PT CELE CE ISI DORESC UN BEBE,SFATUL MEU,NU VA INCREDETI IN METODA CALENDARULUI!!!

    17
    7

  • IcEhEaRt pe 4 Mar 2011, 16:56
    orice este posibil

    sunt persoane kre pot ramane insarcinate si in timpul menstruatiei,nu este sigura metoda calendarului la orice femeie,cunosc persoane kre au ramas insarcinate in timpul ciclului menstrual(dupa a 2a zi)altele inainte sa le vina ciclul cu kteva zile,si tot asa.Nu tuturor femeilor li se intampla sa nu le mai vina ciclul dak au ramas,unele au ghinionul sa nu aiba nici o simptoma,si sa aiba menstruatie in continuare...din kte am auzit,este posibil sa iti vina pana in a sasea luna de sarcina.Fiekre femeie cu organismul ei...mie mi-a venit peste sarcina,1 singura data,dar putin.

    6
    5

  • adry pe 23 Feb 2011, 06:55
    calendarul

    fetelor cititi cu atentie prima parte a materialului si faceti-va singure un calendar dupa comportamentul individual al organismului vostru , an primul rand sa stiti ca atunci cand nu aveti o viata sexuala regulata si abuzati de sex va inteleg ca sunte-ti dorite dar calendarul trebuie facut tot timpul anului nu doar in luna in care faceti sex , trebuie sa fiti in tema in orice moment daca pune-ti un prezervativ sau folositi macar foite contraceptive atunci cand nu santeti sigure de calendar,

    4
    5

  • Ibi pe 12 Feb 2011, 13:09
    metoda calendarului

    In cazul meu metoda calendarului a functionat perfect.Am ciclul regulat de la varsta de 13 ani-Timp de 15 ani nu am avut nici o sarcina nedorita.Succes

    5
    10

  • iulia pe 8 Feb 2011, 08:52
    metoda calendarului

    se pare ca nimeni nu raspunde intrebarilor de pe site atunci de ce mai aveti articolul santeti medici sau asistenti fara scoala

    6
    3

  • elena pe 6 Feb 2011, 19:56
    ciclul poate veni pete sarcina

    se poate ca ciclul sa-ti vina peste sarcina mai mult ca sigur.am aflat ca sunt insarcinata la 2 luni si jumatate de sarcina si ciclul mi-a venit peste

    11
    3

  • madalina pe 4 Feb 2011, 17:52
    buna

    am facut sex nepotrejat in ziua a 17 ,de la prima zi a menstruatiei ,e posibil sa fiu insarcinata ?

    17
    2

  • mihaela pe 3 Feb 2011, 01:30
    sunt insarcinata?

    Se poate sa ramai insarcinata si sa-ti vina si ciclu? De 3 luni imi vine cic;u regulat dar ma tine foarte putin 2 zile, iar inainte ma tinea 4 sau 5 zile. Se poate sa fiu insarcinata?

    20
    4

  • iulia pe 27 Ian 2011, 12:33
    metoda calendarului

    am citit articolul despre aceasta tema si am o intrebare daca iau contaceptive doar de cateva ori pe an de exemplu 3 luni cu pauza intre ele este mai bine sa nu le iai deloc?m-am gandit sa incep cu metoda calandarului.sotul nu este in tara si nu as vrea sa mai iau pilule .multumesc

    12
    3

  • iulia pe 27 Ian 2011, 12:33
    metoda calendarului

    am citit articolul despre aceasta tema si am o intrebare daca iau contaceptive doar de cateva ori pe an de exemplu 3 luni cu pauza intre ele este mai bine sa nu le iai deloc?m-am gandit sa incep cu metoda calandarului.sotul nu este in tara si nu as vrea sa mai iau pilule .multumesc

    6
    2

  • elle_ella84 pe 25 Ian 2011, 14:25
    sarcina

    buna,si eu sunt foarte nedumerita,pe 10 dec mia venit CM ma tinut 5 zile,de pe 24 pana pe 8 ian am fost impreuna cu sotul meu,am relatii intime,In luna ianuarie mia venit pe 16 dar foarte putin fata de obicei,pe 24 mi am facut testul si a iesit negativ,dar eu am stari ciudate,inbalonari,pot sa spun si o stare de greata dar nu vomit,ma obosita,fara chef.VOI ce credeti o sa am o bucurie,o sa vina bebe dupa 2 ani de asteptari?

    3
    2

  • valentin pe 24 Ian 2011, 04:34
    1-7 zile inainte si 1-7 zile dupa menstra= SARCINA IMPOSIBILA!

    @eliza, nu esti insarcinata. Intrebati degeaba pe forum care este durata ciclului vostru menstrual! Cum sa va spuna altcineva la cate zile va vine voua menstra?!? Notati-va pe calendar cateva luni la rand ziua in care va incepe menstruatia si asa o sa stiti durata... numarand zilele dintre menstre. Sigur nu esti insarcinata daca dupa contactul neprotejat ti-a venit ciclul a 5-a, a 3-a, a 2-a zi! Macar a citit cineva articolul?

    12
    5

  • watershed pe 18 Ian 2011, 21:43
    buna..

    la 2 zile dupa terminarea mentruatie cu ejaculare interna e posibil sa ramai insarcinata? (si la 2 zile dupa contactul sexual a aparut o scurgere vaginala rosiatica, nu am o viata sexuala intensa)

    9
    3

  • Anonim pe 16 Ian 2011, 22:05
    nuuuuuuu

    Am facut sex practic in ultima zi a ciclului cand nu prea mai curgea..oare exista sanse sa fi ramaaaas?

    9
    8

  • elena pe 15 Ian 2011, 16:48
    daca mio venit ciclu pe 16 decembrie pe luna asta in ce data ami vine

    daca mio venit ciclu pe 16 decembrie pe luna asta in ce data ami vine

    3
    9
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod