Calendarul - metoda de contraceptie traditionala

Poate ca n-o sa-ti vina sa crezi, dar dintre cele 28 de zile ale ciclului menstrual, doar intr-o zi poti sa concepi un copil.
Poate ca n-o sa-ti vina sa crezi, dar dintre cele 28 de zile ale cicluluimenstrual, doar intr-o zi poti sa concepi un copil. Este important sa stiicat mai exact care este acea zi! Daca iti planuiesti sa ramai insarcinata,dar si daca nu te atrage aceasta perspetiva, trebuie sa stii momentelein care se poate intampla asta.

Durata ciclului menstrual este in medie de 28 de zile, dar variaza dela femeie la femeie, intre 23 si 35 de zile. Chiar si pentru aceeasipersoana, rareori se intampla ca durata ciclurilor menstruale sa fieidentica in fiecare luna. In functie de organismul tau, intr-un an dezile pot aparea variatii de la una la sapte-opt zile, sau chiar mai mult.


Daca ai un ciclu regulat, "ceas", este foarte usor sa calculezi zilele derisc maxim, prin metoda calendarului. Sa zicem ca in fiecare luna ciclultau dureaza 27 de zile. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclulmenstrual este ca din ziua ovulatiei pana la aparitia menstruatiei treccam 14 zile.

Deci, in cazul tau, cu 27 de zile lungime a ciclului, ovulatia are loccam in ziua a 13-a (13 + 14 = 27). In aceasta situatie, zilele riscantesunt intre ziua a 8-a si ziua a 15-a (4-5 zile inainte de ovulatie si1-2 zile dupa ovulatie).

De ce 4-5 zile inainte? Pentru ca spermatozoizii pot trai in corpultau pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut uncontact sexual neprotejat, este posibil ca unul dintre spermatozoizi safi ramas in viata si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta esteeliberat din ovar.

De ce 1-2 zile dupa ovulatie? Pentru ca ovulul traieste 24 de ore,timp in care orice contact sexual poate duce la o sarcina.

Ce faci insa daca ciclul tau menstrual are durata diferita de la lunala luna? Acum este mai dificil, pentru ca in momentul in care iti vinemenstruatia nu ai cum sa stii care va fi durata ciclului menstrual cetocmai incepe.
Daca s-ar putea sti de la inceput acest lucru, ar fifoarte usor sa stabilesti care sunt zilele de risc maxim, dupa cum amvazut mai sus.

Dar si asa exista o solutie: timp de minim sase luni de zile urmareste sinoteaza pe un calendar zilele cand iti vine menstruatia si vezi apoi catdureaza ciclurile tale menstruale. Sa zicem ca, in sase luni, cel mai lungciclu a fost de 30 de zile, si cel mai scurt de 26 de zile. Inseamna caovulatia s-a intamplat intre zilele a 12-a (pentru ciclul de 26 de zile)si a 16-a (pentru ciclul de 30 de zile).

Cand iti vine menstruatia, este probabil ca ciclul tau sa aiba intre 26-30de zile, dar nu ai cum sa stii la inceput cat va dura.
De aceea va trebuisa nu ai contacte sexuale intre ziua a 7-a (scadem 4-5 zile din ziuaovulatiei ciclului celui mai scurt - ziua 12 din ciclul de 26 de zile incazul nostru) si ziua a 18-a (adaugam 1-2 zile la ziua ovulatiei cicluluicelui mai lung - ziua 16 din ciclul de 30 de zile in cazul nostru).

Atentie! Trebuie sa iti urmaresti si sa iti notezi atent in continuarezilele in care iti vine menstruatia, si sa vezi cat dureaza cicluriletale menstruale. Este posibil ca un ciclu sa fie mai lung de 30 de zilesau mai scurt de 26 de zile, si atunci va trebui sa recalculezi perioadade risc, evident crescand numarul de zile de abstinenta.

Nu uita ca aceasta este o metoda de contraceptie traditionala, cu oeficienta redusa comparativ cu metodele moderne de prevenire a sarcinii!
 

Comentariile 351-400 din 432

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihaela pe 9 Iul 2008, 11:26
    siguranta?

    am inceput sa iau pastile cu o luna inainte de contact.am facut pauza 3 zile,deoarece dupa 21 zile stiti ca se recomanda o pauza de 7 zile,insa a 3-a zi de pauza mi-a venit menstruatia.am inceput din nou sa iau insa a 2-a zi de menstruatie am uitat sa iau pastila si am luat-o a treia zi cand mi-a si trecut menstuatia.in ziua respestiva,adica a treia,dupa ce am observat ca mi-a trecut menstuatia am avut contact,pastila fiind luata seara.nu stiu daca a fost eficienta avand in vedere o zi in care nu am luat-o,dar problema e ca am avut si probleme digestive in sera de dupa contact asa ca nu stiu ce eficienta are.ma gandesc ca poate as avea noroc ca m-a incadram in 1-2 zile dupa mensrtuatie si prietenul meu ejaculeaza afara.insa si cu ejaculatul afara......nu cred ca e nimic sigur

    1
    1

  • letysia pe 7 Iul 2008, 00:21
    gravida

    nu am un ciclu regulat iar barbatul meu este mai mult plecat in strainatate .mai am un baietel de 2 ani jumate ,dar de atunci nu mai raman insarcinata si vreau un copil la dr am fost si nu am nici o orobleme care sa-mi afecteze cu ceva aceasta situatie

    0
    0

  • Anya pe 6 Iul 2008, 22:43
    doresc sa raman insarcinata

    Buna. Am varsta de 37 ani si am un ciclu menstrual regulat.Am facut investigatii atat eu cat si sotul meu si totul pare sa fie bine .dar nu raman insarcinata.Incercam acest lucru de peste un an.ce as putea sa fac? Va multumesc.

    0
    0

  • adriana pe 6 Iul 2008, 11:58
    insarcinata?

    am facut sex neprotejat in ultima zi de menstruatie, dar mentionez ca iau Diane 35 de 5 luni, fara pauze si ca el s-a retras inainte de ejaculare. pot fi insarcinata in aceste conditii? va multumesc .

    0
    0

  • c-tina pe 6 Iul 2008, 11:52
    nush ce sa fac...????

    prietenul meu vr sa facem sex neprotejat ...mi-a sp k dp terminarea ciclului,in urmatoarele 5 zile putem sa o facem fara nici o prb(adik,nu exista riscul sa raman insarcinata) vreau sa stiu dk este asa .....dk se poate ,si mai multe informatzii,mi ai fi de mare ajutor ..va multumesc!

    1
    0

  • georgiana pe 3 Iul 2008, 10:25
    buna

    de obicei imi ciclu in data de 15 in fiecare luna ...ma puteti ajuta si pe mine...cum imi pot calcula datele ca sa nu raman insarcinata ...multumesc mult

    0
    0

  • alexa pe 3 Iul 2008, 06:08
    e fff clar

    cicluul menstrual incepe din prima zi a menstruatiei.ma mira incompetenta fetelor de mai sus!ar trebui sa se informeze bine odata cu inceputul vietii sexuale.

    0
    0

  • madalina pe 1 Iul 2008, 17:04
    sarcina

    doresc sa raman insarcinata,am un ciclu naregulat.ultima data a menstruatiei 19iunie pana pe24,as putea afla care sunt zilele fertile?

    0
    0

  • alexandra pe 30 Iun 2008, 21:07
    sunt insarcinata?

    am facut sex neprotejat k iubitu in a 10 a zi din ziua menstruatiei...este posibil sa fi ramas insarcinata???va rog sa mi raspunde ti...multzumesc anticipat...

    0
    0

  • tonya pe 27 Iun 2008, 12:04
    despre sarcina

    am un ciclu neregulat. Am avut un contact sexual neprotejat a doua zi dupa ce mi-a trecut ciclu. Pot ramane gravida??????

    0
    0

  • ciuberea ioana pe 27 Iun 2008, 10:56
    sunt insarcinata?

    am facut dragoste cu prietenul meu,dar ne-am protejat.El nu a apucat sa ejaculeze pentru k eu am vrut sa ne oprim,dar ciclul meu a intarziat deja 5 zile,nu mai dorm noapte,is stresata.As putea fi insarcinata? va multumesc pentru sfat.

    0
    0

  • cristina pe 25 Iun 2008, 23:31
    intrebare

    am facut de mai multe ori sex cu prietenul meu si nu neam protejat iar luna aceea mia venit ciclul de 2 ori ce se intampla?

    0
    0

  • dragos pe 24 Iun 2008, 21:38
    intrebare

    daca esti insarcinata mai vine ciclul?

    0
    0

  • mihaela pe 23 Iun 2008, 19:49
    contraceptie

    de obicei am un ciclu regulat dar luna asta mi-a intarziat cam 8 zile mentionez k ma protejez si am facut 2 teste de sarcina care au fost negative.oare de ce imi intarzie asa mult.

    0
    0

  • Pestele pe 20 Iun 2008, 16:39
    Observatie!!!

    Numai bagaboante pe site-ul asta, vreau si eu numerele de telefon si tarifele dak se poate, multumesc anticipat

    0
    0

  • Darius pe 20 Iun 2008, 16:34
    Parerea mea

    Ma da ce va mai futeti!!!!!!!

    0
    0

  • alina pe 20 Iun 2008, 11:05
    ultima zi

    am facut sex neprotejat cu iubitul meu chiar in ultima zi de ciclu ( mentionez ca inca aveam scurgeri ) ... si acesta si-a dat drumul in mine ... e posibil sa raman insarcinata ... va rog din suflet sa imi raspundeti am 19 ani si sunt foarte speriata ...

    0
    0

  • ariana pe 17 Iun 2008, 13:47
    sarcina...

    e posibil sa ramai insarcinata dak iei anticonceptionale..iar in perioada celor 7 zile de pauza faci sex neprotejat?...eu stiam k nu...dar prefer s m aflu o opinie.....multumesc.....

    0
    2

  • ioana pe 16 Iun 2008, 16:36
    chisturi

    daca am chisturi ovariene pot ramne insarcinata?

    0
    0

  • ioana pe 16 Iun 2008, 16:34
    ultima zi

    Daca am facut sex in ultima zi dinaintea menstruatiei sunt sanse sa fi ramas insarcinata?

    0
    0

  • ioana pe 16 Iun 2008, 16:32
    ultima zi

    Daca am facut sex in ultima zi a menstruatiei sunt sanse sa fi ramas insarcinata?

    0
    0

  • corina gabr pe 12 Iun 2008, 12:57
    sunt insarcinata?

    pana acum aproximativ o luna am luat anticoncceptionale,yasmin.la 2sapt si cateva zile dupa acest lucru am avut contact sexual neprotejat cu prietenul meu...nu a ejaculat in interior dar...imi este frik sa nu fii ramas insarcinata...am ciclul neregulat si la o sapt dupa ce am incetat sa iau yasmin mia venit ciclul,dar si in momentul in care am avut contactul sexual mia venit ciclul...sunt ffffffff confuza...va multumesc anticipat

    0
    0

  • nicolae ana-maria pe 12 Iun 2008, 08:06
    contact sexual pe perioada menstruatiei

    Ca si Sorina,am avut contact sexual in ultima zi a menstruatiei!In urmatoarea luna mi-a venit ,,ciclul"sub forma catorva picaturi de sange,asta cu 2 zile inainte de data normala a venirii ciclului in mod regulat.Peste 2 zile mi s-a intamplat la fel?Acesta a fost ,,ciclul'' meu urmator acelui contact sexual.Exista totusi riscul unei sarcini??

    0
    0

  • oana pe 10 Iun 2008, 15:13
    zilele fertile

    BUNA.va rog sa imi calculati si mie zilele in care sunt fertila...am un ciclu regulat,in fiecare luna imi vine pe 10 la 2-3 zile diferenta si dureaza intre 4-7zile.va multumesc

    0
    0

  • claudia stanci pe 8 Iun 2008, 23:46
    pot s a aflu ziua cand am ramas insarcinata'????

    in luna februarie mia venit stopul pe 27 mi sa terminat si am inceput s a iuu pastile anticoceptionale .am luat 3 zile si le-am lasat ptr ca nu am simteam bine si dupai mia venit in martie la inceputul lunii 2 zile... am avut relati pe 29 martie si una pe 2 aprilie....cu parteneri diferiti...pe 25 am fost la un control si mia spus ca sunt insarcinata k am 3 saptamani. peste o sapt am fost si mia zis ca am 5-6 sapt la alt doctor ginecologic.....pe 9 mai am fost la un doctor si mia zis ca am 5 sapt. si ca am ramas la inceutul lui aprilie pe 3 -4----....nu stiu ce sa mai inteleg ptr ca eu vreau s aimi tin copilul dar nu stiu care e tatal copilului nu stiu daca puteti s a am ajutati va rog frumos. nu stiu daca se face analize sa iti spuna m,ai exACT. ast raspunsul vostrul cu nerabdare .va multumesc mult din tot sufletul.

    1
    0

  • denisa pe 4 Iun 2008, 21:47
    calendar menstrual

    buna!as dori sa stiu daca imediat dupa terminarea ciclului exact ziua 1 am vreo sansa sa raman gravida.as dori sa stiu cum as putea ramane gravida pt ca imi doresc ff mult un al 2lea copil.multumesc

    0
    0

  • elena pe 4 Iun 2008, 10:36
    calendarul metoda de contraceptie

    nu ma lamuresc cate zile inainte de menstruatie si dupa am voie sa am contact ??nu inteleg cum este cu periadele astea,,,stiam ca 10 zile din ziua menstruatiei ai voie sa ai contact,dupa care 10 zile nu mai ai voie si dupa care cele 10 zile pana iti vine menstruatia ai voie,,,nu stiu daca este bine,va rog ajutati-ma sa inteleg

    0
    0

  • sarah pe 3 Iun 2008, 20:27
    zilele fertile

    de 3 luni nu ma mai feresc.vreau sa raman insarcinata.inca nu s-a intamplat.mama mi-a spus ca inainte de ciclu cu 5 zile si dupa ciclu 5 zile nu raman.in celelalte zile da.am facut in zilele astea(chiar si in celelalte)si nu am ramas.din cate stiu eu sunt sanatoasa si sotul la fel.ce pot face?va multumesc.

    0
    0

  • alexa pe 1 Iun 2008, 21:21
    sarcina...

    imi vine menstruatia in fiekre luna p data de 8 sau 9..deci as putea spune k am un ciclu menstrual regulat..dar problema mea este..k azi...adik p data de 1 q o saptamana inainte de menstruatie....am avut un contac sexual neprotejat....si din nefericire nustiu sg dar..cred k sa intamplat un mic "Accident"!este posibil sa raman insarcinata???va multumesc pt raspuns

    0
    0

  • Alexandra pe 1 Iun 2008, 14:02
    Nu am prea inteles ...

    sincer ... nu am prea inteles cum e cu metoda asta. Dupa ce ti`a trecut menstruatia calculezi ? sau cum ?

    0
    0

  • LILI pe 29 Mai 2008, 14:20
    sex

    Am menstruatie de la 8 ani si 7 luni .La 19 ani am avut primul copil . Am facut 3 chiuretaje primul la 28 de ani , la 33 de ani si ultimul luna aceasta adica la 39 ani. Am pierdut o sarcina la 35 de ani de 6 luni si la 37 de ani am mai facut o fetita . Niciodata nu am folosit nimic , nu m-am ferit cu nimic dar as vrea sa nu mai fac nici un chiuretaj . Doctorul meu mi-a spus sa-mi pun sterilet dar eu nu vreau pt ca am trei persoane in familie care au facut cancer . Ce anticonceptionale sau ce pot folosi si eu ? De la ultima sarcina am ramas cu 90 kg sper sa mai dau jos cand incep seviciu. Va multumesc mult

    0
    0

  • elena pe 29 Mai 2008, 10:39
    sex

    am facut sex in a noua zi. ciclul meu este regulat, de 28 zile. care sunt sansele sa fi ramas insarcinata?

    0
    0

  • anna pe 26 Mai 2008, 20:24
    varsta legala?

    sunt o fata in varsta de 16 ani jumate si am un prieten adult de 19 ani.. amandoi suntem virgini si suntem de aproape un an impreuna.. este legal sa facem dragoste daca nu am 18 ani? merci

    0
    0

  • maria pe 22 Mai 2008, 20:36
    sarcina?

    am perdut o sarcina acum o luna si jumatate.nu stiu motivul dar nu trebuie sa raman insarcinata timp de 3 luni.Am facut dragoste cu sotul in ultima zi a ciclului menstrual..e posibil sa raman insarcinata????

    0
    1

  • ana pe 19 Mai 2008, 22:44
    sarcina

    de ce nu pot ramane insarcinata la 16 ani facand sex neprotejat(timp de 1an)va rog ajutatzi-ma!este ceva in neregula cu mine?

    0
    0

  • Cleo pe 19 Mai 2008, 01:41
    schimbarea contraceptivelor

    Buna, Am 36 ani,am luat timp de 5 ani LO-FEMMENAL.........dupa analizele la ficat,mi-a iesit hepatita toxica.....doctorul mi-a spus ca se poate datora anticonceptionalelo si,bineanteles sa le las. Sugerati-mi va rog alt contraceptiv care nu poate fi toxic,daca exista........excluzand contraceptivul calendarului si al foitelor contraceptive pe care nu le consider eficiente si in acest caz stand mereu in stres . Va multumesc anticipat.

    0
    0

  • simona pe 16 Mai 2008, 12:10
    metoda calendarului

    vreau sa stiu perioada de ovulatie la un ccluy de 35 de zile.multumesc

    0
    0

  • ramona pe 13 Mai 2008, 20:28
    sexul

    am facut sex neprotejat in ultima zi de menstruatie , exista posibilitatea sa raman insarcinata?please help urgent.Va multumesc!

    0
    0

  • ana pe 13 Mai 2008, 14:29
    metoda calendarului nu e sigura!!!

    fetelor nu va bazati pe metoda asta!!nu e sigura chiar daca ai un ciclu regulat!! folositi alte metode de contraceptie daca vreti sa evitati o sarcina nedorita

    0
    0

  • Andy pe 12 Mai 2008, 19:32
    buna!

    am ciclul p 25 si tine 5 6 zile...as dori sa stiu mai exact cum se calculeaza zilele alea..cand pot sa o fac fara griji..astept raspuns..multumesc anticipat!

    0
    0

  • adina pe 11 Mai 2008, 22:12
    sarcina

    am un ciclu neregulat si am avut contact sexual neprotejat in ziua in care mi-a trecut ciclul...este posibil sa raman insarcinata???

    0
    0

  • catalinaaa pe 7 Mai 2008, 10:19
    bunaa

    nu inteles care este ciclul si care este menstruatia(perioada cat imi curge sange)..daca am facut dragoste pe 20 martie si s-a terminat in mine si pe 22 mi-a venit, pot sa fiu insarcinata? iar pe 29 aprilie mi-a venit iar. pe 5 mai am facut un test de sarcina a iesit negativ, dar cred ca m-am grabit si nu l-am facut bn, mi-a aparut o sg liniuta, as vrea sa imi mai fac altul....

    0
    0

  • eu pe 6 Mai 2008, 15:18
    bani

    Te-ai gandit cum ai putea sa faci rost de bani fara sa investesti nici un leu? Solutia e foarte simpla. Din publicitate. Sunt multe site-uri care platesc sa primeasca vizitatori si acum e timpul sa primesti si tu o parte din banii astia. Respecta pasii de mai jos si o sa ai niste venituri consistente: 1. Mai intai intra pe http://bux.to/?r=nicavictor1981 , in dreapta sus da click pe register. 2 Completeaza casutele de acolo. Cand ajungi la referrer SCRIE nicavictor1981 (eu fiind un Premium Member pe site si tu primind invitatia de la mine o sa primesti un bonus la inscriere) . 3. Te loghezi, si apesi pe Surf Ads si dai click pe link-urile care iti apar acolo. Pe fiecare site pe care intri trebuie sa astepti 30 de secunde. Pentru fiecare site pe care intri vei primi 0.01$ . De asemenea pe link-urile care ti le da acolo poti sa intri doar odata pe zi. 4. Facand doar ce scrie la pasul 3 poti castiga aproximativ 100$ pe an. Totusi, pentru fiecare persoana inscrisa de tine o sa primesti inca pe atat. De exemplu daca mai inscri pe mama si pe tatal tau in total o sa ai 2 invitati si in loc de 100$ primesti 300 $ pe an. Daca ai 9 invitati atunci primesti 1000$ pe an si tot asa mai departe. 5. Asta e pasul cel mai important si anume luarea banilor. In momentul in care ai ajuns la 10$ poti sa scoti banii. Tot ce trebuie sa faci e sa apesi pe "Payments" si alegi suma care vrei sa o scoti. Banii ii vei primi in 30 de zile lucratoare fie pe card Visa fie prin depozit bancar, in functie de cum vrei tu. Daca nu ai incredere ca o sa primesti banii la timp poti sa intri pe forumul site-ului si sa vezi ca acolo toti zic ca nu e nici o problema cu retragerea banilor. Cam astia ar fi pasii. Daca ii respecti poti sa ai un venit destul de frumusel din asta. Site-urile pe care o sa intri platesc bani foarte multi ca sa primeasca vizitatori si merita sa profiti de asta. TOTUL DUREAZA 5-10 MIN PE ZI!

    1
    0

  • aura pe 5 Mai 2008, 15:51
    pt catalina

    catalina, eu folosesc aceeasi "metoda de contraceptie", adica niciuna, cam de 3ani, si pana acum, nu s-a intamplat nimic...deci parerea mea e ca nu trebuie sa te ingrijorezi, caci nu esti insarcinata. posibil sa fii balonata pt ca tre sa-ti vina...mai asteapta cateva zile si tre sa se rezolve! o zi frumoasa!

    0
    0

  • catalina pe 3 Mai 2008, 21:29
    oare sunt insarcinata?

    ultima menstruatie am avut-o pe 1 aprilie care m-a tinut 5 zile ,am..un ciclu regulat,dar am avut contact sexual cu 10 zile inainte de urmatoarea menstruatie ,fiind neprotejat.prietenul meu nu foloseste prezervativ,iar metoda noastra este ejacularea inafara.se poate sa fiu insarcinata.deoarece m-am balonat foarte tare.este din cauza unei posibile sarcini sau din cauza ca trebuie sa imi vina menstruatia??va multumesc ast un rasp

    0
    0

  • coryy pe 3 Mai 2008, 10:34
    sunt sau nu insarcinata???

    Mi-a venit ciclul pe 13 aprilie si m-a tinut 4 zile (pana pe 16)...pe 27 aprilie am avut contact sexual neprotejat si iubitul meu a ejaculat in mine (am ciclu aproximativ regulat ..la 28-30 zile)...care sunt sansele sa raman insarcinata....

    0
    0

  • ivan cristina pe 2 Mai 2008, 13:25
    sarcina

    in ce perioada a ciclului menstrual poti ramane insarcinata si cum se face acest calcul

    0
    0

  • zuzy pe 2 Mai 2008, 10:23
    sunt insarcinata?

    Daca am facut sex in ultima zi a menstruatiei sunt sanse sa fi ramas insarcinata?

    0
    0

  • A pe 1 Mai 2008, 02:02
    Cum proceedez?

    Ciclul imi vin in fiecare luna pe data de 5 cu 1 sau 2 zile diferenta dar rar!!calculatimi si mie va rog mult care ar fi zilele in care nu am voie sa fac sex si care sunt cele care am voie sa fac!!!va rog mult ca nu sunt f sigura de calculul meu!va rog

    0
    0

  • Dina22 pe 27 Apr 2008, 19:05
    Stai linistita

    Stai linistita.....postinorul le rezolva...;) nu iti mai face griji :*....totul va fii bine .

    0
    0
Pagina « 3 4 5 6 7 8 9 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod