Ceara de albine – Beneficii și utilizări

Este uimitor modul în care albinele pot face cele mai minunate structuri, precum fagurele. De asemenea, este și mai uimitor atunci când o astfel de structură produce ceva care oferă multe utilizări și beneficii pentru viața de zi cu zi - ceara de albine.
Substanță uimitoare, ce provine de la albinele lucrătoare - femele -  ceara este folosită, în mod obișnuit, pentru scăderea colesterolului și ameliorarea durerii.
 

Ce beneficii aduce ceara de albine


De asemenea, ceara de albine mai este folosită pentru a reduce inflamațiile. Iată ce alte beneficii și utilizări mai are ceara de albine. 
 

Ce este ceara de albine?

 
Ceara de albine este fundația stupului. Albinele își construiesc fagurii din ceară de albine și umplu forma geometrică a celulelor hexagonale cu miere și puiet.
Albinele lucrătoare secretă apoi ceară, din opt glande speciale de ceară de pe partea inferioară a abdomenului lor. Ceara este exudată ca lichid, dar se răcește și se solidifică rapid.
Albina lucrătoare colectează ceara de pe abdomen cu picioarele. Ea mestecă ceara până devine flexibilă și o modelează în celulele hexagonale care formează fagure.
De asemenea, noi beneficiem, prin produsele stupului, de toate fibrele, mirodeniile și medicamentele care provin de la plantele pe care le polenizează. Albinele sunt legate de mai multe probleme critice pentru sănătatea umană și a mediului, inclusiv biodiversitatea, securitatea alimentară, nutriția și utilizarea durabilă a terenurilor. 

 
 
Ceara de albine, folosită în medicină de mii de ani

 

O descoperire unică a reliefat utilizarea cerii de albine ca obturație dentară. În Slovenia s-au găsit dovezi ale stomatologiei preistorice datând din timpurile neolitice, respectiv o mandibulă umană, veche de 6.500 de ani, a cărei coroană dentară, canin stânga, prezintă urmele unei umpluturi cu ceară de albine.

Specialiștii cred că umplerea a fost făcută atunci când persoana era încă în viață, iar intervenția a avut ca scop, probabil, ameliorarea sensibilității dentare.
Acest lucru este fascinant, deoarece ar oferi cea mai timpurie dovadă directă cunoscută a unei obturații dentare terapeutic-paliative.


Ceara de albine – 10 utilizări terapeutice

 
1. Tratează dermatita scutecului, psoriazisul și eczema

 
 
Ceara de albine este o alegere excelentă pentru multe afecțiuni ale pielii. Un amestec de miere, ceară de albine și ulei de măsline este util în tratamentul dermatitei scutecului, psoriazisului și eczemelor.
Un studiu realizat de Centrul Medical Specializat din Dubai și Laboratoarele de Cercetare Medicală Islamic Establishment for Education a investigat efectele acestor trei substanțe și ale amestecului asupra creșterii Staphylococcus aureus și Candida albicans, izolate din specimene umane.
Studiul a efectuat două experimente: unul în care un amestec de miere a fost turnat pe găurile făcute pe plăci însămânțate cu Staphylococcus aureus sau candida și două în care microorganismele au fost cultivate pe medii făcute numai din amestecul de miere, amestec nutrient agar-miere și agar-glucoză. În cele din urmă, studiul a concluzionat că mierea și amestecurile de miere ar putea inhiba creșterea bacteriilor care pot afecta pielea și pot cauza afecțiuni ale pielii.

 
 
2. Hidratează pielea

 
 
Ceara naturală de albine este o modalitate uimitoare de hidratare a pielii și se găsește în mod obișnuit în produsele de îngrijire a pielii și cosmetice. Ea poate ajuta la protejarea și repararea pielii aspre, uscate sau crăpate, deoarece are capacitatea de a bloca umiditatea.
În cartea „Cum să utilizați ceara de albine și mierea pentru a vindeca problemele de piele”, autorul Gene Ashburner explică faptul că această ceară este bogată în vitamina A și are proprietăți emoliente, care înmoaie și rehidratează pielea, precum și ajută la dezvoltarea sănătoasă a reconstrucției celulare.
Un alt beneficiu este că, deoarece ceara este un amestec non-comedogen, nu va înfunda porii.
 

 
3. Protejează ficatul

 
 
În 2013, Jurnalul Coreean de Medicină Internă a publicat un studiu care a investigat alcoolii găsiți în fagure și dacă efectele lor antioxidante au ajutat la protejarea ficatului.
Cercetătorii au efectuat studiul folosind un amestec de alcool din ceară de albine pentru a evalua siguranța și eficacitatea la persoanele cu boală hepatica (ficat gras). Studiul a avut loc pe o perioadă de 24 de săptămâni, concluzia fiind că a ajutat la normalizarea funcției hepatice și la îmbunătățirea simptomelor ficatului gras.
 

 
4. Ajută la echilibrarea nivelurilor de colesterol

 

Cercetările arată că alcoolii grași cu lanț foarte lung obținuți din ceară de plante scad colesterolul.
Efectele nutriționale sau de reglementare produse de esterii de ceară sau acizii alifatici și alcoolii găsiți în cerealele nerafinate, ceara de albine și multe alimente derivate din plante au ajutat la scăderea colesterolului LDL cu 21% până la 29% și la creșterea colesterolului HDL cu 8% până la 15%. la sută.
 


5. Calmează durerea și are efect antiinflamator

 
 
Ca medicament, ceara de albine a fost studiată în utilizarea pentru ameliorarea durerii și a inflamației și s-a descoperit că are efecte anti-umflare.
Un studiu din 2014, publicat în Jurnalul Coreean de Medicină Internă, arată că ceara de albine a fost folosită pentru a ajuta la ameliorarea inflamației cauzate de osteoartrită. Toți pacienții randomizați au finalizat studiul, iar 23 au experimentat o reducere a durerii, a rigidității articulațiilor și a funcției fizice.
Aceste reduceri au fost semnificative începând cu a doua săptămână și au devenit îmbunătățite în timpul procesului.
 

 
6. Ajută la eliminarea acneei
 

 
Ceara de albine este unul dintre cele mai cunoscute remedii casnice pentru acnee. Cercetările indică faptul că are puternice proprietăți antiseptice, cicatrizante și antiinflamatorii, făcându-l eficient în tratamentul acneei, în special pentru că conține vitamina A.
Este, de asemenea, un excelent catifelant și emolient pentru piele, care ajută la menținerea unei texturi netede a pielii după eliminarea acneei. 

 
 
7. Tratează buzele uscate, crăpate

 
 
Cremele hidratante naturale din ceară de albine sunt balsamul de buze perfect. Dacă ai buzele crăpate, aplicațiile topice de ceară naturală de albine vor remedia problema.
Este ușor să-ți faci propriul balsam de buze combinându-l cu ulei de cocos sau de măsline, miere, ulei de vitamina E și uleiurile tale esențiale preferate, cum ar fi portocala, menta, lavandă sau lămâia.
 


8. Reduce vergeturile

 
 
Vergeturile pot fi jenante și te împiedică să porți unele vestimentații, așa că dacă te întrebi cum să scapi de ele. Poți încerca  ceara de albine.
Datorită capacității sale de a proteja pielea și de a reține apa, poate avea efecte pozitive asupra acelor urme inestetice.

Un studiu realizat de Departamentul de Dermatologie și Institutul de Cercetare în Biologie Cutanată de la Colegiul de Medicină al Universității Yonsei, din Coree, raportează că vergeturile sunt cicatrici dermice atrofice cu subțierea epidermei din cauza scăderii colagenului și fibrelor elastice.
Deoarece ceara de albine conține vitamina A, care este utilă în producția de colagen, poate reduce vergeturile.

Combinând ceara de albine, lăptișorul de matcă, untul de shea sau cacao, uleiul de sâmburi de struguri și uleiul de cocos, ai un remediu natural pentru prevenirea și tratarea vergeturilor, ce contribuie, în același timp, la îmbunătățirea nivelului de colagen.
 


9.
Ajută la tratarea infecțiilor fungice ale pielii

 
 
Mâncărimea și infecțiile fungice ale pielii sunt, cu siguranță, enervante, dar pot fi tratate ușor cu ceară de albine. Deoarece are efect antiinflamator, ceara de albine poate ajuta la reducerea durerii/neplăcerii asociate cu mâncărimea și infecțiile fungice ale pielii, oferind în același timp beneficii de hidratare.



10. Ameliorează stresul 
 

 
Este obișnuit să te gândești la lumânări, atunci când te gândești la ceară de albine. Lumânărle naturale, din ceară de albine, nu din parafină, ameliorează stresul și te ajută să te relaxezi. Când cumperi lumânări din ceară de albine deja făcute, alegele pe cele cu filtru de bumbac.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod