Cum scapam de insomnie?

Somnul este una din cele mai importante necesitati ale omului - el contribuie la refacerea energiei organismului si la mentinerea acestuia in conditii de echilibru si de randament; conserva si potenteaza mai bine memoria; optimizeaza atentia si faciliteaza procesul de invatare.

In timpul somnului, are loc reinnoirea celulelor. Tesuturile se refac, ranile se cicatrizeaza mai bine, iar convalescenta se accelereaza. Somnul reprezinta unul dintre factorii care conditioneaza longevitatea si daca nu respectam durata de somn necesara, ne simtim obositi si nu avem dispozitia de lucru necesara.

Tensiunile emotionale, anxietatea si sentimentele negative din timpul zilei pot perturba somnul, in timp ce linistea sufleteasca favorizeaza un somn odihnitor. In general, nevoia de somn a unui adult sanatos este de 6-8 ore pe noapte, iar copiii trebuie sa doarma mai mult, in functie de varsta.

Cea mai frecventa tulburare de somn este insomnia si aceasta se diagnosticheaza atunci cand acuza primara este somnul neodihnitor sau dificultatea intierii sau mentinerii somnului, care continua timp de cel putin o luna. Insomnia poate aparea in urma unor cine copioase, datorita stresului psihic, surmenajului, sedentarismului sau in anumite perioade din viata, cum ar fi adolescenta sau climacteriul.

Insomnia primara se trateaza cu ajutorul psihoterapiei; se pot utiliza si ceaiuri sedative, dar medicatia va fi folosita cu prudenta, datorita riscului de dependenta. Pentru a scapa de insomnie, este necesar sa respectam anumite reguli de igiena a somnului, cum ar fi:

1. Trezirea la aceeasi ora in fiecare zi;

2. Limitarea timpului zilnic de sedere in pat la durata obisnuita dinainte de aparitia insomniei;

3. Intreruperea uzului de cafeina, nicotina, alcool, stimulante;

4. Evitarea somnului diurn;

5. Introducerea unui program gradat de exercitii fizice viguroase in cursul diminetii;

6. Evitarea stimularii in cursul serii; inlocuirea privitului la televizor cu ascultarea radioului sau cu o lectura relaxanta;

7. Inainte de culcare se vor incerca bai fierbinti, timp de 20 de minute, pentru ridicarea temperaturii corpului;

8. Evitarea meselor abundente in apropierea orei de culcare;

9. Practicarea seara a unor forme de relaxare, cum ar fi relaxarea muscular progresiva;

10. Mentinerea unor conditii confortabile de somn;

11. Pregatirea pentru somn doar in momentul in care se resimte oboseala reala;

12. Aerisirea camerei in care dormiti.

Tulburarile de somn pot avea consecinte grave, incluzand accidentele letale datorate somnolentei.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Tudor pe 20 Iun 2012, 02:19
    Insomnieee

    Salut tuturor ! am cautat pe net si am gasit acest topic / site . deci sa incep , am o problema de cateva zile nu pot dormi , adica ma pun in pat si nu ma ia somnu' imi bate inima [ simt pulsul inimii] si pur si simplu stau cu orele si tot degeaba . Doar ziua pe la 10-11 ma ia somnu' daca ma pun in pat si numai ma gandesc la nimic . Nu stiu ce rezolvare sa mai gasesc . Daca stiti va rog frumos sa-mi lasa-ti aici reply ca numai pot :((

    0
    1

  • daniela m pe 2 Sep 2010, 16:03
    tratament insomnie si nu numai

    am reusit sa dorm ca lumea facand zece proceduri de CRIOSAUNA. nu puteam dormi din cauza stresului. chiar din prima seara am adormit pe la 11 si m-am trezit abia dimineata. nu-mi venea sa cred. va marturisesc ca ma simt mult mai tanara. mi-a crescut si cheful de amor. va recomand tuturor

    3
    0

  • alina pe 22 Feb 2009, 22:59
    insomnie

    am deja cativa ani buni de cand ma chinui sa adorm ,am incercat cateva metode dar fara nici un rezultat si uite asa adorm pe la 3 ,4 dimineata orice as face

    0
    0

  • grasu xxl pe 17 Iun 2008, 07:09
    insomnie

    nu pot sa dorm deloc or ce as face imi bate inima tare cand ma pun in pat

    0
    0

  • ema21 pe 9 Iun 2008, 14:56
    insomnie...

    de 3-4 zile nu pot adormi!!!cel mai rau a fost in ultimele 2 zile ft tare m-am chinuit.m-am gandit ca e bine sa iau extraveral inainte de culcare,contine valeriana si nu prea are reactii adverse si nici nu creeaza dependenta,nu?impreuna cu un ceai de tei,un pahar cu lapte cald imi vor face bine pt somn?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod