Coco Chanel, spion nazist: Ce rol a jucat creatoarea de modă în Al Doilea Război Mondial

Documentarul realizat de France 3 face referire la documente care dovedesc că designerul a fost membru al Abwehr, serviciul de informaţii al statului major german


Potrivit documentului citat, ţinut secret în arhivele Ministerului francez al Apărării în ultimele şapte decenii, Coco Chanel era agentul F-7124, cu nume de cod Westminster, de la numele fostului ei iubit şi prieten, ducele de Westminster.

57de ani avea Coco Chanel în 1940, când ar fi colaborat cu naziștii
Un istoric susţine, în documentar, că celebra creatoare a sperat să se poată folosi de legăturile ei cu naziştii pentru a-şi recupera afacerea cu parfumuri, pe care o vânduse în 1924 unei familii de evrei, Wertheimer.
Ea spera ca în urma deportării familiei respective, afacerea acestora să fie confiscată şi să îi fie returnată. Însă, între timp, familia Wertheimer a vândut partea ei din afacerea cu parfumuri Chanel unui om de afaceri german, relatează ziarul citat de Mediafax.

În documentar se menţionează, de asemenea, că şi alte personalităţi franceze, precum Edith Piaf, Chevalier sau Guitry, ar fi avut legături cu naziştii. "Oficiali ai Guvernului francez susţin că aproape toate personalităţile din acea perioadă fie s-au alăturat rezistenţei, fie naziştilor", susţine sursa citată.

În 2011, jurnalistul american Hal Vaughan a publicat o carte - “Sleeping with the Enemy, Coco Chanel”s Secret War” (În pat cu duşmanul, Războiul secret al lui Coco Chanel) - în care susţine, de asemenea, că, în 1940, Coco Chanel a fost recrutată de serviciul de informaţii al statului major german.


Foto: AFP/Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod