Cum a aparut haute-couture-ul?

Haute-couture


In 1850, apare haute-couture - couture creation. Aceasta industrie de mai tarziu, a avut reguli extrem de stricte atunci cand a aparut pe piata. Desi, haute-couture-ul este legat de Franta, parintele primelor creatii este englez: Charles Frederick Worth.

Nascut in 1825, in Anglia, este primul creator barbat de haine pentru femei. Acesta a reusit sa creeze un stil unic, folosind materiale de calitate la pret ridicat. Clientele lui faceau parte din categoria inaltilor burghezi si a nobililor.

Inovatiile sale in moda au devenit primele reguli standard ale caselor de moda haute-couture. Au aparut saloanele de prezentare la Paris, dar si modelele vii sau defilarile. Prima prezentare de moda a fost facuta de cei de la Singer.

In 1868, apare "La chambre syndicale de la confection et de la couture pour dames et fillettes". Acesta a fost o organizatie care se ocupa de respectarea tuturor termenilor care generau buna functionare a caselor de moda.  Haute-couture sau Couture Creation au devenit termeni protejati de lege, acestia neputand fi obtinuti decat de la Camera de Comert si Industrii din Paris.

Regulile pentru obtinerea acestei titulaturi au fost stabilite in 1945 si reinnoite in 1992. Creatiile trebuiau sa fie produse la Paris, iar apoi unicatele imitate in celelalte capitale ale modei.

Criterii pentru obtinerea titulaturii:

 

  • Fiecare casa de moda trebuie sa prezinte 2 colectii pe an cu minim 50 de produse;
  • 70% din produs trebuie sa fie facut manual (astazi pentru intarirea acestei conditii hainele sunt fie foarte brodate sau folosesc aplicatii fastuoase);
  • Casa de moda trebuie sa aiba un anumit numar de angajati (peste 15 initial);
  • Produsele prezentate trebuie sa fie originale, inovatoare, iar materialele din care sunt concepute trebuie sa fie foarte scumpe;
  • Sediul casei de moda trebuie sa fie la Paris


 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mioaraputanu pe 12 Iun 2008, 21:48
    moda

    costumul de baie este foarte urit

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod