Tenul cuperozic: cum il ingrijim?

Cuperoza este o boala cronica, ceea ce inseamna ca evolueaza lent, in timp si nu se vindeca de la sine. Potrivit specialistilor, afecteaza 10% din populatie, in special femeile. Despre cauzele aparitiei, dar si metodele de tratament cele mai eficiente, ne vorbeste prof. dr. Anca Zbranca.
Cuperoza se manifesta prin roseata obrajilor. Totusi, diagnosticul cuperozei trebuie diferentiat: nu orice persoana cu rosu in obraji, are cuperoza. Numai un dermatolog este in masura sa-ti spuna daca afectiunea de care suferi este cuperoza sau o alta boala a pielii si tot el iti poate prescrie si tratamentul adecvat.

Se localizeaza, cel mai frecvent, la nivelul obrajilor, nasului si al barbiei. Este al doilea stadiu evolutiv al rozaceei, o boala inflamatorie a pielii. Se manifesta prin dilatatia ireversibila a vaselor de sange. Roseata fetei este permanenta si este insotita de obicei de edem sau umflarea pielii. Apare in special pe tenurile uscate sau seboreice si afecteaza cu precadere femeile de varsta mijlocie (30 -50 de ani), inainte sau dupa instalarea menopauzei. Sunt predispuse la aparitia cuperozei persoanele cu tenul foarte deschis.


De ce apare cuperoza?

"Prin ruperea vaselor din structura pielii, sau dilatarea lor, apare reteaua cuperotica ce da pielii o culoare roz-rosie care se accentueaza la efort fizic, variatii de temperatura rece-cald sau consum de alcool", ne spune prof. dr. Anca Zbranca. "Apare in primul rand pe teren mostenit genetic, cu pereti vasculari fragili, hipertensivi, dar si ca urmare a expunerii la temperaturi inalte (furnale, cuptoare, etc), sau din cauza consumului exagerat de alcool", adauga specialistul.

In aparitia cuperozei mai sunt incriminati factorii: endocrin (tulburari hormonale) si digestiv, prin asocierea cu gastrite, altemanta diaree - constipatie, colon iritabil.
 
Alti factori:

  • starile de stres;
  • soarele;
  • efortul intens desfasurat in conditii de caldura exterioara;
  • variatiile bruste de temperatura;
  • alimentatia gresita;
  • condimentele;
  • alimentele si bauturile fierbinti;
  • ingrijirea nepotrivita a pielii;
  • tutunul;
  • poluarea;
  • sedentarismul.

In aparitia cuperozei mai este incriminata infectia cu Helicobacter Pylori, bacteria care provoaca ulcerul, aceasta insotind afectiunea in aproximativ 80% din cazuri. De aceea, pentru tratamentul tenului cuperozic este obligatorie si tratarea specifica acestei infectii.


Metode de tratament

Tratamentul adecvat iti va fi recomandat doar de catre medicul dermatolog. O terapie urmata imediat dupa aparitia primelor simptome opreste evolutia bolii si ii previne recidivele. "Singurul tratament eficient care face sa dispara reteaua dilatata este sclerozarea chimica sau laser a vaselor dilatate", afirma dermatologul. "Exista insa si substante chimice care utilizate in creme aplicate zilnic tonifica peretele vascular si camufleaza prin culoarea verde a cremei rosul pielii", continua specialistul.

Alte tratamente efectuate la recomandarea medicului:
  • crioterapia - masajul cu azot lichid - este binevenita mai ales pentru ca nu are reactii adverse;
  • masajul de drenaj;
  • administrarea de antibiotice si aplicatii locale cu creme anti-inflamatoare si antibacteriene.

Pe langa acestea mai este indicat sa eviti:

  • consumul de alcool si tutun;
  • cremele, sapunurile etc., produsele cosmetice, in general, expirate sau inadecvate tipului tau de ten;
  • expunerea la soare;
  • alimentele condimentate;
  • trecerile bruste de la cald la frig si invers;
  • exercitiile fizice intense;
  • stresul.

De asemenea, trebuie sa bei doi litri de apa zilnic, sa consumi cu precadere fructe si legume proaspete si sa folosesti produse potrivite tenului tau - pentru acestea poti cere sfatul dermatologului.


Tenul cuperozic si remediile naturiste

Potrivit prof. dr. Anca Zbranca, tratamentele naturiste nu trateaza cuperoza, aceste remedii neavand efecte vasotonice. Totusi, "ele sunt eventual usor antiseptice, emoliente sau hidratante", ne spune specialistul. In acest sens ti-ar putea fi utile:
 
  • compresele cu musetel: se lasa la infuzat, timp de 15 minute, 4 linguri de flori de musetel intr-un litru de apa fiarta. Te poti tampona usor pe zonele afectate cu aceasta infuzie;
  • compresele cu rozmarin: se lasa la infuzat 5 lunguri de rozmarin intr-un litru de apa fiarta si se fac tamponari cu lichidul obtinut;
  • cataplasmele cu suc de ceapa si ulei de masline: se amesteca in parti egale, suc de ceapa si ulei de masline si se aplica pe zonele afectate de trei ori pe zi;
  • masca cu banane, miere si ulei de masline: se amesteca o lingurita de ulei de masline, o lingurita de miere si o jumatate de banana si se aplica pe fata. Se lasa sa actioneze timp de 20 de minute, apoi se indeparteaza cu apa calduta.
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • monica pe 19 Feb 2016, 18:29
    cuperoza

    Am incercat cred ca toate remediile facute in casa pentru ten sensibil si nu m-au ajutat. Tot cautand produse care sa ma ajute am inceput sa folosesc la recomandarea unui medic produsele naturale pt ten sensibil de la Aubrey Organics. De cand am inceput sa folosesc aceste produse, am vazut o mare diferenta. Au devenit produsele mele preferate, le recomand cu ceea mai mare incredere.

    5
    0

  • aure pe 3 Mar 2015, 18:43
    cuperoza

    d-na Cristina Neamtu spuneti-mi va rog unde se face acel tratament despre care spuneati?in ce oras? cum se numeste clinica/ si eventual un pret aproximativ al tratamentului daca se poate.Multumesc! :)

    0
    0

  • cristina_neamtu pe 8 Ian 2014, 18:23
    …si totusi, Cuperoza (chiar) se poate trata ... !!!

    Din pacate, in cazul cuperozei, numeroasele tratamente sau produse cosmetice existente pe piata sunt extrem de agresive, foarte scumpe si – (aproape) in majoritatea cazurilor, fara efecte pe termen lung. Este si o veste buna ! De curand, clinica noastra a lansat in premiera in Romania, PLASMALIFTING-UL CU ADN ACTIVATOR -- tratamentul cuperozei cu extracte autologe de plasma si trombocite activate Dezvoltat de pionierii esteticii medicale moderne, cercetatorii rusi prof. dr. Renat R. Ahemerov si dr. Roman F. Zarudii, acesta este un procedeu de mare rafinament la baza caruia se afla o metoda patentata de extragere si activare a factorului de crestere trombocitara ... cu de 5 ori mai concentrat decat prin orice alta tehnica actuala ! O tehnica ce se adreseaza oricarei persoane intre 20-80 de ani … cat si oricarui tip de piele ! Fiind un preparat autolog (donatorul este in acelasi timp si cel care primeste concentratul trombocitar) un asemenea procedeu nu poate dezvolta efecte mutagene, alergice sau cancerigene, si nici nu poate induce vreo boala transmisibila. Imediat dupa obtinerea sa, concentratul trombocitar va fi injectat in zonele cu probleme asa incat cantitati semnificative de factori de vindecare vor fi eliberati pentru a incepe procesele de reparatie, si pentru a asista celulele stem in actiunea lor de regenerare tisulara. Foarte important: procedura se executa sub anestezie locala, asa incat nu este deloc dureroasa, are un timp de recuperare foarte scurt (cateva ore), si deci nu necesita spitalizare. SEDINTELE NU SE FAC ZILNIC, CI LA O DISTANTA DE 2-3 SAPTAMINA INTRE ELE Rezultatul va fi unul fantastic: chiar si dupa o singura sedinta, cuperoza scade semnificativ, tenul devine mat si luminos, porii se inchid, iar structura pielii se imbunatateste radical …

    6
    3

  • Lilly pe 7 Dec 2013, 01:36
    pentru Mihaela din USA - cuperoza

    Draga mea, ce ai cumparat tu? Ca sunt o multime de "bare", de curatat, cu ser, concentrate, de mascat... etc. Poti sa-mi spui, te rog mult, ce anume exact ai cumparat, daca rosaceea era intr-o faza incipienta sau mai avansata, cat a durat tratamentul si daca a disparut? Multumesc mult!

    0
    0

  • elena pe 7 Nov 2013, 18:48
    eu am scapat

    Eu din fericire am scapat de cuperoza cu rithual derm, dar nu va ganditi ca am luat 2 pastile si gata mi-a trecut. Am facut un tratament de ptru luni cu ele, ajunsesem sa le urasc:) Acum sunt bine mi s-a curata si tenul, am scapat si de cuperoza. Vreau sa va spun ca laserul nu este bun de nimic, cica tine de circulatia sangelui si de epiderma, trebuie ingrijit tenul corespunzator si nu agresat. Capsulele rithual derm au ajutat la drenaj probabil ,oricum sunt foarte bune si pe langa pastile am folosit si crema skin, si aia e f buna pentru ten sensibil, hidrteaza foarte bine.

    6
    3

  • Mihaela pe 2 Nov 2013, 18:16
    cuperoza

    Buna tuturor, Va recomand tuturor gama ultracalming de la Dermalogica. Este destul de costisitor dar merita din plin. Eu am scapat de probleme cu aceasta gama super profesionista. Puteti consulta dermalogica.com sunt din S.U.A., nu se gasesc in Ro dar le puteti comanda de pe strawberrynet.com. Senzatia cand le folosesc este extraordinara, imi hranesc pielea, am deja 5 ani si roseata, intoleranta, sensibilitatea sunt o amintire! Sunt indragostita de ele!!!

    2
    2

  • corina pe 6 Oct 2013, 15:05
    cuperoza

    SI eu am aceasta boala si nu stiu ce sa mai fac ?Cine poate sa-mi dea un sfat?am folosit tot felul de creme imi e si rusine de cum imi arata fata ,astept un sfat va rog O zi buna

    0
    0

  • corina pe 6 Oct 2013, 15:04
    cuperoza

    SI eu am aceasta boala si nu stiu ce sa mai fac ?Cine poate sa-mi dea un sfat?am folosit tot felul de creme imi e si rusine de cum imi arata fata ,astept un sfat va rog O zi buna

    0
    0

  • vlad pe 16 Aug 2013, 21:20
    ten cuperozic

    eu am aceeasi problema ca voi dar dermatologul meu mia spus sa folosesc crem de la SVR si anume RUBIALINE si este ffff buna deci folositio cu incredere

    0
    0

  • gabriela pe 3 Nov 2012, 18:34
    cuperoza

    la varsta de 7 ani poate avea cuperoza?

    2
    0

  • georgiana pe 17 Sep 2012, 12:05
    cuperoza

    si eu am avut tratametul ..mestionat de simy_simonel si s a ameliorat putin......cand folosesc crema ma simt mai bn...dar nu cred ca va disparea

    1
    0

  • pelinari pe 24 Iul 2012, 15:28
    roseata mostenita

    eu am roseata pe fata de cind sunt acum este mai accentuata chear mi-sa zis ca beau alcool ceia ce nu e adevarat beau doar la ocazi speciale nu fumez insa asa este si fratele meu si tatal meu cu care seman toti din familie sunt roscovani la fata oare cum asi putea sa scap de acest aspect nu ma machez vreu un sfat va rog Multumesc

    0
    0

  • teo pe 22 Mai 2012, 14:06
    tratament eficient cuperoza

    Pt tratamentul eficient al cuperozei va recomand cabinetul dermatologic derma-team.ro din cluj. Sunt medici deosebiti, cu peste 20 ani experienta si rezultate fantastice in dermatologie. Deasemnea cabinetul este dotat cu aparatura de ultima generatie.

    3
    0

  • poeana violeta pe 13 Nov 2010, 13:21
    vene mici pe fata

    buna ziua,am 21 de ani,mi-au aparut niste venisoare mici pe fata si prin alte parti ale corpului sunt inestetice,cum as putea scapa de ele sau macar sa nu se extinda.ce ar trebui sa fac?as vrea ceva naturist care sa dea rezultate.va multumesc

    0
    1

  • dragutza17 pe 27 Dec 2009, 21:01
    despre cuperoza

    fetelor eu am niste vene rosii in obraji..sunt km suparata din cauza asta..prima oara mi-a aparut o venisoara mica ...acum vad k se imultesc si mie frica..am folosit crema de la BIODERMA AR,da nu mi sa parut buna...o luna m-am dat cu ea si nu se vede nimic si e si scumpa..crema mi-a recomandat-o dermatologul..al doilea..k am mai fost la unu si ala mi-a dat o crema kre imi facea f rau la ten si pe aia am dat km 50lei degeaba...nu mai stiu ce sa fac...ma dau cu fond de ten din cauza k ma simt aiurea cu astea pe fata..nu mai am incredere in doctori..daca stie cineva ceva bun de folosit la problema mea il rog sa ma ajute..din suflet..

    0
    2

  • misha pe 28 Apr 2009, 12:28
    Sauna faciala

    Eu tin in frau aceste probleme ale tenului prin folosirea unei saune faciale. Este excelenta, ma ajuta enorm. Mi-am cumparat acest produs deoarece aveam tenul sensibil si puncte negre. Prin intermediul aburilor, te ajuta sa iti cureti in profunzime tenul si sa scapi astfel de acnee si de puncte negre. Sauna faciala are rolul de a deschide porii blocati, de a rehidrata pielea fetei, de a stimula circulatia sangvina si de a indeparta celulele moarte. Tenul tau va deveni fin, proaspat si revigorat. Daca va intereseaza acest produs, il gasiti la un magazin de tehnica medicala din Iasi, unde comanda se face online. http://www.tehnica-medicala.ro/products.php?product=Sauna-faciala-LAICA-BF2062 Livarea se face in maxim 2 zile daca nu sunteti din Iasi, fara costuri suplimentare

    5
    2

  • simy_simonel pe 7 Apr 2009, 14:50
    cuperoza

    eu am fost la medic in luna ianuarie si mi a zis ca am aceasta cuperoza.si mi a dt un tratament pe baza de METRONIDAZOL si METROCREME DE LA YVATHERM.AM FACUT ACEST TRATAMENT TIMP DE 3 LUNI SI NU VAD NICI O SCHIMBARE.EU CRED CA ACESTE VENISOARE MI AU APARUT IN ADOLESCENTA ATUNCI CAND IMI SCOTEAM PORII DE PE FATA CU UNGHIILE PANA IMI RAMANEA SEMNE.POATE FI SI ACEASTA O CAUZA? DACA DA CE AS PUTEA FACE?

    5
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod