Parfumurile si sexualitatea

"Femeile isi exprima deschis sexualitatea, iar parfumul pe care il poarta trebuie sa exprime acelasi lucru. Cand creez, parfumuri sau moda, am in minte aceasta realitate. Femeile, in special cele care muncesc, au tot mai multa putere si cred ca ele asteapta sa obtina incredere si energie interioara de la aroma pe care o folosesc." Yves Saint Laurent nu este persoana care sa nege farmecul sexual al parfumului. "Menirea lui este aceea de a atrage un barbat..."

Designerul isi aminteste cat de diferite erau femeile in 1964, an in care a lansat parfumul "Y". "Sexualitatea era reprimata, se exprimau atat de rar in public. Unele femei erau inhibate de dorintele lor. Acum, femeia vrea tot mai mult." Probabil ca "Opium", lansat in 1977, a reprezentat un punct de rascruce: un parfum... obraznic, cu un nume provocator, care a reusit sa captureze misterul Orientului Indepartat. "Am confectionat sticla parfumului dintr-un material care nu mai fusese niciodata folosit pentru un parfum fin. Totul la Opium a reprezentat o surpriza, o tentatie", isi aminteste Saint Laurent.

Ce il inspira in momentele in care creeaza haine sau parfumuri? "Tot ce vad, aud sau ating..." Designerul a stat departe de New York mai mult de zece ani, iar cand s-a intors a regretat ca a stat departe atata timp. "Febra orasului ma umple de energie. Pe strada poti simti sexualitatea femeilor si a barbatilor. Incerc sa redau energia acestei metropole in colectiile mele, pe care nu o gasesti in alta parte."

Pentru celebrul creator nu a fost un pas dificil sa treaca de la matase si satin, la arome florale: "Dupa mine, parfumul trebuie adaptat modei si nu invers. Moda este deschizatorul de drumuri, parfumul vine firesc in urma ei. Anotimpurile sunt cele care ma influenteaza pentru ambele teme."

Designerul considera ca parfumul are puterea de a face o femeie sa se simta mai frumoasa si mai puternica. Pentru modelele care urmeaza sa defileze pe podium, Yves Saint Laurent alege parfumuri care se potrivesc personalitatii acestora, pentru a le oferi energie si o starea psihica confortabila.

Intrebat de ce crede ca femeile l-au acceptat si cum a reusit sa obtine statutul si influenta pe care le are, creatorul raspunde: "Cred ca femeile stiu si apreciaza modul in care ma dedic modei pentru a aduce frumusete, stralucire si sexualitate vietii lor. Parfumul este indispensabil filozofiei mele de a crea. Prin tot ce fac, vreau sa le ajut sa straluceasca, in interior si in exterior."

Parfumuri Yves Saint Laurent


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod