Cum scapam de matreata?

Matreata este o problema mai mult cosmetica decat medicala si este considerata, de regula, inofensiva. Cu toate acestea, in unele cazuri matreata poate fi o cauza principala pentru caderea parului si poate aparea din cauza stresului. O confruntare permanenta cu matreata poate fi semnul unor probleme mai serioase precum eczema, psoriazis sau dermatita seboreica.
Ce este matreata?

Matreata se prezinta sub forma unor pelicule cutanate, rezultate in urma eliminarii straturilor superficiale ale epidermei. Cand simti ca pielea corpului ti se descuameaza, iar scalpul este mai afectat de acest proces decat oricare alta parte a corpului este un semn alarmant. In functie de cazul de dermatita cu care te confrunti, matreata se prezinta sub forma de mici solzi uscati (scalpul nu prezinta nici o iritatie sau roseata) sau solzi mai grasi si mai densi (scalpul este presarat cu pete rosii) care se lipesc de firele de par acumuland ulei, praf si ramasitele produselor cosmetice pentru ingrijirea parului.


Simptome ale matretei
  • Solzi mici si albi care cad pe umerii hainelor constituie o dovada incontestabila ca te confrunti cu matreata;
  • Senzatia de usturime si mancarime, care este prezenta uneori in asemenea cazuri.


Care sunt cauzele aparitiei matretei?
  • Cea mai intalnita cauza este hiperseboreea si exfolierea scalpului;
  • Dermatita seboreica este o iritatie care determina exfolierea excesiva a scalpului.
    Cauza acestui lucru este inca necunoscuta;
  • Pitirosporum foliculitis este o ciuperca microscopica care apare de regula in zonele mai grase ale pielii. Persoanele care se confrunta cu matreata, au si o problema cu aceasta ciuperca.


Cum scapam de matreata - Sfaturi utile
  • Maseaza-ti in fiecare zi scalpul, timp de cateva minute, pentru a stimula circulatia si a indeparta celulele moarte;
  • Spala-ti regulat parul, folosind un sampon anti-matreata pe baza de fungicizi. Apoi fii foarte atent/a sa clatesti foarte bine parul pentru a indeparta orice urma din produsul utilizat. Multe persoane considera spalatul regulat al parului ca fiind foarte benefic pentru par si scalp, insa o alta categorie se poate confrunta cu iritatii ale scalpului;
  • Pentru parul gras este recomandata diluarea catorva picaturi de zeama de lamaie sau otet de mere in apa folosita pentru clatirea parului;
  • In cazul in care pielea capului este foarte uscata, un tratament cu ulei de masline o data pe saptamana este foarte benefic.
    Maseaza parul cu ulei de masline, ulei de ricin sau ulei de in si acopera-l cu un prosop incalzit putin in prealabil. Lasa-l sa actioneze pentru 30 de minute, dupa care samponeaza-l;
  • Evita folosirea excesiva a produselor pentru par (inclusiv vopseaua si colorantii) si schimba samponul daca nu se dovedeste a fi eficient;
  • Stresul si emotiile negative joaca un rol important in cazul matretii, asadar cateva tehnici de relaxare ar fi foarte indicate in aceste perioade.


Tratamente impotriva matretei

Exista cateva tipuri de sampoane pe care le gasesti in farmacie care iti pot fi de un real folos in tratamentul impotriva matretei.

Sampoanele medicale care contin zinc pirition, sulfura de seleniu sau gudron de huila pot indeparta senzatia de iritatie asociata matretei.
Daca folosesti produsele pe baza de gudron de huila este foarte important sa folosesti o solutie si un balsam special pentru a indeparta definitiv mirosul.

Sampon antifungic - samponul pe baza de ketoconazol sau miconazol este antifungic cu spectru larg, reducand numarul ciupercilor.

Sampon cu efect keratolitic - samponul pe baza de acid salicilic are rol keratolitic, indepartand celulele moarte care ajung la exteriorul pielii capului astfel incat peliculele de matreata sa nu se adune in "grupuri".


Cum scapam de matreata - Suplimente

Exista suplimente care te pot ajuta pentru a controla formarea matretii.
  • uleiul de in sau primula;
  • multivitamine, inclusiv zinc;
  • betacaroten.
 

Comentariile 51-71 din 71

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mikuta81 pe 12 Feb 2007, 16:07
    MATREATA

    Eu am matreta de cand ma stiu si nu-mi trece cu nimic.Pote din cauza faptului ca am pielea sensibila.

    0
    0

  • DUMITRU CRISTINA pe 30 Ian 2007, 08:11
    MATREATA

    Am citit ca nu este cunoscuta cauza aparitiei matretei dar ca ciuperca Pitirosporum Foliculitis gaseste un mediu propice de dezvoltare unde exista matreata.Aceasta ciuperca apare la toate persoanele care au matreata sau sunt doar cazuri in care este asociata cu aceasta?

    0
    0

  • nicoletagheorghe1 pe 8 Ian 2007, 14:43
    matreata bat-o vina

    eu am facut matreata de la un sampon acum cativa ani. am incercat mai multe remedii si nu am putut decat sa o mai raresc, dar de scapat de ea nici vorba. voi ce ma sfatuiti?

    0
    0

  • Dydy pe 26 Nov 2006, 00:12
    MAtreata asta

    Eu am matreata si dak ma scarpin sa o dau jos in unrlr locuri vad puncte rosii...ces alea...?

    0
    0

  • tinutza pe 11 Sep 2006, 13:37
    matreata

    ma confrunt cu aceasta problema de cand am nascut al doi-lea copil. Eu cred ca din cauza stresului am facut-o ca nu-i asa de usor cu doi copii fara sa te ajute nimeni. Am incercat tot felul de sampoane antimatretii dar efectul lor tine pana ma spal cu ele, la intrerupere reapare matreata

    0
    0

  • miki pe 30 Aug 2006, 15:04
    buna

    ulei de masline si de ricin face minuni

    0
    0

  • ada pe 3 Iul 2006, 16:31

    Ce ziceti de ASORIAN? S-ar parea ca matreata revine dupa un timp.

    0
    0

  • Nikiduta pe 1 Iun 2006, 23:01
    matreata nu inseamna neaparat un par gras

    Sotul meu a incercat ani de-a randul sa scape de matreata cu sampoane pt par gras si produse antimatreata.Insa nu a facut altceva decat sa agraveze problema.La nici 10 min dupa uscarea parului scalpul i se descuameaza sipelicule de apox 3 mm cad pe umerii lui.Nu are mancarimi dar este extrem de deranjant si frustrant.ACum suntem in faza de tratament naturist facem sampon in casa pe baza de galbenus de ou si miere si masaj dupa baie cu ulei de floarea soarelui sau de ricin.Se pare ca e ceva mai bine desi cred ca o sa dureze.

    0
    0

  • pachita04121952 pe 15 Mai 2006, 11:31
    matreata

    nustiu cum sa mai fac sa il scap pe sotu meu de matreata ne spalam cu sampoane bune si f scumpe cate isi fac efectu doar la o spalare sau doua si pe urma iar apare matreata pina si in sprincene va multumesc anticipat

    0
    0

  • Ioana pe 1 Mai 2006, 15:40
    despre matreata

    Cit de curind am sa va scriu exact despre cum sa scapi usor de matreata dupa reteta folosita de Jennifer Aniston.

    0
    0

  • iuly pe 18 Apr 2006, 09:35
    am par gras si matreata din belsug

    parerea mea despre informatiile de mai sus este ca da am sa incerac si cum ati spus dar,parca nu mai am incredere pt ca am incercat in toate felurile si nici un rezultat concret,cand incepea sa de-a rezultate dupa un timp incepea iar sa apara.

    1
    0

  • Sakira pe 20 Mar 2006, 16:53
    Matreata

    La mine matreata exista numai in zona fruntii.De ce tocmai acolo unde e si foarte vizibila.Exista un motiv?Sau ce?

    0
    0

  • aiurea pe 2 Feb 2006, 13:38
    da...ce sa-ti spun

    asta crede puiu`...eu manac fructe si zarzavaturi de cand ma stiu....sa nu mai mentionez tratamentele cosmetice p care le-am facut...totusi la alimentatie si la viata de zi cu zi se rezuma matreata...si la tipul de ten pe care il ai si nu il poti schimba...

    0
    0

  • doctorasul pe 2 Feb 2006, 11:00
    matrata

    consuma zilnic fructe si zarzavaturi si scapi de matreata

    0
    0

  • butacu ioana pe 24 Ian 2006, 17:51
    matreata

    sampoanele cumparate din farmacii la recomandarea medicului cermatolog ,sunt mai scumpe dar merita

    0
    0

  • georgeta pe 23 Ian 2006, 18:27

    samponil nizoral este cel mai eficient,numai ca daca intrerupi tratamentul matreata reapare

    0
    0

  • mariana pe 19 Ian 2006, 17:49

    ulei de masline, ulei de ricin,gerovital petrol si fara stres fratilor

    0
    0

  • nadia pe 19 Ian 2006, 17:49

    e super nasol sa ai matreata...eu ma confrunt cu aceasta problema.am incercat prin multe metode dar degeaba.

    0
    0

  • furia pe 19 Ian 2006, 17:49

    Am o cunostinta care a incercat un produs naturist impotriva matretii: HENNA. Se gaseste la orice plafar.Singurul "inconvenient" ar fi ca, coloreaza parul in negru.Dar in rest este foarte bun.

    0
    0

  • lili pe 19 Ian 2006, 17:49
    matreata

    Consider ca datorita chimicalelor din ziua de astazi ,sufera persoanele mai sensibile .Sapunul natural pe care il faceau bunicele noastre,era mai bun si de calitate.

    0
    0

  • martasumandea pe 19 Ian 2006, 17:49
    matreata

    sapunul de casa e cel mai bun remediu contra matretei folosit pe termen lung. La fel mastile/impachetarile naturale sunt mai eficiente decat orice produs cosmetic scump.

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod