Chirurgia obezitatii - o solutie pe termen lung

In lupta permanenta cu kilogramele, chirurgia bariatrica sau chirurgia obezitatii ofera o solutie pe termen lung. Despre optiunile de slabit prin interventii chirurgicale ne vorbeste dr. Stefan Jianu, medic primar de chirurgie generala si directorul general al Centrului Medical ProEstetica.
In afara de tratamentul medicamentos si dieta, ce alte optiuni de slabit mai au persoanele obeze din Romania?
Dr. Stefan Jianu: Pentru ca 95% dintre persoanele care reusesc sa slabeasca prin dieta se ingrasa la loc, singura alternativa cu rezultate pe termen lung este chirurgia bariatrica (chirurgia obezitatii).


In ce constau aceste operatii de chirurgia obezitatii?
Dr. Stefan Jianu: Exista mai multe tipuri de operatii.
 
A. restrictive (care micsoreaza volumul stomacului):
1. gastric banding laparoscopic (inelul gastric laparoscopic) este cea mai cunoscuta operatie si consta in introducerea laparoscopica a unui inel de silicon (band) in jurul portiunii superioare a stomacului si  ingustarea trecerii alimentelor prin aceasta zona, creandu-se astfel un stomac asemanator cu o clepsidra. Alimentele ajung mai intai in portiunea superioara, care se umple repede si apare satietatea, astfel masa fiind considerabil redusa in volum. Abia ulterior, treptat, alimentele inmuiate se scurg usurel in stomacul mare, din zona inferioara;
2. sleeve gastrectomy (gastrectomia longitudinala) este operatia care se face din ce in ce mai mult in ultimul timp si care consta in sectionarea longitudinala a stomacului si transformarea sa laparoscopica intr-un tub subtirel, care nu permite decat accesul unei  cantitati mici de alimente (chiar si sub forma lichida).
 
B. Interventii malabsorbtive - bypass jejunoileal (nu se mai practica);
C. Interventii mixte, cu restrictie si malabsorbtie in acelasi timp: bypass gastic (in care se micsoreaza stomacul si se scurteaza intestinul activ) sau alte interventii mai putin practicate (diversia duodenopancreatica, duodenal switch)
 
    Balonul endogastric                                    
   Balonul endogastric (BIB) -                                     Inelul gastric laparoscopic -
  
un balon din silicon, care se                                   un inel din silicon, dar interentia
  introduce in stomac endo-                                        se executa laparoscopic, deci
  scopic
(deci fara operatie),                                       prin mici incizii prin control video
  sub anestezie,
se umfla cu                                      si sub anestezie generala.
Inelul
  ser fiziologic si se lasa
in sto-                                  se pozitioneaza in jurul stomacu-
  mac circa 6 luni. Un procent                                    lui in portiunea superioara, gatu-
  mare din pacienti ajung sa                                      ieste stomacul mare si creeaza
  slabeasca 25-30 kg, dupa                                      deasupra un stomac mic (15 ml).
  care balonul se scoate tot                                       Este cea mai eficace dintre meto-
  endoscopic.                                                               dele minim invazive.

                                                  
                                    
Care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei interventii?
Dr.
Stefan Jianu:
Interventiile restrictive sunt mai usor suportate de organism, nefiind  afectata absorbtia intestinala. Dintre ele, inelul gastric este interventia care afecteaza cel mai putin si nu modifica ireversibil nimic, dar are si rezultatele cele mai slabe pentru ca inelul poate fi pacalit cu lichide dulci, inghetata, alcool, dulciuri hipercalorice etc.

Gastrectomia longitudinala este cea mai practicata metoda in ultimul timp, pentru ca are rezultate semnificativ mai bune ca inelul, dar nu are malabsorbtie ca bypass-ul gastric. Bypass-ul gastric este metode mixta cea mai practicata, dar pe langa riscuri operatorii semnificativ mai mari in comparatie cu celelalte operatii are si probleme pe termen lung legate de absorbtia deficitara de proteine, vitamine, fier, calciu, necesitand astfel o supraveghere medicala atenta pentru toata viata.


Despre ce pret putem sa vorbim in cazul acestor proceduri?
Dr. Stefan Jianu: In clipa in care vorbim de costurile dintr-o clinica privata, in Romania ele se situeaza intre 4500 si 8900 de euro. Ca o comparatie, in America aceste costuri sunt mult mai ridicate, ajungand de la 16.000 pana la 40.000 de dolari.


Din experienta dumneavoastra care dintre metodele chirurgicale enumerate a dat cele mai bune rezultate in cazul obezitatii?
Dr. Stefan Jianu: Sleeve gastrectomy (gastrectomia longitudinala) si bypass-ul gastric.
 

Ce afectiuni pot fi corelate cu obezitatea si cum sunt diagnosticate? La ce specialisti trebuie sa apeleze persoana afectata?
Dr. Stefan Jianu: Afectiunile corelate cu obezitatea au pe primul plan diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, dar si afectarea articulara, insuficienta venoasa cronica, insuficienta respiratorie, infertilitatea, apneea in somn, litiaza biliara, insuficienta cardiaca, tromboflebitele etc.
Diagnosticul se pune prin examene clinice si paraclinice, in cadrul unei explorari multidisciplinare ce poate avea in centru medicul internist sau medicul de familie, dar si specialisti ca medicul nutritionist, endocrinolog, cardiolog.


Ce simptome ar trebui sa-l alarmeze pe pacient in perioada de recuperare? In ce situatii se recomanda un consult medical?
Dr. Stefan Jianu: Aceasta depinde de tipul interventiei si afectiunii tratate, dar durerile mari, sangerarea vizibila, greturile, varsaturile si ametelile fac parte din simptomele care necesita consultul medical.
 

Comentariile 101-114 din 114

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • amalia pe 14 Oct 2009, 21:07
    obezitate

    pai eu am stlabit 13 kl cu pastila de stlabit fara operatie

    0
    6

  • cami pe 12 Oct 2009, 12:31
    operatie sigura

    este cea mai eficiemta operatie impotriva obezitatii

    1
    3

  • ioana pe 9 Sep 2009, 22:43
    . balonul endogastric

    AS VREA SA STIU SI EU PRETUL UNEI OPERATII CU BALON ENDOGASTRIC..MACAR APROXIMATUIV..VA MULTUMESC. AM 24 DE ANI AM 1.60 SI 80 DE KG( :'( )

    1
    1

  • Laura pe 8 Sep 2009, 17:40
    "Nu e o parere fff buna"

    Da, pentru 38 de kilograme, poate o fi usor sa slabesti fara operatie (dar sa te si tii cand vei constata ca ai pus inapoi 10 sau mai multe). Dar la peste 100 de kilograme, ce te faci?

    0
    0

  • adriana pe 14 Iun 2009, 19:12
    referitor la operatie

    nu e o parere fff buna,,cunosc cateva persoane care aufacut acest lucru ,,intradevar au slabit fff repede dar arata sub orice critica,,s-au lasat pieile atarna, cea mai buna solutie de a slabii este miscarea,, regimul alimentar si ambitia de fier,,,eu am slabit in 6 luni 38 de kg,,vointa multa regim si mult mers pe jos,,,si am fost incurajata de familie.

    0
    1

  • florentina pe 26 Mai 2009, 22:07
    cit costa operatia de micsorarea stomacului

    sunt interesata sa fac aceasta operati am 173m si 125 kg parerea mea este ffff buna

    1
    0

  • delia pe 9 Apr 2009, 13:00
    gastric sleev

    Pretul este fix de 3000 euro? sau mai este si ceva pe linga?as dori sa stiu si eu daca se poate ca sa stiu ce ma asteapta.multumesc

    0
    0

  • gastric sleev pe 9 Apr 2009, 12:59
    obezitate

    pai costa in total 3000 euro sau si ceva pe langa aceasta suma ?dezvolta putin pentru ca sa stiu ce m,a asteapta si pe mine.multumesc

    0
    0

  • tanase elena pe 7 Apr 2009, 19:23
    chirurgia obezitatii

    EU M-AM OPERAT LA SP SF IOAN DIN BUC PRETUL ESTE DE 3000 EURO LA DOCTORUL COPAESCUSI MA SIMT FOATE BINEAN FACT GARLIC SLEEVE CEEA CE VA RECOMAND IN 2 SAPTAMINI AM SLABIT 10KG

    3
    0

  • dobra.istvan pe 30 Mar 2009, 17:40
    obezitate

    Am 46 ani,locuiesc in sfantu gheorghe jud covasna si as vrea sa stiu daca pot beneficia prin Casele de asigurari de sanatate din ROMANIA de acoperirea cheltuielile medicale pentru montare de inel gastric. Am 1.70 cm si aproape 170 kg. am inteles ca costul operatiei este cuprins intre 4500 de euro si 8900 de euro .Daca as putea beneficia ce trebuie sa fac si unde sa ma adresez. adresa de mail dobra.istvan@yahoo.com

    0
    0

  • draganmihaela pe 28 Mar 2009, 18:11
    obez

    cit costa operatia de abdominoplastie?

    0
    0

  • viorica pe 20 Feb 2009, 21:01
    OBEZITATEA O BOALA SAU,,

    AM SI EU O VERISOARA CARE DIN TINERETE ERA OBEZA SI ACUM LA 55 ANI A RAMAS LA FEL,CU CAT AVANSEZI IN VARSTA RISCURILE SANT TOT MAI MARI,ARE 1.62cm SI 128 KG,SE DEPLASEAZA F GREU SI OBOSESTE F REPEDE ORICE LUCRU MINOR AR FACE,MAI ARE CUMVA O SANSA DE A SLABI PRIN MEDICAMENTE FARA A SE RECURGE LA O OPERATIE?

    0
    0

  • BOLDUR MARIUS pe 20 Feb 2009, 16:18
    INGINER , ECONOMIST

    Casele de asigurari de sanatate din ROMANIA pot acoperi cheltuielile medicale cuprinse intre 4500 de euro si 8900 de euro , referitoare la chirurgia obezitatii , in ce conditii si care sunt reglementarile legale in vigoare ? Cu multa stima! Domnul BOLDUR MARIUS.

    1
    3

  • Benny Nadler pe 20 Feb 2009, 12:56
    operatie de ocolit stomacul

    sant cetatean israelian si acum 12 luni (un an ) sotia mea care avea BMI 46 adica la 148 cm avea 100 kg si 49 % grasime a fost sfatuita sa faca operatie care in SUA e foarte reusita si anume de ocolit stomacul si anume i s-a construit un nou stomac de 50 ccsi a ocolit complect vechiul stomac ,la inceput i-a fost greu pana a invatat cantitatea de mancare care o poate manca dar s-a obisnuit si in timp de un an a slabit 38 kg i-a scazit tensiunea nu mai ia nici un fel de buline pt colesterol s-au tensiune si se simte ff bine ,am uitat sa mentionez ca are 61 de ani ,daca aveti intrebari puteti loa legatura cu mine prin e mail ,bennynadler@walla.com

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod