Pubertatea - un test atat pentru parinti, cat si pentru copii

Unii dintre noi avem tendinta sa consideram ca adolescenta si pubertatea sunt unul si acelasi lucru, insa diferenta intre aceste perioade este una semnificativa. Pubertatea desemneaza ansamblul...

Unii dintre noi avem tendinta sa consideram ca adolescenta si pubertatea sunt unul si acelasi lucru, insa diferenta intre aceste perioade este una semnificativa. Pubertatea desemneaza ansamblul modificarilor fizice ce au loc in corpul unui copil, in timp ce adolescenta se refera nu numai la schimbarile de ordin fizic, ci si la noile ganduri, trairi, responsabilitati si relatii pe care le au tinerii, adulti in devenire.

La pubertate, creierul incepe sa produca anumiti hormoni, care trimit un mesaj organelor sexuale: testiculele baiatului si ovarele fetei. Acestea incep sa functioneze, producand hormoni sexuali. In cazul fetelor, modificarile fizice apar mai devreme, in jurul varstei de 9-11 ani, cand sanii incep sa se dezvolte, iar cativa ani mai tarziu se instaleaza menstruatia.

Baietii "intarzie" cu un an sau doi.

Astfel, in jurul varstei de 12-13 ani vocea baietilor incepe sa se ingroase, apare pilozitatea (ca urmare a secretiei de testosteron) si se remarca o dezvoltare a masei musculare (in special in zona umerilor, care devin mai lati).

Ce-l preocupa pe tanar in perioada pubertatii si cum il poti ajuta?

Chiar daca pubertatea se caracterizeaza, in principal, prin modificari de ordin fizic, acest lucru nu inseamna ca la nivel emotional nu se petrec schimbari - si inca, unele semnificative. De obicei, tinerii "se inchid" in ei, interiorizandu-se; inteleg, din punct de vedere fizic, ce li se intampla, dar atentia care li se acorda este ceva nou si ii poate speria.

Fetele se simt jenate din cauza ca pieptul lor incepe sa se dezvolte si atrage atentia baietilor, iar acestia, la randul lor, se simt destul de ciudat atunci cand incep sa se barbiereasca.



Interesant - si, in egala masura, problematic - este faptul ca tinerii se obisnuiesc destul de repede cu evolutia corpului lor si acest lucru incepe sa le placa, pentru ca se simt adulti, chiar daca nu sunt inca, din nici un punct de vedere. Daca in copilarie tu erai cea care initiai jocurile si ii atrageai cu masinute, papusi, trenulete electrice si ursuleti, acum tanarul vrea sa preia initiativa si are impresia ca este atotstiutor.

Interdictiile de a iesi seara la discoteca, impunerea unei ore limita pentru a veni acasa, pregatirea temelor sunt tot atatea motive de cearta si, in unele cazuri, de amenintarea "fug de acasa!".

Un aspect important este sa discutati si sa-l previi despre modificarile iminente - de preferat, inainte de aparitia acestora. Daca nu stiu despre menstruatie, respectiv despre polutii nocturne, copiii se pot speria.

Nu e nevoie sa provoci o "discutie serioasa" pe aceasta tema, copilul s-ar putea speria si inchide in sine. De exemplu, profita de ocazie daca il auzi spunand o gluma mai "fara perdea" si adu in discutie subiectul cu tact si diplomatie.

Este recomandabil ca baiatul sa discute cu tatal, iar fetita, cu tine - se evita momentele jenante si, pe langa aceasta, fiecare parinte poate sa-i impartaseasca tanarului despre propria experienta ("nu ai de ce sa-ti fie teama, tuturor ni se intampla, acesta este un indiciu ca incepi sa te maturizezi). In aceeasi nota, ar fi indicat sa-i vorbiti si despre modificarile fizice care apar la persoanele de sex opus.

Probabil ca nu-i vei putea raspunde la toate intrebarile intr-o singura discutie. Si nici nu ar fi prea indicat, pentru ca avalansa de informatii noi si inedite il pot bulversa.
Cel mai bine este sa parcurgeti subiectul treptat, oferindu-i de fiecare data tot mai multe detalii, lamurindu-i necunoscutele si raspunzandu-i la intrebarile care apar pe parcurs - si acestea nu vor fi deloc putine!

Nu amana aceasta discutie. Exista riscul ca adolescentul in formare sa incerce sa afle singur ceea ce il intereseaza si sa se informeze din surse improprii, care il pot deruta. Aceasta ca sa nu mai spunem ca, daca simte ca tu ai evitat aceasta problema, va ajunge sa-i fie rusine de sine si de corpul sau, creandu-si complexe atat de ordin fizic, cat si emotional.

 

Comentarii (23)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • fara nume pe 8 Feb 2014, 14:35
    sex

    pentru toate domnisoarele care vrea sa se masturbeze sau care vrea sa asi anceapa viata sexuala ma gasiti pe id grigore_boss2000 mai multe detali pe mes pwp si va astept andrasniti fara rusine ca nu se antanpla nimic rau

    0
    0

  • mihaela pe 24 Oct 2013, 18:04
    ???????

    de ce se nu meste asa?

    0
    0

  • Stela pe 23 Mai 2011, 21:40
    Viata sexuala

    Mie mi se pare mult prea frageda varsta de 12-13 ani pentru inceputul vietii sexuale sau pentru folosirea vibratorului...indiferent daca e vorba de o fata sau de un baiat si gasesc condamnabila atitudinea parintilor...de aceea avem in tara atatea avorturi , nasteri si boli cu transmitere sexuala la copii si adolescenti. Mai documentati-va si veti vedea ca organismul unui copil de 12-13 ani nu este pregatit din punct de vedere fiziologic pentru un contact sexual. Parerea mea este ca fetele care-si incep o viata sexuala asa precoce vor deveni..."producatoare prin Italia", asta ca sa nu ma exprim altfel.

    4
    0

  • Bogdan pe 13 Mar 2011, 19:16
    CiTESTE DACA VREI SA AFLI

    viata sexuala e o joaca de copii.e o porcarie am facut sex si nui cinestie ce.dar folositi prezervativul....:)):)):)):)):)):)):))

    3
    3

  • Stefi` pe 8 Nov 2010, 15:34
    inceperea vietii sexuale

    ma scuzati dar cred ca viata sexuala atat la baieti cat si la fete ar trebui s`a inceapa de pe la varsta de 17 18 ani daca sunt prea disperati

    6
    0

  • George pe 25 Iul 2010, 05:31
    Voi nu aveti ce face?

    Problemele, gen Masturbarea si folosirea Vibratorului ar trebui sa ramana intre membrii familiei, cum ar reactiona copiii vostri daca ar afla ca ati povestit despre ei pe site-uri? V-ar placea daca in timp ce faceti SEX sa va filmeze fiul/fiica dumneavoastra si sa posteze filmuletul pe Youtube? Va spun eu: NU!!!!!!!...

    4
    0

  • vasile pe 20 Mai 2010, 23:33
    sa incepi viata sexuala la baieti

    pentru doamna ioana: tu chiar esti mama? ai facut copilu la 13 ani sau de ce pui intrebari din astea. ma scuzi dar esti o tampita. dar nu e o problema ca o sa ti se urce copilu in cap, o sa devina ceva gigolo sare iti vinde toata casa ca sa plateasca avorturile pt toate curvele pe care o sa le lase gravide sau daca are minte cata ai si tu o sa iti aduca toti mostenitorii acasa ca sa ii cresti. cu toata stima esti o tampita apropo nu ia cazut prezervativulde pe puta???

    4
    1

  • ioana pe 10 Apr 2010, 21:40
    Sa incepi viata sexuala la baieti

    daca baiatu nu incepe viata sexuala la varsta de 13-14 ani e vreo problema baiatu meu a inceputo de la 12 ani dar ma intreb daca ar fi fost rveo problema?

    3
    2

  • alinadascaleanu pe 8 Apr 2010, 12:54
    pubertate

    ami place cel mai mult la plimbare pe jos

    3
    3

  • alinadascaleanu pe 8 Apr 2010, 12:53
    pubertate

    sunt foarte frumoasa

    1
    2

  • alinadascaleanu pe 8 Apr 2010, 12:53
    pubertate

    sunt foarte frumoasa

    1
    2

  • Marcus tudor pe 24 Ian 2010, 23:05
    Putza

    Da sünt de acord

    2
    2

  • Mihaela pe 30 Dec 2009, 14:04
    Am o intrebare !

    Poti sa te masturbezi chiar daca nu ai avut prima menstra ?

    2
    2

  • Andra pe 30 Dec 2009, 14:03
    Nu e adevarat!

    Camelia, poate nu am experienta ta dar eu nu mai sunt virgina de la varsta de 14 ani iar acum am varsta de 15 ani.Folosesc vibratorul aproape zilnic si pana acum nu am patit nimic!Am discutat cu mama mea iar ea nu mi-a restrictionat absolut nimic.A zis ca este aproape normal si am discutata mai multe chestii de genul asta.

    1
    2

  • Andreea pe 30 Dec 2009, 13:56
    Catre Camelia

    Eu, nu te supara, te contrazic din punctul de vedere : "pana atunci sa incerce, daca simte neaparat nevoia vibratorul sau mini-vibratorul." Caci, recent am citit in ziar un articol in care o fetita de 12 ani a ajuns la spital cu dureri abdominale din cauza folosirii mini-vibratorului care i s-a blocat i vagin.Medicii au fost nevoiti sa o dezvirgineze pentru a-i extrage vibratorul.

    1
    1

  • Camelia pe 30 Dec 2009, 13:51
    Boli transmisibile sexuale

    Luati aminte!Daca incepeti viata sexuala la o varsta frageda, corpul este mai predispus la boli sexuale decat al unui adult care a trecut deja de etapa pubertatii.Eu recomand pentru tinerii care vor sa-si inceapa viata sexuala sa poloseasca prezervativul! Asta, sincer, va spun din propria mea experienta!Fiica mea si-a inceput viata sexuala la varsta de numai 13 ani si a luat o boala transmisibila pe cale sexuala.Eu nu am certat-o dar i-am explicat si i-am recomandat sa nu se mai repete pana pe la varsta de 18-19 ani, iar pana atunci sa incerce, daca simte neaparat nevoia vibratorul sau mini-vibratorul.

    2
    0

  • angela pascu pe 2 Iul 2009, 19:09
    menstruatie

    mi-a venit la 12 si nu amavut nici o problema dar dupa aia...

    3
    0

  • ioana pe 29 Mar 2009, 16:32
    masturbarea

    băieţeleul meu mă întreabă ,,dacă am ejaculat şi nu ştiu cum pot să aflu'....şi nu pot să-i răspuns cum îi pot explica

    2
    0

  • cristina pe 28 Ian 2009, 20:40
    copii

    se va dezvirgina foarte repede baiatul si va avea o viata sexuala dezvoltata

    2
    0

  • cristina pe 28 Ian 2009, 20:39
    masturbarea

    nu vi se intampla nicmic dar depinde de varsta baiatului mai tarziu o sa aiba tentatii sa se uite la filme porno asa face generatia de astazi si ar trebui ca daca este fata sa nu se dezvirgineze pentru ca cine stie ce boli si pt fiul dvs aveti grija cu el

    2
    0

  • laura pe 24 Ian 2009, 22:19
    masturbarea

    ma masturbez de foarte multa vreme si am 16 ani..as vrea sa stiu daca mi se poate intampla ceva rau....si dak are vreun efect...

    1
    0

  • gene pe 4 Ian 2009, 10:20
    masturbatia

    intr-o seara copilul meu a intarziat la tv .Cand m-am dus in camera lui era cu mana in chilotei si l-am "prins" jucandu-se cu putulica. Pe moment nu am reactionat in nici un fel zicandu-i doar sa se culce pt ca e tarziu, apoi cred ca nu-i prima data cand o face -adica se masturbeaza daca pot sa o numesc asa joaca lui .Ce sfat i-mi dati i cum sa-l "abordez" in asa fel sa ramanem prieteni si sa aiba o idee de ce se intampla cu el.

    3
    0

  • andreea pe 21 Oct 2008, 19:56
    menstruatie

    Prima mea menstruatie a fost la 13 ani.Mam simtit rau si partea cea mai najpa imi venea sa stau cracanata si ma excitam imediat acum dupa ce nmai sunt virgina am 14 .Baiatul cu care am facuto a ejaculat in mine si acu vad ca nu mia venit..

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod