Cum decoram camera copilului, din punct de vedere tematic

A decora camera copilului este o adevarata provocare pentru orice parinte... Daca te-ai lovit deja de acest aspect sau daca urmeaza sa pregatesti camera pentru prichindelul tau...

A decora camera copilului este o adevarata provocare pentru orice parinte... Daca te-ai lovit deja de acest aspect sau daca urmeaza sa pregatesti camera pentru prichindelul tau - fie ca este baietel, fie ca este fetita - cu siguranta aceste sfaturi iti vor fi utile.

Una dintre cele mai bune modalitati pentru decorarea camerei micutului este sa faci acest lucru in functie de o tema sau de o paleta coloristica anume.

1. Cauta idei in cartile preferate ale copiilor tai, in reviste, in carti axate in mod special pe decoratiuni sau chiar pe internet. Vei gasi surse de inspiratie perfecte pentru temele pe care urmeaza sa le aplici.

2. Este preferabil sa discuti si cu unul dintre copiii tai mai mari sau cu un nepot si sa vezi care sunt ideile si gusturile "noii generatii" in materie de culori, sporturi, care sunt interesele lor artistice, personajele de poveste sau de film preferate, cum ar fi Harry Potter sau Spiderman.

3. Mergi la cumparaturi, in cautarea tesaturilor si a tapetului care vor scoate si mai mult in evidenta tema aleasa, dandu-i forta. Alege un imprimeu care sa dea tonul intregii camere.

4. Alege o culoare de fundal, pe care urmeaza sa o folosesti pentru vopsirea peretilor, a podelelor si a tavanului.

Ghideaza-te in functie de tesaturile si materialele alese deja.

5. Alege tesaturi, materiale si accesorii care se potrivesc si se asorteaza cu modelul principal ales.

6. Alege un punct focal (sau de interes) al camerei. Spre acest loc se vor indrepta in primul rand privirile, atunci cand diferite persoane vor patrunde in incapere.

Desi foarte multi aleg ca punct de interes patul si zona acestuia, tu poti alege altceva, cum ar fi un corp de biblioteca cu rafturi, o pictura "murala" sau zona de joaca, atent organizata. Acest punct de interes ar trebui sa dea o si mai mare forta temei pe care ai ales-o.

7. Foloseste-te de imaginatia ta debordanta atunci cand alegi elementele decorative. Daca prichindelului tau ii place foarte mult tenisul si chiar practica acest sport, atarna un fileu pe perete, deasupra patului.

O alta idee ar fi sa aranjezi rachete de tenis in jurul acestui fileu, intr-un mod mai mult sau mai putin "haotic", in functie de cum ti se pare ca "da mai bine". Lipeste mingi de tenis pe manerul umeraselor sau pe bratele cuierului - acest detaliu va da un aer nonconformist si extrem de personal camerei...

8. Alege cuverturi si lenjerie pentru pat care sa scoata in evidenta atat paleta coloristica aleasa, cat si tema speciala a camerei copilului tau.

Florile in culori cat mai vii reprezinta o alegere perfecta si "normala" pentru camera (aproape) oricarei fete, in timp ce tonurile de albastru se potrivesc in camera oricarui baiat.

9. Pastreaza un loc special in care sa realizezi o mica "expozitie" cu lucrarile de arta ale micutului tau, cu proiectele si colectiile acestuia.

Le poti aseza pe rafturi amplasate cat mai "la vedere" sau poti realiza un aranjament artistic pe perete. Ii va face si lui placere sa vada ca micile lui preocupari, hobby-uri si creatii sunt apreciate la "adevarata valoare" si, in plus, se va putea lauda prietenilor cu realizarile sale, atunci cand prichindeii vor veni la el in vizita.

10. O problema de care trebuie sa tii neaparat cont: locul de depozitare a hainelor, a cartilor, a jucariilor, a proiectelor sale trebuie sa fie... impresionant! Sa nu uitam ca cei mici sunt in crestere la aceasta varsta si, pe langa faptul ca au o colectie uriasa de haine si de accesorii, la acestea se adauga numeroasele jucarii de care nu vor sa se lipseasca nici in ruptul capului...

Mai tarziu vor sti sa isi gestioneze singuri "avutiile", dar acum trebuie sa te asiguri ca ai la dispozitie tot spatiul de depozitare de care au nevoie.

Si acesta nu trebuie sa fie sub nici o forma mic!

11. Un copil de orice varsta are nevoie de un birou pentru computer sau de o masa de scris, unde sa isi poata face temele, sa isi poata aseza caietele, cartile si toate celelalte ustensile necesare scrisului si invatatului pentru scoala.

Daca aceste obiecte care urmeaza sa fie depozitate sunt la vedere, asigura-te ca cel putin rafturile vor fi decorate astfel incat sa intre in armonie cu tema aleasa pentru camera prichindelului.

12. Poti adauga alte detalii la intregul tau efort de a "prelucra" aspectul camerei copilului: poti desena pe perete o fereastra care sa accentueze ideea de sport in aer liber sau poti desena si/sau aplica abtibilduri cu diferite figurine pe usi si pe sertarele dulapului, care sa vina in "prelungirea" temei alese initial.

13. O regula de tinut minte pentru decorarea unei camere pe baza unei teme este sa repeti fiecare culoare, fiecare material si imprimeu, daca este posibil, in cel putin trei locuri din incapere. Daca reusesti sa faci acest lucru, atunci vei crea o legatura intre elementele de decor - acestea vor avea continuitate si vor crea un tot unitar.

Sfaturi:

Primul lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand vine vorba despre alegerea elementelor de decor pentru camera celui mic este siguranta copilului.

Cel mai important lucru este ca prichindelul sa se simta si sa fie in siguranta in camera in care isi petrece o mare parte din zi.

Astfel incat, nu trebuie sa tii la vedere si la indemana firele si cablurile electrice, trebuie sa protejezi portiunile parchetate sau cu gresie ale podelei, prin amplasarea unor covorase din cauciuc sau un alt material antiderapant (vei evita, astfel, orice accidente sau cazaturi neplacute ale copilului...), si sa nu asezi prea sus corpurile de mobila in care depozitezi diferite obiecte din incapere.

Din lucrarile artistice ale copilului sau din imagini decupate din reviste si carti, poti crea "tablouri" frumoase si fara investitii financiare mari... Inramate si atarnate pe perete, vor da un aer special incaperii.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod