Sa spui "Te iubesc"

Viata noastra este mereu marcata de cuvinte. Asteptam sa ni se spuna anumite cuvinte sau dorim sa spunem anumite stari, nevoi, la randul nostru. Mereu vorbim, folosim termeni...
Viata noastra este mereu marcata de cuvinte. Asteptam sa ni se spuna anumite cuvinte sau dorim sa spunem anumite stari, nevoi, la randul nostru. Mereu vorbim, folosim termeni, notiuni, etc. Uneori vorbim despre ceea ce simtim, alteori despre ceea ce gandim, uneori folosim vorbele pentru a fugi de noi insine.

Am vrea ca celalalt sa inteleaga exact ceea ce simtim sau gandim la un moment dat. Dar oare esti suficient de clara in ceea ce spui? Ajung cuvintele tale la sufletul celuilalt? Uneori ai senzatia ca ceea ce faci nu este remarcat de nimeni, poate ca uneori ai vrea sa spui, alteori ai vrea sa fii bine inteleasa. Astazi ne vom opri asupra unui cuvant care nu are o definitie universala dar pentru fiecare are un anumit inteles. Cand partenerii dintr-un cuplu isi spun reciproc "te iubesc" oare ce inteleg de fapt?

Dar ce spun in realitate? Fiecare are propriile nevoi ale caror satisfacere o gasesc in celalalt. Astazi ne vom opri cateva clipe la un cuvant care joaca un rol important in cadrul unui cuplu: "a iubi". Astazi ne vom juca "de-a iubitul". Eu utilizez in meseria mea "actiunea" si voi incerca prin acest joc sa te introduc in atmosfera actiunii. Invitatia se refera la un joc pe care poti sa-l practici acasa si nu este o terapie de cuplu sau individuala.

Banuiesc ca "a iubi" este un verb care apare deseori in cuplul tau. In diferite forme din care unele se vad, altele se aud si, poate, uneori se simt. Jocul acesta ar functiona foarte bine daca azi ar fi ziua lui sau o aniversare suficient de importanta pentru a-l justifica. Daca nu este atunci ai mai multe variante. Sa inventezi o aniversare sau sa amani pana la prima aniversare.

Asadar, este o aniversare si, ca in fiecare aniversare, urmeaza un cadou. La aceasta aniversare vom vedea mai precis functia psihologica a cadoului. Dupa cum stii, cadoul are o functie psihologica bine precizata - este o modalitate de a transmite un mesaj care sa fie in conformitate cu ceea ce simti tu pentru persoana cealalta. Eu plec de la premisa ca ceea ce simti pentru partenerul tau este iubire. Ca urmare, strict logic, cadoul tau pentru el ar fi necesar sa reflecte ceea ce simti.

Cadoul il vei alege tu singura, in conformitate cu gustul si obiceiurile tale. Ce vreau sa facem impreuna este sa redactam o felicitare de "La multi ani". Daca ar fi necesar sa fiu in concordanta cu ceea ce am scris pana acum, ar insemna ca, in felicitare, sa te rezumi la a spune simplu - "Te iubesc". Totusi astazi vom face o exceptie. Vei spune si nu vei spune cuvintele respective. Regula jocului nostru de astazi este:

1. Redacteaza o felicitare in care sa spui: "Te iubesc" fara sa folosesti explicit cuvintele acestea. Inlocuieste-le mereu cu ceea ce inseamna el pentru tine. La prima vedere pare o sarcina complicata. Dar nu este nicidecum asa. Ce ai putea spune? In primul rand ce-ti trece, in mod liber, prin minte ramanand in cadrul jocului nostru. In al doilea rand ce vezi in el, ce inseamna el pentru tine, etc.

2. Cand vei termina felicitarea s-ar putea sa gasesti in ea tot felul de lucruri dar vei gasi cateva motive importante pentru care tu ai nevoie de el, deoarece exista o stare de completare a ta, realizata de el. Aceste nevoi te completeaza, iti dau posibilitatea sa simti implinire. E dificil sa epuizez motivele pentru care o femeie are nevoie de un barbat dar mereu in aceste nevoi se ascunde si o stare transcendenta de dragoste, de atractie, in sensul de a ceva ce nu are explicatie logica, a ceva ce este dat, acea completare pe care un om o resimte in prezenta partenerului.

Jocul nostru nu se refera la aceasta latura ci la modalitatea prin care poti sa dai consistenta acestei stari daca ea se manifesta. Vei putea gasi aici nevoia ta de protectie, nevoia de tandrete, de a fi pusa in valoare, nevoia de tatal tau, nevoia sexuala, nevoia de a fi dominata sau de a domina, etc. O mare diversitate de nevoi. Este important sa le identifici in spatele cuvintelor din felicitarea ta. Poate ca nu vei reusi mereu sa le identifici corect dar acesta este riscul oricarui joc. Daca simti ca nu poti sa faci o "traducere" corecta atunci apeleaza si la alte pareri.

Aceste nevoi sunt importante pentru tine. Faptul ca le regasesti in el este important. Exista in tine si nevoi pe care celalalt este incapabil sa ti le indeplineasca. Dar astazi, fiind o zi de sarbatoare, nu le vom pune in evidenta. O observatie totusi voi avea - daca el iti realizeaza toate nevoile atunci este ceva in neregula in cuplul vostru. Mai repede sau mai tarziu realitatea isi va spune cuvantul si vei suferi o dezamagire. Dar despre nevoile pe care partenerul de cuplu nu reuseste sa le indeplineasca vom discuta altadata.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • violeta pe 17 Apr 2008, 16:02
    iubire

    cum il pot face pe sotul meu sa nu mai fie nervos tot timpul?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod