Oamenii de știință au descoperit secretele unei relații fericite

Studiile au demonstrat că în cuplurile fericite există două caracteristici importante care le fac partenerilor viața mai frumoasă împreună. Află care sunt!
Dintre toți oamenii care se căsătoresc, numai trei din zece au căsnicii fericite și relații sănătoase, potrivit psihologului Ty Tashiro, citat de businessinsider.com.

Specialiștii în științe sociale au început să studieze căsniciile în jurul anilor '70, când rata divorțurilor a crescut foarte mult. Îngrijorați de efectele pe care le-ar putea avea asupra copiilor proveniți din astfel de căsnicii destrămate, oamenii de știință au început să studieze cuplurile în dorința de a descoperi care sunt ingredientele unei relații fericite și de durată.

Psihologul John Gottman și soția sa, Julia, la rândul său psiholog, se numără printre specialiștii care au participat la studii extensive asupra cuplurilor. Cercetările lor au început încă din anul 1986, la Universitatea din Washington, Statele Unite, iar datele colectate până în prezent au condus la dezvoltarea unor teorii importante în ceea ce privește ingredientele relațiilor fericite.

Din primele cercetări realizate, profesorul Gottman a descoperit că există două categorii principale de cupluri, pe care le-a numit maeștri și dezastruoși.
Cei din primul grup au fost și cei care la șase ani după studiu încă erau împreună și aveau relații fericite, iar o mare parte dintre cei din al doilea grup se despărțiseră sau aveau relații foarte nefericite. 

Care era difența dintre aceste două grupuri? Specialistul a descoperit în urma analizei cuplurilor că partenerii din cuplurile dezastruoase se aflau permanent în alertă unul față de celălalt, chiar și atunci când discutau lucruri banale. Aceștia aveau o tensiune arterială mai mare, mai multe bătăi ale inimii pe minut și transpirau mai mult, toate acestea indicând faptul că erau într-o stare de alertă atunci când interacționau unul cu celălalt, chiar dacă păreau calmi. Toți aceștia se aflau în starea cunoscută sub denumirea de "luptă sau fugi", care apare de obicei atunci când ne confruntăm cu un pericol.
Chiar și când discutau despre aspectele plăcute ale relației lor aceștia erau pregătiți să atace sau să fie atacați. 

În schimb, partenerii din cel de-al doilea grup păreau calmi, iar ritmul inimii, tensiunea arterială sau nivelul de tranpirație erau normale, indicând că se simțeua relaxați unul în prezența celuilalt.

Studiile ulterioare i-au arătat specialistului că această diferență semnificativă are la bază comportamentul de zi cu zi al acestor cupluri și l-a ajutat să descopere două calități esențiale care contribuie la stabilitatea și fericirea unei relații, iar acestea sunt amabilitatea și generozitatea.

Viitorul relației depinde foarte mult de modul în care partenerii reacționează la întâmplările banale de zi cu zi. Atunci când reacțiile sunt bazate pe critică, reproșuri și accentuarea greșelilor celuilalt, riscurile sunt foarte mari ca relația să devină una ostilă, în care ambii parteneri să se simtă ca într-un câmp de luptă.
De aici și starea de "luptă sau fugi" a cuplurilor din prima categorie.

Psihologul John Gottman este de părere că amabilitatea și generozitatea sunt cele două calități care pot transforma radical viitorul unei relații, iar fiecare persoană le poate pune în practică. Persoanele din cuplurile numite de specialist "maestre", care aveau relații fericite, au obiceiul de a observa latura pozitivă a evenimentelor din jurul lor, în timp ce persoanele din cuplurile numite "dezastruoase" sunt predispuse să observe tot ce este negativ. Iar acest comportament este valabil și în relații.

Capacitatea de a fi recunoscător pentru calitățile partenerului de viață și aceea de a putea trece cu blândețe peste greșelile simple ale acestuia sunt esențiale pentru ca o relație să fie fericită. Este ușor să arunci cu reproșuri și cuvinte grele către partenerul de viață atunci când ești nemulțumit, dar asta poate declanșa o serie întreagă de reacții negative care afectează grav relația. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod