De ce el si nu altul?

In prima perioada a cuplului, imaginea interioara a partenerului este mai mereu idealizata, caracteristicile reale ale partenerului sunt trecute sub un fum al fantasmei. Partenerul are un comportament si diferite roluri in conformitate cu un model cunoscut, ceea ce activeaza obiectele interne.

"Ma simt mai comod atunci cand partenera este activa, are initiativa, simt ca imi face bine si imi face placere", spune un pacient cu o structura depresiva nu foarte greu de vazut. Modelul partenerei este receptat interior ca un mediu cunoscut, un mediu pe care l-a traversat in existenta sa in cadrul familiei de origini.

Obiectul intern activat in acest mod face sa existe un partener care functioneaza adecvat partenerului real si sa permita o stare de bine pe care o identifica ca fiind sentimentul de iubire.

Cand partenerul real nu mai indeplineste functia investita de obiectul intern dat, apare inerent si un soi de disfunctionalitate sexuala. In cazul de mai sus simptomul lua forma ejacularii precoce, ceea ce conduce la o stare de disconfort, de investire aparte a actului sexual.

Pe masura ce un cuplu functioneaza impreuna, partenerul real se individualizeaza mai bine, este mai autentic, mai "el insusi". Dar aceasta intoarcere in realitatea sa echivaleaza cu o indepartare de obiectul intern, deoarece nimeni nu poate fi in real ceea ce este in planul fanteziei si in planul inconstientului unei alte persoane. Partenerul nu poate fi tatal sau mama protagonistei, ci poate sa se limiteze la functii similare. Cu cat ne indepartam de obiectul intern spre cel real, cu atat apar mai evidente starile de nemultumire.

Un alt proces care poate avea loc este legat de nevoia de un obiect intern si apoi nemultumirea de el. O tanara poate simti nevoia de cineva care sa o coordoneze, de cineva suficent de autoritar intr-o anumita parte a existentei sale. Gaseste un partener care indeplineste acesta functie si apare starea de iubire. Pe masura ce ea creste apare o stare de maturizare prin care nu mai resimte aceasta nevoie. Este un mecanism de crestere interiora, de crestere personala si, implicit, nevoia de acest obiect interior scade puternic. Ceea ce pana atunci era receptat ca fiind o nevoie, este acum o piedica.

Individuarea sa conduce la nevoia de a fi fara acest partener. Implicit, toate starile de cuplu se vor modifica, de la comunicare la actul sexual. Starile de iritare vor fi tot mai frecvente si va simti deseori nevoia de a reprosa tot felul de lucruri marunte celuilalt.

Chiar daca partenerul real se schimba, obiectul intern (partenerul intern) este acelasi. Practic este cautarea acelui barbat care se comporta intr-un anumit fel. Un model de obiect intern foarte raspandit este cel al barbatului care urmeaza sa plece, sa o paraseasca. Obiectul intern se comporta astfel iar pentru a evita aceasta suferinta se adopta diferite atitudini. Cea mai cunoscuta si mai utilizata dintre modalitati este cea in care separarea este facuta de ea pentru a evita parasirea de catre el. Practic, este vorba despre a functiona ca obiect intern iar consecintele sunt suportate de partenerul real.

A avea un partener real receptat ca obiect intern este o stare de firesc. Nu vorbim despre binele si raul acestui fapt ci doar despre faptul ca exista. Este important sa cunoastem ceea ce este in spatele optiunii noastre pentru un anumit partener iar aceasta intelegere este cu atat mai importanta cu cat simtim ca suntem nemultumiti de ceea ce se petrece in viata noastra.

Axa real - intern este importanta si pare definitorie pentru cuplu, deoarece intalnirea dintre doi parteneri pare intalnirea a doua familii, in care alaturi de cei doi parteneri sunt inca patru persoane - mamele celor doi, tatii celor doi - . Nu este exclus ca in aceasta relatie sa mai intalnim si cate un bunic.

Aceste multimi de obiecte interne vor conduce la teserea unei panze de paianjen in care ceva nou isi va face cu greu loc. Pentru ca procesul sa fie mai usor, ma intreb daca aceasta anesteziere emotionala numita indragostire nu este conceputa pentru a face ca lucrurile sa fie mai usor de asimilat.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod