Tactici gresite de solutionare a conflictelor in cuplu

Obstacolele care stau in calea solutionarii conflictelor pot opera si la nivel individual. Daca vreti sa va rezolvati conflictele, trebuie sa va identificati si sa renuntati...
Obstacolele care stau in calea solutionarii conflictelor pot opera si la nivel individual. Daca vreti sa va rezolvati conflictele, trebuie sa va identificati si sa renuntati la tacticile eronate de solutionare a conflictelor pe care le-ati deprins in familia dumneavoastra.

Renuntarea
Persoana care renunta (de obicei femeia) incearca sa rezolve conflictele printr-o sinucidere psihologica(...) Motivele pentru care cineva renunta includ: teama de confruntare, care adesea se datoreaza unor sentimente de dependenta si neputinta; teama de a-si infrunta partenerul; teama de abandon; subestimarea propriei persoane(nevoia de a fi placuta); teama de a spune sau de a face lucruri teribile la manie. Cea care renunta isi sufoca adesea sentimentele apeland la ratiune si isi rationalizeaza adesea sentimentele spunandu-si: "Nu e important" sau "Linistea e mai buna decat cearta".

Evitarea constanta a conflictelor: politica strutului
Aceasta tactica inseamna, de fapt, sa te pacalesti singur: a pretinde ca problema va disparea, daca este ignorata. Oricare ar fi mijloacele de aparare folosite - negare, evitare, compromis, atenuare - conflictul va persista pana cand va fi abordat direct si rezolvat. Problemele nu dispar niciodata daca le ignoram sau daca doar ne dorim ca ele sa dispara. Mai mult, ceea ce nu se amelioreaza se agraveaza, pentru ca acceptarea tacita incurajeaza comportamentul incorect al partenerului.

"Certaretul"
Cand unul dintre parteneri este certaret, atunci el sau ea discuta la nesfarsit, se cearta in legatura cu orice fel de problema, incercand tot timpul sa demonstreze ca are dreptate. Pentru certareti, este tipic sa transforme orice mic detaliu intr-o chestiune majora. Certaretii se contrazic in permanenta, detaliu cu detaliu. Pana cand nu inceteaza cearta, nu poate fi vorba de rezolvarea conflictelor.

Lipsa de cooperare
Persoana pentru care este dificil sa coopereze poate crede ca o cooperare ar insemna pierderea identitatii. La varsta de 2 ani, majoritatea copiilor isi definesc identitatea opunandu-se parintilor. Cand ei spun "nu", incearca sa se afirme pe sine, separandu-se. Daca ceva nu a mers bine in timpul aceastei etape de dezvoltare emotionala - daca de exemplu, unui copil nu i s-a permis niciodata sa-si antreneze muschii autonomizarii - persoana respectiva va ramane blocata in acel stadiu, incercand in permanenta sa repare trecutul prin refuzul de a coopera ca adult. Exista si alte motive pentru care este posibil ca partenerul dumneavoastra sa nu vrea sa coopereze. Daca parintii lui nu cooperau niciodata, el nu va avea habar cum sa adopte un comportament care nu i-a fost niciodata exemplificat.(...)

Autoritatea
Comportamentul autoritar creaza iluzia solutionarii conflictului, dar, (...) aceasta tactica il infurie pe partener, care este rdus la tacere, iar pe termen lung conflictul se accentueaza. Incapacitatea de a lasa fraiele din mana ascunde teama de a fi dominat.

Competitia: nevoia de a castiga cu orice pret
Multi soti abordeaza negocierea conflictelor ca niste adversari, fiecare incercand sa-si impuna propria decizie. Este ceea ce teoreticieni numesc joc cu suma zero, in care unul dintre parteneri castiga tot, iar celalalt pierde tot. Cuplurile care apeleaza la aceasta tactica vor cadea in oricare sau in toate capcanele pentru a-l forta pe adversar sa abandoneze lupta. (...) Din nefericire, victoria cu orice pret genereaza un cerc vicios: respectul de sine al castigatorului creste, dar furia latenta a celui care a pierdut escaladeaza conflictul, lucru care, in timp, face sa scada respectul de sine al ambilor parteneri.

Numai fraierii cedeaza
Convingerea ca numai fraierii cedeaza in fata sotiilor este o atitudine masculina tipica.(...) Dincolo de fobia de a fi fraier a barbatului se gaseste o alta temere, mai profunda: teama de a fi anihilat. Cand un barbat se teme sa cedeze, el crede ca daca va ceda in fata sotiei lui, chiar si o singura data, ea il va domina pentru totdeauna(...). Daca sotul dumneavoastra sufera de aceasta fobie, trebuie sa il faceti sa inteleaga ca un compromis nu este sinonim cu o castrare. El are nevoie sa fie asigurat ca nevoile ii vor fi satisfacute si ca nu intentionati sa-l devorati.

Refuzul de a juca in echipa
Negocierile cuplurilor nefericite esueaza adesea pentru ca nu joaca in echipa. In schimb, cuplurile fericite se aseaza la masa negocierilor ca membri ai aceleiasi echipe, nu ca adversari.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod