Cat de importanta este diferenta de varsta intr-o relatie?

Cuvantul "diferenta" ne trimite prin el insusi la ideea de obstacol. Ca orice alt tip de diferenta care poate aparea intre doua parti ale unui cuplu, ea poate fi un obstacol sau dimpotriva, un punct de legatura si mai puternica. Cand aceasta diferenta de varsta devine evidenta si cum poate fi ea atenuata?

Puncte de vedere diferite

Generatiile diferite au de multe ori puncte de vedere diferite. Pot aparea interese comune, sau obiective diferite pe termen lung. Acest tip de conflict poate aparea si in lucruri aparent minore, care tin de stilul de viata. De exemplu, daca partenerul cel mai tanar vrea cluburi de noapte, distractie non stop si multa multa galagie, celalalt poate cauta locuri mai linistite. De aici, pot aparea mici tensiuni care, necomunicate la timp, pot duce la probleme mai serioase.

Important este ca fiecare sa stie ce vrea celalalt si sa nu incerce sa obtina doar ce isi doreste el.
Cu alte cuvinte, un astfel de cuplu poate alterna un club de noapte cu  distractie mai putin zgomotoasa, fiecare intelegand ce il atrage pe partenerul lui in contextul respectiv si cautand modalitati de a se distra impreuna. In acest fel, o aparenta problema de gusturi se poate transforma intr-un liant al relatiei.
 

Apar complexele de inferioritate

Persoana mai in varsta se simte complexata din cauza fizicului, a schimbarilor care au avut loc si carora nu le poate face fata in totalitate. Energia debordanta, naivitatea si bucuria de viata pe care le simte la partener il pot atrage, dar si inhiba in acelasi timp.
Pe de alta parte, partenerul tanar se poate simti complexat de echilibrul interior la care partenerul sau a ajuns, de puterea sa sociala sau materiala. Aceste complexe pot naste multe intrebari si conflicte de comunciare intre cei doi.

Cel mai important lucru este ca fiecare sa invete sa spuna mai degraba ce simte el decat ce crede ca simte celalalt. In acest fel, pe de o parte se consolideaza relatia, fiecare cunoscandu-l mai bine pe celalalt, pe de alta parte fiecare isi lamureste mai bine complexele si le rezolva in mod constructiv.
Si toata lumea are de castigat.


Presiunea sociala poate sa ii indeparteze

Multi din jur au idei preconcepute privind criteriile care duc un astfel de cuplu impreuna. Atunci cand unul sau ambii parteneri sunt vulnerabili la glumele, discriminarea sau preconceptiile celor din jur, acest lucru se poate aseza ca o umbra in relatie. Cel mai simplu este ca ambii sa scoata lucrurile la suprafata si sa isi acorde un timp suficient pentru ca ceilalti sa inteleaga ca ei sunt un cuplu stabil.

Dincolo de diferenta de varsta si de toate celelalte diferente, un cuplu este un cuplu.
Poate ca fiecare a gasit acolo ceea ce isi doreste: incredere, frumusete, afectiune, putere, comunicare. Sau orice altceva ce poate fi important. Daca nu pierd din vedere acest lucru, partenerii pot folosi slabiciunile lor in avantajul relatiei, facand-o mai stabila si mai puternica.
 

Comentariile 51-74 din 74

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mary pe 1 Oct 2008, 14:47
    CHIAR NU CONTEAZA

    Diferenta de varsta chiar nu conteaza in contextul in care cei doi parteneri sunt facuti unul pentru altul: daca exista iubire, respect si intelegere restul nu mai conteaza:) Eu (23) am un iubit cu 11 ani mai mare si totul e foarte bine... so far

    10
    1

  • Ana Maria pe 1 Oct 2008, 02:23
    Diferenta de varsta de 18 ani

    Nu este o problema intr-o relatie, diferenta de varsta! Cred ca fiecare dintre noi atunci cand intram intr-o relatie de acest gen suntem constienti de absolut tot ce implica aceasta. Si unde este respect, iubire si intelegere... varsta nu conteaza! Pana la urma, nici unul dintre noi nu suntem vinovati ca ne am nascut mai devreme sau mai tarziu... asa a fost sa fie. Multa bafta tuturor, din proprie experienta va spun ca se poate si ca o astfel de relatie este duradera plina de farmec si pe zi ce trece mai si mai puternica! Numai bine va doresc tuturor!

    9
    0

  • Karina pe 28 Iul 2008, 15:32
    Mai greu e cand esti la mijloc

    ... ce faci cand ai o relatie cu un barbat tanar de 25 de ani, care nu se abtine de la nimic pentru a-ti demonstra ca te iubeste, de altfel si tu la 28 de ani, il iubesti pe el... intre timp apare insa un domn respectabil, de 48 de ani pe care brusc il vezi ca si mentor spiritual, moral si ce-o mai fi... si acesta te asalteaza cu iubirea lui si cu dovezile de dragoste Curata, constientizezi ca a ramane alaturi de primul barbat este firesc, normal si mult mai bine impamantenit in societate... dar la polul opus se afla buna intelegere a celui mai matur, al celui cu rabdare mai multa, cu experienta mai multa etc... ce sa fac eu daca linistea mea o vad dobandita acolo in bratele acestuia?!

    6
    0

  • larisa1985 pe 28 Mai 2008, 15:21

    Consider ca nimeni nu are ce sa iti zica, tot ceea ce conteaza intr-o relatie este ca voi sa va intelegi si ca tu sa simti ca ai alaturi persoana preferata. Conteaza foarte mult ca peste ani sa nu te trezesti cu remuscari ca ti-ai pierdut viata langa cineva care nu merita, pe care nu il iubesti, sau alaturi de care ai numai exeperiente neplacute. Este foarte adevarata zicala ca timpul este ireversibil si ca nu trebuie irosit fiindca se scurge si se duce si gata, te trezesti dupa ani ca nu esti implinita si multumita de ceea ce ti-a oferit viata. Mult succes!

    6
    0

  • ana pe 28 Mai 2008, 14:35
    diferenta de 14 ani

    as vrea sa am niste sfaturi. Am 21ani sotul de 37 ani. Ziceti-mi ceva.

    7
    0

  • Elena pe 24 Apr 2008, 21:14
    Nu exista diferenta de varsta

    Cand doua persoane se iubesc si au incredere unul in celalalt nu exista problema de diferenta de varsta, iubesc un barbat cu 30 de ani mai mare ca mine, de 5 ani de zile ne cunoastem si ne iubim binenteles, si nimeni din familia noastra si a lui nu sunt de acord ca noi sa fim impreuna, insa nu s-au gandit ca fiind contra isi fac si ne fac mai mult rau, insa in ciuda tuturor relelor care ni le fac, noi continuam sa ne iubim si sa ne construim o familie.

    7
    0

  • adela pe 15 Apr 2008, 22:38
    Diferenta de varsta o problema?

    Sunt de 20 de ani cu un barbat mai mare cu 25 de ani decat mine. Am fost indragostita de el de la 16 ani si relatia noastra a inceput cand eu aveam 20. Mi-e bine, foarte bine ma simt in siguranta, ma iubeste si eu il iubesc, sincer si dezinteresat, loial, fidel... ce-si mai poate dori un om?

    9
    1

  • stefi pe 15 Apr 2008, 12:23
    Diferenta de varsta

    Nu sunt de acord cu treaba asta, nu stiu ce te poate atrage la o persoana cu 35-40 ani mai mare ca tine, vb de o tipa care are 26 ani. Asa ceva nu mi se pare normal.

    5
    3

  • moldovan mihaela pe 11 Apr 2008, 00:12
    E super ok.

    intre mine si sotul meu e diferenta de 14 ani. Si ne iubim foarte mult, avem si o fetita si nimeni nu a putut interveni in relatia noastra. Tot ce conteaza e intelegerea si increderea.

    7
    1

  • Nicoleta pe 10 Apr 2008, 17:49
    Diferenta de varsta nu e o problema

    Buna, eu sunt mai mica decat prietenul meu cu 11 ani, eu am 20 el are 31. Intr-adevar sunt si situatii mai tensionate intre noi, dar foarte putine. De la el am a vut foarte multe de invatat si ma simt protejata. Il iubesc si ma iubeste si nu vad de ce ne-ar desparti 11 ani,din moment ce avem aceleasi idealuri si preferinte.

    7
    0

  • cristina pe 10 Apr 2008, 13:41
    E super ok

    Salut... sunt cristina si sunt mai mare decat prietenul meu cu 10 ani, odata nu as fi crezut ca ar putea merge asa ceva, ar fi fost imposibil, insa acum traiesc aceste momente, este ceva de vis, e ceea ce de fapt imi lipsea, e o completare perfecta si toti cei din jur ne invidiaza.Nu e niciun interes - e doar jumatatea.

    16
    0

  • alimyna pe 9 Apr 2008, 20:26
    Diferenta de varsta

    Daca doua persoane se iubesc cu adevarat, nu vad de ce ar conta diferenta de varsta. In cazul acesta sunt si eu, diferenta dintre noi fiind de 3 luni si 10 zile, dar din ani diferiti, eu fiind mai mare.

    7
    0

  • Corneliu pe 9 Apr 2008, 17:48
    46 ani

    Ce poti sa faci cand ea este cu 10 ani mai tanara are copii cu tine si tot ce vrea de la barbatul ei si cu toate astea prefera pe unul si mai, mai in varsta? Posibil sa fie o afectiune psihica a ei?

    2
    0

  • Gabriela pe 9 Apr 2008, 11:29
    Ciudat

    Se vorbeste numai de diferenta de etate; el si ea. Nicidata EA si EL. Daca femeia este cu mult mai in virsta decat un barbat, frumoasa, inteligenta si sexy, e tot ce-si poate dori un barbat INTELIGENT.

    4
    1

  • Catalina pe 9 Apr 2008, 11:06
    Chiar mai bine............

    Am avut un singur prieten de varsta mea si a fost un dezastru... poate am gresit persoana. In rest am avut doar relatii cu parteneri mai mari decat mine cu zece ani. Totul a fost ok. De la cineva mai mare ai tot timpul ceva de invatat, te simti mai protejata. Am sa ma casatoresc anul acesta cu cineva mai mare decat mine cu 15 ani. Suntem foarte fericiti di diferenta de varsta chiar nu conteaza.

    5
    0

  • iuliana pe 9 Apr 2008, 10:45
    Diferanta de varsta

    Eu cred ca diferenta de varsta conteaza foarte mult intr-o relatie din toate punctele de vedere si o spun din propria experienta, diferanta dintre mine si sotul meu este de 16 ani si se reflecta cel mai mult in comportamen avand si un copil de 1 an si jumatate.

    4
    0

  • dorina pe 9 Apr 2008, 09:46
    Idei preconcepute

    Nu cred ca diferenta de varsta intre parteneri este o cauza a problemelor aprute intr-o relatie. Cauza este educatia sau mai bine zis lipsa unei educatii in familie si in scoala. Atunci cand exista iubire si respect cei doi comunica foarte bine. Sunt mai mare decat sotul meu cu 6 ani si relatia noastra este ca in prima zi. Avem doi copii mari de 22 si 25 ani care ne umplu viata de fericire. La randul meu eu am avut si am grija de mine pentru ca cei trei barbati din familia mea sa fie mandri.

    7
    1

  • adinap pe 9 Apr 2008, 07:01
    Diferenta de varsta

    Nu stiu cum vede lumea aceasta diferenta de varsta dar ma intreb cat de bine ar putea arata o "domnisorica" care merge la brat cu "bunicul" ei?

    4
    1

  • nicu pe 5 Apr 2008, 18:15
    Se poate ...???

    ... ca cineva mai tanar sa iubeasca cu adevarat pe cineva mai in varsta decat ea??? sau sunt doar niste jocuri ???

    3
    2

  • Karina pe 5 Apr 2008, 01:13
    ...............

    Acest articol mi se pare o prostie... Intr-o societate condusa de modele moarte, prejudecati inutile, o societate in care sistemul de valori e cu susul in jos, diferenta de varsta e o problema... Draga mea "autoarea articolului", sufletul nu are varsta si nici bariere... mai mediteaza la subiectul asta... Sau suferi de... inchistare???

    8
    0

  • ioana pe 4 Apr 2008, 23:20
    Diferenta de varsta

    Suntem de 16 ani impreuna avem doi copii minunati un al treilea in plasament pe care il crestem cu drag si diferenta intre noi este de 11 ani.

    6
    0

  • anmary pe 4 Apr 2008, 20:12
    Diferenta de varsta

    Ce inseamna diferenta de varstra? Cati ani? Si apoi de ce sa conteze daca doi oameni se iubesc si se respecta...

    4
    0

  • DRANCA ANDREIA pe 4 Apr 2008, 08:49
    DIFERENTA DE VARSTA..

    CRED CA ACEST SUBIECT VA EXISTA INTOTDEAUNA INTRE GENERATII... ASTA DOAR DIN CAUZA UNOR CONCEPTII TOTAL GRESITE! ESTE EVIDENT CA TOT TIMPUL SE VA VEDEA ACEASTA DIFERENTA INTRE 2 PERSOANE, PENTRU CA FIECARE SE DEOSEBESTE DE CELALALT FIZIC, MENTAL! DAR LA URMA URMEI DACA S-AR ELIMINA TOATE PRINCIPIILE DE ACEST GEN, AR FI SANSE CA 2 OAMENI SA SUPRAVIETUIASCA IMPREUNA, IN CIUDA TUTUROR COMENTARIILOR! LA URMA URMEI, TOTUL DEPINDE DE GANDIREA FIECARUIA SI LA CAT CREDIT ACORDA FIECARE CELOR DIN JUR!

    3
    0

  • tatu_rodica2000 pe 4 Apr 2008, 07:54
    Diferenta de varsta

    Nu cred ca dif. de varsta intr-un cuplu este ceva rau, rau daca persoanele respective se respecta in primul rand si, bineinteles, se iubesc. Sunt si avantaje si dezavantaje. O femeie ia un barbat mai mare de varsta decat ea daca acesta are bani. Dar mai tarziu va suferi in alt punct de vedere (sexul). Eu cunosc 3 cazuri in care femeile sunt mai mari decat partenerii lor cu varste intre 15 si 18 ani si fara ca acestea sa fie femei cu bani, sau femei sa se poata avea avantaje de pe urma lor. Sunt impreuna de 10 ani, respectiv 30 de ani. nu am auzit pe niciuna ca le-ar insela partenerul respectiv sotul. Totul depinde de atractia si intelegerea dinte ei. In cazul lor, eu cred ca sunt privite cu invidie de unele domnisoare si au si de castigat de pe urma lor respectiv (sexul). Dar, depinde de la caz la caz.

    11
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod