Ramane cu mine sau cu cealalta?

Se zice ca nu poti alege pe cine iubesti. Asta ar spune-o mai ales persoanele care se afla intr-o relatie care e imposibila, pentru ca celalalt are deja pe altcineva, dar sentimentele si sperantele le tin intr-o stare de inertie in care primesc poate iubire, dar si multa suferinta.
Multe persoane in astfel de schema existentiala incep printr-o pasiune profunda, care pare mai puternica decat orice relatie oficiala. Asta face lucrurile mai simple si viata mai frumoasa. De multe ori insa, timpul nu schimba modul in care stau lucrurile, aseaza doar pasiunea si relatia intr-o schema care seamana aproape cu o noua casnicie.


O va parasi?

Intrebarea continua mereu in interior si chiar in exterior, punand presiune asupra parenerului, este cand isi va parasi sotia, sau cand va alege intre ea si cealalta femeie din viata lui.
Si totusi, o va parasi?

O aventura nu inseamna numaidecat o relatie proasta in casnicie. E greu de acceptat asta, si pentru sotie, si pentru cealalta femeie, dar chiar asa e de cele mai multe ori. O aventura aduce doar ceva in plus, care e necesar, dar pare a fi disparut in timp: comunicarea, de exemplu, sau pasiunea. De multe ori, in loc sa duca la ruptura in cuplu, o relatie extraconjugala duce la o solidificarea cuplului: partenerul care inseala primeste pe de o parte lucrurile de care are nevoie, iar pe de alta pare dezvolta un sentiment de culpabilitate care il face sa fie mai atent in relatie, imbunatatindu-si pana la urma casnicia.
In acest tip de relatie, cu cat se se pune presiune mai mare, cu atat partenerul se va indrepta catre relatia lui, renuntand la aventura. Daca presiunea nu e suficient de mare, el poate merge dual pentru o perioada lunga de timp.


Ce inseamna aventura pentru el?

Uneori casnicia este deja terminata, insa pentru ambii parteneri este greu de acceptat acest lucru. Si raman din inertie intr-o relatie, doar din frica de a nu fi singuri, sau de a fi parasiti. In aceasta situatie, o aventura este aerul curat care apare dupa o perioada de uitare de sine.
Cel care are aventura descopera ceva ce uitase: ca poti trai, ca poti iubi si poti fi iubit. Acest tip de aventura duce la o ruptura, uneori imediata, a casniciei.

Mai exista si nehotaratul, care nu poate spune "nu" cand i se ofera ceva. El este un sportiv al relatiilor, si are si abilitatea de a se adapta, de a schimba, de a modifica, astfel incat sa fie bine. Minte frumos si fara sa se simta vinovat, ii place viata si cei din jurul lui se simt iubiti, pentru ca stie sa farmece. Intr-o astfel de relatie, esti ca intr-un vartej in care, daca te lasi dus doar de declaratii, va dura mult timp pana sa iti dai seama ca doar ele iti raman.


Dincolo de variante, exista iubirea adevarata, dar ea nu iti garanteaza intotdeauna un cuplu pe termen lung. Cu cat o relatie este construita in mod deschis, pe principii morale, care tin de comunicare, respect reciproc, sinceritate, cu atat mai mult ai sansa de a avea o relatie stabile, de lunga durata, de orice parte a baricadei ai fi.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • VERA pe 14 Apr 2008, 11:36

    In general, barbatii nu-si parasesc sotiile, din comoditate, ele sunt cele care intorc spatele din orgoliu si raman singure cu toate greutatile.

    0
    0

  • larisa1985 pe 8 Apr 2008, 11:55
    Contacte Lena Rusti

    http://www.topsanatate.ro/expert/lena-rusti-17.html

    0
    0

  • caltoi pe 8 Apr 2008, 11:48
    Inertie?

    Daca barbatul isi ia o amanta fii sigura ca se duce de rapa casnicia mai devreme sau mai tarziu! Inertie? Ce rost mai are sa locuim sub acelasi acoperis daca intre noi nu mai sunt sentimente? De vreme ce a considerat ca-i trebuie o amanta, in casnicia aceea, nu mai sunt sentimente, nu mai exista respect reciproc, e clar, nu va amagiti singure! Cunosc un caz concret, el a facut un obicei din a fi fustangiu, sotia a aflat, nu s-a suparat sa divorteze insa a aplicat aceeasi metoda ca si el. Cuplul, vai, este bine merci, sunt impreuna, daca nu ai sti ai zice ca este perfect! Insa ea are amanti, el are amante, nu se supara nici unul, casatoria merge mai departe insa exista aici 2 existente: una de familie in care in ochii celorlalti sunt o familie care se administreaza impreuna iar viata personala a fiecaruia este paralela!... un barbat care administrativ este acasa si nu de putine ori afiseaza ca este grijuliu cu familia dar care afectiv este cu alta femeie! Uneori ma intreb daca nu cumva cele mai multe cupluri "rezistente" se gasesc tocmai in situatia descrisa de mine. Cel putin astia care divorteaza dupa parerea mea sunt mai cinstiti, au facut legal un cuplu, nu a mers din varii motive, au considerat ca trebuie sa-si urmeze amanta, au divortat si au cuplul pe care l-au dorit, nu? Inainte foarte rar o persoana necasatorita accepta sa intre in relatie cu un barbat insurat, acum e o moda sa destrami casele altora! E grav sa nu mai existe oameni de bun simt!... constatam pe zi ce trece ca oamenii de bun simt sunt pe cale de disparitie!

    0
    0

  • bolocan pe 5 Apr 2008, 21:47
    Nu mai e nimic de facut

    Cand barbatul a investit sentimental in amanta nu mai poti face nimic. Asta este experienta mea... sunt 4 ani de cand am aflat s-a terminat a ramas in cuplu, avem si un copil dar el nu mai poate reveni in aceasta casnicie. Imi este f. greu in aceasta singuratate in doi, dar din pacate o accept ca atare... De atunci s-a inchis intr-un joc pe calculator ore in sir doar cu pauze da masa, in rest numai de bine la toata lumea!

    0
    0

  • valentina pe 5 Apr 2008, 16:21
    Minte frumos fara sa se simta vinovat

    Asa e partenerul meu. E insurat de multi ani. Eu nu astept sa se desparta de sotia lui si nici nu as accepta asta. Ne este bine asa cum suntem, de trei ani impreuna. Interesant articolul. Numai bine!

    0
    0

  • elmo pe 5 Apr 2008, 10:21
    Dezvoltare personal

    Foarte bun articolul Dnei. psihoterapeut. Cred ca ar trebui dezbatut mai des subiectul care este de interes "doesn't matter the age". Putem afla daca dna doctor are cabinet? Multumiri!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod