Care este valoarea ta pe "piata" sentimentala?

Si acum imi pare rau ca nu am stiut sa valorizez relatia dinainte si nici pe ea, pe cea pe care inca o mai iubesc. Atunci cand gasesti pe cineva minunat, nu renunta, nu da cu piciorul, pentru astfel de persoane sunt foarte greu de gasit... Eu am ramas cu speranta", spune, cu regret, Marius.

Psihoterapeutul Lena Rusti explica: "Intr-un cuplu, valorile se asaza de obicei in timp. Ca intr-o banca in care depui in mod constant, chiar daca sume mici, pe termen lung observi ca ai alaturi o investitie suficient de solida cat sa iti dea voie sa te simti in siguranta.

Important este insa ca ambii parteneri sa trateze relatia cu respect mutual si apreciere".


La toate acestea se adauga si valoarea pe care ne-o dam noua insene atunci cand incepem o relatie. Cu cat ne devalorizam mai mult, cu atat riscam sa fim percepute ca atare intr-o viitoare relatie. "O stima de sine echilibrata, cu respect fata de cel de langa noi, dar si un respect fata de noi insene, dau valoare reala atat noua, ca persoana, cat si relatiei si partenerului", completeaza Lena Rusti.

Pentru Ramona, valoarea ei pe "piata" sentimentala fluctueaza in functie de starea pe care o are. "In cea mai mare parte a timpului, ma simt valoroasa, pentru stiu ca am calitati si acestea sunt chiar recunoscute. Sunt momente cand trec printr-o perioada in care imi pun la indoiala valoarea, calitatile, atuurile, capacitatea de a seduce etc."

Acest lucru i se intampla acum. Motivul este unul previzibil, usor de intuit: nu primeste atentie din partea persoanei care ar vrea sa o remarce. "E o calitate care imi lipseste. Daca ma gandesc mai bine, valoarea pe 'piata' sentimentala difera de la femeie la femeie, atat in functie de calitatile fizice si intelectuale, cat si de abilitatile de a si le promova si, astfel, de a-l seduce pe barbatul pe care il plac", concluzioneaza Ramona.

Dragostea ne face sa ne simtim egali


Pana la urma, valoarea ti-o construiesti singura si nu ma refer la doua sau mai mule silicoane, colagen, haine de mii de euro sau masina ultimul racnet, pentru ca toate acestea reprezinta un "ambalaj" care nu iti va fi de folos o vesnicie. Desi acum poate te ajuta sa iei mintile catorva barbati superficiali, lipsiti de valori si personalitate...

Trateaza-te cu mai mult respect si invata sa pretuiesti mai mult oamenii si lucrurile cu adevarat valoroase. Iubeste cu tarie barbatul care te saruta in fiece dimineata si arata-i acest lucru fara frica. "Dragostea ii face pe oameni sa se simta egali", dupa cum spunea Dostoievski... si asta nu pe "piata" sentimentala, ci oriunde si oricand.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod