Will Smith a esuat la Oscaruri, dar promite

Il poti vedea pe marile ecrane romanesti in cea mai noua pelicula a sa, "In cautarea fericirii" ("The Pursuit Of Happyness"), regizata de Gabriele Muccino, film in care joaca alaturi de Thandie Newton si de fiul sau, Jaden Christopher Syre Smith. Este o productie cinematografica pentru care a fost nominalizat la Premiile Academiei Americane de Film la categoria Cel mai bun actor in rol principal, Oscar pe care l-a pierdut in fata lui Forest Whitaker ("The Last King Of Scotland"). Desi nu a repurtat succese rasunatoare la cea de-a 79-a editie a Oscarurilor, Will Smith ramane un actor care promite mult si care face dovada faptului ca poate sa sustina un rol dramatic, plin de tensiune si de emotie, in mod natural si aproape fara efort.

De la rap si hip-hop la actorie...

Will Smith, pe numele sau complet Willard Christopher Smith Jr., este cel de-al doilea copil din cei patru ai lui Caroline si Willard C. Smith Sr. Viitorul star a crescut in West Philadelphia si a urmat Liceul Overbrook din Winfield, Pennsylvania. In anii de liceu s-a "ales" cu porecla "Prince", "eticheta" pusa datorita felului in care reusea intotdeauna sa iasa din incurcaturi, cu sarmul sau incontestabil. In cinstea anilor de scoala petrecuti in aceasta legendara institutie de invatamant, starul si-a numit compania de productie Overbrook Entertainment.

Student eminent, Will a decis sa urmeze si cursurile institutiei Julia Reynolds Masterman Laboratory and Demonstration School din Philadelphia. Mai tarziu, a refuzat o bursa pentru Institutul de Tehnologie din Massachusetts, dupa ce s-a hotarat sa isi inceapa cariera muzicala.

Dupa ce l-a intalnit pe Jeff Townes la o petrecere, cei doi au inceput sa cante cu numele de scena DJ Jazzy Jeff si Fresh Prince. Cand artistii in devenire au inceput sa castige tot mai mult in popularitate, Smith a reusit sa "faca", dar si sa cheltuiasca foarte multi bani pe o casa, masini si bijuterii, ceea ce l-a adus in pragul falimentului cand abia implinise 20 si ceva de ani.

Din fericire insa, in 1989, l-a intalnit pe Benny Medina, care i-a propus realizarea unui serial de comedie inspirat din viata traita in Beverly Hills. Lui Smith i-a placut la nebunie ideea, la fel cum s-a intamplat si cu reteaua de televiziune NBC, care a lansat in 1990 sitcom-ul "The Fresh Prince Of Bel-Air". Povestea era simpla - practic, Will isi interpreta propriul rol: un smecheras care isi petrece timpul pe strazile din West Philly si care este, brusc, "transplantat" in Beverly Hills. Serialul a avut un succes notabil la public si a reusit sa ramana in top timp de sase sezoane.

Totusi, privind in urma, starul nu este deloc multumit de prestatia sa din acea perioada, in special din primul sezon de filmari: "Ma straduiam atat de mult. Invatam pe dinafara tot scenariul, apoi mimam replicile fiecarui personaj, in timp ce toti ceilalti vorbeau. Cand ma uit acum la episoadele de atunci, vad ca este dezgustator. Interpretarea mea era groaznica."

Intre timp, Smith a mai jucat in filme pentru marele ecran in care valoarea sa a fost remarcata de criticii de specialitate, asa cum s-a intamplat cu pelicula "Six Degrees Of Separation", din 1993. O data cu recunoasterea pe care a primit-o datorita filmului de actiune "Bad Boys" (1995), cariera in cinematografie a lui Will era deja frumos trasata si conturata.

Will a inregistrat un succes major cu blockbuster-ul "Independence Day" (1996). Se spune ca personajul interpretat de el, capitanul Steven Hiller, a fost inspirat din rolurile facute de Harrison Ford, eroul sau de pe marile ecrane. Sursa de inspiratie a reprezentat-o, in special, felul in care Ford l-a jucat pe Han Solo in "Star Wars" (1977), precum si in sequel-urile acestui proiect.

Acest film a fost urmat de o serie impresionanta de pelicule, dintre care mentionam: "Men in Black" (1997), "Bad Boys II" (2003), "I, Robot" (2004), "Shark Tale" (2004) - voce, "Hitch" (2005) si "The Pursuit of Happyness" (2006). In plan se anunta productiile cinematografice "I Am Legend" (2007), la ale carui filmari lucreaza in prezent, "Tonight, He Comes" (2008), aflat in stare de pre-productie, si pelicula anuntata pentru anul 2008, "Time Share".

Daca te intrebi ce il caracterizeaza pe Will Smith in cariera, atunci probabil ca cel mai la indemana raspuns il reprezinta rolurile de politist sau agent al serviciilor secrete, insa actorul se descurca la fel de bine si in comediile in care pare sa se simta cel mai mult in largul sau. In plus, actorul a demonstrat ca rolurile dramatice cu ceva "carne" si profunzime ii pot veni "manusa", ca si cele care l-au facut celebru, din filmele de actiune.

Smith este mult mai fericit cu statutul sau de actor decat cu cel de cantaret: "Este ceva complet diferit sa fii actor. Un rapper trebuie sa fie sincer cu el insusi, pana la capat. Dar a fi actor inseamna sa schimbi ceea ce insemni, de fapt. Te transformi intr-o persoana complet diferita. Devii o alta persoana."

Insa ce ar fi devenit Will daca nu s-ar fi "facut" artist sau actor? "Electronist sau ceva legat de computere. Am fost intotdeauna bun la matematica. Probabil ca eu as fi fost tipul care ar fi inventat telecomanda, daca as fi trait pe vremea aia."

Will Smith, familist convins

Starul a intalnit-o pe sotia sa, Jada Pinkett Smith, cand aceasta a dat probe pentru rolul iubitei sale din sitcom-ul "The Fresh Prince Of Bel-Air" (1990). Pana la urma, rolul i-a revenit lui Nia Long.

El si Jada s-au casatorit pe 31 decembrie 1997 si au impreuna doi copii, Jaden Christopher Syre Smith, nascut in 1998, si fetita Willow Camille Reign Smith, nascuta in 2000, cu o greutate la nastere sub limita normala, respectiv mai putin de trei kilograme.

Will a fost intotdeauna un familist convins. Este un tata excelent pentru copiii sai, iar acest lucru se vede la fiecare aparitie publica a familiei Smith. Actorul a declarat in legatura cu acest subiect: "Cred cu adevarat ca un barbat si o femeie care cresc impreuna o familie reprezinta cea mai pura forma de fericire pe care o putem experimenta. Esti mult mai puternic atunci cand partenerul tau de viata este puternic. Cred cu adevarat ca nu exista pentru mine o alta femeie in afara de Jada.

Dintre toate femeile pe care le-am intalnit - si am cunoscut cateva... -, nimeni nu ma poate 'struni' si manevra asa cum o face Jada. O data ce simti ca cineva ti-a intrat in suflet, nu mai exista nici o competitie. Oricat de minunate ar fi alte femei, oricat de mult te-ar tenta, din punct de vedere sexual... eu nu mai plec nicaieri. Asta este. Nu imi pot imagina ce mi-ar putea oferi altcineva."

De asemenea, actorul a fost anterior casatorit cu Sheree Smith - din 1992 pana in 1995. Cei doi au divortat si au impreuna un copil, Willard Smith III, alintat Trey, care s-a nascut in decembrie 1992. Divortul i-a golit buzunarele lui Will de 900.000 $, la care se adauga 24.000 $ pe luna pentru cheltuielile de intretinere a copilului, ceea ce inseamna 288.000 $ pe an...

Intrebat daca isi mai doreste si alti copii, Smith a raspuns: "Vreau sa ma opresc la cinci."...

In 2002, actorul planuia sa se mute impreuna cu familia intr-o casa noua. Pentru a usura "tranzitia", a purtat o discutie cu fiul sau, Jaden - dupa cum afirma Will, el este "cel sensibil" dintre copii -, pe care l-a intrebat ce simte in legatura cu "locuitul intr-o alta casa". Ochii lui Jaden s-au umplut de lacrimi, dupa care a intrebat: "Eu, de unul singur?...". Smith povesteste: "L-am linistit si am inceput sa ii impachetez eu lucrurile."

Melanj artistic, premii si recunoastere...

Cum Will si-a inceput cariera in primul rand ca solist de muzica rap, trebuie sa mentionam si cateva dintre cele mai importante distinctii pe care le-a obtinut in aceasta faza a dezvoltarii sale artistice: a obtinut un Premiu Grammy pentru piesa "Summertime", iar in 1989 a primit primul Grammy acordat vreodata pentru Cea mai buna interpretare rap, cu melodia "Parents Just Don't Understand", pe care a cantat-o impreuna cu partenerul sau, Jeffrey A. Townes (mai bine cunoscut sub numele de scena Jazzy Jeff).

Will Smith a devenit si primul artist rap si hip-hop care a ajuns sa fie nominalizat la Premiile Academiei Americane de Film. Insa in vara lui 2003, a renuntat la contractul de inregistrari cu Columbia Records, dupa vanzarile modeste ale celui de-al treilea album al sau, care i-a purtat numele, o compilatie a celor mai de succes piese ale sale.

Printre hobby-urile sale se numara sahul si, in cazul in care nu stiai, Smith vorbeste fluent spaniola. De asemenea, este un mare fan al trupei de heavy metal melodic suedeze, cu enorm succes in tara natala, dar mai putin cunoscuta in America, Soilwork.

In anul 1998, a fost ales de revista "People" unul dintre Cei mai frumosi 50 de oameni din lume. In 2003, a ajuns pe locul al doilea in Topul 10 al starurilor de box office ale anilor '90, top realizat de Star TV. In 2005, s-a clasat pe locul al 15-lea in topul Primii 25 de idoli de televiziune ai adolescentilor, realizat de "TV Guide".

Tot in anul 2005, in numarul special "Stele din constelatia noastra", revista "Premiere" l-a plasat pe locul 44 in topul Cele mai mari staruri ale tuturor timpurilor. In Top 100 VH1 Cele mai bune tinere vedete, Smith s-a instalat confortabil pe locul 66. De asemenea, detine recordul la Kids Choice Awards - starul a castigat de sase ori acest premiu.

In ceea ce priveste Top 50 Power, realizat in 2006 de revista "Premiere", Smith a obtinut un venerabil loc 14. In 2005, se clasase pe locul al 18-lea. Este al doilea cel mai bine cotat actor din acest punct de vedere, in fata sa aflandu-se doar Tom Cruise.

Ce sa mai spunem despre salariul pe care Smith a ajuns sa il primeasca pentru fiecare rol pe care il joaca?... Actorul a plecat de la 50.000 $ primiti in 1992 pentru "Where The Day Takes You", ajungand in prezent la cifre astronomice... Iata care a afost evolutia starului pe plan financiar - "Made in America" (1993) - 100.000 $, "Six Degrees of Separation" (1993) 500.000 $, acesta fiind si filmul care i-a adus recunoasterea criticii, "Bad Boys" (1995) - 2.000.000 $, "Independence Day" (1996) si "Men in Black" (1997) - fiecare cate 5.000.000 $.

O data cu pelicula "Enemy of the State" (1998), Smith a intrat in categoria actorilor care "sar" de 10 milioane $ pe film. Pentru acest proiect, starul a primit 14.000.000 $, "The Legend of Bagger Vance" (2000) - 10.000.000 $, "Ali" (2001) - 20.000.000 $, "Men in Black II" (2002) - 20.000.000 $ si 10% din profituri, "Bad Boys II" (2003) - 20.000.000 $ si 20% din profituri, "I, Robot" (2004) - 28.000.000 $...

Esecuri si succese...

In 1999, a refuzat rolul Neo din "The Matrix", care i-a revenit ulterior lui Keanu Reeves. Mai tarziu, actorul a declarat ca, din intreaga sa cariera, cel mai mult regreta faptul ca a dat cu piciorul acestei sanse... Smith isi aminteste despre acest lucru: "'Da, sigur. The Matrix. Computerele au cucerit lumea. Cred ca mai bine m-as apuca sa fac celalalt film bun...'". Actorul se referea in acest caz la "Wild Wild West", care a fost o adevarata dezamagire la box office, spre deosebire de "The Matrix", care a devenit o franciza de miliarde de dolari...

Filmul pe care regreta cel mai mult ca l-a facut este... "Wild Wild West" (1999). Smith a primit pentru rolul sau 7 milioane $. Culmea, Will a cantat cateva replici "Wild Wild West" varului sau de pe micul ecran, Carlton, in perioada realizarii sitcom-ului "The Fresh Prince Of Bel-Air". Actorul avea sa realizeze acest proiect sase ani mai tarziu...

Starul povesteste despre experienta filmului: "Cea mai mare infrangere si cea mai mare suferinta emotionala prin care am trecut ca actor a fost in momentul in care 'Wild Wild West' a ajuns la 52 de milioane de dolari. Filmul nu era bun. Si durea ingrozitor sa ajungi la 52 milioane $ si sa stii ca proiectul nu este bun."

In toate filmele sale, a integrat replica "Aw, hell no!", o fraza asemanatoare replicii "clenci" a lui Arnold Schwarzenegger, "I'll be back!".

Pana in 22 octombrie 2006, si-a asigurat un loc in Cartea Recordurilor pentru cele mai multe aparitii publice intr-un interval de 12 ore - in data de 22 februarie 2005, starul a participat la trei "premiere" pentru pelicula sa "Hitch", in Manchester, Birmingham si, in final, Londra. Recordul sau a fost depasit de cel al actorilor germani Jurgen Vogel si Daniel Bruhl, care au participat la patru premiere de film, cu una mai mult decat Will.

Smith a fost luat in considerare pentru rolul din Mr. Smith din pelicula "Mr. & Mrs. Smith" (2005), inainte ca Brad Pitt sa fie distribuit.

In versurile piesei rap din 1998, "Gettin' Jiggy", Will Smith spune ca boxerul Muhammad Ali va ajunge sa il numeasca "The Greatest" ("Cel mai bun"). Doi ani si jumatate mai tarziu, Smith detinea rolul principal in filmul "Ali" (2001). In legatura cu schimbarile fantastice pe care corpul sau le-a suferit in timpul antrenamentelor si pregatirilor pentru acest rol, actorul a declarat: "Sunt Viagra umana. Sunt Willagra. Acum sunt o masina de sex. Sunt innebunit dupa asta in fiecare secunda a zilei. Sotiei mele ii place la nebunie."

Intamplari amuzante cu Will Smith...

Cand Will era inca adolescent, tatal sau il avertiza adesea si ii spunea sa nu se bazeze pe noroc in viata, de vreme ce acesta nu exista - doar munca asidua si devotamentul ii vor aduce rezultate satisfacatoare si succesul dorit. Smith isi aminteste: "Intotdeauna imi spunea asta cat se poate de clar: 'Ocupa-te de un singur lucru, concentreaza-ti intreaga atentie asupra lui. Daca faci un singur lucru bine, restul va veni de la sine...'".

Actorul a adaugat: "Dupa week-end-ul cu lansarea filmului 'Independence Day', care a inregistrat recorduri la incasari, tatal meu m-a sunat si mi-a spus: 'Tii minte cand ti-am spus ca tot ceea ce trebuie sa faci este sa muncesti din greu si atunci poti avea tot ce iti doresti? Iti amintesti cand ti-am spus ca nu exista noroc?'. Eu am spus: 'Da, tata, imi aduc aminte.'. El mi-a zis: 'Toate astea sunt tampenii. La naiba, esti tipul cel mai norocos pe care l-am cunoscut in viata mea!'"...

Sa nu uitam insa ca, in momentul in care agentul i-a aranjat lui Smith o auditie pentru "The Cosby Show", actorului ii era teama sa se prezinte la intalnire...

Intr-una din zilele de filmari de la "Bad Boys II", Will a fost nevoit sa filmeze din nou cateva scene, din cauza unor incurcaturi de productie. Actorul s-a dus glont la regizorul Michael Bay, l-a amenintat cu degetul si i-a spus: "Esti un tip norocos! Daca filmul asta ar fi fost 'Ali', iar eu as fi fost incins dupa antrenamente, ti-as fi tras acum o mama de bataie!".

In timpul realizarii videoclipului pentru piesa lui Smith, "Summertime", o minge de baschet "topaia" de colo-colo pe platou, in timp ce camerele de luat vederi inregistrau cateva imagini pentru scena funky petrecuta pe strada. La un moment dat, Smith s-a ghemuit la pamant, cu picioarele larg desfacute, pentru a primi pasa. Insa a calculat gresit traiectoria mingii, care a sfarsit prin a-l lovi direct... intre picioare! Scena, din cauza careia a avut nevoie de 15 minute pentru a-si reveni, este cat se poate de vizibila in videoclip!

Si, un ultim aspect amuzant despre Will Smith - desi starul a pretins ca danseaza "excelent", sotia sa, Jada Pinkett, a afirmat exact contrariul: "Asta este singurul lucru pe care puiul meu nu stie sa-l faca."...
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • GABI pe 11 Iun 2008, 13:57
    filmul lui I Am Legend

    iel eu actor foarte bun . i am vazut toate filmele dar cel mai mult mia placut i am legend

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod