Stela Popescu, sarbatori departe de casa

"Eram plinuta, aveam bustul mare si nici nu stiam sa ma imbrac”

V-ati dorit sa faceti teatru?


Sigur. Eu am trecut prin mai multe stari. Intai am vrut sa ma fac doctorita, apoi aviatoare, pe urma am vrut sa fiu nu stiu ce naiba, dar pana la urma am vrut sa fac teatru. Impotriva dorintei mele am cazut cu brio la primul examen pe care l-am dat la cinematografie.

Asta e soarta marilor artisti...


Da! (rade). Aratam prost, veneam din provincie si sigur ca atunci cand m-am dus la cinematografie, nu s-a uitat nimeni la mine. Apoi am dat examen la drept, dupa care am intrat la limbi straine si am mai pierdut doi ani de zile. Abia al treilea an am dat examen si am intrat cu 10. Probabil ca dupa cei doi ani de stat in Bucuresti, prin facultate, m-am stilizat. Am invatat sa ma pieptam, am invatat sa ma imbrac, am invatat 1000 de lucruri care sunt necesare pentru un actor. La prima vedere probabil ca te impresioneaza prost o aparitie asa mai "smulsa de gaste", cum zicea mama.
De altfel, mama nici nu voia sa ma fac actrita si, nu pentru ca avea idei preconcepute, ci pentru ca avea sentimentul ca sunt urata si stia ca actritele trebuie sa fie superbe. Eu eram dezordonata, eram plinuta, aveam bustul mare. Nu erau pe atunci sutiene, eu nici nu stiam sa ma imbrac si sigur ca nimeni nu mi-a acordat credit. Apoi am slabit, am fost cuminte si am invatat, si lucrurile s-au aranjat.

Eu ma uit acum la tinerii actori, mai ales la film, care evita sa invete, joaca la prima mana. Ei considera ca daca repeti, te mecanizezi, si atunci ei merg la instinct. Ei, la instinct, daca nu ai facut 4 ani adevarati de scoala, nu prea iese. De ce un teatru serios ca Teatrul National repeta 4 - 5 luni o piesa? De ce? Pentru ca actorii mari nu stiu sa invete textul? Ba da. Ei fac asta pentru ca trebuie sa descopere in text adevaratele valori ale personajului respectiv si atunci are valoare tot spectacolul.

Noi spunem in teatru asa: "Tare, repede si fals".
Este o moda ca totul sa se petreaca repede pentru ca se pretinde ca spontaneitatea este cea importanta. Hai sa-ti spun o poveste:

Toma Caragiu era un mare actor, da? Bun... Barbatul meu, Puisor Maximilian a scris un monolog despre un betiv care incurca vorbele, era un exercitiu de teatru. Era suparat ca-l cearta toata lumea si bea un pahar si mai bea un pahar si era din ce in ce mai beat, dar nu betia se juca in monologul acela, ci schimbarea cuvintelor in functie de starea de ebrietate. De altfel, se joaca acel monolog si acum. El este scris din '69, deci de joaca de 40 de ani si se joaca si acum cu un succes fantastic, pentru ca este un exercitiu teatral. I l-a scris lui Banica. Se juca la Constanta, unde era si Toma. Si atunci Banica l-a rugat pe Toma sa citeasca textul ca sa vada cum e. "Hai citeste-l in scena sa vedem cum da!". Toma l-a citit in culise si a spus: "Nu, nu, asta nu se citeste la prima vedere. Asta trebuie invatat si gandit".
Toma era cine era si avea credit in spate, putea sa intre pe scena si sa spuna orice, nu cum se intampla acum, intra unii pe scena si spun toate prostiile care le trec prin cap, ei rad, ei vorbesc. Nu se poate asa ceva. Nu intamplator, noi astia care am trecut si prin Revolutie si care jucam de 50 de ani, suntem opriti de oameni pe strada si ne multumesc ca existam.

Nu vezi ca si acum, televiziunea se bazeaza pe cateva emisiuni facute de noi acum 50 de ani.

Eu imi amintesc de revelioanele alea magnifice care se faceau acum 15 ani, 20 de ani...


Da, dar alea erau pregatite, nu aranjate pe ultima suta de metri. Asta este un mod de gandire prost. Noi veneam din octombrie in televiziune. Chemau scriitorii, scriau materialele, ne dadeau materialele, se repeta, se decupa, se filma, se monta si pe urma se refacea tot ceea ce nu iesea bine. Nu era numai o cenzura politica, era si o cenzura profesionala. Existau anumite legi ale televiziunii, peste care nu treceau niciodata.

Sa-l luam exemplu pe Valeriu Lazarov, Dumnezeu sa-l odihneasca, care a fugit in Europa, unde a ajuns sef de canale de televiziune si in Italia si in Spania...
El fiind educat aici, cu facultatea aici, nu acolo. Pei, si atunci?

Se gandea totul foarte adevarat. Acum totul este intr-o goana imensa. Sunt foarte multe televiziuni, toate se concureaza, alearga dupa raiting. Si, cu cat este mai obraznic un individ, cu atat patrunde mai bine in televiziune. El nu are talent, dar fiind obraznic isi impune punctul de vedere. E pacat, nu e in ordine. Sigur ca viata este mai rapida, sigur ca lucrurile se fac mai repede, dar nu trebuie indepartat criteriul calitatii.

Un text adevarat trebuie gandit de un autor, trebuie documentat, trebuie sa aiba radacini in viata de fiecare zi, altfel publicul nu-l retine.
11 Decembrie 2009
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Spectator pe 23 Dec 2009, 18:44
    Multam fain doamna Stela Popescu

    Am vrut sa scriu undeva un comentariu despre cum a fost Coana Chirita la noi in Ottawa acum o saptamina, dar mai ales cum a fost Stela Popescu. Mi-a fost un pic de jena pentru ca "sala" nu a primit-o cu atita caldura cu care m-as fi asteptat. Oamenii se mai schimba se mai racesc, pentru mine insa a fost ca o vizita nesperata si placuta, acasa. Asa ca m-am lasat cucerita inca o data de talentul profesionalismul si daruirea cu care actorii, cintaretii si balerinii Operetei pentru copii s-au prezentat. Si chiar daca la inceput Cona Chirita a parut nitel obosita ,am inteles :virsta, drumul, fusul orar, orice inceput la niste ani, e mai greoi.. Dar cind dupa opereta, Stela a coborit de pe scena in sala, si si-a salutat publicul , ei , atunci am recunoscut-o pe marea noastra artista. Ca inca "se tine bine" e inutil sa spun, este o Doamna printre putinele ramse ale teatrului romanesc, si o admir pentru taria ei de a trai de multa vreme doar pentru publicul ei. Intre daruirea cu care joaca, si zimbetele cu care ne inunda sufletele, se mai ghiceste si cite o umbra de tristete, dar atit de fugara, incit cine n-o cunoaste indeajuns pe actrita, pare ca se inseala. Pentru viata si teatrul sau dati-mi voie sa-i spun Multam fain, si Craciunul sa va aduca mai multa alinare, draga noastra Stela.

    0
    0

  • Dya pe 16 Dec 2009, 16:24
    sa va dea Dumnezeu tot ce este mai bun!

    Sunteti o adevarata Doamna!Sa va dea intr-adevar Dumnezeu sanatate si tot ceea ce doriti!Mi-ati bucurat sufletul cu acest interviu si chiar mi-au dat lacrimile cand am citit ultima parte a lui.E un lucru mare in ziua de azi sa fii fericit intr-adevar si sa gasesti pe cineva care sa te respecte,oricat de multa rabdare si calm ai avea.Sarbatori Fericite tuturor!

    0
    0

  • stela pe 15 Dec 2009, 15:40
    simpatie si admiratie

    Vizionez Aniela doar pentru ca joaca Stela Popescu, imi place la nebunie, va admir foarte tare si mi-ar face placere sa vi se distribuie aceste mesaje si sa stiti ca lumea va iubeste si apreciaza tot ce faceti pentru noi. Multa sanatate. Multumim

    0
    0

  • ileana.voicu pe 14 Dec 2009, 08:46
    @Dora

    Buna, Dora. Multumesc pentru comentariu. Am facut modificari in text, insa trebuie spus ca intr-un articol de aproape 18.000 de semne este imposibil sa nu existe mici greseli. Multumesc din nou si sper sa ne auzim si pe viitor.

    0
    0

  • Dora pe 14 Dec 2009, 05:32
    Pentru Ileana

    Fara ''doar'' si ''poate'', un interviu binevenit cu o ADEVARATA STEA a Romaniei; o singura problema ar fi calitatea redactarii textului, contine nepermis de multe greseli, pe care ma indoiesc ca intervievata le-a facut... Si ne este pentru prima data... Si chiar as dori si eu sa stiu unde in Canada se tin reprezentatiile doamnei Stela Popescu. Multumesc si va doresc Sarbatori minunate tuturor!!!

    0
    0

  • muresan lidia pe 13 Dec 2009, 18:57
    RESPECT

    Sa va dea domnul sanatate, multumesc ca existi.

    0
    0

  • Florica Cimpoies pe 13 Dec 2009, 05:14
    STELA, ETERNA STELA

    Cu admiratie si respect va salut din adincul inimii. MI-ati inveselit si incintat copilaria, va admir din totdeauna. Pentru mine STELA POPESCU este un monument a-l teatrului si show-buisness-u-lui rominesc in general. Sa fiti sanatoasa, iubita, admirata pentru eternitate.

    0
    0

  • zamfir violeta pe 12 Dec 2009, 17:48
    respect si admiratie

    O actrita remarcabila ,cu un stil bine definit ,la care calitatea,profunzimea ,comicul si dramaticul se imbina in cea mai minunata proportie.Tot respectul si admiratia pentru o actrita care pune inaintea cantitatii ,calitatea .Ii doresc multa sanatate si pace sufleteasca .Un an tot atat de bun cum a fost si 2009 ,cel putin!

    0
    0

  • state maria pe 12 Dec 2009, 14:16
    admiratie

    multumesc ca existi

    0
    0

  • gabriel pe 12 Dec 2009, 12:49
    STELA STEAUA STELELOR

    Iti multumesc pentru ca existi!

    0
    0

  • viorica pe 12 Dec 2009, 11:44
    STELA O ACTRITA FARA VARSTA

    IN CIUDA VARSTEI SALE DESTUL DE AVANSATA STELA POPESCU PLEACA IN TURNEU IN CANADA, PT A DISTRA OAMENII DE ACOLO SI PE ROMANII STABILITI IN CANADA DE FOARTE MULTI ANI, EA E O PERSOANA F VESELA SI TRAIESTE LA MAXIM VIATA,ASTA O TINE ASA CU SUFLETUL MEREU TANAR

    0
    0

  • Ioana pe 12 Dec 2009, 06:37
    unde dai spectacole in Canada????

    Da, mi-a bucurat mie si familiei mele multi ani din tineretea mea petrecuta in Romania cu spctacolele ei inegalabile. O actrita de neinlocuit, pot spune ca aproape perfecta. Unde urmeaza sa dai aceste spctacole in Canada(in ce orase ?)si pe ce data vor fi caci sint stabilita de mult acolo si mi-asi dori eu si sotul meu sa mai vedem un spectacol cu tine. La multi ani cu sanatate! Ioana

    0
    0

  • io_ragazza pe 12 Dec 2009, 01:38
    respect

    este o femeie plina de caracter,feminitate si omenie..o talentata actrita ...ma bucur ca am avut ocazia sa o intalnesc la studiourile Buftea facand parte la filmarile 'Regina'....Sarbatori Fericite tuturor!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod