Regina indiana vine si in Romania

New Films Romania continua seria premierelor cinematografice din aceasta vara cu un film de dragoste - "Bollywood Queen", pe care il vei putea viziona pe marile ecrane incepand cu 23 iulie. Este o productie Marea Britanie 2002 care ii are in distributie pe Preeya Kalidas, James McAvoy, Ciaran McMenamir, Kat Bhathena, Ray Panthaki. Regia si scenariul ii apartin lui Jeremy Wooding.



"Poveste din Cartierul de Vest" isi muta actiunea in Est, transformandu-se intr-un omagiu emotionant adus filmelor care poarta amprenta Bollywood; este povestea unor indragostiti predestinati sa fie impreuna, care depasesc obstacolele ridicate de familie, cultura si lege. Tanara Geena, in varsta de doar 19 ani, pare a avea o viata perfecta: frecventeaza un curs de management al afacerilor, lucreaza in weekend la firma familiei, si are un prieten cum rar intalnesti. Cu toate acestea, tanjeste dupa romantism, dupa aventura in care abunda filmele de la Bollywood, pe care le indrageste atat de mult.

Indiferent daca asista la plictisitoarele cursuri de economie, daca le serveste pe cucoanele artagoase care frecventeaza magazinul familiei sale sau daca se plimba prin localuri mondene in compania prietenului sau, Dillip, aprobat de intreaga familie, Geena viseaza mereu cu ochii deschisi. Este sedusa de farmecul Bollywood-ului, pluteste pe muzica fetelor care canta R&B. In secret, Geena si prietenele sale, Anji si Neeta, si-au facut propria trupa, un trio vocal.

Jay a parasit plictisitorul oras de provincie in care s-a nascut si l-a urmat pe fratele sau, Dean, care incerca sa-si faca un rost in marele oras. Nimic nu-l retinea in orasul sau de bastina, unde n-avea decat o slujba fara nici o perspectiva si un tata ratat, care dupa moartea sotiei si-a cautat refugiul in bautura. Viata lui Dean - un mic intreprinzator, care se straduie sa-si faca un rost pe piata neagra a Londrei - ii ofera lui Jay sansa de a castiga usor banii de care atata nevoie. Atunci cand Geena se intalneste din intamplare cu Jay, isi da seama ca dragostea poate fi la fel de frumoasa ca in cantecele de pe ecranul cinematografului. Dupa ce Jay o salveaza dintr-un accident care se petrece langa fabrica familiei, ca un adevarat Fat-frumos modern, prezicerile unchiului ei astrolog par a fi gata sa se indeplineasca.



Intalnirea lui Jay cu Geena il face pe acesta sa descopere o alta fata a Londrei, un mod de viata cu totul diferit de al sau.
Legatura dintre cei doi trebuie sa ramana secreta. Nu numai ca Jay este un intrus, in ceea ce-i priveste pe cei doi frati mai mari ai Geenei, Sanjay si Anil, care si-au asumat rolul de protectori ai surorii lor, dar tanarul mai are si ghinionul de a lucra pentru o fabrica rivala. Mai este si problema plictisitorului prieten al Geenei, Dillip, care se bucura de sprijinul familiei. Dean, fratele lui Jay, ramane la randul sau de piatra in fata sentimentelor pe care mezinul sau le nutreste fata de o asiatica. Atunci cand legatura dintre Jay si Geena este descoperita, cei doi se trezesc in mijlocul unui adevarat razboi, purtat de cele doua fabrici care falsifica hainele produse de designeri celebri. Siliti sa aleaga intre loialitatea fata de familie si dragoste, cei doi se refugiaza in Somerset, districtul in care s-a nascut Jay. Ca o ironie, odata ce Geena devine independenta, isi da seama ca trebuie sa se intoarca acasa, pentru a incerca sa-si indeplineasca visul de a deveni cantareata. In stilul inconfundabil al productiilor de la Bollywood, scena de maxima intensitate are loc la o nunta indiana, la care Geena si prietenele sale interpreteaza o melodie provocatoare, care vorbeste despre dragostea ei pentru Jay.

Un film indian cu influente occidentale

"Regina Indiana" se inspira din bogatia vizuala si muzicala a cinematografiei indiene, dar si din stilul si energia productiilor independente contemporane. Muzicalurile pasionante, produse in Bombay, care captiveaza imaginatia eroinei, sunt filtrate de caracterul multi-cultural al capitalei britanice. Realitatea si fantezia se intrepatrund intr-o abordare inovatoare a filmului musical. Noua cantece Hindi si patru secvente atipice de dans sunt doar cateva dintre momentele magice, suprarealiste. Coloana sonora este un amestec original intre influentele indiene si cele occidentale. Cantecele sunt parte integranta a naratiunii si reprezinta rodul unei colaborari intre compozitorul si muzicianul Steve Beresford si vocalistul Najma Akhtar, supranumit "cantaretul de play-back al Bollywood-ului". Melodia din genericul filmului este compusa de Steve Beresford, si interpretata de Aref Durvesh, care a inregistrat piesa in Bombay, alaturi de o orchestra de coarde.

"Bollywood Queen" este filmul de debut al regizorului Jeremy Wooding.
Jeremy a invatat meserie realizand scurt-metraje: multi-premiatul "London Love Trilogy", parte a Paris Brixton (Laura Fraser, Ben Miles); "Sari & Trainers" (Preeya Kalidas, Christian Wilkin), lansat in 1998; si "Soul Patrol" (Clint Dyer, Sadie Frost), care a putut fi vazut in 2000. "Sari & Trainers", care ramane cel mai vizionat scurt-metraj difuzat de FilmFour, este baza de la care s-a pornit in realizarea filmului Bollywood Queen. Jeremy este unul dintre scenaristii filmului Bollywood Queen impreuna cu partenerul sau, jurnalistul si autorul Neil Spencer.

"Bollywood Queen" o prezinta pe tanara actrita Preeya Kalidas in rolul Geena. Preeya detine rolul principal in muzicalul lui Andrew Lloyd-Webber, "Bombay Dreams", care a avut premiera in iunie 2002, tanara fiind caracterizata drept una dintre cele mai indragite figuri ale tineretului britanic. Jay este interpretat de catre James McAvoy, un tanar scotian talentat care a putut fi vazut de curand in filmul lui Donmar Warehouse, "Privates on Parade", iar acum detine rolul principal in productia HBO "Children of Dune". In "Bollywood Queen" mai apar si talentatii Ciarin McMenamin (cunoscut publicului din filmul lui Jimmy McGovern, "Sunday", a mai jucat alaturi de Robert Carlyle in "To End All Wars"), Ray Panthaki (Ali G InDa House), Amerjit Deu (Eastenders), Matt Bardock (Honest) si Karen Shenaz David (Baiju Bawra, regizat de Stratford East).

Vedeta invitata in acest film este Ian McShane, indragit de public in timpul serialului BBC "Lovejoy", care se bucura acum de laudele criticilor, pe care i le-a adus rolul sau in filmul "Sexy Beast". Ian a acceptat rolul lui Frank, tatal lui Jay si al lui Dean, dupa ce a terminat de jucat rolul principal in muzicalul "The Witches of Eastwick", ceea ce i-a permis sa se integreze mai usor in atmosfera peliculei. In film mai apare si Rachel Shelley, vedeta din "Lagaan", succesul industriei de la Bollywood care a fost nominalizat la Oscar.

Preeya Kalidas, o indianca "extrem de britanica"



Nascuta in Nairobi, dar crescuta in Marea Britanie de la o varsta frageda, Preeya Kalidas (Geena) este o actrita in adevaratul sens al cuvantului; "inca de mica stiam ca asta vreau sa fac in viata", spune ea.
Crescuta in Twickenham, primul ei rol dramatic a fost cel al lui Jack, in piesa "Jack si vrejul de fasole", care a fost pusa in scena de scoala la care invata "Nimeni nu se gandise ca Jack ar fi putut fi interpretat de o fetita indiana", isi aminteste ea. La varsta de 9 ani, in timp ce se afla in America cu tatal ei, a inregistrat primul ei disc. Cei doi s-au oprit la un studio in Wisconsin, unde fetita a inregistrat piesa lui Whitney Houston, "I Wanna Dance with Somebody", ca un cadou pentru mama ei absenta. Mai tarziu, Preeya s-a alaturat celor de la Song Time, un grup dramatic local, apoi a fost admisa la Sylvia Young Theatre School, unde s-au antrenat si Emma Bunton de la Spice Girls, Denise van Outen si surorile Appleton de la All Saints.

Preeya s-a lansat ca actrita de productii cinematografice. La doar 17 ani, a fost distribuita in "Sari and Trainers" un scurtmetraj care a fost dezvoltat ulterior in filmul artistic "Bollywood Queen". Preeya se identifica cu personajul central al acestei pelicule, Geena, o pustoaica asiatica crescuta in estul Londrei "un spirit salbatic", care il paraseste pe Dillip, plictisitorul flacau cu care familia ei se hotaraste s-o cupleze, si fuge cu un tanar englez.

Inainte de a incepe filmarile la "Bollywood Queen", Preeya a obtinut un rol intr-un film regizat de Gurinder Chadha, "Bend It Like Beckham", povestea asiaticei nebune dupa fotbal, care este incurajata de celebrul fotbalist britanic. Toate acestea n-au reusit insa s-o multumeasca pe Preeya. "Sunt nerabdatoare, extrem de nerabdatoare, chiar", spune ea. Cel mai recent succes dramatic in care a putut fi vazuta Preeya este productia lui Andrew Lloyd Webber, "Bombay Dreams". In acest musical, personajul ei, Priya, este o regizoare de film, care preia proiectele tatalui sau, atunci cand acesta este ucis de catre mafioti - intriga este inspirata din viata reala, deoarece Bollywood-ul este amenintat de lumea interlopa. Printre indiciile subtile care trimit la intamplari reale, exista si o poveste de dragoste, deoarece Priya se indragosteste de Akaash (interpretat de Raza Jaffrey), un tanar care traieste intr-o mahala rau famata.

Chiar daca Preeya are o infatisare extrem de britanica, ea nu uita nici o clipa valorile indiene traditionale ale familiei in care a fost crescuta.
"Ma consider a fi un exponent al ambelor culturi", spune ea, "dar intregul meu trecut apartine Asiei. Niciodata nu voi neglija acest aspect". Pentru Preeya, viitorul este in Anglia. "Sunt putin cam lacoma. Vreau sa le fac pe toate in acelasi timp", rade ea. "Daca sunt ambitioasa? Pana in maduva oaselor. Nu se vede cu ochiul liber?"

James McAvoy, "noul Hugh Grant"

James McAvoy (Jay - Aka James) este nascut in 1979 in Glasgow, Scotia, absolvent al Royal Scottish Academy of Music and Drama si a fost descris drept "noul Hugh Grant". Date fiind rolurile important din filme precum "State of Play", celebrul thriller regizat de Paul Abbot, sau debutul regizoral al lui Stephen Fry, "Bright Young Things", este usor sa-ti dai seama de unde aceasta denumire. Conform spuselor lui James, "nu-mi vine sa cred cat de bine imi merg toate in clipa de fata, o parte din mine inca mai asteapta clipa in care toate acestea se vor dovedi a fi doar un vis". James a terminat de curand filmarile la "Early Doors", comedie scrisa de catre Craig Cash, iar in prezent lucreaza la "Shameless", cea mai noua drama semnata de Paul Abbot.

Regizorul Jeremy Wooding a absolvit cursurile de Dramaturgie si Limba Germana ale Universitatii din Manchester, pentru a se specializa ulterior in Film si Televiziune la Universitatea Middlesex, aprofundand studiul dramaturgiei si al documentarelor, al scenariului si al regiei. A lucrat mult timp in Germania, unde a predat engleza si dramaturgia, a condus o companie de teatru britanic, a produs si regizat videoclipuri si spoturi publicitare si a regizat numeroase drame si documentare pentru televiziunea germana. A mai produs si regizat reclame pentru diversi cantareti. S-a implicat si intr-o serie de filme documentare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod