Morții anului 2012. Șerban Ionescu s-a stins din viață după o boală chinuitoare

4 din 11

Ştefan Radof a murit la 77 de ani

Actorul a încetat din viaţă în dimineaţa zilei de 28 martie, la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Radof fusese internat în seara precedentă, la secţia de Terapie Intensivă, din cauza mai multor suferinţe cronice, iar câteva ore mai târziu a decedat. Actorul împlinise 77 de ani în 1 decembrie 2011.
Trupul neînsufleţit al lui Ştefan Radof a fost depus la Teatrul Nottara din Capitală, iar înmormântarea actorului a avut loc pe 30 martie.

Ştefan Radof a urmat cursurile Colegiului Naţional "Sfântul Sava", până la reforma din 1947, când, din motive politice, a fost exmatriculat şi s-a transferat la Şcoala Profesională Comercială. După un examen de diferenţă, a urmat şi a absolvit Şcoala Medie de Comerţ Exterior.
În martie 1953, el a fost arestat şi judecat de Tribunalul Militar Teritorial 2 şi condamnat la cinci ani de muncă silnică, sub acuzaţia de complot împotriva orânduirii de stat. Cu toate că a fost amnistiat, a avut domiciliu obligatoriu, precum şi interdicţii civile. În 1958, a fost admis la Institutul de Teatru, dar după trei săptămâni a fost exmatriculat, pentru ca, în 1960, să fie reprimit, graţie profesorilor Radu Beligan, Ion Cojar şi Costache Antoniu.

Ştefan Radof şi-a început cariera artistică la teatrul din Piatra-Neamţ, de unde, în toamna anului 1965, la îndemnul regizorului Cornel Todea, s-a prezentat la concursul organizat de Teatrul "C. I. Nottara" din Bucureşti, condus la acea vreme de Horia Lovinescu, concurs pe care l-a câştigat.

Actorul a desfăşurat şi o prolifică activitate de scriitor, a fost profesor şi politician. În 2004, Ştefan Radof a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Cavaler, de preşedintele Ion Iliescu, "în semn de apreciere pentru îndelungata şi fructuoasa activitate artistică, pentru dăruirea şi talentul puse în slujba artei spectacolului şi a teatrului românesc".

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod