Inna cântă în Doha, Qatar, la două săptămâni de la atentatele din Paris

Femeie musulmană cu Burka, o eşarfă care-i acoperă faţa


În lumea arabă, femeile nu sunt egale cu bărbaţii, sunt obligate să se îmbrace în haine largi, să-şi acopere părul. Nu au acces în toate locurile publice unde au acces bărbaţii şi nu au dreptul să divorţeze. Dar să vedem cum trăieşte cu adevărat o femeie din România care s-a stabilit în Doha, Qatar.

”Pe măsură ce trece timpul, încep să mă simt ca şi când aş fi aici dintotdeauna. Şi încă nu mi-am dat seama dacă e un lucru bun sau un lucru rău.

Cântecul meu de leagăn din fiecare seară este acum sunetul avioanelor (datorită locaţiei apartamentului, în apropierea terminalului “sosiri”),  rugăciunile de la moschee au devenit ceva firesc, trezirea propriu-zisă de dimineaţă este trecerea de la temperatura din apartament la cea de afară (diferenţa de cel puţin 10 grade Celsius).
Iar pe măsură ce se mai duce o zi, mai descopăr ceva interesant şi impresionant. Între timp am prins mai mult <curaj> şi am început să merg singură la cumpărături, Qatarul fiind una din ţările musulmane care nu interzice ca o femeie să iasă singură din casă.
Deşi Coranul declara egalitate între bărbaţi şi femei (“în termeni de demnitate umană”), să nu uităm că există Shari’a, legea islamică păstrată, ce defineşte obligaţii şi drepturi diferite la femei, care evident, sunt practicate şi interpretate diferit de la o ţară la altă.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod