Hollywood: Jamie Foxx, de la copil abandonat la actor de Oscar

Rolul din "Django Unchained" nu i-a adus anul acesta o nominalizare la Premiile Oscar, însă Jamie Foxx se poate lăuda cu numeroase premii, o carieră de succes atât în actorie, cât şi în muzică. Un Oscar şi Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rolul din "Ray" în anul 2005, nominalizări la Oscar şi Globul de Aur pentru "Cel mai bun actor în rol secundar" pentru "Collateral" sunt doar câteva dintre aprecierile pe care le-a strâns actorul în vârstă de 45 de ani de-a lungul carierei sale.

Filmul care i-a adus Oscarul redă povestea legendei americane care a fost Ray Charles.

Povestea este adusă pe marile ecrane după 15 ani de cercetări făcute de regizorul şi producătorul Taylor Hackford.

Înainte de "Ray", "Dreamgirls", "Regatul" sau "Soloist", filmele care i-au celebritatea, viaţa actorului de culoare nu a fost una uşoară. Jamie Foxx, pe numele său real Eric Marlon Bishop, s-a născut în orăşelul Terrell din Statul Texas. La doar şase luni a fost abandonat de părinţii naturali şi adoptat de Estelle şi Mark Talley. Familia adoptivă i-a oferit o educaţie foarte strictă, şcoala urcând pe primul plan pentru tânărul Jamie Foxx.

La vârsta de 5 ani, a început lecţiile de pian din dorinţa bunicii sale, iar în adolescenţă a lucrat ca pianist şi şef de cor la biserica baptistă din Terrell. După încheierea liceului, Jamie a primit o bursă Universitatea din Statele Unite, unde a studiat muzica clasică.

Şi-a început cariera cu apariţii în spectacole de stand-up comedy, moment în care şi-a schimbat numele în Jamie Foxx. Primul rol l-a primit în 1991 în sitcomul "In Living Color", iar în 1992 a jucat în sitcomul "The Jamie Foxx Show". Actorul a mai roluri în filme de succes precum "Dreamgirls", "Regatul", musicalul "Soloist", bazat pe povestea adevărată a unui geniu muzical, Nathaniel Ayers, care s-a îmbolnăvit de schizofrenie şi a ajuns să cânte pe străzi.

În 2005, Jamie Foxx a căştigat premiul Oscar pentru rolul din filmul biografic "Ray", unde l-a interpretat pe celebrul cântăreţ Ray Charles.

Pe lângă succesul de care se bucură ca şi actor, Jamie Foxx se poate lăuda şi cu o carieră muzicală, având patru albume muzicale: Peep This (1994), Unpredictable (2005), Intuition (2008), Best Night of My Life (2010). Vedeta a declarat că inspiraţia sa muzicală provine din frustrările legate de femei. "În cadrul show-ului meu radio aud de aceste femei frumoase care vorbesc despre cum bărbaţii cu bani nu înseamnă totul.
Dacă un tip nu are însă bani, nici asta nu e bine. Ce îşi doresc femeile? De aici am plecat şi am creat povestea fiecărui cântec
", a declarat actorul.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod