Din lumea larga... traditii inedite de Craciun

Mexic: "Feliz Navidad!"

Poporul mexican incepe sarbatorirea Craciunului pe data de 16 decembrie. Traditia se numeste "Posada", reediteaza calatoria lui Iosif si a Mariei din Nazareth spre Bethleem si incepe in fiecare zi numai dupa lasarea intunericului, fiind condusa de doi copii. Acestia poarta un aranjament decorativ care ii reprezinta pe Maria si Iosif.

Copiii sunt urmati de alti membrii ai procesiunii, care au lumanari aprinse si canta "Litania Fecioarei Maria", pe masura ce se apropie de locuinta care a fost aleasa pentru inceperea procesiunii. Aici, ei cer proprietarilor sa o gazduiasca pe Maria, care asteapta un copil.
Locatarii, auzind despre ce este vorba, accepta cu bucurie, si cu totii intoneaza la unison rugaciuni si "Ave Maria".

Acum este momentul "Pinata", prin care se exprima bucuria aparitiei Mantuitorului. "Pinata" este de fapt un recipient din ceramica sau hartie, decorat si plin cu dulciuri si jucarii. Adesea, are forma unui magarus. Copiii sunt legati la ochi pe rand si li se cere sa rupa Pinata cu un bat. De obicei sunt necesare mai multe incercari dar, cand se intampla acest lucru, din recipient se revarsa bunatatile si jucariile, spre bucuria celor mici.

La miezul noptii de Ajun, nasterea lui Iisus este sarbatorita cu focuri de artificii si sunet vesel de clopotei.
Bisericile devin neincapatoare pentru credinciosii care vin sa se roage si sa aduca multumire Divinitatii. Dupa aceasta, se intorc acasa, unde savureaza o cina delicioasa, cu mancaruri mexicane. Multi dintre mexicani au adoptat si traditia americana, impodobind bradul si asteptandu-l pe Mos Craciun.

Germania: "Froehliche Weihnachten!"

In Germania, potrivit legendei, in ziua de Craciun apele raurilor se transforma in vin, animalele prind glas si isi vorbesc, copacii sunt plini de fructe, muntii "se deschid" si lasa la vedere comorile pe care le ascund, iar clopotele bisericilor pot fi auzite chiar si de pe mare.
Bineinteles, numai acei oameni cu adevarat curati la suflet pot simti cu adevarat magia Craciunului. Sarbatorirea Craciunului incepe pe 6 decembrie, de Sfantul Nicolae - cand copiii primesc daruri in ghetute, asa cum se intampla in multe tari europene.

Ziua de 21 decembrie, considerata cea mai scurta din tot anul, este ziua Sfantului Thomas. In anumite regiuni, cel care se trezeste mai tarziu sau intarzie la birou in aceasta zi primeste porecla de "Thomas Magarul" si i se daruieste un magarus din carton.

Interesant este faptul ca, potrivit legendei, traditia pomului de Craciun a aparut in Germania. Pentru copii, este cu atat mai emotionant cu cat ei nu au voie sa il vada pana in seara de Ajun, cand totul este gata.
In timp ce tatal ii tine ocupati in alta camera, mama se ocupa de impodobirea pomului - cu jucarii, bomboane, nuci poleite, mere, ingerasi, lumanari sau lumini electrice. Cadourile sunt asezate sub brad si, cand totul este gata, copiii sunt chemati in camera, sunandu-se un clopotel. Toata familia canta colinde, se citesc povesti de Craciun si se deschid toate cadourile.

 
Un articol de Greta Harja

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod