Ultrasunetele pot trata fracturile

14 Octombrie 2011
Facebook Twitter Comenteaza
Ultrasunetele pot trata fracturile

O tehnologie cu ultrasunete pusă la punct de o echipă de medici din oraşul scoţian Glasgow în anii 1950 s-a dovedit foarte eficace în scurtarea timpului mediu de vindecare a oaselor fracturate, cu peste o treime, scrie Mediafax.

Tehnologia cu ultrasunete a fost concepută iniţial pentru scanarea corpului, în vederea depistării unor afecţiuni, informează bbc.co.uk.

Tehnologia a fost utilizată de medicul ortoped Angus MacLean pentru a trata fracturile suferite de mai mulţi pacienţi, la Royal Infirmary din Glasgow.

Tehnica scurtează timpul de recuperare a pacienţilor cu peste 33%.

"Este un tratament simplu, nedureros, pe care îl putem oferi', a spus MacLean, care a explicat că, în timpul aplicării acestei proceduri - care este una dintre cele mai comune proceduri medicale din lume -, celulele osoase vibrează, stimulând vindecarea şi regenerarea osului.

Cercetătorii cred că ultrasunetele încurajează celulele să elimine bacteriile, stimulează producţia de celule osoase şi maturizarea acestora.

În anii 1950, o echipă de specialişti de la Western Infirmary din Glasgow, coordonată de profesorul Ian Donald, a obţinut primele imagini ale corpului omenesc utilizând o tehnologie creată pe baza celei a sonarului. Tehnologia este similară ecografului cu ultrasunete folosit pentru femeile însărcinate, diferenţele constând în frecvenţă.

Însă abia 50 de ani mai târziu tehnologia s-a dovedit a fi benefică pentru regenerarea oaselor.

În schimb, pentru moment, din cauza costurilor mari - aproximativ 1.000 de lire sterline per pacient -, tehnologia este folosită doar în cazul fracturilor complexe.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod