Scrisoare deschisa pentru "salvarea" Festivalului National de Teatru

22 Aprilie 2009
Facebook Twitter Comenteaza
Scrisoare deschisa pentru

Anuntul public facut de Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului Cultural National in data de 14 aprilie cu privire la bugetul acestui minister pentru 2009 e de natura sa trezeasca ingrijorarea intregului sector cultural si sa genereze un protest similar cu acela din educatie.

Din acest buget reiese ca domeniul cel mai afectat este acela al proiectelor culturale, bugetele tuturor evenimentelor culturale aflate pe lista de prioritati nationale a ministerului fiind drastic diminuate.

Intr-una dintre cele mai proaste situatii se afla Festivalul National de Teatru, manifestare reprezentativa pentru miscarea teatrala romaneasca, cu o traditie neintrerupta de 18 ani, care a primit in acest an un buget mai mic cu 78 % fata de anul trecut.
Reprezentantii UNITER, producatorul evenimentului - Cristina Modreanu, director artistic al FNT si Aura Corbeanu, director executiv, - au anuntat ca ne aflam in pragul ruperii unei traditii de 18 ani fiindca bugetul alocat este cu totul insuficient pentru organizarea festivalului. Nu trebuie uitat ca teatrul este o arta vie, care presupune intalnirea directa – adica deplasari de oameni si decoruri, adaptari tehnice, promovare.

Dat fiind ca toate celelalte proiecte culturale din tara care se bazau pe sprijinul ministerului (in afara Festivalului Enescu) sunt grav afectate de reducerile de buget, ne vedem datori, ca reprezentanti ai lumii culturale si ai societatii civile sa cerem public Guvernului Romaniei, reprezentantilor nostri din Parlament sa repuna in discutie bugetul culturii si sa cheme la masa de dialog reprezentantii evenimentelor afectate pentru a gasi impreuna calea cea mai buna de salvare a culturii vii, singura de natura sa promoveze autentic si consistent imaginea tarii noastre in context european si mondial.

Sprijinim, totodata demersul ministrului Culturii, Cultelor si Patrimoniului Cultural National, Theodor Paleologu, de a repune in dezbatere publica modul de utilizare a fondurilor alocate, in vederea salvarii unor proiecte esentiale pentru patrimoniul cultural al Romaniei.

Chiar si in vremuri de criza, cultura trebuie sa ramana o prioritate nationala, impreuna cu educatia, amandoua reprezentand investitii pe termen lung, absolut vitale pentru un stat modern, european.
O gandire pe termen scurt ne face tuturor un rau imens.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod