Pilates - recomandari pentru un incepator

Inventat la inceputul secolului XX de catre Joseph Pilates, acest sport a fost rapid adoptat de intreaga lume, fiind printre putinele care se concentreaza atat pe corp, cat si pe minte.

Pilates are nenumarate beneficii printre care tonifierea si definirea muschilor, definirea in profunzime a muschilor abdominali, reducerea stresului si a tensiunii sau imbunatatirea articulatiilor, a circulatiei sangelui si a coordonarii neuromusculare. Efectuate gresit, insa, exercitiile pot avea efecte nedorite.

Helen Coulon, instructor international de Pilates si consultant spa&wellness, ne povesteste care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stim despre Pilates pentru a ne bucura de o experienta extraodinara.

Helen Coulon are peste 35 de ani de experienta in domeniu, inaugurand si administrand spa-uri din cadrul celor mai mari lanturi hoteliere din lume precum Hyatt, Starwood sau Marriott. In prezent, Helen este consultant al centrului Shiseido SPA at Stejarii Country Club, situat in inima padurii Baneasa.

Cand vine vorba despre Pilates, Helen mentioneaza ca frecventa pentru aceste clase trebuie sa fie de 2-3 ori pe saptamana, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Pilates este o forma de exercitiu cu invatare permanenta.
 
Pentru un incepator, primii trei pasi sunt esentiali si trebuie invatati extrem de bine: executarea corecta a miscarilor, constientizarea grupelor de muschi care sunt activate de fiecare miscare in parte si, nu in ultimul rand, respiratia corecta. Initierea in Pilates incepe cu o clasa privata alaturi de un instructor, care evalueaza starea de sanatate si stabileste niste obiective ale programului. Urmeaza primele exercitii, testarea rezistentei fizice si conturarea unui program adaptat nevoilor cursantului. Acesta poate alege apoi tot sedinte private sau grupuri mici (de pana la 4 cursanti), astfel incat programul stabilit initial sa fie respectat.



O sesiune de Pilates dureaza in jur de 60 de minute, timp in care cursantul este ghidat in permanenta, monitorizat si asistat pentru a inregistra progrese.

In functie de evolutia sa, instructorul ii poate recomanda trecerea la cursurile Pilates Mat sau Pilates Reformer.

Ar fi ideal ca exercitiile de pilates sa fie continuate acasa. Instructorul poate dezvolta un program simplu de exercitii pe care le poate face acasa ori in timp ce calatoreste, folosind benzi elastice, de exemplu.

Pilates inseamna o serie de exercitii care antreneaza intregul corp. Orice alt program de antrenament completeaza exercitiile de Pilates si se poate practica mai usor datorita beneficiilor acestuia. Printre beneficii se numara diminuarea durerilor de picioare si antrenarea si stretching-ul muschilor de dimensiune mica.

In ceea ce priveste tipurile de exercitii, Pilates se imparte in doua categorii: Pilates Mat si Pilates Reformer.

Pentru o experienta placuta, o clasa de Pilates Mat nu trebuie sa aiba mai mult de 8 cursanti pentru ca instructorul sa poata acorda atentia necesara fiecaruia.
In timpul cursului, fiecare participant invata principiile de baza din Pilates, stand pe saltea la orizontala sau la verticala. In Pilates, exercitiile folosesc propria noastra greutate; acestea trebuie sa evolueze ca grad de dificultate, pe masura ce cresc nivelurile de constientizare, rezistenta, flexibilitate, coordonare.  

Pilates Reformer este cel mai cunoscut echipament pentru aceasta activitate. Arata ca un pat flexibil pe care poti face stretching fara teama ca iti poti rani articulatiile. Pentru a participa la o ora de reformer Pilates, cursantul trebuie sa aiba la activ cel putin 5 sedinte de Pilates sustinute de un instructor specializat sau sa fi participat la un curs introductiv de reformer Pilates. Orice doritor trebuie sa cunoasca denumirile exercitiilor, dar si cum sa manevreze singur aparatul.
O clasa de reformer pilates nu ar trebui sa reuneasca mai mult de 5 participanti, plus instructorul specializat. Aceasta clasa este destinata, in special, celor care se antreneaza constant.

Pentru mai multe informatii despre Shiseido SPA, va invitam sa accesati site-ul www.stejariispa.ro.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod