Misterul zâmbetului Mona Lisei a fost descifrat: Trucul lui Leonardo da Vinci

Cercetătorii au descoperit că "La Bella Principessa", pictată de Leonardo da Vinci înainte de a finaliza Mona Lisa, foloseşte un truc pentru a înşela atenţia privitorului


Atunci când este privită direct, linia gurii femeii din pictură este orientată în jos. Dar, întrucât ochii privitorului se îndreaptă apoi imediat în alte direcţii, pentru a examina şi alte trăsături ale portretului, colţurile gurii acesteia par că urmează o linie ascendentă, creând astfel un zâmbet ce poate fi observat doar indirect, din lateral, la fel ca în cazul Mona Lisei, relatează ziarul menţionat de Mediafax.

Tehnica se numeşte "sfumato" şi poate fi observată atât în portretul "Mona Lisa", cât şi în "La Bella Principessa".

Deşi tehnica a fost utilizată şi de alţi artişti renascentişti, niciunul nu a atins nivelul de măiestrie al lui Leonardo da Vinci, afirmă autorii studiului, publicat în revista Vision Research.

Specialiştii în artă renascentistă sunt de părere că "La Bella Principessa" o reprezintă pe Bianca Sforza, fiica lui Ludovico Sforza, ducele Milanului, pictată la vârstă de 13 ani şi care urma să se căsătorească cu comandantul armatei ducale.

Bianca Sforza a murit însă la doar câteva luni după căsătorie, probabil din cauza unei sarcini ectopice.


Foto: AFP/Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod