Ioan T.Morar - “Să aplauzi pilotul care şi-a făcut datoria, este ca şi când vii cu taxiul şi când ai ajuns, aplauzi şoferul de taxi”

Emisiunea Bonton, difuzată duminică, 10 noiembrie, de la ora 17.30, prezintă în cadrul rubricii “Cu respect”, un interviu în exclusivitate cu scriitorul, jurnalistul, diplomatul şi activistul civic român, Ioan T. Morar.
Jurnalistul, implicat permanent în ceea ce înseamnă reguli de bune maniere, vorbeşte despre educaţia primită în cei 7 ani de-acasă, petrecuţi chiar acasă, lângă părinţii lui. Acesta a avut parte de o  “educaţie de bun-simţ, de oameni simpli, temători de Dumnezeu, a fost o educaţie în spiritul credinţei, în spiritul respectării poruncilor, celor 10 porunci, în spiritul respectului pentru aproapele tău, aşa încât am ajuns în viaţa cea mare, mai târziu, aproape nepregătit.
Pentru că pentru prima dată am constatat că oamenii nu sunt exact atât de buni precum mi-au spus părinţii mei.”

Ioan T.Morar recunoaşte că sunt multe minusuri în ţara noastră, însă o mare problemă, care îl deranjează de mult timp, o reprezintă primul contact al unui turist străin, cu ţara noastră, pe aeroportul din Bucureşti. “Mâncatul de seminţe mi se pare o chestie... Am văzut la Aeroportul Otopeni. Acum nu mai există, dar acum un an, un an şi jumătate am văzut prima reclamă pe care o vedeai intrând în România, chiar pe jos, reclamă la seminţe de floarea-soarelui.
E un lucru foarte mic. E adevărat că asta nu ne face viaţa mai frumoasă sau mai bogată sau mai urâtă. Dar pe mine mă deranjează.”


Educaţia primită de români dă dovadă de lacune şi la zborul propriu-zis cu avionul. “E un obicei care mă deranjează: aplaudatul în avion. Mie mi se pare un lucru care depăşeşte politeţea. Să aplauzi pilotul care şi-a făcut datoria, este ca şi când vii cu taxiul şi când ai ajuns, aplauzi şoferul de taxi. Mi se pare un surplus, o hiperpoliteţe care nu-şi are locul în avion.


Mai multe detalii, sfaturi de bune maniere şi interviul complet, puteţi urmări duminică, 10 noiembrie, de la ora 17.30 pe Digi24, în cadrul emisiunii Bonton, prezentată de Dana Gonţ.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod