Festivalul NexT incepe in forta

Facebook Twitter Comenteaza
Festivalul NexT incepe in forta

Dupa Gala de deschidere de luni, 7 aprilie, care va avea loc la ora 18.30, Festivalul International de Scurt si Mediu-Metraj NexT debuteaza cu primele doua calupuri ale sectiunii "Si ei au fost NexT Generation", in care regizori consacrati ai filmului si televiziunii din Romania isi prezinta scurt-metrajele si povestesc despre ele in sesiuni de intrebari si raspunsuri cu spectatorii din sala.

De la 19.30, regizorii Titus Muntean ("Pro Patria", 1993), Radu Dragomir ("Sambata Seara", 1996) si Tudor Giurgiu ("Singur(?) pe lume", 1995, si "Popcorn Story", 2001) se prezinta in fata publicului in calitate de NexT generation.
La ora 21.00, Alexandru Maftei ("In fiecare zi e noapte", 1991) si Radu Muntean ("Ea", 1994, si "Tragica poveste de dragoste a celor doi", 1996), isi vor privi, alaturi de spectatorii de la Eforie, filmele din studentie.

Proiectiile din competitia festivalului incep marti seara, 8 aprilie, de la 18.30, cu primele sapte dintre cele 30 de scurt-metraje de top alese de directorul artistic Andrei Gorzo. Calupul incepe si se termina cu doua dintre cele mai fermecatoare filme din selectie: animatiile "Liebeskrank" / "Bolnavi din dragoste" (Slovenia-Germania, 2007) si "Madame Tutli-Putli" (Canada, 2007), dar contine si scurt-metraje psihologice, precum "Auf der Strecke" / "Intre statii" (Elvetia, 2007) si "Tommy" (Norvegia, 2007) sau parabole la adresa societatii contemporane: bizarul "Kull!" / "Leapsa!" (Suedia, 2007).

Cel mai asteptat film al grupajului este insa, indiscutabil, "Madame Tutli Putli", filmul canadian nominalizat la Oscarul pentru scurt-metraj de animatie in 2008, castigator al "Semaine de la Critique" la Cannes, anul trecut, povestea delicata a unei calatorii prin lumea plina de tenebre a trenului de noapte.
La fel ca anul trecut, toate proiectiile din competitia NexT vor fi urmate de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu realizatorii filmelor prezentate.

Marti va avea loc si prima serie de proiectii din cadrul sectiunii omagiale a festivalului care prezinta filme realizate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu. De la ora 13.30, ne vom lasa din nou atrasi in cinema-ul spectaculos al lui Cristian, sonorizat cu multa finete de Andrei. Arhi-premiatele sale scurt-metraje din facultate, "Mihai si Cristina" si "Poveste la Scara C", mediu-metrajul selectionat in sectiunea "Semaine de la Critique" a Festivalului de la Cannes, care l-a transformat intr-unul dintre regizorii preferati ai tinerilor din Romania, "Marilena de la P7", dar si mai putin cunoscutul documentar "Kitschitoarele".

Intrarea la toate proiectiile si seminariile NexT este libera.
Informatii detaliate legate de filmele, programul si specificul evenimentelor din competitie se pot gasi pe site-ul oficial al Festivalului.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod