Răzvan Exarhu, noul jurat MasterChef: „Mă consider mentor, înainte de orice"

MasterChef, cel mai urmărit show culinar din România, va aduce în noul sezon o nouă formulă a juriului, gândită special pentru a le oferi o experiență completă asupra a ceea ce înseamnă bucătăria. Răzvan Exarhu, Samuel Le Torriellec și Liviu Popescu sunt jurații MasterChef care vor da savoare competiției în noul sezon. Competențele celor trei sunt complementare, oferindu-le atât concurenților, cât și telespectatorilor, o imagine de ansamblu asupra domeniului culinar.

Fiecare dintre cei trei vine cu acel ceva în plus pentru a ajuta concurenții să evolueze din punct de vedere tehnic, să se perfecționeze și să ajungă să cunoască cât mai mult din tainele bucătăriei – de la materia primă, la preparat, totul prin prisma standardelor foarte înalte din bucătăria MasterChef.

Răzvan Exarhu este o personalitate cu o carieră impresionantă în radio și televiziune, care a decis să își transforme pasiunea arzătoare pentru gătit în profesie. Răzvan a avut un bistro unde și-a pus în practică ideile culinare și a colaborat cu restaurante de renume din București, punându-și amprenta asupra calității și creativității culinare. Răzvan este exigent și creativ, iar așteptările sale pentru o farfurie demnă de MasterChef tind către perfecțiune.

Fiind om de media, cu o vasta experienta in acest domeniu, spune-mi te rog cum ai dezvoltat pasiunea pentru gatit?

A inceput din copilarie, cred, pentru ca nu am facut mofturi.

In plus, eram curios sa gust, puteam sa fac si comparatii intre stilurile de gatit ale gazdelor, aveam preferinte, eram si un pic exigent si puteam sa explic ce imi place si ce nu. Am gatit pentru supravietuire in studentie si apoi a inceput sa ma preocupe subiectul. Sa spunem ca pasiunea pentru gusturi a fost o constanta in viata mea. Sa ajung bucatar a fost, insa, o mare surpriza pentru mine.

Cum se impaca media cu bucataria? Cele doua zone de interes au ceva in comun, si daca da, ce anume?
Desigur. Au in comun cel mai important lucru, oamenii. Esti in slujba lor. Iar daca nu o faci cu placere, daca nu iti plac oamenii sau nu iti pasa ce simt, daca te gandesti doar la tine sau lucrezi mecanic, si bucataria si media devin un soi de iad pavat cu ipocrizie si multa frustrare, suferinta. In plus, trebuie sa ii intelegi pe cei carora te adresezi, sa comunici, sa primesti feedback, e un dialog. Iar experienta de interactiune din media si advertising m-au ajutat foarte mult aici.



Presupun ca ai avut nevoie de multa tarie de carater, pentru a iesi din ‘zona de confort’ si de a aborda un nou domeniu, atat de diferit de ceea ce faceai tu inainte.

Cat de grea a fost trecerea de la un domeniu la altul?
Mi se pare la indemana sa gatesc, desi nu sunt un fast-learner. Dar trecerea a fost dura, cu atat mai mult cu cat nu a fost programata. Obisnuiam sa spun ca am intrat in bucatarie pe usa pe care scrie: hard-way. Acum cred ca nu exista alta cale, daca vrei sa evoluezi. Asta inseamna multa rabdare, multa atentie, picioare si spate puternic, pentru ca e cam mult de alergat, si cel putin 12 ore de lucru pe zi. In rest, e simplu. Trebuie doar sa studiezi continuu.

In acest moment al vietii tale, cum se defineste Razvan Exarhu? Ce fel de om este el, in si in afara bucatariei?

E un om care a primit si a inteles foarte multe lectii - si placute si nu prea. E mai dispus ca oricand sa invete, sa asculte, sa cerceteze cu mai multa rabdare si intelegere ce se intampla in jurul lui. E mai empatic si intuitiv, si-a pastrat umorul, pe care l-a folosit intens in momente grele, si a inteles ca nu e nevoie de foarte multe lucruri ca sa fie fericit.
Sunt multumit de acest Razvan Exarhu, ca sa zic asa.

Esti unul dintre noii jurati MasterChef – ce inseamna aceasta experienta pentru tine?
E o voluta interesanta a vietii, sa revin in media (la care ma gandeam tot mai putin) datorita noii mele pasiuni si meserii, pentru ca asta am devenit: bucatar. Imi place formatul si imi place si postura de mentor pe care o implica prezenta in juriu. Posibil ca publicul si concurentii sa ma perceapa ca pe un satrap. Eu cred ca rolul meu este sa ii fac pe cei inscrisi in concurs sa evolueze, sa descopere ca pot fi in stare sa produca lucruri de care nu se stiau sau se credeau capabili. De-asta ma consider mentor, inainte de orice. Si imi place o vorba a lui Hamlet: "I must be cruel only to be kind."



Cum ti se par concurentii din noul sezon MasterChef? L-ai regasit pe Razvan Exarhu, in vreunul dintre ei?

Mi-a placut sa simt la concurentii din noul sezon MasterChef, si sunt convins ca nu ma insel, ca nu premiul i-a manat in lupta, ca nu banii i-au pus in miscare.

Sunt oameni foarte diferiti ca structura si educatie, unii au in viata reala cariere si meserii fara raport cu bucataria, altii isi cauta drumul. Cred ca au vrut sa isi dovedeasca lor si celor dragi ca sunt sau pot fi mult mai buni decat credeau. E un parcurs care te solicita intens, atat fizic, cat si psihic. Iti trebuiesc multe alte calitati pe langa priceperea la gatit ca sa devii MasterChef. Si aceasta aventura imi aduce aminte inevitabil de ce mi s-a intamplat mie, de ucenicia mea in bucatarie, de pasiunea pentru gastronomie si admir efortul, curajul, tenacitatea si talentul lor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod