Orice e posibil in "Imperiul magic al domnului Magorium"

Cadou de Mos Nicolae, filmul "Imperiul Magic al Domnului Magorium" este o adevarata incantare pentru copiii de pretutindeni, fie ei mari sau mici. Universul uimitor al unui magazin de jucarii fermecat, surprize si intamplari inedite, toate se impletesc in aceasta poveste spusa cu mult suflet.

Molly Mahoney (Natalie Portman) este directoarea tanara si lipsita de incredere in propria persoana a Imperiului Magic al Domnului Magorium, cel mai ciudat, fantastic si minunat magazin de jucarii din intreaga lume. Insa cand domnul Magorium (Dustin Hoffman), proprietarul excentric in varsta de 243 de ani, ii ofera magazinul lui Mahoney, totul se schimba - tristetea si intunericul iau locul veseliei permanente din remarcabilul Imperiu. Practic, magazinul intra intr-un neobisnuit acces de furie, din cauza mortii anuntate a proprietarului sau...

Pentru a-si pune toata afacerea la punct, Magorium angajeaza un contabil, un personaj sceptic si "fara stralucire", pe nume Henry (Jason Bateman). Candva plin de culori vii, magazinul trece acum printr-o serie de schimbari dubioase. Frumoasele jucarii sunt inca acolo, dar au devenit gri si tacute - si numai Mahoney si Henry le-ar putea readuce la viata daca, cu ajutorul unui pusti de 9 ani foarte agil (Zach Mills), pot gasi sursa magiei in ei insisi.

Filmul are parte de o distributie de exceptie: Natalie Portman, actrita nominalizata la Premiile Oscar si castigatoarea unui Glob de Aur, Dustin Hoffman, dublu castigator la Oscar, precum si castigatorul unui Glob de Aur, Jason Bateman. Alaturi de ei, il intalnim si pe tanarul in varsta de 10 ani, Zach Mills ("Santa Claus 3", "Hollywoodland").

Despre Portman se stie ca poate intra cu usurinta in pielea unui personaj ingenuu si altruist. Sa nu mai spunem de faptul ca are un zambet minunat, pe care ar trebui sa ni-l arate mai des - aproape ca uitasem cat de frumos stie sa zambeasca. Rolul pare sa o fi incantat foarte mult pe actrita, iar acest lucru se vede din interpretarea ei foarte sincera. La fel putem spune si despre Hoffman, care arata inca o data ce inseamna sa pui suflet in tot ceea ce faci.

Actorul este excelent in rolul sau de patron excentric al unui magazin de jucarii, "avid purtator de pantofi". Hoffman este unul dintre putinele staruri care stiu sa abordeze un asemenea rol cu inima deschisa si cu o sclipire strengareasca in privire. Iar ecranul si relatia care se creeaza intre personaje nu minte in acest sens...

Contabilul nu este nici el un personaj negativ, desi, initial, pare cel mai "searbad" dintre toti. Filmul mizeaza pe aspectul uman si acest lucru ii reuseste de minune. Pana acum, nimeni nu i-a oferit lui Henry posibilitatea de a "lucra" cu magie... reala. Astfel, nu e de mirare ca reactia sa nu este cea dorita si ca, la inceput, pare extrem de rigid in gandire si chiar indiferent la lucrurile din jur.

"Imperiul Magic al Domnului Magorium" este filmul perfect pentru intreaga familie, cu atat mai mult in prag de sarbatori de iarna. Chiar daca intreaga pelicula vorbeste despre acceptarea mortii domnului Magorium ("plecare", asa cum ii place acestuia sa spuna, un cuvant mai putin dur...), filmul are farmec si un parfum aparte, reusind sa transmita un mesaj optimist.

Desi nici macar magazinul lui Magorium, un adevarat personaj al filmului, nu vrea sa accepte disparitia proprietarului sau, moartea este unul dintre lucrurile inevitabile ale... vietii. La fel cum sunt si finantele si taxele... Aparitia contabilului in lumea feerica si plina de jocuri a lui Magorium destabilizaeza felul in care s-a desfasurat viata acestuia pana acum.

Intregul film incearca sa aduca logica fanteziei - introducerea unor lucruri atat de practice si... pamantene, cum ar fi taxele, asigurarile, politele si alte mici "nimicuri" functionaresti transforma povestea fantastica pentru copii intr-o istorie comica (si) pentru cei mari. Contabilul care incearca sa ia in evidenta clientii imaginari ai lui Magorium si patronul care se plange de legile naturale ("Legea gravitatiei incepe sa se aplice!") sau de faptul ca metaforele pot deveni reale fac dovada unui umor inteligent si a unei comedii de buna calitate.

Efectele speciale sunt cu adevarat realiste si nu frizeaza imposibilul. Toate jucariile care prind viata par practice, chiar si cele create pe calculator. Totul urmareste sa incante ochiul intr-un mod subtil.

Replicile lui Magorium sunt "ascutite" si suficient de scurte incat sa ii provoace pe parinti, iar copiii vor sti sa ia din acest personaj exact ce au nevoie. Totul este explicat cat se poate de simplu si pe gustul tuturor. Pana si genericele aduc explicatii logice pentru rolul sau functia indeplinita de fiecare membru al echipei de filmare. Iar poantele de pe parcursul filmului il fac cu atat mai adorabil.

Desi pelicula vorbeste despre disparitia cuiva drag, regizorul si scenaristul Zach Helm aduce aceasta problema in discutie cu atat de multa simplitate si optimism, incat singurul sentiment care ramane in urma este bucuria unei vieti traite la maximum. De fapt, acesta este si mesajul: ai incredere in tine si traieste frumos si din plin, pentru ca viata este "o ocazie".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod