Atentie! Incepe marea dezghetare!

O premiera mult asteptata in Romania, care va avea loc in data de 31 martie... "Epoca de Gheata 2 - Dezghetul" ("Ice Age 2") ii va incanta atat pe copii, cat si pe parintii acestora. Cu totii am fost fascinati de aventurile celor trei prieteni buni din "Ice Age", al carui sequel vom avea marea bucurie sa il vedem saptamana viitoare pe marile ecrane. Ca sa nu mai spunem de celebrele aventuri ale micutului Scrat, vesnic disperat, temandu-se ca ii va fura cineva pretioasa ghinda... Ei bine, "Ice Age 2" nu dezamageste! Aceeasi camaraderie intre cei trei prieteni, patanii noi pe care le traiesc impreuna, noi modalitati ale lui Scrat de a-si ascunde comoara, plus o seama de noi prieteni care se adauga excelentului film de animatie de la 20th Century Fox.

Cei patru prieteni din "Epoca de Gheata" - Manny, mamutul cel lanos, Sid lenesul, Diego, tigrul cu dintii extrem de ascutiti, si preistorica veverita/sobolan Scrat - isi continua aventurile intr-o lume devenita mai putin ostila, datorita dezghetului. In noul film, al regizorului Carlos Saldanha si al creatorilor "Ice Age" si "Robots", castigatori ai premiului Oscar, in Epoca de Gheata nu mai exista... gheata, iar animalele se bucura si se rasfata in paradisul vegetal care a devenit noua lor lume.

Manny se gandeste ca ar fi timpul sa-si intemeieze o familie, numai ca nimeni n-a mai vazut un alt mamut de foarte multa vreme. Manny ajunge sa creada ca este ultimul mamut in viata, pana cand o intalneste pe Ellie, unica femela mamut de pe pamant. Singura problema este ca nu se pot suferi unul pe celalalt, iar Ellie, cumva, crede ca este oposum!...

Manny, Sid si Diego descopera ca incalzirea climei si dezghetul care a urmat ridica o problema serioasa: apele dezlantuite ameninta sa inunde intreaga vale. Singura lor cale de salvare este de a ajunge la celalalt capat al vaii. Prin urmare, cei trei prieteni pornesc in aventura, impreuna cu Ellie, Crash si Eddie, doi noi amici oposumi, niste creaturi guralive si puse in permanenta pe sotii. In paralel, filmul prezinta peripetiile lui Scrat, care aici are un rol mai important decat in cel precedent.

Note de productie

Imediat dupa lansarea filmului "Ice Age" ("Epoca de Gheata") in 2002, atat publicul, cat si criticii au avut o reactie pozitiva. Toti au indragit cele patru personaje inedite si peripetiile prin care trec. "Succesul filmului s-a datorat in primul rand faptului ca publicul a indragit personajele.", spune producatorul executiv Christopher Meledandri. De asemenea, el se datoreaza actorilor care au dat voce personajelor - Ray Romano (Manny), John Leguizamo (Sid) si Denis Leary (Diego) - extrem de populari in randul tuturor categoriilor de varsta. Noile personaje aparute in "Ice Age 2" sunt aduse la viata de vocile mai multor celebritati, printre care Queen Latifah, nominalizata la Premiile Academiei de Film (Ellie, femela mamut), Seann William Scott (Crash, unul dintre oposumi), Josh Peck (Eddie, fratele lui Crash), Will Arnett (vulturul), Jay Leno (Fast Tony).

Acest sequel are tot ceea ce ai iubit in primul film "Ice Age", dar cu un plus de comedie, actiune si efecte speciale de exceptie. Prietenia incontestabila a celor trei supravietuieste celor mai incredibile intamplari, acestora alaturandu-se o serie de noi personaje simpatice care le fac viata si mai frumoasa. Sid ramane acelasi zapacit amuzant, pregatit intotdeauna cu o replica ce te lasa fara cuvinte. Cand Manny il intreaba, vazand unele dintre cele mai aiurite prostii pe care le face Ellie, in statornica sa credinta ca este oposum: "Chiar crezi ca e fata potrivita pentru mine?", Sid ii raspunde: "Sigur. Are tone de umor, iar tu nu ai deloc. Te completeaza." Manny este la fel de cerebral si emotionant, iar Diego ramane, fara drept de apel, liderul "turmei".

In "Ice Age 2: The Meltdown" ("Epoca de Gheata 2 - Dezghetul"), personajele sunt dezvoltate si povestea lor continua, intr-o maniera mai complexa. Astfel, daca in primul film mamutul Manny sufera ca si-a pierdut familia, aici el are o noua grija, aceea de a nu-si putea intemeia el insusi o familie. Diego, tigrul cel mandru si temut, descopera un lucru extrem de neplacut pentru amorul sau propriu - acela ca ii este frica de apa.
Personajul care evolueaza cel mai mult in noul film este Scrat, care continua sa alerge dupa nepretuita sa ghinda, abordand insa noi strategii.

"Ice Age 2" prezinta o noua fata a lumii, din care ghetarii au disparut complet, lasand locul oceanelor care tind sa iasa din matca, inundand totul. Pentru aceasta, realizatorii au utilizat de doua ori mai multe efecte speciale decat in primul film. Apa devine un personaj de sine-statator in "Epoca Dezghetului", realizatorii creand un efect special cu ajutorul caruia jeturile de apa pot fi "dirijate" si se misca independent, ca si cum ar fi niste fiinte in carne si oase. "Acest lucru o face sa para mai amenintatoare, accentuand senzatia de pericol iminent.", explica supervizorul efectelor speciale, Robert V. Cavaleri. "Scopul final este acela de a-i face pe spectatori sa se simta ca si cum ar fi in mijlocul actiunii.", adauga regizorul artistic Thomas Cardone.

Filmul introduce si cateva noi personaje: Ellie, femela mamut care va deveni obiectul pasiunii lui Manny, desi aceasta are probleme de identitate, crezandu-se nu mamut, ci oposum, ceea ce face ca relatia ei amoroasa cu Manny sa fie si mai amuzanta; Crash si Eddie, "fratii" lui Ellie, ei fiind insa niste oposumi adevarati; un armadillo (tatu) pe nume Fast Tony (adus la viata de vocea inconfundabilului prezentator tv si comediant Jay Leno), escroc si profitor, care incearca sa speculeze orice, chiar si un cataclism natural iminent cum este diluviul care-i ameninta pe locuitorii vaii; un vultur care vede in fiecare locuitor al vaii o viitoare victima a diluviului, deci un potential pranz pentru el insusi si este extrem de bucuros la gandul ospatului care-l asteapta; Cretaceous si Maelstrom, doua reptile preistorice care, eliberate fiind din habitatul lor glacial, ii alearga pe ceilalti membrii ai comunitatii animale cu intentia clara de a-i devora. Acestia din urma sunt singurele personaje din film care nu vorbesc, ceea ce le confera un aer si mai amenintator.

Realizatorii de film, inclusiv Carlos Saldanha care a devenit regizorul peliculei animate, pornind de la personaje, s-au intrebat ce pot face si unde pot duce mai departe povestea din primul film a celor trei prieteni. Astfel, au decis ca fiecare personaj in parte poate experimenta o evolutie individuala semnificativa, ajutati fiind la fiecare pas de catre prieteni.

In "Ice Age", Manny sufera de pe urma pierderii, cu ani in urma, a familiei sale, in timp ce in "Ice Age 2" se intreaba daca isi va putea intemeia vreodata propria familie sau daca se va indragosti vreodata. O data ce o intalneste pe Ellie, o femela mamut pe care o considera extrem de atractiva ("Ai un fund urias!", o replica pe care orice femeie ar considera-o cel putin o impolitete, in lumea mamutilor se dovedeste a fi un compliment extraordinar...), spera ca, in sfarsit, ceva se va intampla si in viata lui personala. Bineinteles, nimic nu ni se ofera in viata fara complicatii, astfel incat pe Manny il asteapta foarte multe aventuri...

In timp ce Manny este in cautarea iubirii, Sid, care in prima pelicula era tinta tuturor glumelor si nu era niciodata luat in serios, isi castiga mult doritul respect. "Sid este foarte profund, in special atunci cand vine vorba despre Diego", declara Saldanha. "Cumva, ii vede gandurile lui Diego, de parca ar fi in mintea lui." Diego, candva un tigru neinfricat, descopera ca are o slabiciune care s-ar putea sa ii fie chiar fatala din cauza schimbarilor care au loc in lumea lor "dezghetata" - Diego se teme de apa... Sid isi da seama foarte repede de acest lucru si chiar vine in ajutorul prietenului sau cu sfaturi de care Diego va profita in momentele disperate. "Diego, un pradator neinfricat in 'Ice Age', a devenit un membru al acestei ciudate familii", a adaugat Saldanha. "Iar aceasta teama de apa pe care o are il face sa se apropie si mai mult de unul dintre cei mai amuzanti membri ai acestei familii, Sid."

Probabil ca provocarea cea mai mare a constituit-o realizarea unor noi povesti pentru Scrat, care in primul film alerga in permanenta dupa o ghinda ce parea sa ii scape mereu printre degete...
De data aceasta, Scrat are un rol mult mai important, iar pataniile prin care trece bietul de el sunt mai chinuitoare si mai amuzante ca niciodata. Popularitatea uriasa pe care Scrat si-a dobandit-o o data cu scurta sa aparitie din "Ice Age" i-a determinat pe realizatori sa reconsidere aparitia acestuia in film, oferindu-i o prezenta generoasa pe marele ecran.

Desi in continuare punctul sau maxim de interes il reprezinta aceeasi ghinda blestemata, Scrat intra in unele dintre cele mai haioase si periculoase probleme, avand parte de obstacole ce nu se mai sfarsesc si care il impiedica sa fie fericit in compania ghindei sale... Saldanha, producatoarea Lori Forte si unii dintre cei mai buni scenaristi de comedie ai zilelor noastre au conceput unele dintre cele mai inedite ipostaze in care il vom vedea pe Scrat, astfel incat acest personaj sa ramana la fel de amuzant ca in primul film.

"Carlos chiar a tras mult de acest personaj", afirma unul dintre producatorii executivi ai filmului, Christopher Meledandri. "Scrat alearga in continuare dupa ghinda, insa atitudinea si expresia frustrarii sale se schimba. Este mult mai integrat povestii, devenind parte a acesteia - un pas inainte pentru el."

Decorul in care se intampla toate aceste patanii este crucial pentru desfasurarea actiunii. In "Ice Age", actiunea se petrecea intr-o lume de gheata si zapada. In noua lume "dezghetata" a peliculei "Ice Age 2", exista mai mult spatiu pentru dinamica mediului inconjurator si pentru peisaje care sa iti taie rasuflarea. "Era important ca experienta vizuala sa fie reprezentativa pentru primul film, dar, in acelasi timp, sa isi pastreze un aspect diferit si proaspat.", spune Lori Forte. "Lumea care se dezgheata este un pas inainte foarte important in crearea unei noi experiente pentru spectatori. Ne-a oferit un mediu diferit, schimbator, care devine primejdios pentru eroii nostri. Acest lucru impulsioneaza foarte mult si actiunea."

Pe langa "dezghet", in film avem de-a face cu elemente pana acum inedite pentru universul "Epocii de Gheata": copaci, verdeata, munti. Peisajul in continua schimbare devine in acest fel un personaj de sine statator - un fel de supervizor ce contorizeaza toate pericolele prin care trec personajele pana cand acestea ajung intr-un loc ferit de apa care va inunda valea, o data ce barajul va ceda.

Pentru a crea acest nou peisaj, realizatorii au folosit de doua ori mai multe efecte speciale decat in primul film. "Tehnologia ii ajuta pe spectatori sa patrunda in propria 'realitate' a povestii si ii transporta in aceasta lume.", spune Meledandri. "Probabil ca acestia nu vor sesiza efectele speciale avansate expres utilizate in pelicula, dar le vor 'simti' - va fi ca si cum ai putea intinde mana si ai putea atinge personajele."

Prietenii se intorc!

Ray Romano, John Leguizamo si Dennis Leary au fost foarte incantati sa revina in universul "Ice Age". "A fost fascinant sa le urmarim procesul evolutiv in acest film.", declara Forte. "In 'Ice Age', chiar nu stiau in ce se baga sau cum avea sa iasa acest proiect. De data aceasta insa, cu totii au fost mult mai increzatori - pur si simplu si-au intrat in rol, fara nici cea mai mica urma de efort."

Romano, celebru pentru rolul sau din sitcom-ul "Everybody Loves Raymond" (tradus la noi "Dragul de Raymond"), a remarcat faptul ca filmul in intregime, umorul si aventurile prezentate au avut ecou atat in sufletul copiilor, cat si in cel al adultilor. Comediantul a fost in special incantat de faptul ca povestea lui Manny reprezinta, inca o data, centrul emotional al filmului. "De fiecare data cand vad 'Ice Age' si il vad pe Manny, imi zic: 'Asta e tipul cel mare, tipul urias pe care il iubim cu totii.' Il iubesc pe Manny ca personaj si imi place sa il joc. Valorile in care crede si spiritul sau sunt extraordinare. Este un tip sensibil, cu o inima mare, intr-un exterior dur. Dar, in spatele blanii lanoase, se ascunde un suflet cald si pufos - cel putin, din punctul de vedere al unui mamut..."

Ce crede Romano despre primele tentative de indragostire ale lui Manny? "Ellie ii aduce o stralucire in privire lui Manny.
Dar, din pacate, Ellie e putin pe... alta frecventa, asa ca povestea lor nu este chiar floare la ureche. Totusi a fost usor sa fac chestia asta sa mearga, pentru ca am putut sa ma bazez pe propria lipsa de cunostinte atunci cand vine vorba despre discutiile cu femeile.", a adaugat razand actorul. "De fapt, a fost amuzant si de-a dreptul incantator sa fiu implicat intr-o poveste de dragoste pe marele ecran", spune Romano. "Dar trebuie sa imi amintesc ca este un film animat, nu? Queen Latifah, care este vocea lui Ellie, nici macar nu s-a aflat in aceeasi cabina de inregistrari cu mine!"

John Leguizamo a fost nerabdator sa exploreze noi fatete ale personajului sau, Sid lenesul: "Mai ramasesera cateva subiecte nefinalizate din filmul anterior pe care abia asteptam sa le abordez. Am vrut sa re-creez acelasi personaj amuzant si usor de placut, dar sa il duc totusi la un nivel mai ridicat."

Leguizamo a adus schimbari si in stilul de a vorbi al lui Sid - l-a facut pe acesta sa vorbeasca ceva mai sasait si peltic decat in primul film, dupa ce a aflat ca lenesii obisnuiesc sa isi pastreze mancare in interiorul falcilor. Actorul si-a petrecut foarte mult timp incercand sa revina la aceasta voce distincta, cautand in continuare noi moduri de a dezvalui evolutia personajului. Leguizamo a punctat principala dilema a lui Sid: "Vrea respect, sa fie luat in serios. Aceasta este misiunea lui."

Rolul lui Sid, paradoxal, este strans legat de cel al lui Diego, pentru ca el este cel care, in mod ironic, descopera slabiciunea lui Diego, teama sa de apa, si il ajuta sa scape de aceasta. Realizatorii filmului si Dennis Leary au lucrat din greu pentru a ilustra cat mai bine aceasta legatura dintre cei doi, oferind cinefililor noi dimensiuni ale ambelor personaje. Leary afirma despre acest lucru: "Diego si Sid sunt ca doi frati, iar Manny este fratele lor mai mare." Acesta a adaugat: "Ray Romano are parte de momentele emotionante ale filmului, John de cele amuzante, dar Diego este cel care face ca toate acestea sa se intample. Diego este in continuare un adevarat lider - puternic si inteligent, dar care crede ca este posibil sa se 'inmoaie' din cauza acestei temeri ale sale."

Potrivit lui Carlos Saldanha, Leary are foarte multe lucruri in comun cu personajul sau: "Este foarte dificil sa il vezi pe Dennis fara sa ti-l imaginezi pe Diego si viceversa. Umorul fin al lui Dennis si vocea sarcastica sunt esentiale pentru felul de a fi al lui Diego."

Scancelile si strigatele lui Scrat, personajul pe care cu totii il asteptam pe marile ecrane in noi si amuzante aventuri, apartin regizorului primului "Ice Age", Chris Wedge, unul dintre fondatorii Studiourilor Blue Sky. Acesta a declarat: "Scrat, ca si personaj, este asemeni cuiva care danseaza in fata tuturor imbracat doar in... indispensabili. Este pur si simplu nefericit."

Wedge a fost incantat de succesul pe care personajul sau l-a avut la public, asteptandu-se la rasete si mai multe o data cu acest sequel, mai ales ca rolul sau este mult extins de data aceasta. "Publicul s-a atasat de Scrat imediat", a adaugat acesta. "Pentru ca oricine se poate regasi in acest nefericit. Acum, ca i-am oferit noi dimensiuni, ne asteptam sa avem un raspuns si mai bun."

Noile personaje aparute in "Ice Age 2" se integreaza perfect povestii. Lori Forte precizeaza, in ceea ce o priveste pe Ellie, femela mamut: "Pur si simplu nu puteai sa te astepti ca Manny si Ellie sa se intalneasca si sa se indragosteasca imediat. Cu cat exista un conflict mai mare, cu atat mai amuzanta este relatia lor."

Pentru a o diferentia pe Ellie de Manny, chiar daca apartin aceleiasi specii, si pentru a-i oferi un aspect mai feminin, realizatorii i-au conturat forme mai rotunde, o tunsoare haioasa si o culoare a blanii mai deschisa, roscata. Saldanha si animatorii au creat o dinamica interesanta intre stilul laconic si lapidar al lui Manny si personalitatea frenetica a lui Ellie.

Realizatorii au cautat o actrita care sa aiba o personalitate puternica si bogata. "Trebuia sa luam in calcul faptul ca trebuia sa sune complet diferit de vocea lui Ray Romano", declara Saldanha.
"In plus, vroiam pe cineva care sa aiba o voce puternica, dar care sa infatiseze si independenta, empatie si umor. Queen Latifah intruchipa toate aceste calitati."

Latifah vorbeste despre personajul sau: "Ellie este cel mai dulce si mai dragut 'guguloi' de blana pe care l-ai vazut vreodata. Dar ea este... in fine... este putin ciudata. Putin aiurita. Si usor confuza in ceea ce priveste identitatea ei. Vezi, Ellie crede ca este oposum. Dar ea este un mamut cu adevarat... blanos. Asta da confuzie!"

Actrita a mai avut parte de scene de dragoste in filmele in care a jucat pana in prezent, insa nici una nu se poate compara cu acelea in care este explorata relatia dintre ea si Manny: "Manny crede ca este ultimul mamut de pe pamant, asta pana cand o intalneste pe Ellie. Astfel, exista potentialul salvarii speciei, dar numai daca Ellie isi da seama cine este: un mamut si nu un oposum."

Alaturi de Ellie, apar si "fratii" acesteia, oposumii Crash si Eddie, unele dintre cele mai nazdravane personaje create vreodata pentru un film animat. Farmecul lor consta, in special, in dragostea, protectia si devotamentul pe care le arata fata de "sora" lor mai mare. Saldanha afirma ca Sean William Scott (vocea lui Crash) si Josh Peck (vocea lui Eddie) sunt "doua spirite libere, amuzanti si actori cu foarte multa energie. Impreuna, au creat magie. Crash si Eddie ar incerca orice cascadorie din lume - cu cat mai nebuna, cu atat mai bine. Nu au limite in ceea ce priveste actiunea si umorul, iar asta ii ofera foarte mult spatiu de lucru unui animator si unui regizor."

Sean William Scott nu vazuse "Ice Age" in clipa in care a acceptat sa devina vocea lui Crash; a facut acest lucru ceva mai tarziu, iar filmul l-a captivat iremediabil: "Scenariul la 'Ice Age 2' a fost amuzant si abia asteptam sa fac parte din acest film. Iar cand am vazut 'Ice Age' pe DVD, experienta a capatat cu totul alte valente."

Josh Peck este si el un fan al povestii acestor prieteni din epoci demult apuse: "Mi-a placut la nebunie felul in care emotiile si expresiile personajelor se intersectau in film. A privi acest film este ca si cum ti-ai petrece timpul in compania celor mai buni prieteni." Peck il asociaza pe Eddie cu un adolescent cu foarte multa energie. Totusi ii place foarte mult faptul ca este mai linistit decat fratele sau mai mare, Crash: "Dintre cei doi, Eddie este vocea ratiunii, dar ramane in continuare un poznas si jumatate, care vrea sa se distreze si sa aiba grija de sora lui."

Fast Tony, un armadillo a carui voce apartine comediantului si prezentatorului tv Jay Leno, este unul dintre cele mai "smechere" personaje din pelicula, care incearca sa faca bani in orice situatie, avertizandu-i, in acelasi timp, pe toti reprezentantii comunitatii sale de pericolul dezghetului. Leno isi aminteste: "M-am distrat de minune jucandu-l pe Tony. Are o energie uimitoare si scrupulele unui mare manager, fost vanzator de masini. Va lua totul, chiar si un potential cataclism, si il va folosi pentru sine."

O prezenta la fel de interesanta este cea a vulturului, a carui voce apartine actorului Will Arnett. Pradatorul zburator vede in aceasta catastrofa o oportunitate fantastica - fiecare creatura ce locuieste in vale ar putea deveni un delicios pranz sau, de ce nu, o minunata cina... Festinul la care viseaza inspira intregul "cor" de vulturi sa cante si sa danseze in stilul musical-urilor. In fapt, melodia pe care acestia o interpreteaza, "Food Glorious Food", este un "cover" al clasicei piese din musical-ul "Oliver", de pe Broadway, un adevarat hit in anii '60.

Cretaceous si Maelstrom reprezinta cele mai inspaimantatoare creaturi care au populat vreodata lumea "Ice Age" - doua reptile preistorice care, o data "dezghetate" din habitatul lor, incep sa ii vaneze pe eroii nostri, cu intentia clara de a-i devora... Amenintarea lor planeaza asupra intregii povesti. Cretaceous este un stramos al crocodililor, cu botul lung, in timp ce Maelstrom este o creatura intre balena ucigasa si Tyrannosaurus Rex.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod