"Saga Amurg: Luna Noua", o carte intr-un film

"Poate sa poarte pantofi personajul asta?"


Regizorul s-a consultat cu autoarea in mod constant, chiar si la probleme minore, potrivit lui Meyer. "Era interesat de mici detalii, cum ar fi: Poate sa poarte pantofi personajul asta?", spune ea. "A verificat absolut toate aspectele. A vrut sa faca filmul cat mai fidel romanului si rezultatul a fost nemaipomenit."

Faptul ca a avut autoarea la dispozitie pentru consultare a fost extrem de valoros pentru Weitz. "Cand s-a filmat "Stapanul Inelelor", n-a putut nimeni sa-l intrebe pe Tolkien la ce anume s-a gandit", explica regizorul. "Eu am putut sa-i scriu e-mailuri lui Stephenie si sa-i pun intrebari de genul: Puterile lui Jasper chiar au efect asupra Bellei? Mi-a permis sa ma asigur ca urmam firul cartii din toate punctele de vedere."

Meyer apreciaza sarguinta lui Weitz, spunand: "Chiar asculta. Este foarte tacut, dar, in acelasi timp, spune clar ce vrea. Am simtit ca materialul se afla pe maini bune fiind la el."

"Cel mai dificil roman pe care l-am scris vreodata"


Pentru Meyer, scrierea romanului "Luna Noua" a fost o experienta complet diferita fata de cel precedent. "Probabil ca a fost cel mai dificil roman pe care l-am scris vreodata, pentru ca, pentru prima data am stiut sigur ca oamenii vor citi ce am scris. Cand am scris "Amurg", era doar pentru mine. Dintr-odata, am simtit ca oamenii se uitau peste umarul meu. Am fost coplesita de emotie."

"Luna Noua a fost o carte diferita si n-a fost ceva la care fanii se asteptau", continua ea. "Primul roman a fost despre dragostea adevarata. Consecinta fireasca a acestui lucru, mai ales cand esti tanar, este sa ti se franga inima, si, cu cat iubesti mai mult pe cineva, cu atat este mai greu."

"Edward crede ca o protejeaza pe Bella punand capat relatiei", explica Meyer. "Nu se asteapta sa simta durerea aceea sfasietoare, ori aceasta este o experienta universala in randul barbatilor si al femeilor din public. La final, amandoi au invatat multe lucruri si mai ales cat de importanti sunt unul pentru celalalt. Bella se maturizeaza, iar Edward afla ca inca nu se cunoaste atat de bine cum credea."

O alta tema importanta din poveste este prietenia care se dezvolta intre Bella si Jacob Black, un varcolac, dusmanul de moarte al vampirilor. "Mizele sunt mari", spune Weitz. "Nu e doar viata Bellei in pericol, ci si a lui Edward. Din punctul de vedere al lumii povestii, avem zone noi ale mitologiei si, pe masura ce apar mai multe personaje, filmul se dezvolta."

"Desigur, spunem o poveste despre vampiri, despre varcolaci si despre supranatural", continua regizorul. "Dar dincolo de aceste lucruri, descrie sentimente de dragoste, dor, nevoie, pierdere, atasament si prietenie. Prezinta pericolul la care te supui cand te indragostesti. Asa cum spune Bella in "Amurg", nu se teme de Edward pentru ca este vampir, se teme pentru ca e atat de indragostita de el. Iar in acest film se dezvolta un fel de triunghi amoros, care este foarte atragator si la care te poti raporta."

Un succes rasunator cu o interpretare modesta...


Ingredintele unei retete de succes sunt multe de obicei: actori mari, interpretare maiestrala, poveste buna, actiune sau efecte. Daca este privita in ansamblu, "Saga Amurg: Luna Noua" iese din tiparul acestei schite, dar totusi se inscrie in categoria filmelor care au avut sau au un succes rasunator.

Dupa ce am vazut pelicula am avut un singur regret: efectele nu au reusit sa ma faca sa inghet in scaun. Ma asteptam ca lucrurile se evolueze altfel, groaza sa fie mare, iar frica pe masura. Nicidecum! Ba, mai mult decat atat, la multe dintre scenele din film, de dragoste unele, pline de emotie, in sala s-au auzit hohote de... ras.

In plus, in rolul vampirului Edward Cullen am descoperit un Robert Pattinson parca lipsit de vlaga, poate prea putin implicat sentimental, un actor care nu a transmis emotia unui personaj indragostit. Totul in interpretarea lui mi s-a parut liniar, mult prea putin convingator.

Kristen Stewart, pe de alta parte, a reusit o Bella Swan complexa, indragostita, gata oricand sa-si dea sufletul pentru iubitul ei.

Din discutiile pe care le-am avut cu oamenii care au citit romanul, am tras o singura concluzie: filmul nu respecta cartea. Sa vedem ce va urma...

Astept sa-mi spuneti si parerea voastra...

25 Noiembrie 2009
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • paun manuela pe 13 Apr 2012, 11:11
    despre film

    cum pot sa vad filmul:saga amurg luna noua

    1
    0

  • RADU_DIENDRYTZA pe 14 Iul 2010, 14:09
    PENTRU EDWARD SI BELLA CULLEN

    AM VAZUT FILMUL DE ''ZECI DE MII ''DE ORI SI MI-A PLACUT FOARTE MULT , E UNUL DIN FILMELE PREFERATE ALE MELE...)))PA PA-PA

    1
    0

  • radu elena ed pe 5 Iul 2010, 20:24
    edward twilight new moon si bella

    filmele ca si cartile sunt exceptionakle fantastice trebuie vazute si citite filumul twailight a fost cel mai tare prin urmare mi-au placut toate dar mai mult eclipse sunt fantastice asa ca ...... nu ramane decat sa decideti voi eu va recomand ....

    1
    0

  • radu diandra pe 5 Iul 2010, 20:17
    twilight eclipse

    super-tare filmul . dar si twilight new moon eclipse si bearking dawn trebuie ss-a le vedeti este necesar!!!...)))

    1
    0

  • Andra pe 9 Mai 2010, 22:15
    Twilight; New Moon

    Super tari filmele!!!!!! Eu abia acum le-am vazut, dar m-au fascinat......Stie cineva daca au aparut si celelalte parti sau cand vor aparea? Iar cartile de unde le-ati achizitionat?

    1
    0

  • Alexandra pe 31 Ian 2010, 21:44
    Twilight; New Moon

    am vazut twilight si new moon, celelalte au aparut? daca nu imi puteti spune cand apar?...abia astept sa vad incontinuare celelalte parti..

    1
    0

  • Georgiana pe 23 Ian 2010, 20:20
    mai bun, clar!

    lasand la o parte discutiile tale avute cu oamenii, tu ai citit cartea?? eu da, si, crede-ma cand iti spun, este una dintre cele mai bune ecranizari ale unui roman. este adevarat ca sunt taiate capitole intregi, dar cartea are peste 400 de pagini. parerea mea e ca subliniaza printre cele mai importante momente si, chiar daca amaratul ala de tort era verde si nu roz - am citit discutii si pe tema asta - de parca culoarea e fff importanta, chiar respecta cartea. compara, de ex, cu filmele Ingeri si demoni sau Codul lui DaVinci, si-ai sa vezi ca Luna Noua chiar a fost mai bun.

    1
    0

  • Georgiana pe 23 Ian 2010, 20:10
    corect

    Catherine Hardwicke este cea care a regizat Twilight - prima parte a seriei. Iar cea de a 5-a carte nu va mai fi publicata, nici macar nu mai lucreaza la ea deoarece schita cartii a ajuns pe internet, pare-se, din greseala.

    1
    0

  • ali pe 7 Ian 2010, 19:35
    amurg

    se numeste MIDNIGHT SUN

    1
    0

  • ali pe 7 Ian 2010, 19:34
    amurg

    exista si cea de a cincea carte cu iubirea celor doi

    1
    0

  • riana9 pe 7 Ian 2010, 00:17
    Saga Amurg - Luna Noua

    Am vizionat cu mare placere ambele parti si mi-au umplut sufletul de placere, sunt super interesante, te tin cu sufletul la gura...iar cei doi actori principali sunt grozavi de la inceput si pana la final... sincer... nu am mai vazut un fil atat de bine regizat si cu o poveste de dragoste atat de captivanta.....fetelor merita sa lasati totul deoparte si sa vedetei ambele parti.

    1
    0

  • stefan pe 28 Dec 2009, 13:29
    pentru alice

    Catherine din kte stiu eu e "regizorul" filmului new moon ;)

    1
    0

  • Alice pe 14 Dec 2009, 12:34
    Pentru Emanuela !!

    Cine este Catherine Hardwicke?Autoarea se numeste Stephenie Meyer...si in plus un film se stie intotdeauna ca nu este la fel ca si cartea.Fiecare om are alte viziuni,isi imagineaza altfel actiunea...

    1
    0

  • Sirbu Emanuela pe 3 Dec 2009, 16:42
    :X:X:X

    Intr-adevar, toate cele 4 carti merita cumparate si citite imediat, fiindca sunt ceea ce am visat mereu sa citesc, le ADOR!! Combinatia dintre dragoste, mitologie, pasiune, mister, pericol si sexualitate este cu adevarat ucigatoare!! Iar Edward.. E Romeo contemporan, baiatul perfect din visele oricarei fete (bonus: e vampir, creatura ce mi-a incitat mereu imaginatia), cavalerul pe cal alb (ma rog, de data asta intr-un Volvo argintiu :P)!! Twilight s-a transformat intr-un fenomen urias, iar primul film a dat lovitura! New Moon insa, m-a dezamagit profund dupa o asteptare de 7 luni cu sufletul la gura!.. Citez:"Dupa ce am vazut pelicula am avut un singur regret: efectele nu au reusit sa ma faca sa inghet in scaun. Ma asteptam ca lucrurile se evolueze altfel, groaza sa fie mare, iar frica pe masura. Nicidecum! Ba, mai mult decat atat, la multe dintre scenele din film, de dragoste unele, pline de emotie, in sala s-au auzit hohote de... ras.". Din pacate, e adevarat si sunt total de acord! E mare pacat de film, de poveste si de dragoste celor doi, Bella si Edward! Si imi pare sincer rau pentru Chris Weitz, dar Catherine Hardwicke e mult mai buna si a reusit sa surprinda mult mai bine momentele si intamplarile din carte! In filmul New Moon sunt chiar multe parti destul de importante sau dragute care nu apar, sunt sarite, pericolul nu e surescitant si dureaza mult prea putin, suspansul..e sec! Totul e comprimat, fusarit!.. Bine ca e cartea care mi-a placut cel mai putin.. In fine, oricum va zic eu, decat sa asteptati sa vedeti numai niste filme fusarite, cititi cartile si puneti-va imaginatia la treaba si va asigur ca propriul "film" va fi mai reusit ca oricare altul!;)

    1
    0

  • Flory pe 26 Nov 2009, 16:35
    :X

    Cea mai reusita poveste de dragoste! Va recomand sa cititi toate cele 4 parti. Merita din plin!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod