Supuse sau rebele, toate purtăm mărțișoare

De mărțișor, doamnelor, aveți ocazia să vă faceți un cadou singure dacă mergeți la Librăria Bastilia la lansarea celei mai recente cărți a Aurorei Liiceanu - „Supuse sau rebele. Două
De mărțișor, doamnelor, aveți ocazia să vă faceți un cadou singure dacă mergeți la Librăria Bastilia la lansarea celei mai recente cărți a Aurorei Liiceanu - „Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminității”
De la ora 18 în frumoasa clădire din Piața Romană vor discuta despre aceste fețe extreme ale femeii Elisabeta Lasconi, Virginia Costeschi și Cristian Teodorescu, alături de autoarea cărții, firește.
Aurora Liiceanu este unul dintre cei mai cunoscuți psihologi autohtoni, autoare de succes publicată de Editura Polirom în ultimii ani. Cartea tratează cele două ipostaze ale femeii prin două exemple celebre: Hadley Hemingway și Zelda Fitzgerald, care par să aibă în comun un singur lucru: amândouă au fost căsătorite cu scriitori celebri.
În rest, sunt complet diferite: Hadley e o femeie care a asimilat valorile mediului din care provine și nu își dorește decât o viață liniștită alături de soț și de copii; Zelda e autonomă, excentrică, încalcă toate regulile și încearcă mereu să se desprindă de personajele feminine create de celebrul ei soț, care o folosește ca sursă de inspirație pentru cărțile sale.
Comparând personalitățile și relațiile lor cu partenerii de cuplu, Aurora Liiceanu ne arată ca Hadley și Zelda reprezintă de fapt două tipuri feminine pe care le putem recunoaște cu ușurință și astăzi, dacă privim atent în jurul nostru.
***
Târgul Mărțișorului la MȚR
Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă începând de mâine, 27 februarie, și până la 3 martie 2013, la Târgul Mărtişorului.
Probabil veți zice că și așa e plin orașul de tarabe, de ce v-ați duce special la un târg pentru mărțișoare în perioada asta? Poate pentru că acolo veți găsi categorii de mărțișoare care trimit la trecutul recent ca, de exemplu, mărțișorul de oraș, mărțișorul rustic, mărțișorul tip goblen, mărţişorul tradiţiilor reinventate sau miniaturile din sticlă ale anilor optzeci ca un contrapunct la creațiile ultimilor ani, în care principala expresie este cea a obiectului handmade. Merită aruncată o privire.
Ca un element amuzant veți găsi acolo mărțișoarele făcute de Casa jurnalistului, care au făcut și anul trecut furori cu breaking news-urile lor :)
Orarul târgului: orele 10 - 18.  Bilet de intrare: 6 lei preţ întreg, 3 lei preţ redus (elevi, studenţi, pensionari)
***
Cabală la Kabul, la Cărturești
Iar joi, 28 februarie 2013, orele 19.00, în cafeneaua Librăriei CĂRTUREȘTI din str.
Arthur Verona nr. 3 (lîngă Cinema Patria) are loc proiecția filmului „CABALĂ LA KABUL”, realizat de ziaristul Dan Alexe, în perioada în care a locuit în Afganistan. Filmul va fi urmat de o sesiune de discuții între publicul spectator și realizatorul filmului.
Discuția va fi moderată de regizorul Cristi Puiu. Filmul are subtitrare în limba română, iar intrarea este liberă.
„Cabală la Kabul”, distins cu multe premii internaționale, printre care Marele Premiu la Festivalul Astra (Sibiu, 2008), este un film documentar cu o formulă originală: regizorul Dan Alexe se implică personal, intervenind într-un conflict sociocultural și devenind unul dintre personaje. Fiecare dintre protagoniști - cei doi evrei rămași în Afganistanul răvășit de un sfert de secol de război - caută să și-l câștige de partea sa.
În loc să se ajute, cei doi se dușmănesc cu înverșunare.
Trăiesc în sinagoga din Kabul pe care au împărțit-o în două și își petrec mare parte din timp insultându-se. Bătrânul Isaac le vinde vecinilor săi musulmani amulete magice, pe când Zabulon le vinde acelorași vecini alcoolul pe care îl fabrică pe ascuns. Regizorul face din această situație neașteptată o parabolă a singurătății și a căutării identității. Sau, cum rezuma săptămânalul francez „Charlie Hebdo”: „În sfârșit un film în care afganii ne fac să râdem...!”
dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod