Lectia de sushi

Nigiri


Pentru prepararea unui sushi Nigiri, cantitatile sunt urmatoarele: o felie de 15 g peste crud , o bila de orez de 13 g si wasabi. Am preparat 4 portii de Nigiri folosind somon si ton. Ca ustensile, nu ai nevoie decat de maini indemanatice.

Nigiri este ceva mai dificil, iar la viteza cu care le prepara Sushi Chef, totul parea o prestidigitatie. Din fericire, ne-a aratat etapele cu incetinitorul. M-am simtit ca la lucru manual, in scoala generala, dar, la sfarsit, am avut aceeasi satisfactie. Pentru Nigiri, trebuie sa pastrezi cat mai putin contactul cu pestele crud.

Daca faci o petrecere cu sushi, trebuie sa te aprovizionezi cu carnea proaspata gata pregatita, deoarece transarea ei este dificila.

La un restaurant traditional, Nigiri va arata ca un pat de orez peste care troneaza o felie mai mare de peste. Marginile sale depasesc marginile orezului, cu 1-2 cm. Sushi Chef ne-a povestit ca sushi-ul cumparat "de-a gata" din magazin sau cel preparat de restaurante nu foarte pretentioase va avea pestele atat de lung cat patul de orez, ceea ce nu denota clasa.

Etapele urmatoare sunt explicate pentru un dreptaci.


Pasul 1:
se ia pestele (15 g) cu mana stanga, intre degetul mare si cel aratator. Mana se rasuceste pana cand palma este deasupra, iar pestele este intins peste degete.

Pasul 2: in mana dreapta iei o bila de orez de 13 g, iar cu degetul aratator iei putin wasabi. Wasabi este o pasta foarte picanta, dintr-o planta cu acelasi nume.

Pasul 3:
pui wasabi in mijlocul pestelui din mana stanga, iar orezul vine deasupra. Pasta de wasabi se plaseaza intre peste si orez pentru a nu se evapora aroma ei puternica.

Pasul 4: in timp ce cu degetul mare si cel aratator al mainii drepte tii partea laterala a orezului, cu degetul mare al mainii stangi (cea care tine pestele si orezul) faci o gaura in orez.
Astfel se va crea o bula de aer care pastreaza o textura aerata in Nigiri. Modul traditional de preparare este foarte pretentios si sunt detalii de genul acesta care arata priceperea unui Sushi Chef.

Pasul 5: apropii cu degetele marginile orezului si inchizi usor bula de aer. Intorci Nigiri-ul cu orezul in palma stanga si acum incepi sa netezesti marginile.

Pasul 6: cu degetul mare si aratatorul mainii drepte presezi usor laturile exterioare ale orezului, in timp ce degetul mare al mainii stangi preseaza capatul sau exterior, pentru a nu se disipa orezul.


Pasul 7:
cu mana dreapta rasucesti Nigiri-ul in mana stanga 180 de grade si repeti de cateva ori operatiunea de formare a muchiilor, pana cand Nigiri arata bine.

Sushi Chef de la So Restaurant prepara un Nigiri in 5 secunde. Sigur, il ajuta si experienta de 30 de ani.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mihaela pe 19 Feb 2009, 11:46
    sushi

    ce fel de orez este necesar pt sushi cel cu bobul scurt sau lung .mersi

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod