Laptele: Este bun sau nu pentru sănătate? Trei păreri pro şi trei contra

Întotdeauna vor exista două tabere când vorbim despre ceea ce presupune o nutriţie echilibrată. Consumul de lapte este un subiect îndelung studiat. Eva.ro îţi prezintă părerile pro şi contra ale unor oameni care ştiu despre ce vorbesc.

Întotdeauna vor exista două tabere când vorbim despre ceea ce presupune o nutriţie echilibrată. Consumul de lapte este un subiect îndelung studiat. Eva.ro îţi prezintă părerile pro şi contra ale unor oameni care ştiu despre ce vorbesc.

Lapte de vaca beneficii si contraindicatii

Cu siguranţă ai auzit numeroase studii care au ajuns la concluzia că este bine să consumăm zilnic o cantitate însemnată de lactate pentru că au proteine complete, previn osteoporoza, sunt sursa principală de calciu şi ajută la fixarea lui în oase, te ajută să slăbeşti, te hidratează şi te ajută să dormi bine. Cercetările nu se opresc aici şi de fiecare dată când consumul de lactate scade apar alte studii care scot în evidenţă alte beneficii pe care le aduce consumul de lapte. Să nu uităm nici de reclamele care proclamează beneficiile unui consum regulat de lactate. Este imposibil să nu le observi şi să nu rămâi cu ideea că este foarte bine să consumi cu regularitate multe lactate.

Mai puţin cunoscute sunt însă efectele nocive pe care le generează consumul de lapte şi de produse care au la bază acest ingredient. Prin urmare trebuie să ştii că există şi cealaltă categorie de cercetători care a studiat efectele negative ale lactatelor şi a ajuns la concluzii total opuse faţă de prima categorie. Dorinţa noastră este aceea de a-ţi face cunoscute şi părerile contra ale unor medici cu renume internaţional, astfel încât tu să decizi ceea ce este cel mai bine pentru tine. Cu cât vei acumula mai multe informaţii şi te vei documenta pe marginea acestui subiect te vei lămuri dacă este bine sau nu să consumi cu regularitate produse lactate.



Eva.ro îţi prezintă mai jos 4 păreri pro şi 4 păreri contra cu referire la subiectul care este tot mai mult în discuţie: este bine sau nu să consumăm cu regularitate lactate.


Pro lapte: 3 păreri ale unor medici renumiţi

  1. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist (cunoscută ca fiind nutriţionistul vedetelor)


Dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist renumit în ţară susţine că laptele ar fi alimentul ideal dacă ar conţine şi fibre. Cu alte cuvinte, laptele are tot ce-i trebuie organismului uman. "Laptele este unul dintre rarele alimente, dacă nu singurul, în care să fie prezente toate elementele nutritive de bază, în proporţii optime şi cu biodisponibilitate crescută, putând fi eficient utilizate de organism. Dacă ar avea şi fibre, l-am putea numi ALIMENTUL IDEAL, pentru că am putea trăi consumând doar lapte şi produse lactate."

De asemenea, medicul Mihaela Bilic a susţinut campania ”Doza Zilnică de Lactate” (DZL), al cărei scop a fost acela de a atrage atenţia asupra importanţei consumului de lactate pentru o viaţă sănătoasă. „Pentru sănătatea noastră avem nevoie zilnic de 1 g de calciu, indiferent de sex, vârstă sau activitatea desfăşurată. O porţie de calciu înseamnă 300 miligrame indiferent dacă provine dintr-un pahar de lapte dulce, două iaurturi mici, o cutie de brânză proaspătă, un ”triunghi” de caşcaval sau două linguri de parmezan ras. În fiecare zi trebuie să consumăm trei porţii de calciu, adică DZL (Doza Zilnică de Lactate)”, a declarat Mihaela Bilic pentru ziarul Libertatea.


  2. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Specialistul este de părere că trebuie să avem un consum moderat de lapte şi nu recomandă mai mult de 3 pahare pe săptămână (un pahar trebuie să aibă între 100 şi 200 mililitri).
În ciuda beneficiilor aduse organismului, dacă nu este consumat cu măsură, laptele poate fi dăunător. "Nu este indicat consumul zilnic de lapte. O persoană adultă, sănătoasă, nu trebuie să consume mai mult de 3 pahare de lapte pe săptămână. Dacă se depăşeşte această cantitate, există riscul de a scoate calciul din oase", avertizează specialistul. "De asemenea, s-a constatat că mai mult de trei pahare de lapte pe săptămână creşte prevalenţa cancerului de sân şi de prostată", mai spune nutriţionistul.


  3. Prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice şi membru de onoare al Academiei Române

Medicul Nicolae Hâncu susţine că o alimentaţie sănătoasă presupune consumul alimentelor din cele 5 grupe alimentare de bază: cereale, fructe şi legume, lactate, carne şi leguminoase, alimente grase şi produse zaharoase. De asemenea, el susţine că iaurtul ar trebui consumat cu regularitate de către copii, mai degrabă decât laptele.


Contra lapte: 3 păreri ale unor medici renunmiţi - lapte beneficii si dezavantaje


  1. Dr. Gillian McKeith, medic nutrţionist cu renume în Marea Britanie

Medicul Gillian McKeith susţine că laptele este destinat bebeluşilor şi copiilor, nu adulţilor. Iar laptele de vacă este pentru viţei, nu pentru oameni, după cum precizează specialistul în cartea sa "Hrană vie pentru sănătate." "Laptele de vacă este bogat în proteina numită cazeină. Moleculele de cazeină sunt prea mari pentru a fi digerate de om. Pe lângă aceasta, laptele de vacă mai conţine şi cel puţin 25 de proteine suplimentare într-o formă şi proporţie nepotrivite pentru oameni, acestea putând provoca reacţii alergice cum ar fi sinuzita, astmul, durerile de urechi, congestii şi secreţii nazale, erupţii cutanate, eczeme, oboseală, letargie şi iritabilitate.", explică specialistul.

 

  2. Dr. Robert Morse, medic naturopat recunoscut (considerat unul dintre cei mai mari vindecători din lume)

Medicul Robert Morse susţine că laptele de vacă este pentru vaci. "Nu este nimic rău în a bea lapte de la naştere, de când deschidem ochii şi până la vârsta de doi ani. Cu singura condiţie ca laptele să fie lapte matern, adică proaspăt, neprelucrat şi natural. Problema este că mulţi dintre copii sunt trecuţi pe lapte de vacă sau pe formule artificiale care sunt aproape de douăzeci de ori mai concentrate decât laptele de vacă", avertizează specialistul în cartea sa "Să trăim sănătos fără toxine." Ca să înţelegi de ce laptele de vacă nu este potrivit pentru copii trebuie să ştii că acesta are un conţinut de proteine de cel puţin patru ori mai mare şi o concentraţie de minerale de peste şase ori mai mare decât laptele uman, lucru care îl face foarte greu de digerat pentru bebeluşi. În lipsa enzimelor care să-l digere, bebeluşii vor avea probleme digestive, secreţii excesive de mucus la nas, plămâni, creier şi urechi.

Un alt lucru pe care medicul Robert Morse îl specifică este acela că adulţii nu pot digera deloc laptele de vacă. Explicaţia este simplă, susţine specialistul: între 3 şi 4 ani, copiii îşi pierd enzimele care digeră laptele, în special lactaza care descompune lactoza (zahărul principal prezent în lapte). Astfel că după această vârstă, copilul nu ar mai trebui să consume deloc lapte. Adulţii care consumă lapte vor avea probleme inflamatorii pe măsură ce înaintează în vârstă. De asemenea, laptele devine un produs iritant pentru mucoasa tractului gastrointestinal, generând producţia mare de mucus care în amestec cu amidonul "generează formarea unor plăci mucoide consistente care se fixează pe pereţii intestinali, favorizând apariţia cancerului de colon", precizează specialistul.



Potrivit medicului Robert Morse, prin pasteurizarea laptelui acesta se transformă dintr-un produs alcalin în unul care provoacă aciditate în organism.


  3. Medicul T. Colin Campbell, cercetător ştiinţific de reputaţie internaţională, profesor la catedra de biochimie şi nutriţie a Universităţii din Virginia şi autorul cărţii "Studiul China"

Cel mai complet studiu de nutriţie, numit "Studiul China", realizat de medicul T. Colin Campbell scoate la iveală faptul că laptele este cancerigen, după cum reiese în urma experimentelor efectuate pe cobai şoareci. De asemenea, acelaşi medic a demonstrat că dezvoltarea cancerului este influenţată de cantitatea de produse de origine animală pe care le consumăm. 

 

 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vio pe 4 Iun 2018, 14:35
    laptele e foarte benefic

    Eu beau lapte de 3 ani incoace ,zilnic,cate 1 litru pe zi,pe parcursul programului de munca. cate o gura,crud,pana il termin. am observat ca tine si de foame si de sete,la cei 48 ani ai mei,lumea imi da 25 ani,maxim 30,parul nu mai e fragil si creste foarte repede. Analizele sunt bune,sunt foarte vioaie si nu m am ingrasat deloc. Am 53 kg si 170 cm de la varsta de 19 ani. DECI...TRAIASCA LAPTELE!

    1
    0

  • Gh. Lipovanu pe 25 Dec 2016, 18:29
    Despre parte negat. a Laptelui proaspat

    Nu stiu ce metabolism are corpul meu , dar daca beau un pahar de Lapte, vara, iarna, rece , calt cum o fi, ma prinde Raceala in gat deja in 2 ore. Intradevar (cred) daca ma antrenez incepand cu o gura azi , doua maine, trei poimaine, etc. probabil nu se prinde raceala in gat. Deci daca consum lapte (nu derivate din lapte) sporadic , am aceasta problema, si nu de azi – ieri, ci de zeci de ani.

    0
    0

  • TITI pe 7 Iul 2016, 19:19
    LAPTELE

    MAI OAMENI CAND VAD CATE PROSTII SE SCRIU PE ACEST SITE SI IN GENERAL PE INTERNET DESPRE LAPTE IMI VINE SA URLU .PAI DACA SUGARII SI COPII AR TRBUI SAL BEA ,ATUNCI STOMACUL ADULTILOR DE CE NU L POATE DIGERA?EU BEAU LAPTE DE CAPRA ,VACA ,DE CAND MA STIU SI NU AM PATIT NIMIC RAU

    0
    0

  • Damaris pe 29 Mar 2016, 20:50
    Laptele e bun!

    Eu consum lapte de casa de cand ma stiu si sunt chiar foarte sanatoasa. Nu au nici un sens atatea comentari contra. Bine, uni pot avea alergie la lactate, dar asta e cu totul altceva. Daca vreti o viata sanatoasa, renuntati la chipsuri si coca cola.

    0
    0

  • george pe 15 Iun 2015, 12:35
    efecte lapte si lactate

    Fara sa fiu partinitor va zic experienta mea.Cand consum lapte si lactate de orice fel observ ca imi ies tot felul de eruptii pe piele si niste eczeme.Am incercat toate combinatiile, inclusiv carne fara carene, cafea fara cafea vin fara vin, bere etc.La toate dietele erau probleme, Singura dieta ok in care toate eruptiile dispareau si ma simteam foarte bine a fost clasica dieta cu legume, verdeata, fructe, paste de seminte frulate.Fiecare sa inteleaga ce e bun din experienta nu din citit sau auzit.PS.La fel de importante sunt posturile pentru dezintoxicare dar mare atentie la revenirea din post caci o perioada trebuie consumate sucuri de fructe si legume apoi alimente usoare si in cantitati mici o buna perioada proportionala cu perioada postului.La un post de 7 de zile cu apa si miere de albine si cate un suc de fructe perioada de revenire din post e de minim 5 zile pentru siguranta si consolidarea efectelor benefice ale postului

    0
    1

  • Fuego pe 12 Apr 2015, 23:25
    schimbati laptele cu :

    Eu zic sa treceti pe consum puternic de coca cola si bere si sa lasati laptele. Ca sa fiti sanatosi si sa aveti gene bune!!!

    1
    0

  • dima pe 6 Nov 2014, 01:54
    prozelitism adventist

    Cand vorbim de "Studiul China", ar trebui facuta deosebirea intre observatii si cercetare. Pare la inceput cu adevărat o carte impresionanta, cu opinii pertinente, chiar daca e tiparita de o editura adventista de ziua a 7a. Dar, pe măsură ce am aprofundat in conţinutul cărţii, am descoperit unele aspecte care păreau că se îndepărtează de impresia de echilibru şi rigoare, iar la o verificare a literaturii de specialitate se arată că există numeroase studii experimentale ale altor cercetători care nu numai că nu confirmă ipoteza efectului cancerigen al proteinelor din lapte ci dimpotrivă, aduc dovezi cu privire la un posibil efect protector al acestora. În acest sens pot fi amintite o serie de studii care sugerează că atât cazeina, dar în special proteinele din zer, au proprietăţi antimutagenice. Studiul aflatoxinei prezinta o importanta,deoarece despre rezultatele studiilor experimentale efectuate şi publicate de Campbell, care sunt compatibile, în linii generale cu datele acceptate la ora actuală despre nocivitatea aflatoxinei, dar asta nu e din cauza laptelui/

    2
    0

  • loco pe 20 Mai 2014, 01:05
    balalai

    consumul in exces dauneaza ,n-ati inteles ma?...un pahar doua pe saptamana n-are nika.ia mananca numa' capsuni o luna-ntreaga,nu ti se face sila,chit ca-i buna?

    4
    0

  • Vladimir pe 16 Feb 2014, 16:43
    Mitul laptelui

    Laptele e nesanatos dar se dau miliarde de dolari in fiecare an in america pentru ca a l promova ca ceva sanatos. se imbogatesc cei care-l vand pe spinarea voastra a tuturor. Pana si medicii au inceput sa isi puna intrebari, pentru ca dieta are un efect direct asupra sanatatii. Eu nu zic sa va opriti din a bea lapte daca asta simti voi ca e bine, dar sa va si documentati, pentru ca astfel nu va veti baza pe parerea altora. 2% din populatia globului traieste foarte bine fara lapte si alte proteine animale. si iarna poti trai ieftin si usor fara lapte, mai ales in romania unde avem atatea piete si oameni care stau la tara si cultiva tot felul de alimente, radacini, plante seminte si etc nu mai zic de zacusca sau alte metode traditionale.

    1
    1

  • anca pe 31 Ian 2014, 13:28
    lapte si legume

    Din totdeauna parintii mei au cumparat lapte de casa, mereu aveam cate o femeie care avea vaca si cumparam de la ea. Acum cu toate studiile astea rezulta ca laptele nu este sanatos si ca ar trebui sa mancam legume si fructe. Foarte bine si ce facem legume bio gasim doar vara in piata, iarna luam din supermarketuri si ne alimentam corpul cu toxine.

    1
    4

  • Bogdan pe 25 Nov 2013, 23:46
    despre lapte

    Eu consum lapte aproape zilnic si ma simt din ce in ce mai bine consumand lapte...eu nu ma iau dupa ce zic acesti specialisti care zic ei ca sunt

    1
    2

  • Liliana pe 15 Apr 2013, 15:02
    Laptele este sanatos

    Daca laptele nu ar fi fost sanatos, nu ar fi fost dat bebelusilor. Nu ne-am imbolnavit pana acum si ne imbolnavim acum? Eu beam lapte direct de la vacuta, nefiert si nu am patit nimic, nimic.:) Eu zic sa ne pastram calmul

    3
    2

  • Laura pe 11 Apr 2013, 10:17
    super lapte

    Antrenorul de la sala m-a sfatuit seara sa mananc un iaurt slab ceva...:-) Aleg laptele si iaurturile slabe de la Muller sau cateodata mananc o carne slaba cu legume, dupa ce vin de la sala:-D Da rezultate foarte bune:-)

    1
    3

  • Adriana Ion pe 8 Apr 2013, 15:37
    Beneficii lapte

    Pentru mine, nu trece o zi fara sa consum lapte si asta pentru ca am citit despre beneficiile pe care acesta le are pentru organsim. Deci, eu cred cu tarie in beneficiile laptelui. Sunt sceptica atunci cand vine vorba de siguranta si calitatea produselor pe care le cumpar. Dar am si un prieten de nadejde care nu mi-a inselat niciodata asteptarile: laptele Muller. Vi-l recomand pentru gusul proaspat si natural si pentru crediblitatea calitatii pe care o are pe piata.

    0
    4

  • I_have_a_dream pe 26 Mar 2013, 19:17
    lapte

    je, nu se imbolnaveste nimeni de la fructe si legume, doar ca ortorexia a pierdut la un vot inserarea in jurnalul de boli psihiatrice - DSM. sa pastram calea de mijloc. In rest, laptele este un aliment foarte bun daca este consumat CRUD, astfel isi pastreaza enzimele intacte si se digera singur. iaurtul este de asemenea foarte bun daca rezulta din laptele crud lasat la cald.

    1
    6

  • ella pe 26 Mar 2013, 19:02
    pentru MariS

    Ce ar trebui noi sa facem este sa continuam sa ne informam pe aceasta tema si fiecare sa ia decizia pe care o considera cea mai buna pentru sanatate. Daca citesti cu atentie articolul, poti vedea ca si majoritatea parerilor pro (2 din 3), sustin un consum de lapte moderat sau inlocuirea laptelui cu iaurt.

    3
    3

  • je pe 26 Mar 2013, 08:44
    laptele

    daca stau bine sa ma gandesc, bunicul meu de la tara care toata viata lui a baut lapte de vaca zilnic (dimi si seara), a murit la 67 de ani de cancer la prostata.eu eram o copila si imi aduc aminte cat a umblat prin spitale si pe la diversi medici...parerea mea este ca oricat ar fi de naturala hrana de origine animala, nu e bine sa exagerezi...hrana de origine animala in exces te imbolnaveste, in schimb nu am auzit pe nimeni sa se imbolnaveasca din cauza salatelor si a fructelor.

    5
    7

  • ade pe 26 Mar 2013, 08:25
    despre lapte

    eu am trait la tara la bunica cu lapte de vaca,de la 7 luni,si slava Domnului nu am nici o problema de sanatate.Acum sunt insarcinata si sigur ii voi da copilului acelasi lucru,natural,far e-uri din comert,direct de la sursa.Nu am auzit pe nimeni sa se imbolnaveasca de la lapte.Daca ar fi dupa voi am trai cu frunze...vrajeli ieftine..

    10
    7

  • MariS pe 26 Mar 2013, 08:03
    despre lapte

    si acum noi ce ar trebui sa facem sa consumam sau nu ????????????????/ O idee cam proasta cu aceste pareri pro si contra. Pe bune ce ar trebuie sa facem noi acum? Cred ca ce ne taie capul nu ???????/

    6
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod